Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így kell megoldani a cigánykér
  2011-04-30 22:47:44, szombat
 
  Így kell megoldani a cigánykérdést!

2011. április 28. 13:18
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

ciganytelep.jpgAz egyre tűrhetetlenebb cigánybűnözés közepette érdemben alig esik szó arról, miként kellene rendezni helyzetüket, ezért ezúttal egy hetvenegy évvel ezelőtti, égetően időszerű hármas javaslatra hívjuk fel a figyelmet.


A cigányság számbeli megállapítására, tehát ,,statisztikai adatfelvételre van szükség, hogy az állandóan kóborló, letelepülés nélkül élő, helyüket napról napra változtató és a társadalomra a legnagyobb veszélyt jelentő cigányság száma mennyit tesz ki". ,,A kóbor cigányokat koncentrációs munkatáborokba kell összegyűjteni, munkára kényszeríteni, további szaporodásukat feltétlen megakadályozni". A ,,már letelepülve élő, de életük legnagyobb részét dologtalansággal töltő cigányság" a kéregetéstől, a lótartástól, ezek eladásával foglalkozástól a legnagyobb szigorúsággal eltiltandó.

Mindezt Dr. Gesztelyi Nagy László ,,A magyarországi cigánykérdés rendezése" című, 1940-ben Kecskeméten a Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara kiadványsorozata 36. számaként megjelent, 1945-ben bezúzásra ítélt tanulmányában olvassuk.

A ,,Magyar Országgyűlési Almanach 1939-1944" hasábjain ezt olvassuk a szerzőről, a Magyar Élet Pártja kiskőrösi országgyűlési képviselőjéről: ,,1890-ben született Lövőpetrin, Szabolcs vármegyében. Egyetemi magántanár, a Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági kamara igazgatója, igazgatósági tagja a Hangya Központnak. Több ezer kötetes szakkönyvtárának Széchenyire vonatkozó művei olyan gyűjtemény, amely párját ritkítja. Harminchét önálló művén kívül százhúsz nagyobb tanulmánya és kétezer, többnyire szakcikke jelent meg különböző lapokban, amelyek mind a magyar földdel és a magyar nép gazdasági és szociális kérdéseivel foglalkoznak."

Még mielőtt megismerkednénk a szerző hármas javaslatának indoklásával, tanulságos idéznünk, hogyan és miért osztotta három rétegre a cigányságot.

A cigányság három rétege

,,A megoldásra váró cigánykérdés alatt elsősorban azoknak a cigányoknak a társadalmi ügyét kell érteni, akik életüknek legnagyobb részét helyhez kötöttség nélkül, vándorlással, kóborlással, hasznos munka végzése nélkül töltik el s legnagyobb részben lopásból, másnak nehéz munkával szerzett keresményéből, azoknak minden rendelkezésre álló módon történő jogtalan megszerzéséből (kéregetés, lopás, rablás stb.) tartják fenn magukat."

Három rétegét különbözteti meg a cigányságnak.

Az első az a réteg, amely ,,a békés emberi társadalmat - mind személy, mind vagyoni tekintetben - legjobban, szinte tűrhetetlen módon veszélyezteti. Ezek a cigányok bűnözésre kiválóan hajlamos, elszánt, vad, vérengző, állatiasságig lealacsonyodni tudó, roppant buja természetű egyének, rendszerint sátrakban élnek, amelyeket legtöbbször a falu vagy város szélén vagy erdők közelében ütnek fel, ahol csak addig maradnak, amíg az őket folyton háborgató csendőrség vagy rendőrség el nem kergeti, vagy amíg maguknak az ő módszerük szerint kellő élelmet nem biztosítottak, vagy valami gaztettet végre nem hajtottak."



A második réteg a ,,folytonos szelídítési és szoktatási kísérlet"-tel a helyhez szoktatott, putrikat építeni, ,,foltozó-javító vasmunkával, lóügynökösködéssel (kupeckodás), fúrókészítéssel, teknővájással foglalkozók"-é, akik a munkát ,,legtöbbször azonban csak azért végzik, hogy munkából élésüket igazolják, de létfenntartásuk módja gyanánt továbbra is a kéregetés, tolvajlás, több esetben rablás szolgál: ha bűntényt követtek el, ennek következményeitől tartva, otthagyják helyüket, továbbmennek és más vidéken hasonló módon alapítanak ideiglenes otthont".

Végül a harmadik ,,a városok és községek elkülönített részein állandóan letelepedve, egyszerű házikókban, putrikban, sűrűn összezsúfolt egészségtelen, sárral fedett, rendszerint maguk által összetákolt viskókban él: foglalkozásuk a vályogvetés, zenélés, asszonyaiknak, akik legtöbb esetben vadházasságban élnek, a kártyavetés és kéregetés", és ,,bár ezek is gyakran költözködnek, azonkívül piszkosak, buják, ragályterjesztők, dologkerülők és rendszerint más, szorgalmas emberek keresetéből szeretik magukat fenntartani, de kisebb lopásoktól eltekintve, nagyobb és súlyosabb beszámítás alá eső bűncselekményeket nem követnek el, tehát jobban megtűrt heréi az emberi társadalomnak. Gyávák, alázatosak, meghunyászkodók, de piszkos életmódjuk, buja természetük miatt éppúgy terjesztői minden betegségnek, mint a kóbor cigányság, azzal a különbséggel, hogy nagy területekre nem hurcolják szét a ragályt és állati betegségeket, mert rendszerint csak közeli községekbe mennek vagy távoznak el némi munkaszerzés vagy keresés céljából."



A hazánkban Luxemburgi Zsigmond 1438-ban kiadott letelepedési engedélye óta élő, a török kiűzése után a bécsi kormány és Mária Terézia betelepítési politikája következtében már nagyobb csoportokban fészket verő cigány rétegeket azonban hiába próbálták taníttatni, rendszeres munkához juttatni (1767-ben például Mária Terézia arról intézkedett, hogy ,,a cigánygyermekeket a szülőktől el kell venni és polgári családokhoz kell adni tartásdíj fizetés mellett, amelyet a kincstár fizet ki részükre"), életmódjukon így nem sikerült gyökeresen változtatni, ennek ellenére ,,egészen különleges megkülönböztetésben" részesülnek mindmáig: például ,,az építkezési szabályok megtartására nem kötelezhetők, mert nagyobb részben putrikban élnek".

A cigánykérdés rendezése

1. A cigányság számbeli megállapítása, tehát ,,statisztikai adatfelvételre van szükség, hogy az állandóan kóborló, letelepülés nélkül élő, helyüket napról napra változtató és a társadalomra a legnagyobb veszélyt jelentő cigányság száma mennyit tesz ki", különös tekintettel arra a rétegére, amely ,,bár letelepedve él falvak, városok mellett, de minden hasznos munka nélkül, kizárólag a dolgozó társadalom keresetére támaszkodva koldul, kéreget, szükség esetén lop is, bár nagyobb és súlyosabb beszámítás alá eső cselekmények elkövetésétől tartózkodik". Erre azért van szükség, hogy ,,gondoskodás történhessék a kérdés radikális megoldásával járó költségek fedezéséről az államháztartás keretében - amely költségek tekintélyes összeget fognak képviselni -, ha a kérdés végleges és megelégedésre szolgáló intézését akarjuk az ország személyi és vagyoni biztonsága érdekében elérni".



2. ,,A kóbor cigányokat koncentrációs munkatáborokba kell összegyűjteni, munkára kényszeríteni, további szaporodásukat feltétlen megakadályozni. Ha munkát végezni nem akarnak, ennek kikényszerítésére a legszigorúbb eszközöket kell alkalmazni: vagy hasznos és munkás egyede lesz a társadalomnak, vagy elpusztul. Hihetőleg az utóbbi fog bekövetkezni, mert a szabad levegőhöz, szabad élethez szokott cigányság a tapasztalat szerint, amikor addigi korlátlanul mozgó és a szabad levegőhöz szokott életétől elvonják, rendszerint tüdővészbe esik és elpusztul. Hasonló eszközökkel kell a cigány nőket és leányokat táborokba összegyűjteni, munkára kényszeríteni, mint a férfiakat, legalábbis egyelőre annyi munka végzésére szorítani, amely fenntartásukat biztosítja, hogy létfenntartási költsége ne legyen a dolgozó társadalom terhe."

3. A ,,már letelepülve élő, de életük legnagyobb részét dologtalansággal töltő cigányság" a kéregetéstől, a lótartástól, ezek eladásával foglalkozástól a legnagyobb szigorúsággal eltiltandó, és ,,ha másként nem megy, büntetés alá kell vonni azokat is, akik nekik alamizsnát adnak, és ha így is ,,a lopást akarja igénybe venni, internálásra kell ítélni" s ezt rajta minden kímélet nélkül végre kell hajtani, úgy, hogy ,,többé gondolatban se legyen kedve dologtalanul vagy lopásból élni".

E hármas intézkedés végrehajtását pedig ,,késleltetni nem szabad", hiszen ,,a magyar társadalom e kényes, de annál veszedelmesebb fekélyét feltétlenül ki kell vágni, mégpedig olyan metszéssel, amely a társadalmat a további rettenetes személyi és vagyoni károsodástól egyszer s mindenkorra megszabadítja", nem elfeledve, hogy ,,kivételes esetekre mindig alkottak kivételes törvényeket", tekintettel arra, hogy ,,a cigányság is kivételes, zabolázhatatlan rétege az emberi társadalomnak s miután egyéb polgári társadalomra érvényes rendelkezések rájuk történő alkalmazásával, sem egyéb úton, hosszú évekig tartó kísérletek tanúbizonysága szerint sem sikerült más életmódra bírni, feltétlenül szükség van arra, hogy olyan kivételes intézkedések alkottassanak, amelyek hivatva lesznek véget vetni a minden emberi érzésből kivetkőzve élő, az egyéb polgári társadalomra veszélyes, csekély számú népréteg hosszú éveken át elszenvedett garázdálkodásának".

Hiába, úgy tűnik, ha a dolgokat rendezni kell, legjobb, ha eleink megsárgult műveit forgatjuk!


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=40400
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: dologtalansággal, ragályterjesztők, kiadványsorozata, szakkönyvtárának, zabolázhatatlan, fúrókészítéssel, megállapítására, megismerkednénk, meghunyászkodók, létfenntartásuk, szaporodásukat, adatfelvételre, megakadályozni, államháztartás, munkatáborokba, foglalkozástól, vadházasságban, lealacsonyodni, alkalmazásával, tanúbizonysága, megszerzéséből, veszedelmesebb, fenntartásukat, létfenntartási, képviselőjéről, tűrhetetlenebb, asszonyaiknak, foglalkozásuk, egészségtelen, rendelkezések, tanulmányában, társadalomnak, országgyűlési, veszélyezteti, szigorúsággal, végrehajtását, hetvenegy évvel, cigányság számbeli, állandóan kóborló, legnagyobb veszélyt, kóbor cigányokat, legnagyobb szigorúsággal, magyarországi cigánykérdés, magyar földdel, szerző hármas, cigányság három, megoldásra váró, társadalmi ügyét, békés emberi, cigányok bűnözésre, falu vagy, őket folyton, Tompó László, Mindezt Dr, Gesztelyi Nagy László, Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara, Magyar Országgyűlési Almanach, Magyar Élet Pártja, Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági, Hangya Központnak, Luxemburgi Zsigmond, Mária Terézia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Odaadja  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  J. Donald Walters  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Az erdőterápia egészségre gyak...  Haja van  Benedek Elek - Virágvasárnap  Alvó baby  Óraállítás  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Az út  Alvó baby  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  2004-es kivégzés után  virágvasárnap  Esti képek  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Alvó kutyák  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Rács mögé  Az angyali üdvözlet  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Óraállítás  Szép estét  A nagyhét eseményei  Nagy Feró megmondta?  Benedek Elek - Virágvasárnap  Esti kép  Színház az egész világ,  Graffiti bölcsesség  Kövesd a vezetőt  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Paul David Tripp Március 27  Rács mögé  Paul David Tripp Március 25  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem jár  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét  Válaszok a halál után  Alvó baby  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  Az út  Karinthy Frigyes: Almafa  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Heltai Jenő: Március  Karinthy Frigyes: Almafa  A nagy természet  képre írva  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  A tavasz nem csak önmagában sz...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  A csend aranyat ért  Kövesd a vezetőt  A tavasz nem csak önmagában sz...  Sárkány  Boldogság  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  A pálma a győzelem és a diadal...  Képes idézet !  Mire jók ? 
Bejegyzés Címkék
hetvenegy évvel, cigányság számbeli, állandóan kóborló, legnagyobb veszélyt, kóbor cigányokat, legnagyobb szigorúsággal, magyarországi cigánykérdés, magyar földdel, szerző hármas, cigányság három, megoldásra váró, társadalmi ügyét, békés emberi, cigányok bűnözésre, falu vagy, őket folyton, második réteg, helyhez szoktatott, munkát &#8222, harmadik &#8222, emberi társadalomnak, kóbor cigányság, hazánkban Luxemburgi, török kiűzése, bécsi kormány, kincstár fizet, építkezési szabályok, cigánykérdés rendezése, dolgozó társadalom, kérdés radikális, államháztartás keretében, kérdés végleges, ország személyi, legszigorúbb eszközöket, szabad levegőhöz, tapasztalat szerint, cigány nőket, lopást akarja, magyar társadalom, további rettenetes, minden emberi, egyéb polgári, dolgokat rendezni, dologtalansággal, ragályterjesztők, kiadványsorozata, szakkönyvtárának, zabolázhatatlan, fúrókészítéssel, megállapítására, megismerkednénk, meghunyászkodók, létfenntartásuk, szaporodásukat, adatfelvételre, megakadályozni, államháztartás, munkatáborokba, foglalkozástól, vadházasságban, lealacsonyodni, alkalmazásával, tanúbizonysága, megszerzéséből, veszedelmesebb, fenntartásukat, létfenntartási, képviselőjéről, tűrhetetlenebb, asszonyaiknak, foglalkozásuk, egészségtelen, rendelkezések, tanulmányában, társadalomnak, országgyűlési, veszélyezteti, szigorúsággal, végrehajtását, kényszeríteni, cigánybűnözés, teknővájással, megszabadítja, összegyűjteni, rendelkezésre, koncentrációs, biztosítottak, állatiasságig, következtében, elkövetésétől, megelégedésre, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 2439
  • e Hónap: 19232
  • e Év: 152149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.