Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vízkereszt
  2009-01-06 07:57:32, kedd
 
   
  Vízkereszt
A római egyház Epiphania Domini azaz Az Úr megjelenése elnevezésű ünnepe. /A keleti egyház e napon Krisztus születését ünnepelte. / A nyugati egyházakban e naphoz kötik a háromkirályok vagy keleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását a kis Jézusnál. Ezért január 6-át a Háromkirályok napjaként is emlegetik. A vízkereszt elnevezés pedig - a szintén e naphoz kötött - Krisztus megkeresztelkedésére utal. Ennek emlékére a nyugati egyházakban a templomokban vizet szentelnek, s e szentelményből a hívek igyekeznek hazavinni valamennyit. A szentelt víz ugyanis sok mindenre használható az év folyamán. A vízszentelés mellett ilyenkor a házakat is megszentelték. Ennek a szokásnak koleda, vagy koledálás a neve. Az ünnephez tartozott a Háromkirályok megjelenítése: a Háromkirály-járás is. Mint az év sok különleges, ünnepi alkalmához, ehhez a naphoz is kapcsolódott időjárásjóslás.

Háromkirályok
Napkeleti bölcsek, csillagjósok voltak, de királyként is emlegetik őket. Korábban több ószövetségi prófécia utalt arra, hogy a Megváltó a pogány világ fölött is át fogja venni a hatalmat. Ezeket a próféciákat "teljesíti be" a háromkirályok története. Róluk csak Máté evangélista szól, nevük, etnikumuk, látogatásuk idejének közelebbi meghatározása nélkül. �rigenész az ajándékok számából következtetett arra, hogy hárman voltak, de kutatók szerint a hármas szám szimbolikus jelentésű is. Utalhat a Szentháromságra, vagy Krisztus méltóságaira (az arany királyságára, a tömjén istenségére, a mirha emberi mivoltára). Vannak, akik Noé három fiának (Sém, Hám, Jafet) leszármazottait, s így a három bibliai népcsoportnak (semiták, hamiták, jafatiták) képviselőit látják a három királyokban. Szimbolizálhatják egyes vélemények szerint a világ korábban ismert három kontinensét is (Európa, Ázsia, Afrika). Ezt támasztja alá az, hogy a középkortól kezdve a harmadik királyt szerecsennek ábrázolták. Nevüket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) a IX. század óta említik. Hogy a három királyok melyik csillagot követhették, erről sokféle elképzelés van.

Szentelt víz
A templomokban megszentelt vízzel összefüggő hiedelmeket az egyház is erősítette. Nagy szerepet kapott az ember és állatgyógyításban is. Még Vízkereszt napján beszentelték vele az állatokat, megitatták őket, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, rühesek. Hasonlóképpen magukra is locsoltak a vízből, rontás, betegségek, himlő ellen. Az Ipoly mentén a ház földjét meglocsolták szentelt vízzel, hogy Isten áldása legyen a házon. Az esztendő során pedig megszentelték vele a gyerekágyas asszony ágyát, tettek az újszülött fürdővizébe, meghintették vele az esküvőre induló menyasszonyt és vőlegényt, a haldoklót, s a háznál felravatalozott halottat. Hatékonynak tartották az ártó hatalmak, a rossz szellemek, és a vihar elűzésére is.

Koleda
Újévtől Háromkirályok napjáig tartott a koleda, vagyis a házszentelés, később egyszerű jókívánságmondó szokás. A házszentelésre már Mátyás király korából is vannak adatok. E szerint Vízkeresztkor a plébános megkezdte hívei látogatását, megszentelte a házat, számba vette a házbelieket, beszedte a lélekpénzt. A koleda ennek a korai egyházi gyakorlatnak a kiteljesedése. Nyitra megyében például a pap, a kántor az egyházfiak és a ministránsgyerekek mentek el minden házhoz. Énekeltek, a pap beszentelte, megfüstölte a házat, a kántor felírta a ház ajtajára, vagy az ajtófélfára a három király nevének kezdőbetűjét (G+M+B), mert ez később megvédte a házat a rontástól, a betegségektől. Az esemény végén a háziak megvendégelték a koledálókat. Egyúttal adományokat is adtak az egyházi embereknek, pl. zsák diót, lisztet, szalonnát, kolbászt.

Háromkirály-járás
Főként a Dunántúl déli részén ismeretes ez a szokás. Egykori teljes alakjában cselekménye a következő: a/ a főszereplők Gáspár, Menyhárt, Boldizsár (három király), Heródes, valamint (ha volt) a katona és az angyal bemutatkozása. b/ Heródes, a betlehemi gyerekgyilkos jelenete, viadala az egyik királlyal c/ a "Csillag" kiugratása ( a csillag egy rugószerű keresztezett fára volt rögzítve, össze lehetett húzni és ki lehetett nyomni, a végén szita volt, kívül beragasztva, nagy arany csillag tündöklött rajta, bent középen gyertya volt, amit a házba érve meggyújtottak.) d/ az ajándék kérése és átvétele. A korábban vízkereszti házszentelés részeként szereplő Háromkirály-járás mára önálló adománygyűjtő, jókívánságmondó szokás lett és általában leegyszerűsödött.

Időjárásjóslás Vízkeresztkor
Azt tartották, ha Vízkeresztkor esik, akkor hosszú lesz a tél. Hideg idő esetén korai tavaszban reménykedtek. Egyes helyeken azt mondták, hogy ezen a napon fonni kell, mert akkor hosszú lesz a kolbász. A jugoszláviai magyarok szerint, ha e napon esik az eső, akkor férges lesz a mák, ha hideg van, rossz termésre lehet számítani. Ha a szél fúj, szerencsés év lesz. Ha fagy, soká fog tavaszodni, ha enyhe az idő, akkor hamar jön a tavasz.


Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódó versek
Ányos Pál: Három királyok napján című verse
Babits Mihály: Csillag után című verse
Juhász Gyula: Betlehem című verse
Paul Claudel: Vízkereszti ének
Bodor Miklós: Betlehemi csillag

 
 
3 komment , kategória:  Ünnepek  
Címkék: leegyszerűsödött, jókívánságmondó, szentháromságra, felravatalozott, leszármazottait, házszentelésre, szentelményből, következtetett, megvendégelték, időjárásjóslás, kiteljesedése, adománygyűjtő, népcsoportnak, betegségektől, vízkeresztkor, háromkirályok, meghatározása, bemutatkozása, meggyújtottak, megszentelték, hasonlóképpen, megjelenítése, gyerekgyilkos, gyakorlatnak, meglocsolták, menyasszonyt, reménykedtek, megszentelte, templomokban, házszentelés, beszentelték, meghintették, keresztezett, szerecsennek, csillagjósok, jugoszláviai, római egyház, keleti egyház, nyugati egyházakban, háromkirályok vagy, vízkereszt elnevezés, templomokban vizet, hívek igyekeznek, vízszentelés mellett, szokásnak koleda, ünnephez tartozott, pogány világ, háromkirályok története, ajándékok számából, hármas szám, arany királyságára, tömjén istenségére, Epiphania Domini, Újévtől Háromkirályok, Időjárásjóslás Vízkeresztkor, Ányos Pál, Babits Mihály, Juhász Gyula, Paul Claudel, Bodor Miklós,
Bukta Jánosné (#1)   2009-01-10 22:47:24
Szia Ilike!
Köszönettel vettem az ismerősnek való jelölést!
Fogadd ezt a szép csokrot ebben a hideg télben!
Üdvözöllek szeretettel: Erzsi


Bukta Jánosné (#2)   2009-01-12 22:24:48
Szia Ilike!
2 linket hoztam, fogadd szeretettel.
Erzsi

Link
Szöveg: Gyimesi József
zene és ének: Némethné Kovács Magda
Teleszórta az őszi szél kiskertemet sárgult falevéllel.
Átszínezték a hajam is elszállt évek hófehér festékkel.
Napégette arcomra már, mély barázdát szántottak az évek
Vidám, dalos jókedvemet szomorúvá váltotta az élet.

Szívemhez nőtt kiskertemben ez a sorsa ősszel a levélnek,
Dér lepi be a hajunkat, hisz ezt hozzák az elszálló évek.
A barázdált arcunkat csak az unokák kacaja simítja,
Régen elmúlt ifjúságát őszült ember nótákkal siratja.







Link
Szöveg: Gyimesi József
zene és ének: Némethné Kovács Magda

Csendes szavú legény voltam,én csak ritkán szóltam.
azt is mindig nagyon halkan, de őszintén mondtam.
nem illik a hazudozás, ahhoz kinek virágja a rózsa
akinek a szíve mélyén él a magyar nóta.

Maradj ilyen édes fiam, az apám azt mondta,
A kis kertre csak úgy lesz majd az Istennek gondja
A hazug szót mindenkitől valamikor úgyis számon kérik,
emberséget nem nagy hanggal, hanem szívvel mérik.




Bukta Jánosné (#3)   2009-01-18 18:36:52




Te vagy a legszebb virág,
szívem kertjében,
Én vagyok a virág,
leghűebb kertésze!

Oly jó gondozni e virágot,
Egyedül, őt szeretni e világon!
Csak vele lennék, őt gondoznám,
Így a legszebb virágot,
magamnak tudhatnám!

Védeném a széltől,
a perzselő naptól,
Gondoskodnék róla,
mindig csak jót kapjon!

Akkor vagyok boldog,
ha látom, hogy virul,
S boldogságom láttán,
szépsége megújul!

Úgy szeretem, szeretni e virágot,
Nincs szeretetemnek vége e világon!
Gyökeret vert mélyen szeretet a szívemben,
Megerősítve ezzel, szeretet hitemet!

Újra hiszek már, az igaz szeretetben,
Boldog vagyok nagyon,
hogy ily virágra leltem!
Egy kedves jó barátra, személyedben!





Erzsi
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Irgalom és ítélet  Egy hatékony szolga  Alázat  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Png kutya  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Png kislány  Akarat  Fekete István - Akác  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 21  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép napot kívánok  Png telefon  Sokan azt tartják  Akarat  Hogy lehet megtartani  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Png csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png virág  Rátalálsz  Próbálj meg ...  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Adakozás  Png telefon  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Nevem  George Byron - Ahogy itt jár -...  Őrizkednünk kell...  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Németh László tollából  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Örülök, hogy látlak!  Png nő  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Sokan azt tartják  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Png cica  Fehér virág  Facebookon kaptam  Fehér virág  Popper Péter szavai  Sose bánj semmit  Nagyi telefonál  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Png kutya  Németh László tollából  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
római egyház, keleti egyház, nyugati egyházakban, háromkirályok vagy, vízkereszt elnevezés, templomokban vizet, hívek igyekeznek, vízszentelés mellett, szokásnak koleda, ünnephez tartozott, pogány világ, háromkirályok története, ajándékok számából, hármas szám, arany királyságára, tömjén istenségére, mirha emberi, három bibliai, három királyokban, világ korábban, középkortól kezdve, harmadik királyt, három királyok, templomokban megszentelt, esztendő során, gyerekágyas asszony, újszülött fürdővizébe, esküvőre induló, háznál felravatalozott, ártó hatalmak, rossz szellemek, vihar elűzésére, plébános megkezdte, koleda ennek, korai egyházi, kántor felírta, három király, esemény végén, háziak megvendégelték, egyházi embereknek, főszereplők Gáspár, angyal bemutatkozása, betlehemi gyerekgyilkos, egyik királlyal, rugószerű keresztezett, végén szita, házba érve, ajándék kérése, korábban vízkereszti, napon fonni, jugoszláviai magyarok, leegyszerűsödött, jókívánságmondó, szentháromságra, felravatalozott, leszármazottait, házszentelésre, szentelményből, következtetett, megvendégelték, időjárásjóslás, kiteljesedése, adománygyűjtő, népcsoportnak, betegségektől, vízkeresztkor, háromkirályok, meghatározása, bemutatkozása, meggyújtottak, megszentelték, hasonlóképpen, megjelenítése, gyerekgyilkos, gyakorlatnak, meglocsolták, menyasszonyt, reménykedtek, megszentelte, templomokban, házszentelés, beszentelték, meghintették, keresztezett, szerecsennek, csillagjósok, jugoszláviai, királyságára, méltóságaira, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1538
  • e Hét: 10320
  • e Hónap: 41806
  • e Év: 246507
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.