Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A forradalom emlékezete Párizsban
  2015-10-19 04:50:56, hétfő
 
   
  Párizsba utazott Kövér László
A forradalomra emlékeznek a franciaországi magyarok

Háromnapos hivatalos látogatást kezdett vasárnap (okt.18.) Párizsban az Országgyűlés fideszes elnöke.Kövér László vasárnap délután megkoszorúzta Antall József emléktábláját a francia főváros 16. kerületében, majd katonai tiszteletadás mellett a Diadalívnél megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, végül este a nagykövetségen kitüntetette Gérard Martin-Chaussade-ot, a Charles de Gaulle nemzetközi konföderáció elnökét.
A házelnök hétfőn koszorút helyez el a Pere Lachaise temetőben az 1956-os emlékműnél, Nagy Imre és a forradalom mártírjainak jelképes sírjánál, és október 23. alkalmából ünnepi beszédet mond a Párizsi Magyar Intézetben. Kövér László hétfőn és kedden megbeszélést folytat Gérard Larcher-val, a francia szenátus elnökével, Claude Bartolone-nal, a francia nemzetgyűlés elnökével, valamint találkozik a szenátus és a nemzetgyűlés francia-magyar baráti tagozatával.

Az 1956-os megemlékezéssorozat Párizsban már vasárnap délelőtt elkezdődött, ugyanis a Párizsi Magyar Katolikus Misszió ünnepi szentmisét és megemlékezést tartott Mindszenty József bíboros emléktáblájánál. Léh Tibor, a Misszió tiszteletbeli elnöke beszédében felidézte, hogy a Franciaországban lévő magyaroknál hagyomány, hogy október 23-a alkalmával a Diadalívnél megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját és hivatalosan meggyújtják az örök lángot, ez pedig Péntek Róbert magyar származású volt francia idegenlégiósnak és Sujánszky Jenőnek, a Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetség alapítójának köszönhető. ,,A fiatal nemzedék számára az 1956-os forradalom példaként kell, hogy szolgáljon: a hazaszeretet, a szabadság és az összefogás egy nemes célért többet ér, mint a fogyasztói társadalom kényelmes, önző csapdája" - fogalmazott. ,,Soha ne felejtsük el, hogy a zsarnokság ellen az ellenállás kötelesség; és a szabadságot nem kérni kell, hanem kivívni!" - zárta sorait a Misszió vezetője.

Forrás: magyarhirlap.hu
2015.10.18.

Megj.: Az írásról eszembe jutott Horváth Miklós hadtörténész,
A forradalom tanúi
Budapest 1956
Akik megélték
- franciaországi emigránsok visszaemlékezései -
c. könyve, melynek egy példányával engem is megtisztelt a Tanár Úr.
A könyvet a Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány adta ki.
Tartalma: Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után Franciaországba menekülő magyarok visszaemlékezéseit ismerteti ez a 2014-ben magyarul is megjelent kötet.
Először 2006-ban, a forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára Párizsban jelent meg francia nyelven. Ez a könyv ennek a magyar változata.
A francia kormány és számos szervezet mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Franciaországba érkező magyarok beilleszkedését megkönnyítse. Ennek köszönhetően két év alatt a menekültek túlnyomó többsége munkába állt vagy tanulmányokba kezdhetett, a fiatalok jelentős része pedig ösztöndíjat is kapott.
A francia földön új életet kezdő 56-osok közül sokan a közéletben is képviselték a forradalom és szabadságharc eszmeiségét, amire az emigráció különböző szervezetei nyújtottak keretet. Ezek közé tartozott az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottság, amely 1957-től minden évben megemlékezett a forradalom hőseiről a Párizsi Diadalívnél, továbbá a menekült szabadságharcosok új hivatalos szervezete, az 1957 januárjában Strasbourgban megalakult Magyar Forradalmi Bizottság, amelynek munkáját az 1956-os Nagy Imre-kormány emigrált minisztere, a szociáldemokrata Kéthly Anna irányította.
Franciaország magyar értelmiségi műhelyeket, több folyóiratot is befogadott. Egy évvel Nagy Imre és mártírtársai újratemetése előtt Méray Tibor író, újságíró kezdeményezésére jelképes síremléket állítottak fel Párizsban.
Lilla Fourrier, a Külföldön élő Magyarok Egyesületének (ALCYON) elnöke szerint a 2006-os francia nyelvű kiadvány megjelenése előtt is voltak még, akik attól féltek, ha beszélnek 1956-os szerepükről, akkor a kommunisták megtorlásától kell tartaniuk. Másokat azért volt nehéz szóra bírni, mert nem szívesen beszéltek a fájdalmaikról, nem akarták a sebeiket felszakítani...
Horváth Miklós történész, a magyar nyelvű kiadvány szerkesztője szerint a tucatnyi visszaemlékező különböző szemszögű történeteiből rajzolódik ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hiteles története.
A Terror Háza Kiadó gondozásában megjelent könyv szerzői az emlékeik közreadásával és főhajtással adóznak a megtorlás során kivégzett hősöknek, neves és névtelen felkelőknek, akiknek önfeláldozó helytállásáért hálával tartozik az utókor. Az emlékezők között vannak akik maguk is harcoltak a barikádokon, míg mások talán kevésbé látványos hőstettekről, de felejthetetlen élményekről számolnak be.
Ami közös, az az igazságuk mindent átható tudata, a felkelés tisztaságában gyökerező hitük és egy kivívható szabadság reménye...
,,A forradalom tanúi" - t Schmidt Mária alábbi szavakkal ajánlja:

,,Az emlékek közös feldolgozása közelebb hoz és erősíti az együvé tartozás érzését. Az emlékek megosztása megértést eredményez... Hogy megértsük a jelenünket, meg kell értenünk azt is, hogy elődeink min mentek keresztül az elmúlt ötven-hatvan évben...

A magyarság olyan történelmi tapasztalatok, és általuk olyan mérhetetlen tudás birtokában van, amely minden elképzelhető élethelyzetre kínál pozitív mintát. Ez a tudás megalapozza közösségi létünk elkövetkező évszázadait. Megtapasztaltuk, hogy nemzeti közösségünk tapasztalati kincse olyan energiákat szabadít fel bennünk, amelyek minden válság és átalakulási folyamat ellenére képessé tesznek bennünket a túlélésre.

Az igazság sok részigazságból tevődik össze. Mélyek és szerteágazóak a gyökereink, melyekre a jövőnket alapozzuk."

Forrás: magyarmenedek.com

Megj.: A cikkben említett Sujánszky Jenőnek, a Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetség alapítójának olvasható a visszaemlékezése a könyvben, Háromszor a halál torkában címmel.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszaemlékezése, szociáldemokrata, kezdeményezésére, franciaországban, megtapasztaltuk, emléktáblájánál, beilleszkedését, szabadságharcos, franciaországba, idegenlégiósnak, nagykövetségen, franciaországi, részigazságból, helytállásáért, megkoszorúzzák, felejthetetlen, visszaemlékező, emlékbizottság, tisztaságában, egyesületének, évfordulójára, élethelyzetre, tiszteletbeli, szabadságharc, szerteágazóak, megtorlásától, közalapítvány, történeteiből, megemlékezett, fájdalmaikról, közreadásával, tapasztalatok, megemlékezést, tiszteletadás, tanulmányokba, emléktábláját, forradalomra emlékeznek, franciaországi magyarok, francia főváros, ismeretlen katona, nagykövetségen kitüntetette, házelnök hétfőn, 1956-os emlékműnél, forradalom mártírjainak, francia szenátus, francia nemzetgyűlés, nemzetgyűlés francia–, örök lángot, fiatal nemzedék, 1956-os forradalom, nemes célért, fogyasztói társadalom, Kövér László, Antall József, Gérard Martin-Chaussade-ot, Pere Lachaise, Nagy Imre, Párizsi Magyar Intézetben, Gérard Larcher-val, Claude Bartolone-nal, Párizsi Magyar Katolikus Misszió, Mindszenty József, Péntek Róbert, Sujánszky Jenőnek, Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetség, Horváth Miklós, Tanár Úr, Kelet Európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottság, Párizsi Diadalívnél, Magyar Forradalmi Bizottság, Nagy Imre-kormány, Kéthly Anna, Méray Tibor, Lilla Fourrier, Magyarok Egyesületének, Terror Háza Kiadó, Schmidt Mária,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy gondolat  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Csend  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Megígért békesség  A sorsod  Segíts neki dicsérni Téged  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Alvó kislány  Szívek  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  ajándék, mellyel meglepem  Paul David Tripp Április 12  Egy gondolat  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  képre írva  Spenót fasírttal  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Szép estét kedves látogatóimna...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  József Attila - Kopogtatás nél...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jázmin  Walter Chrysler mondta  James Allen  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  különleges  Előfordul, hogy  Paul David Tripp Április 14  James Allen  Vito Giaquinto gondolata  Jó éjszakát  Szeretem ujjad karcsuságait,  Robin Wight pitypang szobra  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Csend  Gebhardt Nóra versei II.  Töröld le  Az ember  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Minden tavaszból őrizz..  A Magyar Költészet napja alkal...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Van néhány kérdés, amin gondol...  James Allen  Vito Giaquinto gondolata  Andrássy Réka - A bolond Böske  Otthon  Zilahy Lajos mondta  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Az ember  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Anyák napjára  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul David Tripp Április 14  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
forradalomra emlékeznek, franciaországi magyarok, francia főváros, ismeretlen katona, nagykövetségen kitüntetette, házelnök hétfőn, 1956-os emlékműnél, forradalom mártírjainak, francia szenátus, francia nemzetgyűlés, nemzetgyűlés francia&#8211, örök lángot, fiatal nemzedék, 1956-os forradalom, nemes célért, fogyasztói társadalom, zsarnokság ellen, ellenállás kötelesség, írásról eszembe, forradalom tanúi, 2014-ben magyarul, könyv ennek, magyar változata, francia kormány, menekültek túlnyomó, fiatalok jelentős, francia földön, emigráció különböző, 1956-os Magyar, forradalom hőseiről, menekült szabadságharcosok, 1957 januárjában, 1956-os Nagy, szociáldemokrata Kéthly, évvel Nagy, 2006-os francia, kommunisták megtorlásától, sebeiket felszakítani, magyar nyelvű, tucatnyi visszaemlékező, 1956-os magyar, emlékeik közreadásával, megtorlás során, emlékezők között, felkelés tisztaságában, kivívható szabadság, forradalom tanúi&#8221, emlékek közös, együvé tartozás, emlékek megosztása, elmúlt ötven-hatvan, magyarság olyan, tudás megalapozza, jövőnket alapozzuk, cikkben említett, halál torkában, visszaemlékezése, szociáldemokrata, kezdeményezésére, franciaországban, megtapasztaltuk, emléktáblájánál, beilleszkedését, szabadságharcos, franciaországba, idegenlégiósnak, nagykövetségen, franciaországi, részigazságból, helytállásáért, megkoszorúzzák, felejthetetlen, visszaemlékező, emlékbizottság, tisztaságában, egyesületének, évfordulójára, élethelyzetre, tiszteletbeli, szabadságharc, szerteágazóak, megtorlásától, közalapítvány, történeteiből, megemlékezett, fájdalmaikról, közreadásával, tapasztalatok, megemlékezést, tiszteletadás, tanulmányokba, emléktábláját, megkoszorúzta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 145
  • e Hét: 3291
  • e Hónap: 3753
  • e Év: 25806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.