Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pergerné Dánosi Zsuzsanna visszaemlékezése
  2015-10-28 01:12:53, szerda
 
   
  Változtatás nélkül közöljük Pergerné Dánosi Zsuzsanna írását, akinek édesapja is megsebesült az 1956. október 26-i sortűzben, de végül hazatért a családjához.

Kicsi gyerek voltam, de már iskolába jártam, amikor egy csütörtök reggelen édesanyám azzal ébresztett, hogy ma nem megyünk iskolába, nem lesz tanítás. Ha délután lesz időnk, elmegyünk az édesapám elé a vasútállomásra. Az új győri állomás ekkor épült, az építésre mindenki kíváncsi volt.

Édesapám minden reggel a 6 óra 40-es vonattal Mosonmagyaróvárra utazott, ott dolgozott és délután jött haza. Így volt ez 1956. október 26-án is, azzal a különbséggel hogy aznap nem jött haza...

A történetet számtalanszor hallottam családi körben, viszont idegenek előtt édesapám erről soha nem beszélt. Miután reggel megérkezett Mosonba a munkahelyére, a munkatársai a Főutcán gyülekeztek és gyalog a 3 km-re lévő Óvárra mentek. A menet egy sétálás volt, útközben beszélgettek, énekeltek, s folyamatosan sokasodtak. Mire az óvári városközpontba értek, már egy többezres tömeggé bővültek. Meghallgattak egy-egy beszédet és a tömeg az Óvár határában a Levéli úton lévő határőr laktanyához indult. Az emberek jókedvűek, boldogok voltak, hangoskodás, szitkozódás, alkoholfogyasztás elő sem fordult.

Miután a laktanyához értek, a tömeg a kerítés mellett állva várta a fejleményeket. A laktanyán belül lévő katonákat arra kérték, hogy tűzzék ki a piros-fehér-zöld zászlót, és a fegyvereket zárják el, hogy azokhoz senki hozzá ne jusson. A katonák is jöjjenek és ünnepeljenek a felvonulókkal, a Budapesten bekövetkezett forradalom hallatára.

Édesapám mintegy 12 évvel korábban a háborúban még aktív katonaként sok mindent tapasztalhatott, itt is azonnal felismerte, hogy valami nincs rendben. A laktanya parancsnoka - a gyilkos nevét az első naptól sokszor hallottam, de nem érdemli meg, hogy leírjam-, olyan helyen tartózkodott a laktanya udvarában, ahol neki nem kellett volna lennie. Mondta is apám a mellette álló munkatársának, hogy menjünk hátrább, mert itt valami történni fog.

Másodpercek múlva a gépfegyverek megszólaltak. Apám azonnal elkiáltotta magát, hogy ,,mindenki feküdjön le" és hasra feküdt. Társa szintén. A fegyverek szóltak, csak szóltak, közben gránátok is robbantak, az emberek jajgattak, kiabáltak s aki tudott, megpróbált elfutni. A golyók utolérték a futókat és örökre ott marasztalták őket.

Ismételni szeretném, e történetet számtalan esetben édesapám szájából hallottam, de ez már a múlt, mivel sajnos az események után 30 évre e fájdalmas élményét és következményeit örökre magával vitte.

Ismét eltelt 28 év, és tavaly az évforduló napján (testvérem hívta fel rá a figyelmemet), a Kossuth Rádió egyik reggeli műsorában nyilatkozott egy honfitársunk aki a sortűz egyik túlélője volt, és aki pár napra ezután Németországba távozott. Elmesélte, hogy 25 éve minden évfordulón hazajön Mosonmagyaróvárra és megemlékezik volt egyetemista társairól, a meghaltakról. Említette, hogy a barátjával álltak a laktanya kerítéséhez közel, beszélgettek, nézegettek amikor szinte a fegyverek megszólalásával egy időben valaki elkiáltotta magát, hogy ,,mindenki feküdjön le". Azonnal hasravágta magát. Barátja állva maradt, de másodpercek múlva összeesett és örökre úgy maradt. E pillanatot életében nem tudta elfelejteni, ma is tisztán emlékszik a rövidke mondatra. E honfitársunk a riportban megemlítette, hogy nem tudja ki kiáltott, de neki köszönheti, hogy életben maradt.

Ami elhangzott, az három egyszerű szó és mégis milyen nagy jelentősége lett. Nem tudjuk, hogy e három szónak hányan köszönhették, hogy életben maradtak. Öten, tízen vagy még sokkal többen? Ma már ez nem is fontos, nekem azonban nagyon fontos e három szó. Amikor a riportot hallottuk a rádióban, édesapám megjelent a szemem előtt. Ismét láthattam. Köszönöm a Jóistennek. Valamennyien, akik e napon a laktanya előtt örökre ott maradtak vagy évekkel később távoztak el, nyugodjanak békében.

Édesapám nevét hadd említsem meg, Dánosi Imre, a Kisalföldi Állami Erdőgazdaság Mosoni Erdészetének munkatársa volt, a helyszínen ő is megsebesült, de ami a legfontosabb, hogy életben maradt és hazajött családjához. Ma is büszke vagyok rá és úgy gondoltam, ezt a történetet sosincs késő közzétenni:
lánya, Pergerné Dánosi Zsuzsanna

In.: kisalfold.hu
2015.10.27.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megszólalásával, következményeit, tapasztalhatott, városközpontba, vasútállomásra, fejleményeket, számtalanszor, munkatársának, felvonulókkal, németországba, meghallgattak, bekövetkezett, folyamatosan, különbséggel, tartózkodott, erdőgazdaság, beszélgettek, erdészetének, megemlékezik, valamennyien, honfitársunk, nyilatkozott, munkahelyére, gépfegyverek, megemlítette, megszólaltak, marasztalták, ünnepeljenek, legfontosabb, meghaltakról, köszönhették, elkiáltotta, fegyvereket, nyugodjanak, kerítéséhez, változtatás, csütörtök reggelen, építésre mindenki, különbséggel hogy, történetet számtalanszor, sétálás volt, óvári városközpontba, többezres tömeggé, emberek jókedvűek, laktanyához értek, kerítés mellett, laktanyán belül, piros-fehér-zöld zászlót, fegyvereket zárják, laktanya parancsnoka, gyilkos nevét, első naptól, Pergerné Dánosi Zsuzsanna, Kossuth Rádió, Dánosi Imre, Kisalföldi Állami Erdőgazdaság Mosoni Erdészetének,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Adakozás  Nem méltó hozzád  Próbálj meg ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Neked tudnod kell  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Png telefon  Akik bántanak téged  s immár én is felragyogva, ért...  Szívem tiéd  Szívem tiéd  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Boldog születésnapot a ma ünne...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Png virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Neked tudnod kell  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bounty krémes  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szívem tiéd  Leonardo da Vinci gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Ágai Ágnes – Csendélet  Nevem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  A sors  Png csokor  A sors  Az igazi szeretetért rendszeri...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Örülök, hogy látlak!  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Alvó cicák  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Még csak most kezdődik a nap  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png fotel  Mindig jusson idő nevetni  Németh László tollából  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Fehér virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem méltó hozzád  Még csak most kezdődik a nap  Png lepke  Egy bizonyos határt  Png cica 
Bejegyzés Címkék
csütörtök reggelen, építésre mindenki, különbséggel hogy, történetet számtalanszor, sétálás volt, óvári városközpontba, többezres tömeggé, emberek jókedvűek, laktanyához értek, kerítés mellett, laktanyán belül, piros-fehér-zöld zászlót, fegyvereket zárják, laktanya parancsnoka, gyilkos nevét, első naptól, laktanya udvarában, mellette álló, gépfegyverek megszólaltak, fegyverek szóltak, emberek jajgattak, golyók utolérték, események után, évforduló napján, sortűz egyik, barátjával álltak, laktanya kerítéséhez, fegyverek megszólalásával, időben valaki, rövidke mondatra, riportban megemlítette, három egyszerű, szemem előtt, laktanya előtt, történetet sosincs, megszólalásával, következményeit, tapasztalhatott, városközpontba, vasútállomásra, fejleményeket, számtalanszor, munkatársának, felvonulókkal, németországba, meghallgattak, bekövetkezett, folyamatosan, különbséggel, tartózkodott, erdőgazdaság, beszélgettek, erdészetének, megemlékezik, valamennyien, honfitársunk, nyilatkozott, munkahelyére, gépfegyverek, megemlítette, megszólaltak, marasztalták, ünnepeljenek, legfontosabb, meghaltakról, köszönhették, elkiáltotta, fegyvereket, nyugodjanak, kerítéséhez, változtatás, másodpercek, családjához, parancsnoka, jelentősége, gyülekeztek, megsebesült, megérkezett, munkatársai, laktanyához, elfelejteni, szitkozódás, egyetemista, hangoskodás, figyelmemet, történetet, megpróbált, évfordulón, sokasodtak, munkatársa, ébresztett, katonaként, összeesett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 240
  • e Hónap: 5121
  • e Év: 27174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.