Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ecetfajták
  2014-03-03 15:26:02, hétfő
 
   
  A legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy ecet manapság kétféle módon készülhet: ipari előállítással, valamint biológiai úton. Sajnos a forgalomba hozott ecetek döntő többsége ipari előállítású. Gondoljunk csak a boltban kapható összes zöld flakonos ecetre. Ennek készítése roppant egyszerű: ipari alkoholból készítik a Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással. Az ipari alkoholt pedig vagy mezőgazdasági eredetű alapanyagból (biomassza), vagy kőolajszármazékból hozzák létre. Így tudnak gyorsan nagy mennyiséget előállítani. Előfordul, hogy ezt ízesítik tovább, eztáltal hoznak létre alma-, vagy boreceteket. Érdemes tehát a terméken lévő összetevőket mindig elolvasni.
A biológiai úton előállított ecetek tulajdonképpen bármiből készülhetnek, ami képes az erjedésre. Az így készült ecetek sajátossága, hogy megőrzik az alapanyaguk íz- és illatanyagát, valamint jótékony hatásait is. Legelterjedtebbek a borecet, a gyümölcsecet, a rizsecet, a sherryecet valamint a balzsamecet.

BORECET

A borecet régre visszavezethető múltját nem nehéz bizonyítani. Elég, ha csak nemzetközi nyelvekben használt "vinegar" szóra gondolunk, amely a francia "vin aigre", azaz savanyú bor kifejezésből származik. Tehát az ecetet, mint fogalmat a borral hozták kapcsolatba. Hazánkban már a honfoglalás korában is ismert volt.
Az Európai Unión belül a borecet 6%-os savtartalommal kell rendelkezzen.
A jó borecetben vissza kell köszönjön a felhasznált bor teljes íz- és illatanyaga. Az így előállított ecetek pont úgy más és más fogáshoz illeszkednek, mint ahogy a borok is.

BALZSAMECET

A tradicionális balzsamecet eredetvédett, csupán Modena környékén készíthetik. Legalább 12 éven keresztül érlelik, ezután kerülhet sor a palackozására. Ezeknek az eceteknek nagyon alacsony a savtartalmuk, nem is salátákra használják őket. Sajtokra, húsokra, vagy akár fagylaltra csorgatva lelik meg méltó helyüket.
Tudnunk kell, hogy a tradicionális modenai balzsamecet (Tradizionale Aceto Balsamico di Modena) nem vásárolható a hazai áruházláncokban. Ezt a terméket nagy gondossággal hosszú ideig érlelik, különleges palackokba kerül és csakis a Modena környékén található szőlőfajták mustjából készítik el, az ára pedig 50 eurótól indul.
Az üzletekben kaphatóak szintén mustból vagy annak hozzáadásával készült termékek, melyek között érdemes válogatni. Ezeket az eceteket nem a tradicionális eljárással készítik, de ettől függetlenül szintén biológiai úton, hordós érleléssel. Konyhánk méltó tagjai lehetnek.
Sajnos azonban a többség a forgalmazott balzsamecetek közül ipari eljárással készült, melyhez karamellizált cukrot adnak, hogy édesebb legyen, illetve a színe is elérje a kívánt sötétséget.
Gondoljunk csak bele! Hogyan lenne lehetséges 12, de akár csak 1-2 éven át érlelt balzsamecetet néhány száz forintért árulni?

SHERRYECET

Az eredetit Jerez környékén készítik első osztályú sherryből. Három típusát különböztetik meg a 6 hónapig, 2, illetve 10 évig érleltet. Magasabb savtartalmúak, mint a borecetek, ízük mégsem bántó.
A jó sherryecet solera eljárással készül, csakúgy, mint az alapanyagául szolgáló sherry is. A rendszer 3, vagy 4 egymásra állított hordóból áll. Mindig a legalsóból veszik ki a palackozni kívánt mennyiséget, de maximum a hordó egyharmadát. A hiányzó részt a felette lévőből pótolják, azt az afelett lévőből, és így tovább.

GYÜMÖLCSECET

Leggyakrabban almából, bogyósgyümölcsökből, barackból készítik. Az almaecetnek a köztudatban rengeteg jótékony hatást tulajdonítanak, melyek igazak nem csupán a többi gyümölcsecetre, de az összes biológiai úton előállított társukra is. Jellemzően 5% körüli savtartalommal hozzák őket forgalomba.
A jó ecetnek már az illatából felismerhető, mely gyümölcsből készült, ízleléskor pedig egyértelműen éreznünk kell az alapanyag ízét.
Természetesen ezeknek is megtalálhatóak a boltban a költséghatékonyan előállított konkurenciái is, melyek szintén ipari ecetek, aromával, illetve szinezékkel, és semmi egészséges sincs bennük. Itt is érdemes tehát minden esetben elolvasni az összetevőket.

RIZSECET

Erjedt rizsből állítják elő, a távol-keleti konyha gyakran használt fűszere. 3-5%-os savtartalommal hozzák forgalomba. Zamata egyszerre édes és sós.
Több fajtája létezik, a legközismertebb az áttetsző fehér rizsecet, de kapható barna és fekete fajtája is.
Színét az alapanyagául szolgáló rizs adja, ennek megfelelően ízük is más és más lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Címkék: áruházláncokban, bükkfaforgácsos, legközismertebb, visszavezethető, savtartalommal, megtalálhatóak, gyümölcsecetre, tulajdonítanak, tulajdonképpen, palackozására, tradicionális, karamellizált, leggyakrabban, savtartalmúak, balzsamecetek, különböztetik, mezőgazdasági, előállítással, természetesen, hozzáadásával, balzsamecetet, alapanyagból, egyértelműen, felismerhető, konkurenciái, forgalmazott, kifejezésből, rendelkezzen, illatanyagát, gondossággal, tradizionale, alapanyagául, összetevőket, legfontosabb, savtartalmuk, készülhetnek, forgalomba hozott, boltban kapható, ipari alkoholt, terméken lévő, biológiai úton, sherryecet valamint, borecet régre, borral hozták, honfoglalás korában, borecet 6%-os, tradicionális balzsamecet, eceteknek nagyon, tradicionális modenai, hazai áruházláncokban, terméket nagy, üzletekben kaphatóak, Európai Unión, Tradizionale Aceto Balsamico,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  A másik dolog,  Julian Brass gondolata  A sors  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Örülök, hogy látlak!  Fekete István - Akác  Egy lelki imádság  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reggel van  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy hatékony szolga  Rátalálsz  A sors  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Irgalom és ítélet  A kételkedés kezelése  Hiányzik  Bounty krémes  Facebookon kaptam  A sors  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Régi emberek, akikre máig büsz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Idő  Png rózsa csokor  Png kislány  Png kislány  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Png férfi  Szép estét  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fekete-erdő desszert  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem tudhatod  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png telefon  Png kislány  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Makszim Gorkij gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
forgalomba hozott, boltban kapható, ipari alkoholt, terméken lévő, biológiai úton, sherryecet valamint, borecet régre, borral hozták, honfoglalás korában, borecet 6%-os, tradicionális balzsamecet, eceteknek nagyon, tradicionális modenai, hazai áruházláncokban, terméket nagy, üzletekben kaphatóak, tradicionális eljárással, forgalmazott balzsamecetek, kívánt sötétséget, eredetit Jerez, alapanyagául szolgáló, legalsóból veszik, palackozni kívánt, hordó egyharmadát, hiányzó részt, felette lévőből, afelett lévőből, köztudatban rengeteg, többi gyümölcsecetre, összes biológiai, illatából felismerhető, alapanyag ízét, költséghatékonyan előállított, távol-keleti konyha, áttetsző fehér, áruházláncokban, bükkfaforgácsos, legközismertebb, visszavezethető, savtartalommal, megtalálhatóak, gyümölcsecetre, tulajdonítanak, tulajdonképpen, palackozására, tradicionális, karamellizált, leggyakrabban, savtartalmúak, balzsamecetek, különböztetik, mezőgazdasági, előállítással, természetesen, hozzáadásával, balzsamecetet, alapanyagból, egyértelműen, felismerhető, konkurenciái, forgalmazott, kifejezésből, rendelkezzen, illatanyagát, gondossággal, tradizionale, alapanyagául, összetevőket, legfontosabb, savtartalmuk, készülhetnek, illeszkednek, eredetvédett, gyümölcsecet, alapanyaguk, előállított, balzsamecet, sajátossága, szinezékkel, felhasznált, egyharmadát, készíthetik, mennyiséget, függetlenül, szőlőfajták, vásárolható, kapcsolatba, gyümölcsből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 884
  • e Hónap: 7256
  • e Év: 58047
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.