Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért félünk annyira a péntek 13-tól?
  2017-09-08 18:45:33, péntek
 
 














MIÉRT FÉLÜNK ANNYIRA A PÉNTEK13-TÓL?




Kevés babona vált annyira részévé a modern nyugati ember hétköznapjainak, mint a péntek 13-ával kapcsolatos elképzelések. Ezen kivételes nap története rávilágít arra, hogy a régi, elfeledett hiedelmek miképpen alakulnak át új és elterjedt tévhitekké.

Péntek 13. sokak számára rettegett dátum a nyugati világban. A balszerencsésnek tartott nap az észak-karolinai Stress Management Center and Phobia Institute felmérései szerint csak az Egyesült Államokban 17-21 millió embert érintve okozhat 800-900 milliós dolláros veszteséget. Richard Wiseman, a Hertfordshire-i Egyetem kutatója 2003-ban készített felmérésében a résztvevők egynegyede vallotta be, hogy retteg ezen baljós naptól, míg a magasan kvalifikált alanyok 15 %-áról az is kiderült, hogy a tizenhármas számtól is retteg.

Ennek hagyományai messzire nyúlnak: mind a tizenhármas szám, mind a péntek a saját jogukon is balszerencsésnek számítottak már a korai időktől kezdve, de csak a huszadik században alakult ki és erősödött meg a ,,péntek 13" jelensége. A péntek már az Újszövetségben is baljós napként tűnt fel, hiszen ezen a napon feszítették keresztre Krisztust. Geoffrey Chaucer 14. századi Canterbury meséiben szerencsétlen napként említi a hét ezen pontját, amely az újkor folyamán a népi babonában is egyre negatívabb színezetet kapott.

A tizenhármat megelőző tizenkettes szám az európai hagyomány fontos része, és már a görög mitológiában is feltűnt (Héraklész tizenkét munkája). Igazi jelentőségét viszont a kereszténységben nyerte el, az evangéliumok szerint Krisztusnak is tizenkét tanítványa volt, így a tizenkettes szám a középkori keresztény művészet kedvelt számjegye lett. A tökéletes számot azonban a baljóslatú tizenhármas követi, amely a keresztény hagyományban szerencsétlennek számít, mert az utolsó vacsorán is tizenhárman vettek részt. A tizenhármas a skandináv mitológiában is visszaköszön: Loki, a bajkeverő isten hívatlan tizenharmadikként vett részt egy olyan vacsorán a Valhallában, amely egy másik vendég tragikus halálával végződött.

A negatív értelmezés mára állandósult az európai kultúrában, számos épület kerüli a tizenhármast, például a BMW grandiózus müncheni székházában sincsen ilyen emelet. A jelenség Magyarországon is megfigyelhető, így a Mercure Budapest Korona szállodában sincsen hasonló számú szoba. Számos jeles személyiség életét keserítette meg triszkaidekafóbia, azaz a tizenhármastól való páni félelem: ilyen kiemelkedő alkotó volt például Arnold Schönberg osztrák zeneszerző is.

Persze voltak, akik besokalltak: 1881-ben befolyásos New York-iak megalapították a Tizenhármas Klubot, azzal a céllal, hogy felszámolják a nyugati világot átszövő oktalan babonákat. Első találkozójukat 1883. január 13-án pénteken este 6 óra 13 perckor tartották. Tizenhárman ültek le vacsorázni a tizenhármas szobában, a vacsora színhelyére egy létra alatt mentek be. Mind a tizenhárman túlélték. A következő harminc évben az egész Egyesült Államok területén elterjedtek a tizenhármas klubok, ezek mintegy négyszáz tagot számláltak, köztük öt amerikai elnökkel (Chester Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley, Theodore Roosevelt).

Minden igyekezetük ellenére péntek 13-a kultusza tovább nőtt, mindaddig, amíg a nyugati világ egyik legismertebb babonájává nem vált. Terjedésében fontos szerepet játszhatott, hogy a sajtó és a szórakoztatóipar meglátta a hiedelmekben rejlő kereseti lehetőséget, és péntek tizenharmadika a huszadik század első évtizedétől egyre többször került az újságok címlapjára. Thomas Lawson 1907-ben jelentette meg könyvét, (Friday the Thirteenth) amelyben egy gonosz üzletember próbálta megsemmisíteni a tőzsdét a rettegett napon. A hatásos reklámkampánynak köszönhetően a babonára alapozó regény igazi bestseller lett, 28 ezer példányt adtak el az első héten, és később némafilm formájában is feldolgozták a könyvet. Péntek 13 így mindmáig kedvelt téma maradt a szórakoztatóipar számára, amelyet számos olyan film címadása is mutat, mint például a nyolcvanas években megindított, mára már kultikussá vált Péntek 13 horrorsorozat is.


G. B. Shaw-tól, a világhírű írótól valaki megkérdezte:
- Hisz-e ön abban, hogy az, aki pénteken nősül meg, egész életében boldogtalan lesz?
Az író nyugodtan válaszolta:
- Feltétlenül hiszek benne. Miért lenne a pénteki nap kivétel?













 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Címkék: balszerencsésnek, szórakoztatóipar, szerencsétlennek, reklámkampánynak, kereszténységben, hétköznapjainak, tizenhármastól, újszövetségben, megsemmisíteni, megalapították, tizenharmadika, találkozójukat, magyarországon, hertfordshire, horrorsorozat, szerencsétlen, megfigyelhető, felmérésében, mitológiában, felszámolják, visszaköszön, hagyományban, feldolgozták, jelentőségét, evangéliumok, tizenhármast, elképzelések, terjedésében, köszönhetően, legismertebb, hiedelmekben, tizenhárman, tizenkettes, krisztusnak, színhelyére, tizenhármas, modern nyugati, péntek 13-ával, nyugati világban, balszerencsésnek tartott, észak-karolinai Stress, résztvevők egynegyede, magasan kvalifikált, tizenhármas számtól, tizenhármas szám, saját jogukon, korai időktől, huszadik században, napon feszítették, újkor folyamán, népi babonában, tizenhármat megelőző, MIÉRT FÉLÜNK ANNYIRA PÉNTEK13-TÓL, Stress Management Center, Phobia Institute, Egyesült Államokban, Richard Wiseman, Hertfordshire-i Egyetem, Geoffrey Chaucer, Mercure Budapest Korona, Arnold Schönberg, Tizenhármas Klubot, Egyesült Államok, Chester Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley, Theodore Roosevelt, Thomas Lawson,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  A kételkedés kezelése  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Garai Gábor - Takarítás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Csak a fogyatkozás látható  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  s immár én is felragyogva, ért...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png lepke  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Kerüld el az evangélium örömén...  Hiányzik  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Gonosz démon-álarc  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hazára minden embernek szükség...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  s immár én is felragyogva, ért...  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  Kövesd a cowboyt!  Png ház  Png cica  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szívem  Gonosz démon-álarc  Adakozás  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Boldog születésnapot a ma ünne...  Garai Gábor - Takarítás  Hogy lehet megtartani  Png cica  Akik bántanak téged  Alázat  Radikális szeretet  Fekete István - Akác  Png rózsa csokor  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
modern nyugati, péntek 13-ával, nyugati világban, balszerencsésnek tartott, észak-karolinai Stress, résztvevők egynegyede, magasan kvalifikált, tizenhármas számtól, tizenhármas szám, saját jogukon, korai időktől, huszadik században, napon feszítették, újkor folyamán, népi babonában, tizenhármat megelőző, európai hagyomány, görög mitológiában, kereszténységben nyerte, evangéliumok szerint, tizenkettes szám, középkori keresztény, tökéletes számot, baljóslatú tizenhármas, keresztény hagyományban, utolsó vacsorán, skandináv mitológiában, bajkeverő isten, olyan vacsorán, másik vendég, negatív értelmezés, európai kultúrában, jelenség Magyarországon, tizenhármastól való, nyugati világot, tizenhármas szobában, vacsora színhelyére, létra alatt, tizenhárman túlélték, következő harminc, egész Egyesült, tizenhármas klubok, nyugati világ, szórakoztatóipar meglátta, hiedelmekben rejlő, huszadik század, újságok címlapjára, gonosz üzletember, rettegett napon, hatásos reklámkampánynak, babonára alapozó, első héten, szórakoztatóipar számára, nyolcvanas években, világhírű írótól, balszerencsésnek, szórakoztatóipar, szerencsétlennek, reklámkampánynak, kereszténységben, hétköznapjainak, tizenhármastól, újszövetségben, megsemmisíteni, megalapították, tizenharmadika, találkozójukat, magyarországon, hertfordshire, horrorsorozat, szerencsétlen, megfigyelhető, felmérésében, mitológiában, felszámolják, visszaköszön, hagyományban, feldolgozták, jelentőségét, evangéliumok, tizenhármast, elképzelések, terjedésében, köszönhetően, legismertebb, hiedelmekben, tizenhárman, tizenkettes, krisztusnak, színhelyére, tizenhármas, veszteséget, valhallában, igyekezetük, hagyományai, lehetőséget, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3233
  • e Hét: 8455
  • e Hónap: 48276
  • e Év: 226151
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.