Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
vegetarianizmus
  2013-09-01 19:43:00, vasárnap
 
  Vegaság vs. húsevés

Nyolc tévhit a táplálkozással kapcsolatban



1. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, FEHÉRJEHIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!

A sejtek felépítéséhez szükséges fontos fehérjék bőségesen megtalálhatóak a zöldségfélékben és a gabonafélékben, különösen a hüvelyesekben - babfélékben, borsóban, lencsében valamint a diófélékben. A változatos, húsnélküli táplálkozással a szervezet megkap minden fontos fehérjét képező aminosavat - sőt a szójabab és az avokádó pl. tartalmazza mind a nyolc aminosavat.

Az embernek nem kell aggódnia a szervezet fehérjeellátása miatt, ugyanis kétszer annyi fehérjét fogyasztunk, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ez a többletbevitel azzal jár, hogy az állati eredetű fehérjék lerakódnak a véredényekben és a szövetekben, s így megakadályozhatják a vitális anyagok továbbjutását a szervekhez, az izmokhoz és a csontokhoz.

A túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás betegséghez vezet.

,,VEGETARIÁNUS ÉS ANTIALKOHOLISTA VAGYOK, MERT ÍGY JOBBAN TUDOM HASZNÁLNI AZ AGYAMAT." - mondta Thomas Edison, a villanyégő és a mozifilm feltalálója.



2. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, VASHIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!

A vas nyomelemként nemcsak a húsban található, hanem jelen van számos növényi eredetű táplálékban is. Vasban gazdag növények a káposzta, a teljes kiőrlésű gabonafélék, napraforgómag, cékla, köles, lencse, borsó, szójabab, búzacsíra, porcsin, szezámmag és a csicsóka. Ezen kívül a C-vitamin - pl. egy pohár gyümölcslé vagy egy citromlével vagy petrezselyemmel meghintett saláta formájában - fokozza a vas felszívódását a táplálékból. A fekete tea és a kávé pedig csökkentik a vasfelszívódást 40 - 50 %-ra.


3. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, B12 VITAMIN HIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!

A B12 vitamin sokat vitatott téma a húsevők tábora részéről. Tény azonban, hogy a vegetáriánusok más emberekkel szemben sokkal jobban el vannak látva esszenciális tápanyagokkal és vitaminokkal, mint pl. a B1 vitamin, folsav, E-vitamin, magnézium, kálium vagy mangán.

A szervezet B12 vitamin ellátása, amelyet kritikus vitaminnak tartanak, a lakto-vegetáriánusoknál (tejtermékekkel kibővített hús nélküli táplálkozás) egyáltalán nem jelent problémát. Egyedül a vegán táplálkozású embereknek (tiszta növényi táplálékon élők) kell időről időre gondoskodniuk B12 vitamin ellátásukról: pl. tejsavval erjesztett zöldségek, savanyúkáposzta, búzasör vagy ételkiegészítők fogyasztásával.

Bryan Adams - zenész - mondása:
,,Már 12 éve vegetáriánus vagyok és még sohasem voltam komolyan beteg. A vegetáriánus táplálkozás erősíti az immunrendszert. Hiszem, hogy a húsevés beteggé teszi az embert."


4. TÉVHIT

A VEGETÁRIÁNUSOK KÁLCIUM HIÁNYBAN SZENVEDNEK
TÉVES!

Az emberi csontok kialakulásánál a kálcium lényeges alkotóelemként szerepel. A kálcium megtalálható a szezámmagban, a diófélékben, a fejeskáposztában, petrezselyemben, spenótban, szójababban, kelkáposztában, paszternákban, hagymában és még sok más zöldség- és gabonafélében.

Fontos: a gabonafélékben a foszfor hordozóanyaga a fitinsav, amely a kálciummal vegyületet alkot. Az emberi szervezet ebben a vegyi kötésben nem tudja felszívni a kenyérből a kálciumot. Csak a hagyományos 24 órás kelesztési eljárás, amelyet már több száz éve alkalmaznak, oldja fel ezt a kötést. A mai pékségekben már az ún. gyorsított eljárással, a kelesztési idő lerövidítésével állítják elő a tésztát, ahol ez a felbomlás nem történik meg. Így a kenyérben lévő kálcium a szervezet számára teljesen értéktelen marad, és más úton kell pótolni. A hagyományos 24 órás kelesztési eljárással a kenyérben található kálcium a szervezetben optimálisan fel tud szívódni.


5. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, AZ CSAK MAGOKAT ESZIK
TÉVES!

Hogy a vegetáriánus táplálkozás nemcsak mag- és növényevésből áll, igazolja az a tény, hogy számos luxusétteremben egyre gyarapodik a hús nélküli ínyenc fogások száma. A szakácskönyvek is kibővültek már különleges vegetáriánus ételekkel. Az ételt ugyanis a fűszerek teszik ízletessé. Ha megkóstolnánk egy nyers, fűszerezetlen húsdarabot, hamarosan rájönnénk, hogy a halott állat húsa teljesen íztelen. A zamatos, telt íz, amelyet az emberek a húsnak tulajdonítanak, nem más, mint a jól fűszerezett sült íze. Ugyanazt a ráfordítást, amellyel pl. egy hússzeletet befűszerezünk, panírozunk és kisütünk, alkalmazhatjuk, pl. a padlizsánnál vagy egy zellerszeletnél is. Ugyanolyan kellemes, telt, fűszeres ízt kapunk, egy ínyencfalatot, amiért egy állatnak sem kellett meghalnia.

Fransiois de Voltaire (1694-1778):
,,Lehet-e valami attól utálatosabb, mint állandóan állati tetemekkel táplálkozni?"




6. TÉVHIT

A TERHES ANYÁKNAK HÚST KELL ENNIÜK, KÜLÖNBEN KÁROSODIK A MAGZAT
TÉVES!

A lakto (ovo) vegetáriánus táplálkozás, ahol a növényi táplálék mellett tejtermékeket és tojást is fogyasztanak, a terhesség ideje alatt teljes mértékben biztosítja a szükséges tápanyagokat. Sőt, a terhes anya a vegetáriánus táplálkozással több esszenciális tápanyaghoz jut, mint a nem vegetáriánus.

A tiszta vegán táplálkozásnál (tej és tojás nélkül) a terhesség ideje alatt különösen ügyelni kell a szervezet elegendő fehérje, kálcium, vas, cink, B2 és B12 vitamin ellátására, és adott esetben a bizalmi orvossal való megbeszélés alapján ki kell egészíteni a táplálkozást vitamin és ásványi anyag készítményekkel.


7. TÉVHIT

A CSECSEMŐKNEK ÉS A GYEREKEKNEK HÚSTÁPLÁLÉKRA VAN SZÜKSÉGÜK
TÉVES!

Vizsgálatok igazolják, hogy a vegetáriánus anyák teje a csecsemőre nézve sokkal egészségesebb, mint a húsevőké, ugyanis kevesebb környezeti szennyeződést tartalmaz, ezért több benne a vitamin és a telítetlen zsírsav. Ugyanakkor egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy a csecsemők hús nélküli táplálkozása bármilyen hiányosságra, mint pl. vashiány mutatna. Egy 6-11 hónapos csecsemő részére a Német Táplálkozási Hivatal (DGE) 8 mg vasat javasol naponta. A gyermekorvosok által javasolt étrend pedig, amely heti 25 g marhahúst tartalmaz csupán 0,65 mg vasat biztosít. Ezzel szemben egy adag zabpehely (100 g) 3,6 mg vasat, egy adag (100 g) barna rizs 2,6 mg-ot, vagy egy édeskömény gumó 2,5 mg vasat tartalmaz.

A gyerekeknek veleszületett tulajdonságuk az állatok iránti szeretet és az öléstől való félelem. Miért akarják a felnőttek elnézővé tenni a gyerekeket a kínzással és az öléssel kapcsolatban? A húsfogyasztással a gyerekeket arra nevelik, hogy különbséget tegyenek az élőlények között: egyes állatok megérdemlik az életet, mások pedig nem érdemesek arra. A cicákkal és a kutyusokkal szemben kedvesnek kell lenni, az ártatlan malacot vagy az őzgidát pedig meg kell enni.


8. TÉVHIT

A HÚSEVÉS HOZZÁTARTOZIK AZ ÉLETHEZ
TÉVES!

A VILÁGMÉRETŰ ÉHÍNSÉG EGYIK OKA ÉPPEN A HÚSFOGYASZTÁS
,,Ugyanaz a földterület, amelyet ha takarmánynövénnyel vetnek be, közvetett módon a húsfogyasztás által tíz embert tud ellátni, ha kölessel, borsóval, lencsével vagy árpával vetnék be, közvetlenül száz embert tudna élelemmel tartani." (Alexander von Humboldt, természettudós, a földtudomány megalapítója)

A vetésterületek pazarlása: húselőállítás nélkül a vetésterületek negyede is elegendő lenne. 1 ha földterületen közvetve 50 kg marhahúst, közvetlenül pedig 4000 kg almát, 8000 kg burgonyát, 10.000 kg paradicsomot vagy 12.000 kg zöldséget lehetne előállítani.

A gabonafélék pazarlása: a világon a gabonatermelés felét állati takarmányra használják. A fejlett ipari országokban ez az arány sokszor 2/3-ot is kitesz. A takarmánynövények behozatala 60%-ban a fejlődő országokból történik. Ott naponta 40 ezer gyermek éhezik. 1,3 milliárd ember szenved az alultápláltság miatt. 50 millió ember hal meg naponta az éhezéstől, vagy az éhezés következtében kialakult betegségektől.

Ugyanakkor egyáltalán nem kellene egy embernek sem éheznie a földön: 100 millió embert lehetne pótlólagosan táplálékkal ellátni, ha az ipari országokban a húsfogyasztást csak 10 %-kal csökkentenék!


,,A túlélést lehetőségét a Földön semmi más nem tudná jobban előremozdítani, mint a döntés a vegetáriánus táplálkozás mellett." (Albert Einstein)
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
Címkék: fejeskáposztában, húsfogyasztással, zöldségfélékben, ételkiegészítők, luxusétteremben, zellerszeletnél, petrezselyemmel, fehérjeellátása, készítményekkel, lerövidítésével, vasfelszívódást, savanyúkáposzta, antialkoholista, fehérjehiányban, petrezselyemben, immunrendszert, gyermekorvosok, húsfogyasztást, táplálkozással, vegetáriánusok, vetésterületek, gabonatermelés, kialakulásánál, táplálkozásnál, alkotóelemként, kelkáposztában, alkalmazhatjuk, szakácskönyvek, többletbevitel, alultápláltság, gabonafélékben, természettudós, fogyasztásával, megtalálhatóak, előremozdítani, tulajdonítanak, táplálkozással kapcsolatban, sejtek felépítéséhez, szervezet megkap, nyolc aminosavat, szervezet fehérjeellátása, szervezetnek szüksége, többletbevitel azzal, állati eredetű, vitális anyagok, túlzott állati, mozifilm feltalálója, húsban található, teljes kiőrlésű, pohár gyümölcslé, citromlével vagy, kávé pedig, ESZIK HÚST, FEHÉRJEHIÁNYBAN SZENVED, VEGETARIÁNUS ÉS ANTIALKOHOLISTA VAGYOK, MERT ÍGY JOBBAN TUDOM HASZNÁLNI AZ AGYAMAT, Thomas Edison, VASHIÁNYBAN SZENVED, VITAMIN HIÁNYBAN SZENVED, Bryan Adams, VEGETÁRIÁNUSOK KÁLCIUM HIÁNYBAN SZENVEDNEK, CSAK MAGOKAT ESZIK, TERHES ANYÁKNAK HÚST KELL ENNIÜK, KÜLÖNBEN KÁROSODIK MAGZAT, CSECSEMŐKNEK ÉS GYEREKEKNEK HÚSTÁPLÁLÉKRA VAN SZÜKSÉGÜK, Német Táplálkozási Hivatal, HÚSEVÉS HOZZÁTARTOZIK AZ ÉLETHEZ, VILÁGMÉRETŰ ÉHÍNSÉG EGYIK OKA ÉPPEN HÚSFOGYASZTÁS, Albert Einstein,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Kaffka_Margit  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nem számIt  Hazára minden embernek szükség...  Tavaszi kép  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Alázat  Szívem  Png rózsa csokor  Png virág  Png csokor  Szép napot kívánok  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Leonardo da Vinci gondolata  A Megváltó szolgálatában  George Gordon Lord Byron: Inez...  s immár én is felragyogva, ért...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png férfi  Albert Einstein gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  Sose bánj semmit  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Egy bizonyos határt  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Facebookon kaptam  Adakozás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reggel van  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Nem méltó hozzád  Alázat  Png cica  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Lóhere  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Leonardo da Vinci gondolata  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Lóhere  Akarat  Radikális szeretet 
Bejegyzés Címkék
táplálkozással kapcsolatban, sejtek felépítéséhez, szervezet megkap, nyolc aminosavat, szervezet fehérjeellátása, szervezetnek szüksége, többletbevitel azzal, állati eredetű, vitális anyagok, túlzott állati, mozifilm feltalálója, húsban található, teljes kiőrlésű, pohár gyümölcslé, citromlével vagy, kávé pedig, húsevők tábora, vegán táplálkozású, vegetáriánus táplálkozás, húsevés beteggé, emberi csontok, kálcium lényeges, kálcium megtalálható, foszfor hordozóanyaga, kálciummal vegyületet, emberi szervezet, vegyi kötésben, kenyérben lévő, szervezet számára, kenyérben található, szervezetben optimálisan, ételt ugyanis, fűszerek teszik, halott állat, húsnak tulajdonítanak, hússzeletet befűszerezünk, padlizsánnál vagy, növényi táplálék, terhesség ideje, szükséges tápanyagokat, terhes anya, vegetáriánus táplálkozással, tiszta vegán, szervezet elegendő, bizalmi orvossal, táplálkozást vitamin, vegetáriánus anyák, csecsemőre nézve, telítetlen zsírsav, 6-11 hónapos, gyermekorvosok által, adag zabpehely, édeskömény gumó, gyerekeknek veleszületett, állatok iránti, öléstől való, felnőttek elnézővé, öléssel kapcsolatban, gyerekeket arra, élőlények között, kutyusokkal szemben, ártatlan malacot, őzgidát pedig, húsfogyasztás által, földtudomány megalapítója, vetésterületek pazarlása, vetésterületek negyede, gabonafélék pazarlása, gabonatermelés felét, fejlett ipari, arány sokszor, takarmánynövények behozatala, fejlődő országokból, alultápláltság miatt, éhezés következtében, ipari országokban, húsfogyasztást csak, túlélést lehetőségét, fejeskáposztában, húsfogyasztással, zöldségfélékben, ételkiegészítők, luxusétteremben, zellerszeletnél, petrezselyemmel, fehérjeellátása, készítményekkel, lerövidítésével, vasfelszívódást, savanyúkáposzta, antialkoholista, fehérjehiányban, petrezselyemben, immunrendszert, gyermekorvosok, húsfogyasztást, táplálkozással, vegetáriánusok, vetésterületek, gabonatermelés, kialakulásánál, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 976
  • e Hét: 2875
  • e Hónap: 7279
  • e Év: 39008
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.