Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyomírtó a liszben,zsemlében,vizeletben
  2014-05-17 12:33:42, szombat
 
   
 
Glifozát hatóanyagú gyomirtók 1975 óta léteznek, a szer hosszú távú egészségügyi hatása azonban csak most kezd kiderülni. A többek között a kenyérrel a szervezetünkbe kerülő szer folyamatos, alacsony dózisú bevitele megbolygathatja a hormonrendszert.

A folyékony kapának is nevezett glifozát a világ legnagyobb mennyiségben használt gyomirtója. Elsősorban nagyüzemi gazdaságokban használják vetés vagy a vetőmagok kicsírázása előtt, de permetezik kiskertekben, szőlőtőkék közé, és a vonatsínek mellé is. Betakarítás előtt permetezik vele a repcét, a kukoricát, illetve a napraforgót is, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt. Felhasználása különösen megugrott az elmúlt években, a glifozátrezisztens génmódosított kukorica, szója, gyapot, búza és egyéb gabonafélék elterjedésével.

GYOMIRTÓ A VIZELETBEN

A Friends of Earth európai környezetvédelmi ernyőszervezet által végzett, 2013-as vizsgálat szerint a gyomirtó használata mára olyan mértéket öltött, hogy a szer minden második európai vizeletében is kimutatható.

18 európai ország önkénteseinek 44 százalékában mutatta ki a glifozát nevű gyomirtó hatóanyagát egy vizsgálat. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városokban él, és egyikük sem használt glifozátot vagy érintkezett ilyen termékkel.

Legfőbb érdekessége, hogy kizárólag olyan, nagyvárosban élőket vontak be, akik közvetlenül nem találkoznak a szerrel: azaz nem a nagyüzemi mezőgazdaságban dolgoznak, és ha kertészkednek is, nem használják a gyomirtót. Ily módon a résztvevők vizeletébe a gyomirtó csak a táplálkozás útján juthat be.

Az eredmények szerint az európaiak 44 százalékának a vizeletében található glifozát. Máltán ez az arány 90, Németországban 70, Magyarországon 50, Bulgáriában és Macedóniában viszont csak 10 százalék volt .

GLIFOZÁT A ZSEMLÉBEN

A vizsgálattal párhuzamosan a német ÖKO-Test magazin péksütményekben, zabpehelyhekben és lisztekben vizsgálta a gyomirtó jelenlétét. A 20 vizsgált mintából 14-ben megtalálták a szert. 10 zsemléből 8 tartalmazott gyomirtót, ami rámutat arra, hogy a glifozát molekulák túlélik a sütési hőmérsékletet.

De glifozátot tartalmazhatnak a húsok, húskészítmények is: az USA-ban és Dél-Amerikában importra termelt glifozátrezisztens kukorica és szója ugyanis világszerte egyik fő összetevője a sertésnek, szarvasmarhának, baromfinak adott takarmánynak.

SZÓJAÜLTETVÉNY MELLETT GYAKORIBB A SZÜLETÉSI RENDELLENESSÉG

Bár a glifozátot az USA-ban már 1975-ben, az Európai Unióban pedig 2001-ben engedélyezték, hosszútávú humán hatásáról alig tudunk valamit. Ismert, hogy a szerrel való közvetlen érintkezés irritálja a bőrt, a felső légutakat, illetve lenyelése esetén az emésztőrendszert. Arról azonban, hogy a szer hosszútávú, alacsony dózisú fogyasztása milyen hatásokat okoz, csak az utóbbi néhány években kezdtek, az első, megnyugtatónak semmiképpen nem nevezhető információk szállingózni.

Patkányokon és karmos békákon végzett kísérletek szerint a glifozát-tartalmú gyomirtók megzavarják a hormonrendszert, elsősorban a férfi hormonok és az ösztrogén-termelést, és ily módon negatívan befolyásolják a gyermekvállalást. Egy francia kutatás szerint a glifozát a humán embrionális-, köldök- és méhlepény sejtvonalakon DNS töredezést és sejtpusztulást okoz.
Dél-Amerikai statisztikák szerint a glifozát-rezisztens szójaültetvények közelében az országos átlagnál több gyermek születik rendellenességgel.

A VICC, HOGY A WHO SZERINT NEM KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE

A szabályozó hatóságok és az Egészségügyi Világszerzet (WHO) azonban ezeket az eredményeket még nem tartja elegendőnek ahhoz, hogy a szer megítélését felülvizsgálja, az EU-ban például a közelmúltban hosszabbították meg a glifozát engedélyét 2015-ig.


KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
Címkék: emésztőrendszert, környezetvédelmi, gyermekvállalást, szójaültetvények, mezőgazdaságban, hormonrendszert, zabpehelyhekben, szarvasmarhának, hosszabbították, megbolygathatja, húskészítmények, tartalmazhatnak, péksütményekben, sejtpusztulást, németországban, ernyőszervezet, felülvizsgálja, elterjedésével, magyarországon, megnyugtatónak, szójaültetvény, szervezetünkbe, rendellenesség, kertészkednek, gazdaságokban, engedélyezték, önkénteseinek, génmódosított, felhasználása, hőmérsékletet, sejtvonalakon, befolyásolják, betakarított, eredményeket, közelmúltban, szállingózni, szer hosszú, többek között, szervezetünkbe kerülő, folyékony kapának, világ legnagyobb, vetőmagok kicsírázása, vonatsínek mellé, táblán szárítsák, betakarított terményt, elmúlt években, gyomirtó használata, szer minden, glifozát nevű, önkéntesek mindegyike, nagyüzemi mezőgazdaságban, résztvevők vizeletébe, GYOMIRTÓ VIZELETBEN, GLIFOZÁT ZSEMLÉBEN, SZÓJAÜLTETVÉNY MELLETT GYAKORIBB SZÜLETÉSI RENDELLENESSÉG, Európai Unióban, HOGY WHO SZERINT NEM KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE, Egészségügyi Világszerzet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  képre írva  Akarat  A kételkedés kezelése  képre írva  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A televizió nem a kultúrát kép...  Még csak most kezdődik a nap  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 19  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png virág  Png telefon  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alázat  Jó éjszakát  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Irgalom és ítélet  Kaffka_Margit  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Próbálj meg ...  képre írva  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fehér virág  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Minden harmadik...  Png rózsa csokor  Reggel van  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szabolcska Mihály – Ákác...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Régi emberek, akikre máig büsz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png lepke  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem tudhatod  Egy hatékony szolga  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Png rózsa csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet 
Bejegyzés Címkék
szer hosszú, többek között, szervezetünkbe kerülő, folyékony kapának, világ legnagyobb, vetőmagok kicsírázása, vonatsínek mellé, táblán szárítsák, betakarított terményt, elmúlt években, gyomirtó használata, szer minden, glifozát nevű, önkéntesek mindegyike, nagyüzemi mezőgazdaságban, résztvevők vizeletébe, gyomirtó csak, táplálkozás útján, eredmények szerint, vizeletében található, vizsgálattal párhuzamosan, német ÖKO-Test, gyomirtó jelenlétét, glifozát molekulák, sütési hőmérsékletet, szerrel való, felső légutakat, szer hosszútávú, utóbbi néhány, glifozát-tartalmú gyomirtók, férfi hormonok, francia kutatás, humán embrionális-, országos átlagnál, szabályozó hatóságok, szer megítélését, közelmúltban hosszabbították, glifozát engedélyét, emésztőrendszert, környezetvédelmi, gyermekvállalást, szójaültetvények, mezőgazdaságban, hormonrendszert, zabpehelyhekben, szarvasmarhának, hosszabbították, megbolygathatja, húskészítmények, tartalmazhatnak, péksütményekben, sejtpusztulást, németországban, ernyőszervezet, felülvizsgálja, elterjedésével, magyarországon, megnyugtatónak, szójaültetvény, szervezetünkbe, rendellenesség, kertészkednek, gazdaságokban, engedélyezték, önkénteseinek, génmódosított, felhasználása, hőmérsékletet, sejtvonalakon, befolyásolják, betakarított, eredményeket, közelmúltban, szállingózni, nagyvárosban, százalékában, kiskertekben, mennyiségben, világszerzet, párhuzamosan, statisztikák, egészségügyi, tartalmazott, százalékának, vizsgálattal, takarmánynak, macedóniában, gabonafélék, hatóanyagát, megítélését, fogyasztása, kimutatható, vizeletében, embrionális, táplálkozás, bulgáriában, megzavarják, világszerte, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 738
  • e Hét: 3605
  • e Hónap: 9977
  • e Év: 60768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.