Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
körte
  2013-09-30 22:11:16, hétfő
 
 


A körte az almafélék családjába tartozik. Augusztus végétől újév utánig is élvezhetjük a kellemes gyümölcsöt. Amellett, hogy ízletes, táplálkozástani szempontból is számos előnye van.
Édeskés, krémes állagú belseje fehér vagy sárgás. Héja a zöldessárgától a rózsáson át a barnáig színeződik. Az idényt a kásás arabitka és az árpával érő körte nyitja júniusban; augusztus végén megjelennek az ismertebb körtefajták; a téli tárolású fajtákat pedig tartósságuk miatt akár újév után is fogyaszthatjuk.



A körte története

A közép-ázsiai Tien-san hegység lejtőiről származó körte vadon is megterem Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint Európa mérsékelt éghajlatú tájain. A kínaiak 3000 éve foglalkoznak termesztésével.

A rómaiak még nem fogyasztották nyersen. Plinius párolva, mézzel édesítve javasolta ,,az istenek ajándékát", és több mint 30 változatról számolt be. A francia királyok udvarában luxusételnek számított.

A napjainkban ismert lédús változatok az 1700-as években elkezdődött nemesítői tevékenység eredményeképpen alakultak ki.

A legfontosabb körtetermesztő országok Kína és Olaszország.



Nemcsak finom, de hasznos is

A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az antioxidáns tartalom az érés előrehaladtával növekszik.

Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen.

A réz és az élelmi rost együttes fogyasztása különösen kedvező a vastagbél működése szempontjából.

A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kálciumot tartalmaz.

Táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.



Körtevásárlás és tárolás

A piacon többnyire éretlenül árusítják, mivel a körte utóérik: szedés után a keményítőtartalom cukorrá történő átalakulása tovább folytatódik. A száraz és kövecses hús megpuhul, levesessé válik.

Ha gyorsítani szeretnénk az érésen, szobahőmérsékleten tegyük a körtét egy alma társaságában papírzacskóba. Az érés belülről indul. Gyümölcsünk teljesen megérett, ha a szár a legkisebb érintésre is elmozdul.

Ne válasszunk túlságosan kemény, barna puhafoltos, sérült héjú egyedeket. A héj egyenetlen színeződése viszont fajtajelleg is lehet.

A már majdnem teljesen érett körtét néhány napig a hűtőszekrényben, más, erőteljes illatú élelmiszerektől elkülönítve tárolhatjuk.



Konyhai tudnivalók

Mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citrom- vagy narancslével.

Készítsünk édes müzlit: keverjünk apróra vágott körtét, őrölt gyömbért a zabkásába. Használjuk salátába: ízletes keveréket kapunk körte, póréhagyma, dió és mizuna vagy rukkola saláta összevegyítésével.

Nehezebb ebédek után kínáljuk kockára vágott kecskesajttal (vagy kékpenészes sajttal) és pekándióval. Brie sajt és mogyoró kíséretében tegyük pizzára vagy salátába.



Receptek



Borban párolt körte - klasszikus édesség

Személyenként 2-3 körtével számolhatunk.

A körtét alulról vágjuk be, szedjük ki a magházat, a szárat hagyjuk meg. Hámozás után tartsuk citromleves vízben, amíg a többi körtét is előkészítjük.

A körtéket gyömbérrel, fahéjjal, narancshéjjal ízesített borban, forralás nélkül lassan puhulásig pároljuk. Gyümölcskenyérrel vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.



Céklás körte - köretként sült krumpli kiegészítője lehet

4 közepes méretű cékla, héjában megfőzve, durvára darabolva
150g sótlan vaj
3 db kisebb vöröshagyma
2 db körte, meghámozva, apróra vágva
2 tk cukor
50 ml almaecet
csipetnyi só

Nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a hagymát és a körtét. Ízesítsük cukorral és ecettel. Gyakori kevergetés mellett dinszteljük 20 percig.

Keverjük bele a céklát, melegítsük össze. Burgonyatörővel törjük meg, de ne pürésítsük teljesen.



Körteropogós

80 g zabpehely
100 g barnacukor
55 g vaj
75 g finomliszt
3 tk finomra összevágott, kandírozott gyömbér
1 tk fahéj
1 kg hámozott, felszeletelt körte

Vajazzunk ki egy gyümölcstorta-formát. Melegítsük elő a sütőt. A körte kivételével tálban gyúrjuk omlós tésztává a hozzávalókat. Nem baj, ha nem sima és nem áll össze.

Vegyünk ki egy keveset a keverékből, és oszlassuk el a sütőedény alján. Helyezzük rá a szeletelt körtét, majd morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát. 30-35 percig süssük.



Termesztési tanácsok

Az önmeddő körtét egyedül nem ültethetjük. Ha a szomszéd kertben van körtefa, akkor is vegyünk legalább kettőt, mert nem minden fajta képes megtermékenyíteni a másikat. A gazdaboltban kérdezzünk erre rá.

A fajta kiválasztásánál a körte egyéb jellemzőit (érésidő, ízletesség, hidegtűrés) is vegyük figyelembe, igazítsuk igényeinkhez, kertünk adottságaihoz.

A körte esetében az őszi telepítést javasoljuk. A talaj kémhatására nem érzékeny: a szélsőséges talajok kivételével bárhol termeszthető. Kedveli a nedvességet megtartó, vályogos talajt.

Napos helyre, egymástól 3,5 méter távolságra ültessük. Az ültetőgödör legyen nagyobb, mint amekkora helyen a gyökér ténylegesen elfér. Visszatemetésre komposzttal elkevert kerti földet használjunk. Ültetés közben folyamatosan nedvesítsük a talajt.

Az első években kötözzük ki a fácskát, hogy megóvjuk a szelek alakformáló hatásától. Érdemes öntözéssel gondoskodni a kellő talajnedvességről.

Tél végén kiritkíthatjuk a túlságosan sűrű részeket. Alakítsunk ki szellős, benapozott koronát, de a körte sövényre és karcsú orsó alakra is jól alakítható.

Július közepére a körték egy része lehull. Ez természetes jelenség. A gyümölcsöket magunk is ritkíthatjuk úgy, hogy az egyes körték között 10 cm távolság legyen.

A kártevők közül leggyakoribb az almamoly hernyója és a körte levéltetű. A betegségek közül leginkább a baktériumos tűzelhalás és a gomba okozta monília fordul elő.

forrás: tudatosvasarlo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: eredményeképpen, előrehaladtával, meglocsolhatjuk, visszatemetésre, kiválasztásánál, burgonyatörővel, táplálkozástani, élelmiszerektől, hűtőszekrényben, zöldessárgától, tudatosvasarlo, érelmeszesedés, körtetermesztő, kiritkíthatjuk, fehérvérsejtek, termesztésével, fogyaszthatjuk, szívbetegségek, gyümölcstorta, körtevásárlás, papírzacskóba, narancshéjjal, szempontjából, adottságaihoz, kecskesajttal, fogyasztották, személyenként, narancslével, társaságában, gyümölcsként, hámozatlanul, számolhatunk, előkészítjük, felszeletelt, foglalkoznak, kiegészítője, almafélék családjába, kellemes gyümölcsöt, barnáig színeződik, kásás arabitka, ismertebb körtefajták, téli tárolású, körte története, közép-ázsiai Tien-san, kínaiak 3000, istenek ajándékát, francia királyok, napjainkban ismert, 1700-as években, legfontosabb körtetermesztő, körte fontos, antioxidáns anyagok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Talppontok közérthetően  Facebookon kaptam  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Nem látom őket  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Virágos mező  Szép estét kedves látogatóimna...  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Levél lány  Esti Ima !  Sokszor  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Esti kép  Sárkány  Facebookon kaptam  Tudd, hogy magától az élet soh...  Nem hazudnak  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Jó éjszakát  Kinyílni egy beteg világban: v...  A jó kedv a világon  képre írva  Nagy Feró megmondta?  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Facebookon kaptam  képre írva  Esti kép  Alvó kutyák  Görgess  Aki belekortyol  képre írva  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Boldogság  Szép estét  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Virág lány  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem hazudnak  képre írva  Benedek Elek - Virágvasárnap  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Tudd, hogy magától az élet soh...  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Öröknek hinni . . .  Alvó kutya  Alvó cica  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  képre írva  Manna OWell tollából  Alvó baby  Nárcisz  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  képre írva  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Tedd őt foglyul, Uram  Most - segíts meg Mária ,  2004-es kivégzés után  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Paul David Tripp Március 26  Soli Deo gloria 
Bejegyzés Címkék
almafélék családjába, kellemes gyümölcsöt, barnáig színeződik, kásás arabitka, ismertebb körtefajták, téli tárolású, körte története, közép-ázsiai Tien-san, kínaiak 3000, istenek ajándékát, francia királyok, napjainkban ismert, 1700-as években, legfontosabb körtetermesztő, körte fontos, antioxidáns anyagok, szervezet saját, fehérvérsejtek működését, antioxidáns tartalom, érés előrehaladtával, élelmi rostokban, élelmi rost, vastagbél működése, körtét első, többi gyümölcshöz, piacon többnyire, körte utóérik, keményítőtartalom cukorrá, alma társaságában, érés belülről, legkisebb érintésre, rost legnagyobb, körtét célszerű, körtét alulról, szárat hagyjuk, többi körtét, körtéket gyömbérrel, körte kivételével, sütőedény alján, szeletelt körtét, maradék tésztát, önmeddő körtét, szomszéd kertben, gazdaboltban kérdezzünk, fajta kiválasztásánál, körte egyéb, körte esetében, őszi telepítést, talaj kémhatására, szélsőséges talajok, nedvességet megtartó, ültetőgödör legyen, gyökér ténylegesen, első években, szelek alakformáló, kellő talajnedvességről, túlságosan sűrű, körte sövényre, része lehull, gyümölcsöket magunk, egyes körték, kártevők közül, almamoly hernyója, körte levéltetű, betegségek közül, baktériumos tűzelhalás, gomba okozta, eredményeképpen, előrehaladtával, meglocsolhatjuk, visszatemetésre, kiválasztásánál, burgonyatörővel, táplálkozástani, élelmiszerektől, hűtőszekrényben, zöldessárgától, tudatosvasarlo, érelmeszesedés, körtetermesztő, kiritkíthatjuk, fehérvérsejtek, termesztésével, fogyaszthatjuk, szívbetegségek, gyümölcstorta, körtevásárlás, papírzacskóba, narancshéjjal, szempontjából, adottságaihoz, kecskesajttal, fogyasztották, személyenként, narancslével, társaságában, gyümölcsként, hámozatlanul, számolhatunk, előkészítjük, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 278
  • e Hét: 767
  • e Hónap: 2818
  • e Év: 31041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.