Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
...új korszak hajnala
  2011-08-08 06:39:22, hétfő
 
   
  Válság van, vagy egy új korszak hajnala?
2011. július 25. hétfő, 05:12 szabadsajto.com

Történelmi szempontból érdekes kérdés, hogy a 2009-ben kezdődő, és jelenleg is tartó gazdasági világválság valóban egy válság-e, vagy esetleg másról van szó, és napjainkban talán egy új korszak kezdődött el?

Történelmi analógiát keresve vetődik fel a kérdés, hogy amikor például Krisztus után 476-ban összeomlott a Nyugat-Római Birodalom, az akkori emberek válságként élték-e meg az eseményeket, vagy talán felismerték, hogy egy új korszak vette kezdetét, melyet később középkornak neveztek el. Másik párhuzamot keresve merülhet fel bennünk, hogy az Amerika felfedezése utáni években - 1492 és az 1500-as évek kezdete közt - kialakuló általános gazdasági és pénzügyi visszaesés az akkori lakosságban "válsághatást" váltott-e ki, vagy pedig annak felismerését, hogy véget ért a középkor, és kezdetét vette az újkor hajnala. Valószínűleg nem tudták megítélni a dolgok jelentőségét sem az ókor, sem a középkor végén, ahogyan vélhetősen most mi sem tudjuk. Mert mi van akkor, ha most sem válság - azaz átmeneti jellegű gazdasági, társadalmi visszaesés - zajlik, hanem egy tartós átalakulás, mely egy hosszú távra megszilárduló állapotot, vagyis egy új korszakot hoz számunkra? Mi van akkor, ha a fejlett nyugati világ 2000 körül elérte "csúcskorszakát" (mint Róma Trajanus idején) és most egy hosszú hanyatlás kezdetének vagyunk tanúi. Talán egy olyan új korszak indulását éljük most át, amely 50-100 évig az emberiség nagy részének életminőségét, életszínvonalát ugyanúgy visszaveti, mint a "sötét középkor" a fejlett ókori civilizációt. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy egy válságot élünk át, mely néhány évig tart csupán, és elmúltával a gazdasági tendenciák úgy folytatódnak majd mint ahogy és amikor abbamaradtak.

Az új korszak neve és kezdete

Az eddigi korszak-elnevezések az egyszerűséget követték: őskor, ókor, középkor, újkor, legújabb kor, időtartamuk pedig egyre rövidült: az őskor még évmilliókig tartott, az ókor már csak 2500 évig (Kr.e. 3000-től Kr.u. 476-ig), a középkort alig több mint ezer évben határozták meg (476-1492), az újkor pedig csupán 500 évnyi időt jelentett (1492-1900). A legújabb kor 1900-ban kezdődött, de ha elfogadjuk a korszakváltás elméletet, akkor 2000 és 2011 közt véget is ért. Itt kell megjegyeznünk, hogy a történészek az egyes történelmi korszakváltásokat előszeretettel kötik egy- egy konkrét évhez (érthető, praktikus okokból), pedig természetesen az ilyen mértékű változások fokozatosan zajlanak. (Nyilván nem releváns azt hinnünk, hogy hajdanán pénteken még középkor volt, hétfőn pedig újkor lett.) Ám ha mégis szeretnénk a mostani váltást is egy adott évhez társítani, akkor talán a 2001 lenne a legmegfelelőbb, több okból is. Egyrészt az általános gazdasági fejlődés valahol ezen évben kezdett megtorpanni, előrevetítve - egyesek által megjósolva - a világválság közeledtét, másrészt ezen esztendőben dőlt össze a WTC, ami a nemzetközi politikában a hidegháború után következő új doktrína eljövetelét hozta. Szintén hasonló eseményekhez kötötték egyébként az ókor végét az utolsó nyugat-római császár elűzését tekintve, illetve a középkor végét Amerika felfedezését illetően. Ezen a ponton az is felvetődik, hogy milyen név illethetné a 2001-ben kezdődő új történelmi korszakot? Ezt vélhetően majd a sokkal későbbi generációk fogják eldönteni, ahogyan ez az eddigi esetekben is történt. Ami e sorok íróját illeti, a "visszaesés kora" vagy a "válságok kora" elnevezések közül választanék. Hogy miért találóak ezen elnevezések? A válaszhoz végig kell gondolnunk napjaink jelenségeit.

* A világ kezd túlnépesedni, miközben a fejlett országok lakossága elöregszik és fogyásnak indul.
*
Világszerte egyre több az éhező és a nyomorban élő.
*
A korábbi évtizedek, évszázadok - gyakorlatilag az ipari forradalom kezdete óta tartó - gazdasági növekedése megtorpant, és ellentétben a korábbi válságoktól (1929-1933 illetve 1973) alapvető tendenciaváltozások zajlanak.
*
A világ lakosságának mindennapjait meghatározó energiahordozók (pl.: kőolaj) fogyóban vannak.
*
A fejlett országokhoz sorolható államok jelentős részében - így hazánkban is - a társadalmi rétegek egyre átjárhatatlanabbak, vagyis például nálunk a felső 1 millió közé kerülés egyre nehezebb, a felső 100 ezer pedig kezd zárt kaszttá változni. Emellett folyamatos a gazdasági visszaesés.

A felsoroltak, és még sok más jelenség - pl.: terrorizmus, környezetszennyezés, klímaváltozás - olyan volumenű változásokat jeleznek, melyek már túlmutatnak egy néhány évig tartó válság keretein.

Mi várható az új korszaktól?

Majdnem biztosra vehető, hogy folytatódnak, sőt felerősödnek az ezredfordulón kezdődő tendenciák: így a túlnépesedés, a szegénység és éhezés kritikus növekedése, a fokozatos - de gyorsuló - klímaváltozás (felmelegedés, az ózonréteg vékonyodása) az energiahordozók mennyiségének csökkenése, a felső rétegek vagyonnövekedése, a terrorizmus térnyerése, a fejlett országok gazdasági visszaesése, a munkanélküliség növekedése. Mindezek komoly következményekkel járó hatása néhány évtizeden belül fog jelentkezni, amikor összeomlanak a ma még működő gazdasági, társadalmi és politikai rendszerek. Egymást érhetik - elsősorban a nyugati államokban - az államcsődök. (A magyar, görög és portugál államcsőd már majdnem bekövetkezett 2010-ben és 2011-ben.) Várható, hogy jelentős méreteket ölt majd a bűnözés Európában, és újra megjelenik - az ETA és az IRA mellett - egy új típusú, európai gyökerekkel rendelkező terrorizmus. Kiszámítható és várható, hogy az egyre szélesebb rétegeket érintő európai szegények kezdetben tüntetések, később pedig terrorista csoportok és akciók szervezésével igyekeznek majd javakhoz és jogokhoz jutni. Néhány évtizeden belül nagyon nagy szerephez jutnak majd a szélsőségek: a szélsőjobboldali (náci) és szélsőbaloldali (anarchista és kommunista) csoportok. Ezen a ponton a prognózis egy pesszimista és egy kevésbé borúlátó verzióra bomlik.

A pesszimista forgatókönyv

Egyes országokban a nyomor és az anarchia olyan méreteket ölthet, hogy a népesség többsége népvándorlásszerűen kezdhet nyugatra vándorolni, a fejlettebb államokba. A jelenség hasonló hatást fog kiváltani, mint a negyedik és ötödik században, amikor a Római Birodalmat elárasztották a barbár germán és nomád népek. A nyugati államok összeomlása felgyorsul, és előbb Európa, majd az USA is elszenvedi történelmének egyik legjelentősebb gazdasági és társadalmi visszaesését. (Valószínűsíthető az akár egy-két évszázados visszaesés is.) Ezzel párhuzamosan a szélsőségek hatalomra jutnak majd bizonyos európai országokban, ami részint a NATO felbomlását, részint helyi háborúk kialakulását okozza majd. A felvázolt folyamat gyorsasága nehezen jósolható meg. A népvándorlás akár 20-25 éven belül, a NATO felbomlása és az európai helyi háborúk kora 3-4 évtizeden belül is bekövetkezhet. A változások közben a Föld minden országában kasztok jöhetnek létre, akárcsak az ókori Indiában. Az ezek közti átjárás minimális lesz, így például a legfelső szinten lévők közé kerülés idővel lehetetlenné válik majd (csak beleszületéssel lesz lehetséges). Létrejöhet tehát egy születési előjogokat élvező kaszt, egyfajta újnemesség, akárcsak a középkorban és kora újkorban. Az eltérést az átjárhatatlanság és a hatalmas vagyoni különbségek jelentik majd, hiszen amíg a régi korokban - ha nehezen is, de - parasztból is lehetett polgár vagy nemes, addig a jövőben ez lehetetlenné válik.
A vagyoni különbségek gigantikusak lesznek: míg az alsóbb kasztokban élők éheznek majd, és szinte őskori körülmények közt tengődnek - modern ellátási rendszerek, szervezett társadalom és modern eszközök nélkül - addig a felső kasztok lakói birtokolni fognak minden 21. századi vívmányt és jóléti elemet. Az egyes rétegek jól elkülönülnek egymástól. Fél vagy egy évszázadon belül a Földgolyó egyes régiói - később a legtöbb régió - visszaesik a középkor szintjére, és a világ lakosságának felső rétege fordított rezervátumokba kényszerül. Vagyis rezervátumokba - melyeket fegyveresen és szinte hermetikusan lezárnak - költöznek a felsőbb kasztok és minden más kívül reked. Egyes amerikai filmek vizionálnak hasonló képet, mely sajnos nagyon is reális lehetőséggé válhat, ha folytatódnak a jelenleg is megfigyelhető tendenciák. A felvázolt jövő egy évszázadát követő időszak már nagyon nehezen jósolható. Talán megint egy új korszak következik, amely fellendülést hoz. Akárhogyan is, de a változások 2000 körül megkezdődtek, és ha nem pont a leírtak szerint alakulnak is a dolgok, azért szembe kell néznünk a várható és közelgő új korszakkal!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: valószínűsíthető, vagyonnövekedése, szélsőjobboldali, átjárhatatlanság, energiahordozók, munkanélküliség, életszínvonalát, beleszületéssel, szélsőbaloldali, legmegfelelőbb, rezervátumokba, legjelentősebb, előszeretettel, csúcskorszakát, egyszerűséget, klímaváltozás, elárasztották, szervezésével, korszakváltás, megfigyelhető, ezredfordulón, megszilárduló, bekövetkezhet, történelmének, bekövetkezett, mindennapjait, életminőségét, természetesen, megjegyeznünk, mennyiségének, gyakorlatilag, kialakulását, felmelegedés, folytatódnak, felismerését, változásokat, 2009-ben kezdődő, akkori emberek, 1500-as évek, akkori lakosságban, újkor hajnala, dolgok jelentőségét, középkor végén, tartós átalakulás, hosszú távra, fejlett nyugati, hosszú hanyatlás, emberiség nagy, fejlett ókori, válságot élünk, gazdasági tendenciák, egyszerűséget követték, Nyugat-Római Birodalom, Róma Trajanus, Római Birodalmat,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  képre írva  Azért kaptad  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  képre írva  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Alvó cicák  képre írva  A pitypang legendája  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  A hagyma antibakteriális hatás...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Somlyó Zoltán - Orgonával  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  A hagyma antibakteriális hatás...  Nevelőszülőkhöz adták,  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Ismeretlen: Ikarusz monda  Azért kaptad  Walter Chrysler mondta  képre írva  40 felett  Tanmese  Hogyan válunk hűségesekké?  Nevelőszülőkhöz adták,  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Tanmese  Facebookon kaptam  IGEN így  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu... 
Bejegyzés Címkék
2009-ben kezdődő, akkori emberek, 1500-as évek, akkori lakosságban, újkor hajnala, dolgok jelentőségét, középkor végén, tartós átalakulás, hosszú távra, fejlett nyugati, hosszú hanyatlás, emberiség nagy, fejlett ókori, válságot élünk, gazdasági tendenciák, egyszerűséget követték, középkort alig, újkor pedig, korszakváltás elméletet, egyes történelmi, konkrét évhez, ilyen mértékű, mostani váltást, adott évhez, 2001 lenne, általános gazdasági, világválság közeledtét, nemzetközi politikában, hidegháború után, ókor végét, utolsó nyugat-római, középkor végét, 2001-ben kezdődő, sokkal későbbi, eddigi esetekben, válaszhoz végig, világ kezd, fejlett országok, korábbi évtizedek, ipari forradalom, korábbi válságoktól, világ lakosságának, fejlett országokhoz, társadalmi rétegek, gazdasági visszaesés, néhány évig, ezredfordulón kezdődő, ózonréteg vékonyodása, energiahordozók mennyiségének, felső rétegek, terrorizmus térnyerése, munkanélküliség növekedése, nyugati államokban, bűnözés Európában, egyre szélesebb, kevésbé borúlátó, pesszimista forgatókönyv, anarchia olyan, népesség többsége, fejlettebb államokba, jelenség hasonló, barbár germán, nyugati államok, akár egy-két, szélsőségek hatalomra, felvázolt folyamat, népvándorlás akár, európai helyi, változások közben, ókori Indiában, ezek közti, legfelső szinten, születési előjogokat, hatalmas vagyoni, régi korokban, vagyoni különbségek, alsóbb kasztokban, felső kasztok, egyes rétegek, évszázadon belül, legtöbb régió, középkor szintjére, felsőbb kasztok, felvázolt jövő, évszázadát követő, változások 2000, leírtak szerint, valószínűsíthető, vagyonnövekedése, szélsőjobboldali, átjárhatatlanság, energiahordozók, munkanélküliség, életszínvonalát, beleszületéssel, szélsőbaloldali, legmegfelelőbb, rezervátumokba, legjelentősebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 337
  • e Hét: 1080
  • e Hónap: 2027
  • e Év: 37968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.