Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
100 éve hunyt el Ady Endre
  2019-01-27 19:30:49, vasárnap
 
 







100 ÉVE HUNYT EL ADY ENDRE

Ady András Endre (Érmindszent, 1877. november 22. - Budapest, Terézváros, 1919. január 27.)


Száz éve, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre költő, újságíró, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja.

A 20. század egyik legnagyobb költője elszegényedett köznemesi család sarjaként a "hepehupás, vén Szilágyban", Érmindszenten jött a világra 1877. november 22-én. A gimnáziumot Nagykárolyban és Zilahon végezte, Debrecenben jogot hallgatott, de a bohém "garabonciás" élet jobban vonzotta, ezért 1898-ban újságírónak állt, és a függetlenségi párti Debrecen című lapnál kezdett dolgozni. A cívisváros légköre fárasztotta, emiatt a mozgalmas, élénk Nagyváradra költözött, amelyet pezsgő kulturális élete miatt "Pece-parti Párizsnak" nevezett. Karcos és engesztelhetetlen újságírói stílusát is itt, a radikális Nagyváradi Napló hasábjain alakította ki.

Élete 1903-ban fordulóponthoz érkezett, amikor megismerkedett a Párizsban élő gazdag kereskedő, Diósy Ödön feleségével, Brüll Adéllal, Lédával, ahogy a költő a múzsáját nevezte. Szenvedélyes testi szerelmüket Ady verseiben is megjelenítette, ami még az egyházi és hivatalos körök felháborodását is kiváltotta. Ám a szemérmes magyar szerelmes versekhez szokott olvasóközönséget lenyűgözte a Héja-nász az avaron, A fehér csönd, a Léda a hajón című versek új, merész hangja.

Ady és Léda




1904 és 1912 között nyolcszor járt a francia fővárosban, amely számára az igazi, lüktető nagyvárost, az "ember-sűrűs gigászi vadont" jelentette. Párizsból a Budapesti Naplót tudósította, amelyben több mint ötszáz cikke és sok verse jelent meg ebben az időszakban, köztük a Páris, az én Bakonyom, vagy a Párisban járt az ősz.

Költőként az 1906-ban publikált harmadik verseskötetével, az Új versekkel tört be a köztudatba, az igazi hírnevet pedig negyedik kötete, a Vér és arany hozta meg számára. 1908-tól az akkor induló Nyugat folyóirat munkatársa lett, amely 1912-től nevét szerkesztőként is feltüntette. Képeit látomásokká növesztette, új mitológiát teremtett, névjegyévé váltak nagybetűs szimbólumai: Az ős Kaján, Harc a Nagyúrral, Jó Csönd-herceg előtt. Verseiben az elátkozott magyar sorsot kutatta - A magyar Ugaron, A Hortobágy poétája, A magyar Messiások -, és arra kereste a választ, miért "Sósabbak itt a könnyek", és miért "Ezerszer Messiások / A magyar Messiások". Nyelve egyénien eredeti, régies, bibliás, maga alkotta kifejezésekkel. Mindennapi olvasmánya volt a Biblia, szép istenkereső verseket is írt: A Sion-hegy alatt, Az Isten-kereső lárma, Az Úr érkezése.

Szívesen tetszelgett a meg nem értett, magányos költő szerepében, olykor még közeli barátait, híveit is megtámadta, pedig a valóságban sok támogatója - igaz, számtalan tehetségtelen utánzója is - akadt.

1909-től rendszeres szanatóriumi kezelésre szorult, hedonista életmódja aláásta az egészségét. Miután nevét szárnyára kapta a hír, Lédával való kapcsolata egyre inkább teher lett számára. Halva született gyermekük miatt támadt belső konfliktusukat már nem tudták feldolgozni, 1912 áprilisában szakítottak. Ady 1914-ben találkozott az akkor húszéves Boncza Bertával, akivel 1911 óta levelezett. A következő évben, a lány apjának tiltása ellenére összeházasodtak. Verseiben fiatal szerelmét Csinszkának nevezte el, és meghitt szerelmes verseket írt hozzá, melyek közül talán a legszebb az Őrizem a szemed.

Ady és Csinszka




Ady világosan látta a világháború közeledését, kortársai többségével ellentétben félelemmel és iszonyattal töltötte el a vérontás lehetősége. Háborúellenes versei miatt sokat támadták, utolsó verseskötetét 1918-ban tette közzé A halottak élén címmel. Az egyén, a nemzet legnagyobb erkölcsi kérdéseit vetette fel az Ember az embertelenségben, Emlékezés egy nyár-éjszakára, Intés az őrzőkhöz című költeményeiben.

A Károlyi-féle forradalom kitörésekor már elhatalmasodott rajta a vérbaj, amikor az újonnan létrehozott Vörösmarty Akadémia elnökévé választották, beszédét Hatvany Lajosnak kellett felolvasnia. Halála előtt sem magát, hanem nemzetét féltette, Üdvözlet a győzőnek című versében így üzent az antanthatalmaknak: "Ne tapossatok rajta nagyon, / Ne tiporjatok rajta nagyon." 1919. január 27-én halt meg Budapesten, koporsóját a Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravatalozták fel, és a nemzet halottjaként temették el.

Nevét számos iskola, közintézmény, utca, tér őrzi. 2013-ban avatták fel helyreállított síremlékét (Csorba Géza, 1930) Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. Halálának 95. évfordulóján adták át felújított szülőházát, valamint a költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző emlékmúzeumot a romániai Érmindszenten. A budapesti Liszt Ferenc téren 1960-ban állították fel szobrát (Csorba Géza), Melocco Miklós szobrász a költő több emlékművét is elkészítette (Budapest, Debrecen, Pécs, Tatabánya). A költőt ábrázoló legújabb műalkotások egyikét, egy életnagyságú, padon ülő portrészobrot (Győrfi Ádám) 2016-ban Debrecenben helyezték el a nevét viselő parkban, a szintén róla elnevezett gimnázium előtt.

Halálának 100. évfordulója alkalmából 2019-et Ady-emlékévvé nyilvánították, a Petőfi Irodalmi Múzeum A föltámadás szomorúsága című kiállítással és számos más rendezvénnyel emlékezik meg róla.







GÓG ÉS MAGÓG FIA VAGYOK ÉN...


Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat
S mégis megkérdem tőletek:
Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?

Verecke híres útján jöttem én,
Fülembe még ősmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél betörnöm
Új időknek új dalaival?

Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.

De addig sírva, kínban, mit se várva
Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
Mégis győztes, mégis új és magyar.


Ady Endre - Góg és Magóg fia vagyok én (Mensáros és Latinovits)

Link







 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: olvasóközönséget, embertelenségben, összeházasodtak, elhatalmasodott, verseskötetével, előcsarnokában, nyilvánították, legjelentősebb, szerkesztőként, konfliktusukat, megjelenítette, költeményeiben, elszegényedett, kifejezésekkel, megismerkedett, felháborodását, helyreállított, fordulóponthoz, háborúellenes, verseskötetét, nagykárolyban, rendezvénnyel, portrészobrot, érmindszenten, függetlenségi, emlékmúzeumot, tehetségtelen, szanatóriumi, halottjaként, ravatalozták, választották, közintézmény, szenvedélyes, elkészítette, évfordulóján, életnagyságú, magyar irodalom, világra 1877, gimnáziumot Nagykárolyban, függetlenségi párti, cívisváros légköre, radikális Nagyváradi, múzsáját nevezte, szemérmes magyar, fehér csönd, hajón című, francia fővárosban, 1906-ban publikált, igazi hírnevet, akkor induló, elátkozott magyar, magyar Ugaron, HUNYT EL ADY ENDRE, András Endre, Pece-parti Párizsnak, Nagyváradi Napló, Diósy Ödön, Brüll Adéllal, Budapesti Naplót, Ezerszer Messiások, Boncza Bertával, Vörösmarty Akadémia, Hatvany Lajosnak, Nemzeti Múzeum, Csorba Géza, Liszt Ferenc, Melocco Miklós, Győrfi Ádám, Petőfi Irodalmi Múzeum, MAGÓG FIA VAGYOK ÉN, Szabad-e Dévénynél,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hiányzik  A másik dolog,  Png lepke  Nem méltó hozzád  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az engedelmesség miért nem vál...  Png rózsa csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Erdőn  Németh László tollából  A jó emberek mindig szépek mar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png lepke  Png nő  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png lepke  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einsteinről  Kaffka_Margit  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Reggel van  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Csak a fogyatkozás látható  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Rátalálsz  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png ház  Egy bizonyos határt  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szívem  Jó éjszakát  Png cica  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Kaffka_Margit  képre írva  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png telefon  Png cica  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Nevem  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  A sors  Csak a fogyatkozás látható 
Bejegyzés Címkék
magyar irodalom, világra 1877, gimnáziumot Nagykárolyban, függetlenségi párti, cívisváros légköre, radikális Nagyváradi, múzsáját nevezte, szemérmes magyar, fehér csönd, hajón című, francia fővárosban, 1906-ban publikált, igazi hírnevet, akkor induló, elátkozott magyar, magyar Ugaron, magyar Messiások, akkor húszéves, következő évben, lány apjának, világháború közeledését, vérontás lehetősége, halottak élén, nemzet legnagyobb, őrzőkhöz című, újonnan létrehozott, győzőnek című, nemzet halottjaként, költő személyes, romániai Érmindszenten, budapesti Liszt, költő több, költőt ábrázoló, nevét viselő, szintén róla, föltámadás szomorúsága, énekes Vazul, olvasóközönséget, embertelenségben, összeházasodtak, elhatalmasodott, verseskötetével, előcsarnokában, nyilvánították, legjelentősebb, szerkesztőként, konfliktusukat, megjelenítette, költeményeiben, elszegényedett, kifejezésekkel, megismerkedett, felháborodását, helyreállított, fordulóponthoz, háborúellenes, verseskötetét, nagykárolyban, rendezvénnyel, portrészobrot, érmindszenten, függetlenségi, emlékmúzeumot, tehetségtelen, szanatóriumi, halottjaként, ravatalozták, választották, közintézmény, szenvedélyes, elkészítette, évfordulóján, életnagyságú, kiállítással, feltüntette, tetszelgett, szerelmüket, csinszkának, újságírónak, műalkotások, érmindszent, istenkereső, ellentétben, látomásokká, garabonciás, nagyváradra, létrehozott, világháború, szimbólumai, növesztette, iszonyattal, fárasztotta, kitörésekor, tudósította, találkozott, szakítottak, felolvasnia, közeledését, évfordulója, gimnáziumot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5068
  • e Hét: 13523
  • e Hónap: 53344
  • e Év: 231219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.