Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az 1848-as forradalom napján foganhatott Petőfi gyermeke
  2019-03-14 18:30:32, csütörtök
 
 










VÁROSI LEGENDA - AZ 1848-AS FORRADALOM NAPJÁN FOGANHATOTT PETŐFI GYERMEKE


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történelmi tényeit a magyarok többsége ismeri, van azonban néhány olyan részlet, ami rejtve maradt, pedig igencsak fontos hatással volt az eseményekre.








1848. március 9-én a fővárosi Ellenzéki Kör tagjai megvitatták a közismert 12 pontot, amit mindenki tanul az általános iskolában.

Az viszont nem köztudott, hogy az ifjú forradalmárok alapvetően 13 pontban állapodtak meg.


13 pontból 12 lett




Az utolsó követelés a politikai foglyok szabadon bocsátása volt, de ez csak pár nappal később került a többi mellé, a 10-es pont után, ami a katonaság eskütételéről szólt: ,,A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk


Kávéhoz ingyenreggeli


A forradalom idején lázadó, és a Pilvax kávéházba járó ellenzéki fiatalok sem a nemességhez, sem a polgári elithez nem tartoztak. Ebből is következik, hogy az anyagiak terén igencsak szűkösen álltak.


Szendrey Júlia és Petőfi Sándor - Wikipédia





A Pilvax vezetői ezt pontosan tudták, ezért egy akcióval csábították be a forradalmi hangulatban égő fiatalokat: a szokásos reggeli megbeszélések kötelező kelléke ­- a kávé - mellé ingyenreggelit kínáltak. Így nem meglepő, hogy Petőfiék a Pilvaxban tömték tele a hasukat az események előtt.


Rajta, magyar?


Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné Petőfi Sándor talán leghíresebb versét, a Nemzeti dalt. Petőfi március 13-án vetette papírra a sorait.


Bár 1848. március 15-én esett az eső, legalább tízezren kimentek a Nemzeti Múzeumhoz - Wikipédia





Tudtátok, hogy a Talpra magyar először Rajta magyar volt?
Petőfi 1848. március 13-án írta legismertebb versét. A hagyomány szerint megmutatta forradalmár társának Szikra Ferencnek, aki így reagált rá: ,,Barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!" Petőfi meg is fogadta tanácsát, és átírta a sort, így a forradalom és szabadságharc kitörésének napján mindenki már a ma is ismert változatot hallhatta.


Hátsó ajtón érkezett


Március 15-én óriási tömeg gyűlt össze a Nemzeti Múzeum előtt. A rossz idő ellenére nagyjából tízezren érkeztek, kezükben a kinyomtatott 12 ponttal.


Wikipédia





Petőfinek, Vasvárinak és Irinyinek esélye sem volt arra, hogy bejussanak az épületbe. A múzeumi kapus segítségével végül sikerült beslisszolniuk a hátsó ajtón, hogy a főbejáraton kilépve megpillanthassák a sokkoló tömeget, amely előtt lelkesítő beszédet mondtak.


Táncsics inkább aludt

A forradalom egyik kulcsmomentuma Táncsics Mihály kiszabadítása volt a budai Várból, akit azért börtönöztek be két évvel korábban, mivel követelte a jobbágyság felszámolását.


A tömeg elindult kiszabadítani Táncsicsot a Várból, ám amikor rátörtek, éppen aludt - Wikipédia





A forradalmárok elérték, hogy szabadon engedési passzust adjon ki a helytartótanács Táncsiccsal kapcsolatban, de amikor odaértek, igencsak meglepődtek: Táncsics ugyanis az igazak álmát aludta, mint akit nem is érdekelt volna az egész. Végül azért csak sikerült felkelteni, így bepattant egy hintóba, ahol újra elaludt.


Jókai volt a sztár


A március 15-ei események a Nemzeti Színházban zárultak, a Bánk bán című színdarab előadásával. ,,Sztárvendégnek" a kiszabadított írót, Táncsics Mihályt várták a színpadra, de a hétalvót sehogy sem lehetett normális állapotba hozni.


Petôfi Zoltán, Szendrey Júlia és a költő fia pont 9 hónappal a nagy nap után született - Wikipédia





Kisebb pánik tört ki, de a show-t végül teljesen véletlenül a kollégája, Jókai Mór lopta el: későbbi felesége, Laborfalvi Róza egy csók kíséretében éppen egy kokárdát tűzött ki a leendő férje mellére, amikor a függöny fellibbent, a tömeg pedig éljenezni kezdte az ál-Táncsicsot.


Egy nehéz nap éjszakája


A forradalom hevében nem tudni, hogy hogyan is zárult Petőfi Sándor számára március 15-e. Elképzelhető azonban, hogy az este folyamán forró kalandba keveredett párjával, Szendrey Júliával. Hogy miből sejthető mindez? Nos, abból, hogy 1848. december 15-én megszületett közös gyermekük, Petőfi Zoltán.


A legenda szerint sok sör gurult le az ifjak torkán a Pilvaxban, de feltehetően fehér bort ittak. Petőfi Sándor maga éti csigát evett - Wikipédia





Sörrel nem koccintunk


Magyar ember sörrel nem koccint - tartja a mondás. Mégpedig azért nem, mivel az aradi vértanúk kivégzésénél az osztrákok sörrel ünnepelték a győzelmüket, a magyarok pedig öntudatosan tiltakoztak a megtorlás ellen. Valószínűleg azonban a borkereskedők állnak a dolog mögött, hiszen ez időben virágzott a sörfogyasztás, és a borosok ily módon lobbiztak azért, hogy kevesebb sört igyanak a magyarok. A Pilvaxban ráadásul vélhetően nem is nagyon italoztak a forradalmár fiatalok, ugyanis a felvilágosult társaságban mindez nem volt divat. Az azonban biztos, hogy Petőfi a fehér bort szerette, amely mellé előszeretettel evett éti csigát.


Link







Egy csók...


A lázban égő pesti nép 1848. március 15-én este a Bánk Bánt követelte.
Az előadás után, ott, a színpadon csókolta meg először az ünnepi beszédet mondó Jókait Laborfalvi Róza. Másnap az író megkérte, legyen a kedvese.
A kép 25 éves házassági évfordulójukon készült 1873-ban.







Az első kokárda


Tudjátok, ki és mikor tűzte ki az első kokárdát?
A francia forradalomban megjelenő trikolór inspirálta Szendrey Júliát, amikor 1848 március 15-én megvarrta és Petőfi mellére tűzte a ma is ismert kokárda első példányát. A francia mintától eltérően a magyarok nem kalapra, hanem kabátjuk mellrészére, a szív felőli oldalra tűzik a jelképet.







MÁRCIUS 15 KORMORÁN MIHI 2019

Link


1848.március 15
Hungarian Revolution: 1848-49-es szabadságharc emlékére - A hősök tiszteletére!

Link



















 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: megpillanthassák, helytartótanács, kulcsmomentuma, sztárvendégnek, beslisszolniuk, ingyenreggelit, évfordulójukon, előszeretettel, felszámolását, kiszabadítani, eskütételéről, kiszabadítása, megbeszélések, szabadságharc, ingyenreggeli, forradalmárok, felvilágosult, sörfogyasztás, borkereskedők, forradalomban, kiszabadított, külföldieket, legismertebb, segítségével, megszületett, elképzelhető, tiszteletére, kivégzésénél, kinyomtatott, valószínűleg, kapcsolatban, börtönöztek, hangulatban, tiltakoztak, csábították, táncsiccsal, magyarok többsége, fővárosi Ellenzéki, általános iskolában, ifjú forradalmárok, utolsó követelés, politikai foglyok, többi mellé, 10-es pont, katonaság eskütételéről, katonaság esküdjék, külföldieket vigyék, forradalom idején, polgári elithez, anyagiak terén, akcióval csábították, forradalmi hangulatban, VÁROSI LEGENDA, FORRADALOM NAPJÁN FOGANHATOTT PETŐFI GYERMEKE, Ellenzéki Kör, Szendrey Júlia, Petőfi Sándor, Nemzeti Múzeumhoz, Szikra Ferencnek, Nemzeti Múzeum, Táncsics Mihály, Nemzeti Színházban, Táncsics Mihályt, Petôfi Zoltán, Jókai Mór, Laborfalvi Róza, Szendrey Júliával, Petőfi Zoltán, Bánk Bánt, Jókait Laborfalvi Róza, Szendrey Júliát, KORMORÁN MIHI, Hungarian Revolution,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Erdei gyöngyvirág  Egy párkányon  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Robin Wight pitypang szobra  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Tavaszi este  Hogyan válunk hűségesekké?  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Vannak emberek  Borzasztó  Nem kell hozzá fürdőruhás  Segíts neki dicsérni Téged  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ember  Az ember  Otthon  Horváth Szilvia tollából  Paul David Tripp Április 12  Csend  Szívek  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Töröld le  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Mindig lesz olyan  Jó nap volt  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Egy párkányon  Vidámság  Facebookon kaptam  Ott van  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Otthon  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Az ember emlékekből áll  Jó éjszakát  Egy tavasz  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Anyák napjára  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Emlékezz  különleges  Vannak emberek  Isten hűségének mértéke  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos mondta  Az ember  Alvó cicák  A hagyma antibakteriális hatás...  képre írva  Facebookon kaptam  IGEN így  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Magamnak  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Egy barátság története  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
magyarok többsége, fővárosi Ellenzéki, általános iskolában, ifjú forradalmárok, utolsó követelés, politikai foglyok, többi mellé, 10-es pont, katonaság eskütételéről, katonaság esküdjék, külföldieket vigyék, forradalom idején, polgári elithez, anyagiak terén, akcióval csábították, forradalmi hangulatban, szokásos reggeli, kávé &#8211, események előtt, hagyomány szerint, múzeumi kapus, hátsó ajtón, főbejáraton kilépve, sokkoló tömeget, forradalom egyik, budai Várból, jobbágyság felszámolását, tömeg elindult, forradalmárok elérték, helytartótanács Táncsiccsal, igazak álmát, március 15-ei, kiszabadított írót, hétalvót sehogy, show-t végül, csók kíséretében, kokárdát tűzött, leendő férje, függöny fellibbent, tömeg pedig, forradalom hevében, este folyamán, legenda szerint, ifjak torkán, aradi vértanúk, osztrákok sörrel, magyarok pedig, megtorlás ellen, borkereskedők állnak, dolog mögött, forradalmár fiatalok, felvilágosult társaságban, azonban biztos, fehér bort, előadás után, színpadon csókolta, ünnepi beszédet, első kokárda, első kokárdát, francia forradalomban, francia mintától, szív felőli, hősök tiszteletére, megpillanthassák, helytartótanács, kulcsmomentuma, sztárvendégnek, beslisszolniuk, ingyenreggelit, évfordulójukon, előszeretettel, felszámolását, kiszabadítani, eskütételéről, kiszabadítása, megbeszélések, szabadságharc, ingyenreggeli, forradalmárok, felvilágosult, sörfogyasztás, borkereskedők, forradalomban, kiszabadított, külföldieket, legismertebb, segítségével, megszületett, elképzelhető, tiszteletére, kivégzésénél, kinyomtatott, valószínűleg, kapcsolatban, börtönöztek, hangulatban, tiltakoztak, csábították, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 76 db bejegyzés
Összes: 4837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1633
  • e Hét: 4800
  • e Hónap: 27288
  • e Év: 205163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.