Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Információból informatika
  2014-07-29 17:58:07, kedd
 
   
 
Kohut Katalin: Információból informatika

Kezdeti információ terjedés egyes őskori lényeknél, ahol elölről kezdték az emberi fejlődést a szavak, hangok, füstjelek üzenete volt. Így kommunikáltak egymással, így közölték azt, amiről tudomásuk volt. Az információ átadásának legrégebbi maradványai az agyagtáblák, mint amilyen Hermész, a háromszor hatalmas törvényei, vagy akár a Mózesi táblák az Egyiptomból kivezetett pusztai népnek.
Később az információ átadásának könnyebben kezelhető módjai születtek, mint a kezdetleges nyomda, a beszédhangok írásba öntése. Gyanítom, hogy nem sokkal a nyomda megjelenése után már létrejött az írott sajtó is, vagyis a hírnek, az információnak továbbítása mások számára lehetővé vált. Mindig akad egy-egy adat, egy-egy hír, vagy fontos mondanivaló, amit közölni szeretnénk másokkal. A ma terjedő információ szegénysége, botrányainak és erkölcsi mélységének közvetítése nem tartozik az információ továbbításhoz, ezek lényege az erkölcs mélységbe taszítása. Sajnálatos, hogy az információ áradatok igaz valósága eltörpülni látszik ezek mellett a felkavaró hírek mellett.

Volt időszak, amikor információ felelősöket bíztak meg azzal, hogy havi jelentést készítsenek egy üzem, munkahely légköréről, a problémákról, az akkori kül- és belpolitikai helyzetről. Ez az információ felelősség nagy teherrel járt, körülbelül 1985-ig tartott, amióta elkezdődött az információban is a sötét korszak, lelassult a számítógépes informatika terjesztése az országban.

A számítógépes technika szolgálatba állítása 1951. június 5-én kezdődött, amikor az első UNIVAC-ot leszállították az amerikai Népszámlálási Hivatal számára. Az UNIVAC már szöveges információt is tudott kezelni.
Felsorolhatatlan fejlődési szakaszon ment keresztül a számítógépes fejlődés.

A számítógépes technika szolgálatba állítása 1951. június 5-én kezdődött, amikor az első UNIVAC-ot leszállították az amerikai Népszámlálási Hivatal számára. Az UNIVAC már szöveges információt is tudott kezelni.

Lényegében minden hír, adat információ fontos nemcsak magának az átadónak, aki felhívja rá a figyelmet, hanem az olvasóknak is, mert így alkotnak önálló véleményt, mely nélkül egy gazdaságot üzemeltetni lehetetlen. Nem lehet elképzelni egy bábokkal történő irányítást a dolgozók feje felett, melyre folyamatosan rábólogatnak, elfogadva a mindenkori döntéseket. Nincs értelme, logikailag és emberileg lehetetlen.

Már a nyolcvanas években lassú fejlődésnek indult az információból az informatika. Megjöttek az első számítógépek, s hozzájuk kellett képezni a szakembereket. A számítógép még nem közvetített jelentős információt, inkább csak munkára használták.

Az informatika az információ tudományág, a matematika és elektronika elegye. Azt hiszem, nem kell elmondani, hogy a kilencvenes évek eleje óta mennyire nagy informatikai robbanás következett be, de különösen 1995. óta, mely nemcsak a telefonálási szokásainkat változtatta meg, hanem közelebb hozta a világot számunkra az internet segítségével. Az informatikusok azon dolgoznak, hogy olyan szoftvereket fejlesszenek ki, melyek által egyre könnyebben kezelhető munkákat, játékokat élvezhetünk a számítógépünkön.
Nem kell messzire menni, itt volt a jó bevált Windows '95-ös operációs rendszer, mára már elavulttá vált, nem támogatott. Bejöttek helyette modernebbek, mint a Windows 7 és 8. Azt hiszem, az ötvenes korosztálynak komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy a modern alkalmazásokat megérteni, üzemeltetni tudja. Gyerekeink, unokáink szinte belenőttek a informatikába, nekik ez teljesen természetes, mindent megtanulnak rajta pillanatok alatt. Ma már nem tudunk élni a facebook közössége, az internet nyújtotta információk nélkül, hozzánőttünk a számítógéphez, mely az informatikusoknak, szorgalmas embereknek köszönhetően egyre bővülő információval szolgál nekünk mindenféle témában, csak rá kell keresnünk arra, ami érdekel minket.

Míg a kilencvenes években utópikus elképzelésnek tűnt egy robottaxi üzemeltetése, mára ez is megvalósult. Nincsen szükség, csak informatikára, számítógépes vezérléssel semmi sem lehetetlen. Reménykedni lehet abban, hogy egyszer valóban az emberek szolgálatára lesznek ezen gépek üzembe helyezve, hogy a háztartási, fizikai munkákat megkönnyítsék, s az embereknek ez által több idejük marad egymásra és nem lesznek számítógép függök, valóban kihasználják jól a számítógép nyújtotta előnyöket.

Az információból fejlődött informatikai rendszer hatalmas újításait mindenki elismeri, tömegeket befolyásoló hatásával együtt. Éljünk az információk helyes átadásának lehetőségével, örüljünk a technikai fejlődésnek!



2014. július 28.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: felsorolhatatlan, számítógépünkön, erőfeszítéseket, alkalmazásokat, leszállították, informatikusok, információval, információban, elképzelésnek, informatikára, lehetőségével, információnak, továbbításhoz, információból, informatikába, korosztálynak, népszámlálási, megkönnyítsék, szakembereket, számítógéphez, kommunikáltak, informatikai, számítógépes, üzemeltetése, botrányainak, szolgálatára, segítségével, beszédhangok, szokásainkat, telefonálási, számítógépek, belpolitikai, hozzánőttünk, kihasználják, köszönhetően, rábólogatnak, emberi fejlődést, információ átadásának, háromszor hatalmas, kezdetleges nyomda, beszédhangok írásba, nyomda megjelenése, írott sajtó, információnak továbbítása, információ továbbításhoz, erkölcs mélységbe, információ áradatok, felkavaró hírek, akkori kül-, információ felelősség, sötét korszak, számítógépes informatika, Kohut Katalin, Népszámlálási Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 21  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Png ház  Erdőn  Fekete-erdő desszert  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Őrizkednünk kell...  Akarat  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png lepke  Facebookon kaptam  Png csokor  Erdőn  s immár én is felragyogva, ért...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Erdőn  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Albert Einstein gondolata  Png fotel  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png férfi  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A Megváltó szolgálatában  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Lóhere  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Soha ne kedvezz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Reggel van  Hiányzik  Facebookon kaptam  Akarat  Png lepke  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png csokor  A másik dolog,  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png virág  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png lepke  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Png kutya  Nem méltó hozzád  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mai harmónia kártyám  Png nő  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Lóhere  Szabolcska Mihály – Ákác...  Reggel van  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A másik dolog, 
Bejegyzés Címkék
emberi fejlődést, információ átadásának, háromszor hatalmas, kezdetleges nyomda, beszédhangok írásba, nyomda megjelenése, írott sajtó, információnak továbbítása, információ továbbításhoz, erkölcs mélységbe, információ áradatok, felkavaró hírek, akkori kül-, információ felelősség, sötét korszak, számítógépes informatika, számítógépes technika, első UNIVAC-ot, amerikai Népszámlálási, számítógépes fejlődés, gazdaságot üzemeltetni, bábokkal történő, dolgozók feje, mindenkori döntéseket, nyolcvanas években, első számítógépek, információ tudományág, kilencvenes évek, telefonálási szokásainkat, világot számunkra, internet segítségével, informatikusok azon, ötvenes korosztálynak, modern alkalmazásokat, facebook közössége, internet nyújtotta, kilencvenes években, robottaxi üzemeltetése, emberek szolgálatára, számítógép nyújtotta, információból fejlődött, információk helyes, technikai fejlődésnek, felsorolhatatlan, számítógépünkön, erőfeszítéseket, alkalmazásokat, leszállították, informatikusok, információval, információban, elképzelésnek, informatikára, lehetőségével, információnak, továbbításhoz, információból, informatikába, korosztálynak, népszámlálási, megkönnyítsék, szakembereket, számítógéphez, kommunikáltak, informatikai, számítógépes, üzemeltetése, botrányainak, szolgálatára, segítségével, beszédhangok, szokásainkat, telefonálási, számítógépek, belpolitikai, hozzánőttünk, kihasználják, köszönhetően, rábólogatnak, folyamatosan, problémákról, szoftvereket, fejlesszenek, szegénysége, mélységének, közvetítése, kilencvenes, közvetített, információt, megvalósult, modernebbek, elektronika, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 366
  • e Hét: 1515
  • e Hónap: 7756
  • e Év: 60022
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.