Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Beteljesült jóslat: rossz hírü
  2011-10-31 19:23:09, hétfő
 
  Beteljesült jóslat: rossz hírünk van a forintról


Spekulációs célpont lehet a forint

Az átmeneti javulást mutató nemzetközi hangulatban minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált a hazánkkal szembeni növekvő befektetői bizalmatlanság. A kormány végiggondolatlan, óriási kockázatokkal járó intézkedései, a jövő évi büdzsé egyes alapszámainak már most látható irrealitása, valamint a felelőtlen nyilatkozatok nyomán zuhan a forint is, és szinte kínálja magát, hogy spekulációs célpont legyen.

Orbánék kommunikációjának az a célja, hogy a korábbi ígéreteikkel szögesen szemben álló lépéseiket, a folyamatosan tagadott durva megszorításokat, az adó- és járulékemeléseket, az új adónemeket, valamint az összes többi kényszerintézkedést egyfajta kívülről érkező kórként, a hanyatló Nyugat és az euró válságának következményeként állítsák be. Ezt sulykolja a kormányfő összes megnyilatkozása, a multiellenes demagógiától kezdve az unió lassú hajójától gyorsnaszádként való elszakadást vizionáló hasonlatig. Ebben sem a tények, sem a realitások nem zavarják őt - például az az apróság, hogy a gazdaság növekedés nálunk alacsonyabb volt az elmúlt egy évben, mint a kárhoztatott unióban, amelytől egyébként elválaszthatatlanul függünk, például a GDP-nk több mint fele az ottani piacokon realizálódik -, a saját kudarcaikról és felelősségükről próbálja elvonni a figyelmet.

A Fidesz az összes külső és belső kritikát lesöpri az asztalról, részben lehülyézve, részben ellenséges manipulátornak minősítve a bírálókat, pedig már a laikus szemlélőnek is feltűnik, hogy a borúlátó jóslatok hazánk leszakadásáról sorra bejönnek. Akinek még volt kételye arról, hogy a nemzetközi pénzpiac mindinkább leír minket, az utóbbi időszak fejleményei meggyőzhették a szomorú valóságról. Sajnos a görög válságkezelés hatásainak nemzetközi alakulása nyilvánvalóvá tette, hogy minket a térség többi országától eltérően kezelnek és ennek a negatív következményeit már közvetlenül érezzük.



Ez még nem minden

A jelek vészjóslóak, vegyük sorra őket. A görög adósságrendezésről és az eurózóna stabilitásának erősödéséről született döntés a problémát még nem oldja meg, de a gyors összeomlás veszélyét elhárította. Ennek megfelelően a piaci reakciók is kedvezőek voltak, az euró és a tőzsdék szárnyalni kezdtek, a feszültség enyhült. Ebből a - várhatóan átmeneti - eufóriából csak mi maradtunk ki: a forint két és fél éves mélypontra gyengült, a BUX indexe múlt hét szerda és péntek között, azaz az uniós csúcs körül két százalékkal csökkent. Ha a valutánk és tőzsdénk teljesítményét összevetjük a környezetünkkel, a következőket látjuk: a forint az elmúlt 3 hónapban 12 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, ami uniós negatív csúcs, és a régiónkban a legtöbbet vesztette az euróhoz képest is. A BÉT is alulteljesít, a befektetők bizalmatlanságát jól mutatja a már említett 3 nap adata: miközben nálunk csökkenés volt, az európai tőzsdék 2-4 százalékos emelkedést értek el.

Ez még nem minden. A velünk szembeni félelmek beárazását jelzi, hogy az országkockázati rangsorban az előkelő nyolcadik helyre küzdöttük fel magunkat bőven öt százalék feletti CDS-felárunkkal, ami nem csupán a befektetőket ijeszti el, de az állami, sőt - ami jelenleg talán még fontosabb - a privátbanki hitelfeltételeket is ennyivel drágítja. Gondolkozzanak ezen el azok, akik magasnak tartják a hazai forintkamatokat: miközben a Fidesz-vezetők ezt a bankokra kenik, valójában az ő hiteltelen politikájuk miatt drágul a kamat. A magyar bankrendszerben ugyanis a betétek nem fedezik a hiteleket, így a különbözetet a külpiacról kell pótolni, méghozzá a szokásos kamaton túl a fenti felárral. Jól mondta Demján Sándor, a 10 százalék alatti THM ilyen feltételek mellett blöff!

A jóslat beteljesült



Kiáltó vészjelzés, hogy a legutóbbi állampapír-aukció kudarcba fulladt, mert nem volt elegendő vételi ajánlat, ilyen évek óta nem fordult elő. Csak emlékeztetőül, ennek a veszélyére már egy éve felhívták szakértők a figyelmet, rámutatva, hogy a magán-nyugdíjpénztárak ellehetetlenítése nehéz helyzetben idevezethet. Azok voltak ugyanis a legnagyobb hazai vásárlók, bevételük nagyobb részét magyar papírokba fektették - ennyit arról a hazugságról, hogy eltőzsdézik a pénzünket -, ha tehát kiesnek a piacról és a külföldiek bizalma is megrendül, nehézkessé válhat az államháztartás belső forrásokból történő finanszírozása. Most sajnos ez a jóslat is beteljesült.

Ha a balfogások sorozata esetleg nem lenne elég hazánk lejáratásához, segítenek bölcs vezetőink frappáns kijelentései. Orbán a múltheti válságtanácskozásról hazatérve is csak a piacot ijesztő mondatokat tudott összehozni, újabb bankellenes kirohanásával és az uniót lesajnáló, nehezen értelmezhető kijelentéseivel. Méltó társa volt Kósa Lajos, aki nem csupán az IMF-képviselőt sértegette, de a devizahitelek problémájának gyors megoldásával fenyegetett, ami az eddigi lépéseket, főként a kötött árfolyamú végtörlesztést látva rémületet keltett a pénzintézeteknél. Surányi György a lényeget úgy foglalta össze, hogy a kormány az egész országgal fizetteti meg az amúgy is módosabbaknak adandó több százmilliárdos ajándékot. /Ez ismerős: ez történt az egykulcsos adóval is./

Tényleg ennyire nem ért hozzá...?

Amikor már azt hisszük, ennél rosszabb nem lehet, jön a kormányfő jobbkeze, a gazdasági szakemberek körében méltán népszerű Matolcsy György, akinek a megnyilvánulásai mindig zavarba ejtik az embert: tényleg ennyire nem ért hozzá, vagy tudatosan mond bődületes dolgokat. Gazdasági miniszterünk a számunkra amúgy is tragikus hangulatra rátett egy lapáttal, és elképzelhetőnek mondta közeli leminősítésünket. Erről valóban egyre sűrűsödtek a pletykák, de egy normális kormánynak ezt nem szabad megerősítenie még akkor sem, ha reális a veszély, mert azzal csak rontja a helyzetet. A hatás nem is maradt el, és miközben más valuták javítottak, a forint tovább gyengült.

Lehet persze, hogy ez nem egy buta elszólás volt, hanem - ahogy erről már hetekkel ezelőtt írtunk -, a kormány készakarva gyengíti a forintot. Ezzel két legyet próbál ütni egy csapásra: egyrészt felpörgetni a hazai inflációt, ezzel javítani a büdzsé helyzetét, másrészt pedig segíteni a kulcsfontosságú exportot. Normális körülmények között ez működhetne is, de a jelenlegi viszonyok közepette több mint kockázatos. A túl gyenge forint ugyanis túlzott drágulást idéz elő, ami csökkenti a fogyasztást és nagyon megdrágíthatja a vállalkozások alapanyagimportját és az energiát, emellett pedig növeli az adósságterhet és drágítja a belső finanszírozást. A kivitelben is csak akkor lenne egyértelműen kedvező hatása, ha a külpiacainkon konjunktúra lenne, ennek azonban éppen az ellenkezője a valóság.

Ha tényleg a forintgyengítés a szándéka, a Fidesz-kormány óriási kockázatot vállal esetleges és átmeneti nyereségért. Arról nem is beszélve, hogy a velünk szembeni, gyorsan növekvő bizalmatlanság légkörében könnyen elszabadulhatnak a piaci folyamatok, és szinte tálcán felkínáljuk magunkat a spekulatív támadásoknak. Kész csoda, hogy eddig ezt elkerültük, de ha Orbánék így folytatják, nem sokáig leszünk ilyen szerencsések.



http://www.168ora.hu/buxa/forintarfolyam-kockazati-felar-eurozona-fidesz-kormany- 85062.html

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pénzintézeteknél, megnyilvánulásai, bizalmatlanságát, nyugdíjpénztárak, leminősítésünket, elszabadulhatnak, végiggondolatlan, környezetünkkel, gyorsnaszádként, kulcsfontosságú, megnyilatkozása, bankrendszerben, forintkamatokat, kijelentéseivel, országkockázati, következményeit, elképzelhetőnek, megszorításokat, forintgyengítés, felelősségükről, finanszírozása, megdrágíthatja, végtörlesztést, finanszírozást, százmilliárdos, leszakadásáról, gondolkozzanak, stabilitásának, forintarfolyam, teljesítményét, államháztartás, bizalmatlanság, nyilvánvalóbbá, manipulátornak, módosabbaknak, megerősítenie, átmeneti javulást, hazánkkal szembeni, kormány végiggondolatlan, felelőtlen nyilatkozatok, korábbi ígéreteikkel, folyamatosan tagadott, összes többi, hanyatló Nyugat, euró válságának, kormányfő összes, multiellenes demagógiától, unió lassú, gazdaság növekedés, kárhoztatott unióban, ottani piacokon, saját kudarcaikról, Demján Sándor, Kósa Lajos, Surányi György, Matolcsy György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fehér virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy lelki imádság  Albert Einsteinről  Png fotel  A boldog családok mind hasonló...  Png nő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fehér virág  Alázat  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép álmokat!  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Krisztinától  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Őrizkednünk kell...  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png telefon  A sors  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Png kutya  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mi lenne ha  A sors  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az engedelmesség miért nem vál...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Reménység és erő Krisztustól e...  s immár én is felragyogva, ért...  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Soha ne kedvezz...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sose bánj semmit  Szép álmokat!  Png csokor  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Elköszönt  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A kételkedés kezelése  Nevem  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nevem  Png ház  Paul David Tripp Április 19  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  George Byron - Ahogy itt jár -...  Bounty krémes  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
átmeneti javulást, hazánkkal szembeni, kormány végiggondolatlan, felelőtlen nyilatkozatok, korábbi ígéreteikkel, folyamatosan tagadott, összes többi, hanyatló Nyugat, euró válságának, kormányfő összes, multiellenes demagógiától, unió lassú, gazdaság növekedés, kárhoztatott unióban, ottani piacokon, saját kudarcaikról, összes külső, laikus szemlélőnek, borúlátó jóslatok, nemzetközi pénzpiac, utóbbi időszak, szomorú valóságról, görög válságkezelés, térség többi, negatív következményeit, jelek vészjóslóak, eurózóna stabilitásának, gyors összeomlás, piaci reakciók, tőzsdék szárnyalni, feszültség enyhült, uniós csúcs, következőket látjuk, dollárhoz képest, legtöbbet vesztette, euróhoz képest, befektetők bizalmatlanságát, európai tőzsdék, velünk szembeni, országkockázati rangsorban, előkelő nyolcadik, befektetőket ijeszti, privátbanki hitelfeltételeket, hazai forintkamatokat, bankokra kenik, magyar bankrendszerben, külpiacról kell, szokásos kamaton, fenti felárral, jóslat beteljesült, legutóbbi állampapír-aukció, legnagyobb hazai, külföldiek bizalma, államháztartás belső, balfogások sorozata, piacot ijesztő, uniót lesajnáló, devizahitelek problémájának, eddigi lépéseket, kötött árfolyamú, egész országgal, egykulcsos adóval, kormányfő jobbkeze, gazdasági szakemberek, megnyilvánulásai mindig, számunkra amúgy, normális kormánynak, forint tovább, buta elszólás, kormány készakarva, hazai inflációt, büdzsé helyzetét, kulcsfontosságú exportot, jelenlegi viszonyok, belső finanszírozást, külpiacainkon konjunktúra, piaci folyamatok, spekulatív támadásoknak, pénzintézeteknél, megnyilvánulásai, bizalmatlanságát, nyugdíjpénztárak, leminősítésünket, elszabadulhatnak, végiggondolatlan, környezetünkkel, gyorsnaszádként, kulcsfontosságú, megnyilatkozása, bankrendszerben, forintkamatokat, kijelentéseivel, országkockázati, következményeit, elképzelhetőnek, megszorításokat, forintgyengítés, felelősségükről, finanszírozása, megdrágíthatja, végtörlesztést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2630
  • e Hét: 5732
  • e Hónap: 16843
  • e Év: 170339
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.