Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A negyedik vándorkiállításunkról
  2019-02-21 01:52:25, csütörtök
 
   
  Anne Frank kiállítás Mosonmagyaróváron
Interjú Simon Zsuzsanna kiállításszervezővel

- Ez a kollégium negyedik vándorkiállítása. Mi motivál ilyen akciókat szervezni, hiszen ez rengeteg munkát kíván, s az elismerés legtöbbször elmarad.

Valóban. A Gulyás Lajos Kollégium adott otthont a korábbi években a várpalotai Trianon Múzeum: A trianoni diktátum története és következményei, az 1956-os Pesti Srác Alapítvány: Beszélő plakátok, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége : Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 című kiállításoknak is. 2019. február 4-én az amszterdami Anne Frank Ház, Anne Frank - Történelem a mának című magyarországi vándorkiállítását nyitottuk meg, mellyel egyrészt régi adósságunkat törlesztettük, hisz a holokausztra ilyen nagyszabású emlékezést még nem szerveztünk, másrészt ez a kiállítás méltó a nagyközönség előtti bemutatásra, s ugyanakkor névadónk előtt is tisztelegtünk, mert Gulyás Lajos levéli református lelkész, '56-os mártír már 1944-ben is megmutatta emberségét, amikor balatonszepezdi szolgálati helyén üldözött zsidókat bújtatott, melyért aztán a nyilasok le is tartóztatták. De nem volt véletlen a megnyitó napja se, hisz február 4-e Gulyás Lajos 101. születésnapja volt.
Az ilyen nagy rendezvények a kollégium hagyományai közé tartoznak. Nemcsak kiállításokat, előadásokat is szerveztünk már. Vendégünk volt Horváth Miklós hadtörténész, Popély Gyula, Bank Barbara Erdős Kristóf történészek, Jobbágyi Gábor, Zétényi Zsolt jogászok. S igaz, hogy minden szervezés rengeteg munkával jár, de az összefogás a kollégákkal, kollégistákkal, ismerősökkel, családdal eddig mindig hozta az eredményt. Sok érdeklődő fordul meg ilyenkor a kollégiumban, írnak a vendégkönyvekbe és ez elegendő elismerés a számomra.

- Anne Frank történetét mindenki ismeri. Van valami mai üzenet ebben a tárlatban?

Én is azt hittem, hogy mindenki ismeri, de például, amikor a kollégistáknak először beszéltem a tervezett kiállításról, kiderült, hogy nem igazán. Ekkor már tudtam, hogy nagyon fontos a mosonmagyaróvári bemutató, az egy hónapos látogathatóság, az iskoláknak, egyesületeknek, családoknak stb ... való ajánlás és ehhez az Anne Frank Ház két napos diák tárlatvezető képzése adta a pluszt, hisz az azon résztvevő gyerekek és pedagógusok kiváló felkészítést kaptak, mind a történelmi háttérből, mind Anne tragikus végű élettörténetéből. Így, akik csoportosan, előre bejelentkezve érkeznek a kollégiumba kérhetik a diákok vagy a tanárok tárlatvezetését is.
Hogy milyen mai üzenete van a tárlatnak, azt egy Anne Frank idézettel tudnám a leginkább megfogalmazni: "Milyen csodálatos, hogy egyetlen percet sem kell várnia senkinek, hogy belekezdjen a világ fokozatos megváltoztatásába! Milyen csodálatos, hogy mindenki, legyen kicsi vagy nagy, közvetlenül tehet azért, hogy legyen igazságosság, és mindenki részesülhessen is belőle!"


- A helyi zsidóság sorsáról is megemlékeztek a kiállítás keretében. A megnyitón a város adósságáról is beszéltél ezzel kapcsolatban. Mire gondoltál?

Nagyon fontosnak tartottam, hogy a mosoni zsidóságról is megemlékezzünk, hisz Mosonmagyaróvár XX. századi történelmének felejthetetlen tragédiája elhurcolásuk és elpusztításuk. Ezért külön készítettünk az ő emlékezetükről egy kamaratárlatot és hívtuk meg Kovács Sándorné Back Irént is, aki néhai férjével évtizedeken át gyűjtötte az emlékeket, a holokauszt áldozatainak, túlélőinek visszaemlékezéseit, amit aztán a Mosonvármegye Lap - és Könyvkiadó három kötetben adott ki 2016/17-ben. Ami a város adósságát illeti az számomra egyértelműen a XX. Század Múzeum, amit 2005 óta terveztek megvalósítani az ipartelepi zöld ávós határőrlaktanyában, amiről 2019-re teljesen lemondtak. Ebben az épületben minden huszadik századi történésünknek helye lett volna, melyeket jelenleg sehol nem mutatnak be. Márpedig ,, a múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él". Ezt nem szabadna elfelejteni.

- Harmadik hete látható a kiállítás. Milyen tapasztalatokról tudsz beszámolni?

Nagyon biztatóak az eddigi látogatói számok. Nemcsak a vendégkönyvi bejegyzések mutatják a nagyfokú érdeklődést, hanem a vezetett statisztikánk is. Már az első héten voltak csoportos látogatóink, de családok, baráti társaságok is. Azóta pedig folyamatosan érkeznek a bejelentkezések iskolákból, egyéb intézményekből. Remélem február 28-ig sok százan ismerik meg, zárják szívükbe Anne Frankot, a családját, a sorstársait és segítőit!

A kollégium ( Gorkij u.3.) H-Cs: 8-20, P:8-18,V:17-20 között várja a látogatókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalatokról, élettörténetéből, vándorkiállítása, mosonmagyaróvári, vendégkönyvekbe, bejelentkezések, mosonmagyaróvár, balatonszepezdi, tárlatvezetését, kollégistákkal, emlékezetükről, kamaratárlatot, következményei, kiállításoknak, egyesületeknek, látogathatóság, kollégistáknak, megemlékezzünk, felejthetetlen, részesülhessen, intézményekből, történésünknek, megemlékeztek, nagykövetsége, történelmének, statisztikánk, elpusztításuk, megfogalmazni, tisztelegtünk, bejelentkezve, törlesztettük, kiállításokat, magyarországi, születésnapja, megvalósítani, mosonvármegye, kollégium negyedik, elismerés legtöbbször, korábbi években, várpalotai Trianon, trianoni diktátum, amszterdami Anne, mának című, holokausztra ilyen, kiállítás méltó, nagyközönség előtti, megnyitó napja, ilyen nagy, kollégium hagyományai, kollégistáknak először, tervezett kiállításról, mosonmagyaróvári bemutató, Anne Frank, Interjú Simon Zsuzsanna, Gulyás Lajos Kollégium, Trianon Múzeum, Pesti Srác Alapítvány, Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, Anne Frank Ház, Gulyás Lajos, Horváth Miklós, Popély Gyula, Bank Barbara Erdős Kristóf, Jobbágyi Gábor, Zétényi Zsolt, Mosonmagyaróvár XX, Kovács Sándorné Back Irént, Mosonvármegye Lap, Század Múzeum, Anne Frankot,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sors  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Erdőn  Facebookon kaptam  Nem számIt  Hazára minden embernek szükség...  Egy bizonyos határt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png fotel  Facebookon kaptam  Akarat  Nem tudhatod  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  képre írva  Png kutya  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Szívem  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Jó éjszakát  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam Krisztinától  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Elköszönt  Egy bizonyos határt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A boldog családok mind hasonló...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Éretlen vers  Alvó cicák  képre írva  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Idő  Akarat  Adakozás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Idő  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Reggel van  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mindig jusson idő nevetni  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png telefon  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
kollégium negyedik, elismerés legtöbbször, korábbi években, várpalotai Trianon, trianoni diktátum, amszterdami Anne, mának című, holokausztra ilyen, kiállítás méltó, nagyközönség előtti, megnyitó napja, ilyen nagy, kollégium hagyományai, kollégistáknak először, tervezett kiállításról, mosonmagyaróvári bemutató, azon résztvevő, történelmi háttérből, kollégiumba kérhetik, diákok vagy, tanárok tárlatvezetését, leginkább megfogalmazni, világ fokozatos, helyi zsidóság, kiállítás keretében, város adósságáról, mosoni zsidóságról, holokauszt áldozatainak, város adósságát, számomra egyértelműen, ipartelepi zöld, épületben minden, múlt erős, eddigi látogatói, vendégkönyvi bejegyzések, nagyfokú érdeklődést, vezetett statisztikánk, első héten, bejelentkezések iskolákból, tapasztalatokról, élettörténetéből, vándorkiállítása, mosonmagyaróvári, vendégkönyvekbe, bejelentkezések, mosonmagyaróvár, balatonszepezdi, tárlatvezetését, kollégistákkal, emlékezetükről, kamaratárlatot, következményei, kiállításoknak, egyesületeknek, látogathatóság, kollégistáknak, megemlékezzünk, felejthetetlen, részesülhessen, intézményekből, történésünknek, megemlékeztek, nagykövetsége, történelmének, statisztikánk, elpusztításuk, megfogalmazni, tisztelegtünk, bejelentkezve, törlesztettük, kiállításokat, magyarországi, születésnapja, megvalósítani, mosonvármegye, felkészítést, ismerősökkel, tárlatvezető, vendégkönyvi, igazságosság, holokausztra, hadtörténész, kapcsolatban, adósságunkat, egyértelműen, kiállításról, rendezvények, tartóztatták, elhurcolásuk, áldozatainak, nagyközönség, készítettünk, folyamatosan, kollégiumban, közvetlenül, hagyományai, legtöbbször, szerveztünk, családoknak, bemutatásra, sorstársait, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1425
  • e Hét: 2876
  • e Hónap: 7757
  • e Év: 29810
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.