Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdélyi János, Ötvenhatunk képi megörökítője
  2020-08-28 04:32:02, péntek
 
   
  2020. augusztus 20-án, a Mosonmagyaróvár Pro Urbe díj átadásán jelen volt Erdélyi János filmrendező is, hogy személyesen köszöntse az idei díjazottat.
Erdélyi Jánosról az 1956-os online kiadvány sorozatom 22. részeként még 2018-ban írtam egy tanulmányt. Most idemásolom, képek nélkül.

Simon Zsuzsanna

Az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz emlékezetének képi megörökítője
ERDÉLYI JÁNOS filmrendező

Mosonmagyaróvár,2018

Bevezető
Az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz emlékezetének képi megörökítője Erdélyi János filmrendező, aki az 1989-es Vérrel és kötéllel című filmjét Zsigmond Dezső filmrendező társával együtt készített, majd a 2006-os folytatást, a Sortűz után címűt már nélküle. Az előbbi az 1990-es Filmszemle fődíjas alkotása lett, de még 2006-ban az '56-os Dokufesztiválon is több díjra érdemesítették. A két művész, alkotásaikért 2012-ben részesültek Mosonmagyaróvár Polgármesteri Elismerő Oklevélben.
Az összeállításban a rendező e két filmjének helyi vonatkozásai mellett három Vas megyei eseményét is bemutatom, példát mutatva arra, hogy miképpen lehetne megbecsülni Erdélyi János városunk ötvenhatos történelmének megőrzéséért végzett elévülhetetlen munkásságát Mosonmagyaróváron is.

1990
Vérrel és kötéllel

Lehet-e újat mondani 1956 tragédiájáról azok után, amiket mostanáig megtudtunk?
Erdélyi János és Zsigmond Dezsőt,,Vérrel és kötéllel" című filmjének megtekintése után úgy tűnik: igen! Az 1956 október 26-án Mosonmagyaróvárott történt eseményeket nyomon
követő, a tragédia újabb és újabb részleteit feltáró filmnek február közepén a város iművelődési központban volt az ősbemutatója, melyen az alkotókat Mertz Lóránt operatőr és
Erdélyi János rendező képviselte.
Lapunknak adott nyilatkozatában Erdélyi János elmondta: munkájukat nem tekintik úttörő vállalkozásnak. Feladatuk az volt, hogy az igazságnak megfelelően ábrázolják az eseményeket. A film arra figyelmeztet, hogy 1956-ban az embertelen hatalom, embertelen eszközökkel lépett fel a védtelen tömeggel szemben és ami megtörtént akkor, megtörténhet ma is. Elegendő utalni a nemrég Romániában történtekre.
Ami a felhasznált forrásmunkákat,dokumentumokat illeti, a rendező elmondta, hogy elsősorban a Belügyminisztérium és a
Határőrség vizsgálati anyagaira támaszkodtak, de nagy segítséget nyújtottak a korabeli filmfelvételek és a fényképek is. A legnagyobb élményt természetesen a tragédia túlélőinek és az áldozok hozzátartozóinak emlékezései jelentették, akik harminchárom évi kényszerű hallgatás után, a beléjük kövesedett félelem ellenére kimondták a mostanáig kimondhatatlant.Már nehezebb volt szóra bírni azokat, akik a másik oldalon álltak; az egykori katonákat annak ellenére, hogy bizonyos szempontból az ő helyzetüket is meg kellett érteni. Erdélyi János hangsúlyozta: számukra ezek a találkozások rendkívüli jelentőséggel bírtak abban az értelemben, hogy átélhették azt a történelmi kort, miáltal ők is különb emberekké váltak.
A bemutatón jelen voltak a film szereplői, az események részesei is. Gábor Józsefné,aki nemcsak bátyját veszítette el, hanem ő maga is súlyosan megsérült, elmondta:
aggodalommal tölt el, hogy a kezdeti lelkesedés után mostanra mintha kezdenének napirendre térni a dolgok felett.
...
A filmben megszólaló Weintrager Lászlóné férje a megtorlás áldozata lett: egy fénykép alapján, melyen a meglincselt Stefkó János közelében vélték felismerni, perbe fogták
és kivégezték. Ez a kép nem maradhatott el egyetlen tárgyalásról sem, mondja a halk szavú megtört asszony, aki huszonkét évesen két pici gyerekkel maradt magára. Idős, beteg szülei tartották el, hiszen elhelyezkedni nem tudott.
...
Szorongva vállalkozott arra, hogy elmondja az igazságot és csak a reménysugár élteti: az ilyesféle borzalmaknak egyszer, s mindenkorra vége!

Moson Megye, 1990


Vérrel és kötéllel (1989)
fekete-fehér, magyar dokumentumfilm, 108 perc, 1989
rendező: Erdélyi János, Zsigmond Dezső

Erdélyi János és Zsigmond Dezső, Vérrel és kötéllel című filmjüket huszonöt évvel ezelőtt kezdték forgatni. A film az első s máig a legmeghatározóbb alkotás az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortűzről. A benne szereplő és megszólaló személyek közül sokan már nincsenek az élők sorában. Szavaik, mondataik véglegesek, nem kérdezhetők újra. Az alábbiakban lejegyzem a filmben megszólalók neveit. A felvétel, hála és köszönet Deák Jánosnak, letölthető a youtube-ról. A neveket a filmben való szereplés sorrendjében jegyeztem le. A felvételek helyszíneit külön nem jelöltem.

Schwendtner Ferenc, munkás, sebesült túlélő
Dudás István, határőr laktanyaparancsnok
Horváth Imre, városi párttitkár
Gieber Katalin, tanársegéd
Czimber Béla, akadémiai hallgató
Kuroli Géza,akadémiai hallgató
Czimber Gyula, akadémiai hallgató
Verseczky István, határőr
Bujdosó Sándor, határőr,
Radácsi Béla határőr
A géppuskás
Vági József özvegye
Gábor Józsefné, sebesült túlélő
Vajda Károly
Tihanyi Árpád özvegye
Weintrager László özvegye
Gulyás Lajos református lelkész lányai
Földes Gábor színésztársai
Földes Gábor özvegye
Földes Gábor húga


Vérrel és kötéllel - '56-os film Herényben (Vas megye)

A 60 éve eldördült mosonmagyaróvári sortűzről, az azt követő koncepciós perekről, kivégzésekről, az évtizedekig elfojtott fájdalmakról is szó esett a Herényi Esték legutóbbi rendezvényén.
Mosonmagyaróváron 1956. október 26-án géppuskával lőttek a fegyvertelen tömegbe. Több mint ötvenen meghaltak és mintegy kétszázan megsebesültek. A határőrlaktanyába bejutva a tömeg három katona halálát okozta. 1989-ben Erdélyi János és Zsigmond Dezső Vérrel és kötéllel címmel készített dokumentumfilmet, amely a sortüzet és az azt követő megtorlást elevenítette fel.
- Nekünk mondták el először az eseményeket, fiatalon mi éltük át a fájdalmukat, mindazt, ami történhetett egy emberrel és annak lelkében egy városban - mondta el Erdélyi János. A Balázs Béla-díjas filmrendező hozzátette, nem féltek a következményektől, úgy érezték, történelmi feladatuk, hogy kiderítsék, mi történt Mosonmagyaróváron 1956-ban.
A filmvetítés után a rendezővel Koczka Tibor beszélgetett, akiről megtudtuk, hogy Mosonmagyaróváron született, és gyerekkorának egy részét itt töltötte. - A határőrlaktanya mellett volt az óvoda, 200 méterre az iskola, ahová nap mint nap jártam. Évtizedekkel később tudtam meg, hogy azon a réten, ahol fociztunk, milyen tragédia történt, mennyi vér folyt - idézte fel emlékeit Koczka Tibor, rámutatva arra, milyen mélyen hallgattak az emberek a sortűzről a '60-as, '70-es években Mosonmagyaróváron.

Erdélyi János kitért arra is, hogy 52 órányi anyagból állították össze az alkotást, amely 1990-ben megnyerte a Magyar Filmszemlét, és 2006-ban a legjobb '56-os filmnek választották. Hosszú távú sikere annak köszönhető - amint azt a rendező megfogalmazta -, hogy történelmileg és érzelmileg is igaz maradt.
Lokál, 2016. 11. 02.

2017. február 23.

Meghívó szolnoki filmvetítésre

2017. február 23-án csütörtökön 14 órától filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre várjuk az érdeklődőket a Verseghy Ferenc Könyvtárba. Vendégünk Erdélyi János filmrendező, aki 1989-ban, majd 2006-ban dokumentumfilmet készített az 1956-os mosomagyaróvári tragikus eseményekről.
1956. október 26-án békés tüntetők vonultak végig Mosonmagyaróváron a határőrlaktanya elé. A katonák váratlanul a Himnuszt éneklő tömegbe lőttek. A percekig tartó esztelen lövöldözésnek, kézigránát-dobálásnak közel 100 halálos áldozata volt. Erdélyi János filmrendező 1989-ben egy rádióban elhangzott visszaemlékező riport után határozta el, hogy Zsigmond Dezsővel dokumentumfilmet forgat a sortűzről.
A Vérrel és kötéllel című alkotásuk 1990-ben elnyerte a Magyar Filmszemle Dokumentumfilm kategória fődíját, és Európa-díjra is jelölték. A 2006-ban készített film az azóta eltelt 17 évben előkerült és kimaradt felvételek bemutatása mellett annak is utánaeredt: mi változott majd húsz év elteltével a sortűz megítélésében?
A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja, és ,,A magyar szabadság éve" elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
In.: vfmk.hu

2017. október 14.
Vasi Prima-díj Erdélyi János részére

2017. október 14-én 13. alkalommal rendezték meg a Vas megyei Prima-díjak átadó gáláját. Az eseménynek a szombathelyi Weöres Sándor Színház nagyterme adott helyet.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: dokumentumfilmet, mosonmagyaróvári, hozzátartozóinak, legmeghatározóbb, dokufesztiválon, mosomagyaróvári, mosonmagyaróvár, összeállításban, határőrlaktanya, nyilatkozatában, kimondhatatlant, érdemesítették, visszaemlékező, filmfelvételek, elévülhetetlen, forrásmunkákat, dokumentumokat, programsorozat, emlékbizottság, vállalkozásnak, dokumentumfilm, filmvetítéssel, megsebesültek, elhelyezkedni, polgármesteri, történelmileg, emlékezetének, évfordulójára, megítélésében, megfogalmazta, természetesen, lövöldözésnek, kivégzésekről, tragédiájáról, jelentőséggel, színésztársai, idei díjazottat, 1956-os online, 1989-es Vérrel, 2006-os folytatást, 1990-es Filmszemle, 1956 október, tragédia újabb, város iművelődési, alkotókat Mertz, igazságnak megfelelően, film arra, embertelen hatalom, védtelen tömeggel, nemrég Romániában, felhasznált forrásmunkákat, rendező elmondta, Erdélyi János, Mosonmagyaróvár Pro Urbe, Erdélyi Jánosról, Simon Zsuzsanna, ERDÉLYI JÁNOS, Zsigmond Dezső, Mosonmagyaróvár Polgármesteri Elismerő Oklevélben, Zsigmond Dezsőt„, Mertz Lóránt, Gábor Józsefné, Weintrager Lászlóné, Stefkó János, Moson Megye, Deák Jánosnak, Schwendtner Ferenc, Dudás István, Horváth Imre, Gieber Katalin, Czimber Béla, Kuroli Géza, Czimber Gyula, Verseczky István, Bujdosó Sándor, Radácsi Béla, Vági József, Vajda Károly, Tihanyi Árpád, Weintrager László, Gulyás Lajos, Földes Gábor, Herényi Esték, Zsigmond Dezső Vérrel, Balázs Béla-díjas, Koczka Tibor, Magyar Filmszemlét, Verseghy Ferenc Könyvtárba, Vendégünk Erdélyi János, Zsigmond Dezsővel, Magyar Filmszemle Dokumentumfilm, Vasi Prima-díj Erdélyi János, Weöres Sándor Színház,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Isten eljött  Autózó kislány  Facebookon kaptam  Oxigén cseppek Low Deuterium O...  Facebookon kaptam  Kálcit  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: A legrosszabb,...  Szőlőmagkivonat a vérrögösödés...  Facebookon kaptam  Az ember mindenért felelős, am...  Ki tudja, miért szép  Oxigén cseppek Low Deuterium O...  Nászéjszaka  Azurit kristály  Kellemes teázást  Isten vigasztalása  Isten vigasztalása  Alma és gyógyhatásai  Azurit kristály  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Hogyan imádkozom?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1416 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Egy barátságos embernek sok ba...  Ezekből a szavakból szövődik a...  Facebookon kaptam  Szeretetem jeléül , bárkinek k...  Ki tudja, miért szép  Isten útjai  A sors talán azt akarja  Isten vigasztalása  Kellemes kávézást  Boldog születésnapot a ma ünne...  Móricz Zsigmond: Az öröm abból...  Mókus virággal  Virágos csendélet  Nő virágokkal  Pósa Lajos: Labdarózsa  Világ  Alvó babyk  905 az új fertőzött, elhunyt 9...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Orgona bokor  Facebookon kaptam  Légy büszke arra, hogy ki vagy...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátságos embernek sok ba...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Kálcit  Facebookon kaptam  Orgona csokor  Aurikalcit  Facebookon kaptam  Mondd  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Arany János - Bolond Istók /ré...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A köszvényről jó tudni  Hogyan imádkozom?  Nászéjszaka  Móricz Zsigmond: Az öröm abból...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kálcit  Aurikalcit  Hogyan imádkozom?  Önmagával jóban lenni csak az ...  Egy barátságos embernek sok ba...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Orgona bokor  Szavak tömlöcében  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Csodaszép kép !  Facebookon kaptam  A sors talán azt akarja  Png nő  Az ember jól-rosszul mégiscsak  Vidám napot !....... 
Bejegyzés Címkék
idei díjazottat, 1956-os online, 1989-es Vérrel, 2006-os folytatást, 1990-es Filmszemle, 1956 október, tragédia újabb, város iművelődési, alkotókat Mertz, igazságnak megfelelően, film arra, embertelen hatalom, védtelen tömeggel, nemrég Romániában, felhasznált forrásmunkákat, rendező elmondta, korabeli filmfelvételek, legnagyobb élményt, tragédia túlélőinek, áldozok hozzátartozóinak, beléjük kövesedett, mostanáig kimondhatatlant, másik oldalon, egykori katonákat, találkozások rendkívüli, történelmi kort, bemutatón jelen, film szereplői, események részesei, kezdeti lelkesedés, dolgok felett, filmben megszólaló, megtorlás áldozata, fénykép alapján, meglincselt Stefkó, halk szavú, reménysugár élteti, ilyesféle borzalmaknak, legmeghatározóbb alkotás, benne szereplő, élők sorában, alábbiakban lejegyzem, filmben megszólalók, filmben való, felvételek helyszíneit, évtizedekig elfojtott, fegyvertelen tömegbe, határőrlaktanyába bejutva, tömeg három, városban &#8211, filmvetítés után, rendezővel Koczka, határőrlaktanya mellett, legjobb &#8217, rendező megfogalmazta, 1956-os mosomagyaróvári, katonák váratlanul, percekig tartó, rádióban elhangzott, 2006-ban készített, azóta eltelt, sortűz megítélésében, 1956-os forradalom, magyar szabadság, szombathelyi Weöres, dokumentumfilmet, mosonmagyaróvári, hozzátartozóinak, legmeghatározóbb, dokufesztiválon, mosomagyaróvári, mosonmagyaróvár, összeállításban, határőrlaktanya, nyilatkozatában, kimondhatatlant, érdemesítették, visszaemlékező, filmfelvételek, elévülhetetlen, forrásmunkákat, dokumentumokat, programsorozat, emlékbizottság, vállalkozásnak, dokumentumfilm, filmvetítéssel, megsebesültek, elhelyezkedni, polgármesteri, történelmileg, emlékezetének, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 386
  • e Hónap: 1351
  • e Év: 23116
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.