Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Október 23: A szabadság napja
  2020-10-22 22:15:17, csütörtök
 
   
 


OKTÓBER 23: A SZABADSÁG NAPJA


Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én.

AZ ÉN FORRADALMAM


Hűvösek voltak a reggelek, október 26. mutatott a naptár. Szívekben a forradalom lángjai az égig lobogtak.

Azokban a napokban duruzsoló kályha mellett szobánk egyik szegletében egy kupacban összebújva a rádió előtt vertünk tanyát a remény sátra alatt, a búgó, recsegő hangkavalkádban szüleink, fülüket a készülékhez tapasztva hallgatták a híreket. Csoda váró hangulatban teltek a napok. Kora délelőtt a sugárútra néző ablak-párkányán könyököltem. Feltűnően nagy volt a forgalom mifelénk, csak nem a megszokott irányba. Nem a város felé igyekeztek, hanem Vásárhely irányába kisebb csoportban, néha kígyózó sorokban követték egymást az emberek. A Textiltechnikumba igyekvő (vasúti kollégiumos egyenruhát viselő) diákok is mintha megsokszorozódtak volna azon a reggelen. Felnőttek, kis csoportokban, hangosan beszélgetve, vidáman meneteltek a körtöltés irányába. A női cipők sarkainak kopogására ma is emlékszem, a ház előtti előkert nem nyelte a flaszter zaját.

Apám nem volt otthon, korán reggel a barátaihoz indult, tüntetésre készültek. Anyám 7 hónapos-, és a négyéves húgaimmal foglalatoskodott. Nem sokkal később a város felé jövet, a békés tömeg első sorai a házunk elé értek. Boldogan integettem nekik, amikor észrevettek visszaintettek és skandálni kezdték:

- Értetek is harcolunk! Értetek is harcolunk!

Kilencéves gyermeki lelkemmel, fejlődő szellememmel felfogtam a várt csoda abban a pillanatban megérkezett. Legyőzhetetlen vágyat éreztem, csatlakozni hozzájuk. Magamra öltöttem kockás béléses zöld lóden kabátomat, és elszöktem otthonról. A hosszú sorok egyikében beálltam, otthonosan mozogtam, nem vették észre, hogy nem tartozom senkihez. Valakivel beszélgettem, de hogy pontosan miről, már nem emlékszem. A József Attila (volt Vásárhelyi) sugárút kocsiútját teljes szélességében elfoglaltuk. Különböző rigmusokat skandálva érkeztünk a Radnóti gimnáziumhoz, ahonnan az első utcasarkon elkanyarodtunk a Takaréktár utca felé vezető kis utcához. A bölcsődéhez érve megálltunk, az ablakot papírzászlók díszítették, a gondozónők, dadák kisgyermeket tartottak a kezükben felénk fordulva. Ismét felhangzott:

- Értetek is harcolunk!

Én, a kilencéves forradalmár is hangosan kiabáltam velük, továbbadva a nem is oly régen nekem küldött üzenetet.

A Takaréktár utcához érve nehezen tudtunk besorolni a megrekedt tömeg közé. Nagy lett a zűrzavar, ott tudatosult bennünk, hogy fegyverrel a lábuknál elállták előttünk az utat a karhatalmisták a Korzó előtt felsorakozva. Az a hír járt végig futótűzként a tömegben, hogy valaki a sorok elején az ávósokkal egyezkedik, engedjenek tovább menni bennünket a Széchenyi térre, ahol csatlakoztunk volna a város másfelől érkezőkkel.

A sorok vége majdnem a Lenin körútig ért. Mi a régi Bajszár étterméig jutottunk ott várakoztunk egyre türelmetlenebbül. Egyszer csak araszolni kezdtünk előre fegyelmezett sorokban, a következő pillanatban lövések dördültek. Mindenki a körút felé menekült, én a Takaréktár utca és Lenin krt sarkán lévő házba futottam be. Féltem, remegtem a kapualjban, a lépcsőnél megálltam. Kis idő múlva valaki kézen fogott, felkísért a paplankészítő családhoz, ők leültettek, enni és inni adtak, kikérdeztek. Sokáig tartott a fész és rettegés órája. A Koradélután haza vittek. Szüleimnek elmondták, hogy kerültem hozzájuk. Apámék nagyon megörültek, amikor megláttak, de a jótevőm távozása után nagyon sokáig elbeszélgettek velem. Ezen az estén véget ért önálló harcom, pedig nem ez volt az első élményem, hiszen édesapámmal ott voltunk a városházánál a vörös csillag leverésénél, a szobordöntésnél és láttam, amint a városháza erkélyén a magyar zászlót lengető katonák megadták magukat, fehér zászlóra vagy valami hasonlóra is halványan emlékszem még ma is.

A Takaréktár utcai sortűz áldozatának a fiatal Schwartz Lajosnak a temetésére október 31-én került sor, édesapám magával vitt nagy könyörgésemre, ahol nagyon sokan voltunk, a temetőre néző utcában a bejárattal szemben megálltunk. A kapunál néhány embert a civil ruhások igazoltattak, nem volt rendbontás, csak végtelen szomorúság és gyász... A Rókusi városrész felett sötét felhők tornyosultak.

A szovjet tankok november 4-én és 5-én végig vonultak a városon, a következő napon megszállták a várost. Házunk előtt is állt egy belőlük Vásárhely irányában, olykor - talán megfélemlítésként körbefordították a tank csövét, mely házunk ablakszemeivel nézett farkasszemet.

Pár nap alatt néhány lövéssel és kézi-gránát robbantással véget ért a fegyveres történés a városban. A forradalmat leverte a szovjet csapatokkal megerősödött rezsim. Az elnyomás a hatalom bosszújával, akasztásokkal, súlyos börtön büntetésekkel és soha nem feledhető megtorlásokkal, kirekesztésekkel folytatódott országszerte.

(Lélek Sándorné),,A magyar lecke világos: a szabadságot lehet késleltetni, de végleg megtagadni nem lehet. A szabadság iránti vágy egyetemleges, mivel ezen a Földön minden férfi, nő és gyermek szívébe beírta a Teremtő. S amint világszerte újabb népek lépnek elő függetlenséget követelve, a magyar példából inspirációt, a magyar sikerből pedig reményt meríthetnek. [...] Magyarország a szabadság győzelmét képviseli az elnyomás felett, és Amerika büszke, hogy Magyarországot a barátjának nevezheti."

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke, Budapest, 2006. június 22.,,Óriási hiba volt [az '56-os magyar forradalom és szabadságharc leverése], és a nemzetközi jog alapvető elveinek megsértése. Az az oroszfóbia, amelyet most Kelet-Európában tapasztalhatunk, ezeknek a hibáknak - Berlin, 1953, Budapest, 1956, Prága, 1968 - a gyümölcse.".

Vlagyimir Putyin - 2000: az 1956-os forradalom leverésérőlAVANTI RAGAZZI DI BUDA


ELŐRE, BUDAI SRÁCOK!
című olasz dal, amely az 1956-os Magyar Forradalom hőseiről szól.


Előre budai srácok
előre pesti srácok
diákok, földművesek, munkások,
a nap nem kel fel többé keleten.

Száz éjszakát virrasztottunk át
és hónapokon át álmodtunk
azokról az októberi napokról,
a magyar fiatalok hajnaláról.

Emlékszem volt egy puskád,
lehoztad a térre, vártam rád,
a tankönyveim közé rejtve
én is hozok egy pisztolyt.

Hat dicsőséges nap és hat dicsőséges éjszaka
a győzelmünk idején
de a hetedik nap megérkeztek
az oroszok a harckocsikkal.

A tankok összetörték a csontokat,
senki nem hozott segítséget
a világ csak figyelt
az árok szélén ülve.

Leány, ne mondd el édesanyámnak
ne mondd el neki, hogy ma este meghalok
de mondd neki, hogy a hegyekben vagyok
és hogy tavasszal visszatérek.

A bajtársaimmal elítéltek vagyunk,
elveszett a forradalmunk,
nemsokára megkötöznek
és a kivégzőosztag elé állítanak minket.

A bajtársaim már az osztag előtt állnak,
elesik az első, a második,
végetért a szabadságunk
eltemetve a világ becsülete.

A bajtársak elrejtik a fegyvereket
majd visszatérnek énekelve az indulókat,
azon a napon, amikor felsorakozunk,
és visszatérünk a hegyekből.

Előre budai srácok
előre pesti srácok
diákok, földművesek, munkások,
a nap nem kel fel többé keleten.


olaszul:

Avanti ragazzi di Buda
avanti ragazzi di Pest
studenti, braccianti, operai,
il sole non sorge piu ad Est.

Abbiamo vegliato una notte
la notte dei cento e piu mesi
sognando quei giorni d'ottobre,
quest'alba dei giovan'ungheresi.

Ricordo che avevi un moschetto
su portalo in piazza, ti aspetto,
nascosta tra i libri di scuola
anch'io porteró una pistola.

Sei giorni e sei notti di gloria
duro questa nostra vittoria
ma al settimo sono arrivati
i russi con i carri armati.

I carri ci schiaccian le ossa,
nessuno ci viene in aiuto
il mondo e rimasto a guardare
sull'orlo della fossa seduto.

Ragazza non dirlo a mia madre
non dirle che muoio stasera
ma dille che sto su in montagna
e che tornero a primavera

Compagni noi siam condannati,
sconfitta e la rivoluzione
fra poco saremo bendati
e messi davanti al plotone

Compagno il plotone gia avanza,
gia cadono il primo e il secondo
finita e la nostra vacanza,
sepolto l'onore del mondo

Compagno riponi il fucile
torneranno a cantare le fonti
quel giorno serrate le file
e noi torneremo dai monti

Avanti ragazzi di Buda,
avanti ragazzi di Pest
studenti, braccianti e operai,
il sole non sorge piu all'Est.


Boldog István az Avanti Ragazzi di Buda-val emlékezett 1956 Hőseire

LinkVideó - A Lazio ultrái megemlékezése - Felcsendült az Avanti ragazzi di Buda

LinkRomantikus Erőszak: "Előre Mind Pesti Srácok"

Link2020 Október 23

Link
 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: kirekesztésekkel, körbefordították, legmeghatározóbb, türelmetlenebbül, felmorzsolásával, foglalatoskodott, szobordöntésnél, tapasztalhatunk, hangkavalkádban, szabadságharca, megtorlásokkal, karhatalmisták, visszaintettek, ellenállásának, legyőzhetetlen, elkanyarodtunk, elbeszélgettek, ablakszemeivel, függetlenséget, virrasztottunk, magyarországot, paplankészítő, szabadságharc, csatlakoztunk, bajtársaimmal, megemlékezése, felsorakozunk, kivégzőosztag, szélességében, könyörgésemre, harckocsikkal, büntetésekkel, akasztásokkal, forradalmunk, beszélgettem, megerősödött, 1956-os forradalom, sztálinista diktatúra, szovjet meg­szállás, budapesti diákoknak, egyetemekről kiinduló, fegyveres felkelők, forradalom lángjai, égig lobogtak, napokban duruzsoló, kupacban összebújva, rádió előtt, remény sátra, készülékhez tapasztva, sugárútra néző, forgalom mifelénk, megszokott irányba, SZABADSÁG NAPJA, József Attila, Schwartz Lajosnak, Lélek Sándorné, George, Egyesült Államok, Vlagyimir Putyin, AVANTI RAGAZZI DI BUDA, BUDAI SRÁCOK, Magyar Forradalom, Boldog István, Avanti Ragazzi, Romantikus Erőszak, Előre Mind Pesti Srácok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép napot kívánok !.......  Facebookon kaptam  Isten  A házasság azt jelenti,hogy...  Implantáció  Facebookon kaptam  Finom kis kezed az én kezemben  Áldott mai napot ! ......  A világ és az egyház  Facebookon kaptam  Kék nefelejcs  Meghitt délutáni órákat kíváno...  Facebookon kaptam  Topáz  1376 az új fertőzött, elhunyt ...  Barátság  Cseppek vagyunk a tengerben  Gondolataim . . .  Szép napot kívánok !.......  Gyógynövényként működő gyümöl...  Két karodban  Tulipánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Közel a pillanat  Saitos Lajos - A gyógyítóknak  Örvendj annak a gazdagságnak -  Örvendjetek, keresztyének!  Raimbaut de Vaqueiras : Hajnal...  Világító torony  Szép mai napot.........  Fodor Ákostól  Facebookon kaptam  Fodor Ákostól  Implantáció  Világ  Sárgarózsa csokor  A világ és az egyház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Golgota  Kellemes teázást  Áldott mai napot ! ......  Igaz ember  Köszönöm a látogatást  Igaz ember  Őzike  Cseppek vagyunk a tengerben  Boszorkánytánc  A világ és az egyház  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Férjhez mentem  Őzike  Jó beszélgetni  Sárgarózsa csokor  Igaz ember  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Igaz ember  Felelj!  A baráti szív  Klellemes ébredést a későnkelő...  Facebookon kaptam  Topáz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áldott mai napot ! ......  Isten áldása  Facebookon kaptam  Örökség  Isten és a világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Igaz ember  Facebookon kaptam  Örvendjetek, keresztyének!  Ballagási versek, idézetek, da...  Aranyosi Ervin: Nem adom soha ...  Örvendjetek, keresztyének!  Véleményem szerint, egy házass...  Facebookon kaptam  Áldás  Az igaz barátokért  Boldog születésnapot a ma ünne...  Naplemente  Kaktusz virága gif  Rózsák  Fogászat  Férjhez mentem  Búzavirágok  Foszfor és vas ásvány  Félelem az igazságtól  Isten és a világ  Felelj!  Golgota  Könnyedén 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, sztálinista diktatúra, szovjet meg­szállás, budapesti diákoknak, egyetemekről kiinduló, fegyveres felkelők, forradalom lángjai, égig lobogtak, napokban duruzsoló, kupacban összebújva, rádió előtt, remény sátra, készülékhez tapasztva, sugárútra néző, forgalom mifelénk, megszokott irányba, város felé, körtöltés irányába, flaszter zaját, barátaihoz indult, négyéves húgaimmal, békés tömeg, várt csoda, pillanatban megérkezett, hosszú sorok, első utcasarkon, bölcsődéhez érve, ablakot papírzászlók, kezükben felénk, kilencéves forradalmár, megrekedt tömeg, lábuknál elállták, sorok elején, ávósokkal egyezkedik, város másfelől, sorok vége, régi Bajszár, következő pillanatban, körút felé, lépcsőnél megálltam, paplankészítő családhoz, jótevőm távozása, estén véget, első élményem, vörös csillag, városháza erkélyén, magyar zászlót, fiatal Schwartz, temetésére október, temetőre néző, bejárattal szemben, kapunál néhány, civil ruhások, szovjet tankok, következő napon, belőlük Vásárhely, tank csövét, fegyveres történés, forradalmat leverte, szovjet csapatokkal, hatalom bosszújával, magyar lecke, szabadságot lehet, szabadság iránti, magyar példából, magyar sikerből, szabadság győzelmét, elnyomás felett, barátjának nevezheti, 1956-os Magyar, októberi napokról, magyar fiatalok, tankönyveim közé, győzelmünk idején, tankok összetörték, világ csak, árok szélén, hegyekben vagyok, bajtársaimmal elítéltek, osztag előtt, világ becsülete, bajtársak elrejtik, kirekesztésekkel, körbefordították, legmeghatározóbb, türelmetlenebbül, felmorzsolásával, foglalatoskodott, szobordöntésnél, tapasztalhatunk, hangkavalkádban, szabadságharca, megtorlásokkal, karhatalmisták, visszaintettek, ellenállásának, legyőzhetetlen, elkanyarodtunk, elbeszélgettek, ablakszemeivel, függetlenséget, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 131 db bejegyzés
Összes: 4120 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 538
  • e Hónap: 16808
  • e Év: 245206
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.