Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nemzeti gyásznap – 1956. november 4.
  2020-11-04 20:15:21, szerda
 
 










NEMZETI GYÁSZNAP - 1956. NOVEMBER 4.


Hatvannégy éve fojtották vérbe a magyar forradalmat, szabadságharcot

November 4 - a hazaárulás napja, nemzeti gyásznapunk!

64 évvel ezelőtt ezen a napon jött el a pokol Magyarországra: ez a nap volt az 1956-os forradalom és szabadságharc szovjet tankok általi eltiprásának a nyitánya, Kádár János gyilkos kommunista rendszerének a kezdete!



Nemzeti gyásznap - 1956. november 4.
Magyarságkutató Intézet
Borvendég Zsuzsanna


1956. november 4-én a kommunizmus az igazi arcát mutatta meg. Nem volt ,,megtévesztett dolgozó" az utcán, ahogy nem volt ,,hiba" az eszme megvalósításában sem. A kommunista ideológia élet- és emberellenes, a humanizmushoz és a világjobbító eszmékhez semmi köze nincs, vagyis az, ami megvalósult, az egyetlen lehetséges változat volt. Ez az, amit a magyar nemzet ösztönösen megérzett és átlátott, és ami az utcára vitte az embereket 1956 őszén. És ez az, amiért a bukás kódolva volt. A szovjetek nem engedhették el a gyeplőt, mert azonnal kiderült volna: a szocializmus megreformálhatatlan. Ha a szovjetek kivonulnak, nem a Nagy Imre-féle reformtörekvések irányába mozdult volna a népakarat, nem korlátozott parlamentarizmus valósult volna meg a kommunisták primátusával, hanem szabad választások kiírása után a demokratikus és polgári pártok elsöprő győzelme következett volna. Ha ez megtörténik, a kommunizmus lelepleződik, a példa precedens értékűvé válik, és a szélsőbaloldali ideológia elveszti a talajt a lába alól. Mivel Nagy Imre nem tudta magához ragadni a kezdeményezést és ,,konszolidálni" a helyzetet, így szovjet szempontból egyetlen megoldás maradt: a fegyveres beavatkozás.

A nemzet úgy hitte október 28-a után, hogy a forradalom győzött, de valójában a szovjetek már készültek a végső ütközetre. Kiszemelték a ,,protektorátus" új vezetőjét, Kádár Jánost, akit Moszkvába szállítottak egyeztetésre. Amikor Nagy Imre október 31-én bejelentette, hogy megkezdi a tárgyalásokat a Varsói Szerződésből való kilépésről, a katonai intervenció már eldöntött kérdés volt. November elején újabb csapatok érkeztek az országba, és az inváziót irányító Konyev marsall november 3-án parancsot adott a nagyobb városok körülzárására. Napközben a Parlamentben egyeztettek a magyar kormánnyal, amit este Tökölön kívántak folytatni. A kormánydelegáció Maléter Pál honvédelmi miniszter vezetésével indult az előkészített kelepce felé, ugyanis a KGB egységei várták a küldöttséget a szovjet katonai bázison. Az intervenció megindítása előtt lefejezték a honvédelem vezérkarát. Vasárnap este a magyar nép azzal a hittel hajtotta álomra a fejét, hogy másnap reggel újraindul az élet, megkezdődik a munka, az építkezés. De kora hajnalban lánctalpak rengették meg a házfalakat, ágyúk dübörgése ébresztette a budapesti embereket: a Forgószél hadművelet keretében idegen hadsereg rohanta le az országot. Tizenegy évvel a második világégés után újra háború dúlt a főváros utcáin.

Hajnali öt óra húsz perckor Nagy Imre drámai szózata adta hírül az ország népének és a világ közvéleményének, hogy a szovjet haderő támadást indított a törvényes hatalom ellen. ,,Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van" - szólt a megtévesztő üzenet, amely erőt adott az elkeseredett és reménytelen küzdelemhez. Valójában a kormány tagjai közül csak Bibó István maradt a helyén, Nagy Imre és miniszterei a jugoszláv követségen kerestek menedéket. A szovjetek néhány óra alatt elfoglalták a stratégiai épületeket, a közlekedési csomópontokat, de a fegyveres ellenállást napokig nem tudták felszámolni. A magyar felkelők, a pesti srácok és a budai vagányok elszántan küzdöttek, bízva abban, hogy nyugatról felmentő sereg érkezik. De magukra maradtak, és november 11-e után elült a fegyverzaj.


Budapest, VIII. kerület, 1956 Fotó: Fortepan/Gödér Hajnal





A megtorlás azonnal megkezdődött: a harcok okozta pusztítás Budapesten az 1944/45-öshöz volt mérhető, vagyis az ellenséges tankok indokolatlan rombolást végeztek. A szovjetek kezdték meg az első letartóztatásokat is, miközben az állambiztonságot villámsebességgel élesztették újra az egykori ávós állományból. Kádár még tett egy kísérletet a társadalmi kiegyezésre, de közben már fogalmazták a megtorlás jogi keretrendszerét. Statáriális ítélkezést vezettek be, a halálos ítéletek kiszabhatóságának és végrehajthatóságának korhatárát leszállították 16 évre. Rögtönítélő bíróságokat állítottak fel, ahol a bűnösökre csak egyetlen büntetést várhatott: halál. Felélesztették az 1953-ban Nagy Imre által megszüntetett internálás intézményét közbiztonsági őrizet néven, és december elejétől újra dördültek sortüzek békés és fegyvertelen tüntetőkre szerte az országban, számos halálos áldozatot szedve.

A magyar nép döbbenetes erőről tett tanúbizonyságot, hiszen még akkor is kitartott a szabadságharca mellett, amikor a fegyveres túlerő már felszámolt minden katonai ellenállást. Sztrájkokat és tüntetéseket szerveztek, az alulról kezdeményezett, demokratikus önkormányzatiságot jelentő munkástanácsok nem engedtek az '56-ból. Kádár hiába próbált megegyezni a munkások képviselőivel, kettős hatalom alakult ki. Az egyik oldalon a munkástanácsok és nemzeti bizottmányok mögött felsorakozott nemzet állt, a másikon pedig a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány, amely mögül csak a forradalom, a munkásság és a parasztság - vagyis a legitimáció - hiányzott. A proletárság ,,saját diktatúrája" ellen fordult, és ez megbocsáthatatlan bűn volt a hatalom szemében, mert a rendszer alapvetését kérdőjelezte meg. Kádárnak nem maradt más lehetősége, mint brutális eszközökhöz folyamodni. Az elkövetkező évek a bosszúról, a kegyetlen megtorlásról szóltak, a sztálini terror visszatért.

Nem tudjuk, pontosan hány embert végeztek ki a forradalomban való részvételért, de háromszáz körül lehet a számuk. Tízezrek kerültek börtönökbe és internálótáborokba, kétszázezren menekültek Nyugatra, és százezrek viseltek valamilyen joghátrányt az elkövetkező évtizedekben pusztán azért, mert ők vagy szüleik ki mertek állni szabadság mellett. Sokszor hasonlítják össze a megtorlás mértékét az 1848/49 utáni rémuralommal, de azt hiszem, nem lehet e kettő között párhuzamot vonni. Nemcsak a méretekben mutatkozik megdöbbentő különbség, hanem a kivitelezésben is. 1849 után egy idegen elnyomó hatalom állt bosszút egy leigázott népen. 1956 után nem kellettek a megszállók ahhoz, hogy a hatalom végrehajtsa a leszámolást: Kádár János és párttársai önnön kezükkel támadtak saját népükre. De mindez nem volt elég, ördögi tervük a szabadságharcnak és hőseinek besározásában csúcsosodott ki. A forradalmárok többsége nem politikai vétkekért, hanem köztörvényes bűncselekmények miatt került bíróság elé, ezzel nemcsak a későbbi közkegyelmi rendelet jelentősége tompult, hanem majdnem sikerült elvenniük a nemzettől az emlékezés erejét. Hiszen minél kevesebb a hős és a mártír, annál nehezebb a forradalmi emlékezet életben tartása. Kiálltuk a próbát, és életben tartottuk '56 szellemiségét, de egy nagy feladat még előttünk áll: nevet és arcot kell adnunk hőseinknek, úgy kell ismernünk őket, ahogy a márciusi ifjakat, vagy Bem apót és Gábor Áront ismerjük, mert csak így őrizhetjük emléküket és állíthatunk példát a gyermekeink elé.

A szerző a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa.








Emlékezzünk a gyalázatra egy ötvenhatos kecskeméti elítélt megrázó versével!


Várkonyi László: VÁDOLLAK ÉS ÍTÉLKEZEM


Én nem felejtem el s meg nem bocsájtom,
hogy akasztott embert arcul ütöttél
és pimaszul, gyáván, égbekiáltón,
kékült ajka közé szivart helyeztél!

Én nem felejtem el, hogy a védtelen
s állapotos asszony méhébe rúgtál
és sikolyra nyílt szájába, hirtelen,
fullasztó, rongyból gyúrt gombócot dugtál!

Én meg nem bocsájtom, hogy gumibottal
emberi testeket roncsokká vertél
s cellákban új rabot, félig halottal
- iszonyatos érvként- egybekevertél!

Én nem felejtem el, hogy téli fagyban,
jeges folyosókon meztelen álltunk,
mert bárgyú, eltorzult, beteg agyadban
mindinkább félelmes vádlókká váltunk!

Én meg nem bocsájtom, hogy tudatlanul
ítélkezni mertél emberek felett
és halálba küldtél - vizsgálatlanul -
harminc ezüstpénzért, bűnöst, bűntelent!

Én nem felejtem el, s meg nem bocsájtom,
hogy rabszolgává lett egész nemzetem!
A mindenségbe is belekiáltom
bűnödet: Vádollak és ítélkezem!

Kecskemét, 1962. IV. 14.







Nemzeti gyásznap - félárbócon Magyarország nemzeti lobogója - 2020. november 4.

Link



64 esztendeje indultak meg a tankok Budapest ellen

Link



Beethoven Symphony no. 3

Link



Beethoven: Symphony No. 3: THE 'EROICA

Link











 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: szabadságharcnak, parlamentarizmus, reformtörekvések, kormánydelegáció, megvalósításában, állambiztonságot, magyarságkutató, tanúbizonyságot, közvéleményének, bűncselekmények, keretrendszerét, szélsőbaloldali, szabadságharcot, leszállították, felélesztették, kezdeményezett, kivitelezésben, vizsgálatlanul, kezdeményezést, szabadságharca, munkástanácsok, magyarországra, körülzárására, megtévesztett, egybekevertél, csomópontokat, felsorakozott, szellemiségét, közbiztonsági, megszüntetett, konszolidálni, protektorátus, forradalmárok, besározásában, tárgyalásokat, humanizmushoz, magyar forradalmat, hazaárulás napja, napon jött, pokol Magyarországra, 1956-os forradalom, igazi arcát, eszme megvalósításában, kommunista ideológia, világjobbító eszmékhez, egyetlen lehetséges, magyar nemzet, utcára vitte, embereket 1956, bukás kódolva, szovjetek kivonulnak, kommunisták primátusával, NEMZETI GYÁSZNAP, Kádár János, Magyarságkutató Intézet, Borvendég Zsuzsanna, Nagy Imre-féle, Mivel Nagy Imre, Kádár Jánost, Amikor Nagy Imre, Varsói Szerződésből, Maléter Pál, Nagy Imre, Bibó István, Gödér Hajnal, Forradalmi Munkás–, Paraszt Kormány, Gábor Áront, Várkonyi László, VÁDOLLAK ÉS ÍTÉLKEZEM, Beethoven Symphony, Symphony No,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  IGEN így  Paul Éluard - És egy mosoly  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam Krisztina b...  különleges  Jánosházy György: Fogd a kezem  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Somlyó Zoltán - Orgonával  IGEN így  Hamvas Béla  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy barátság története  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Esterházy Péterre emlékezünk  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szabó T. Anna - Pitypang  Horváth Szilvia tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  A sorsod  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Spenót fasírttal  Tanmese  Hogyan válunk hűségesekké?  Zilahy Lajos mondta  Az ókori görögök sebkezelésre ...  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  képre írva  Emlékezz  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Annyira tisztelem a szabadságo...  József Attila – Keresek ...  Anyámról való emlékek  Jánosházy György: Fogd a kezem  Paul David Tripp Április 14  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Tavaszi este  39 ígéret  Reményik Sándor: Pierrot &...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  A pitypang legendája  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robin Wight pitypang szobra  Paul David Tripp Április 15  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Tanmese  Jó nap volt  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Különleges  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
magyar forradalmat, hazaárulás napja, napon jött, pokol Magyarországra, 1956-os forradalom, igazi arcát, eszme megvalósításában, kommunista ideológia, világjobbító eszmékhez, egyetlen lehetséges, magyar nemzet, utcára vitte, embereket 1956, bukás kódolva, szovjetek kivonulnak, kommunisták primátusával, kommunizmus lelepleződik, példa precedens, szélsőbaloldali ideológia, lába alól, fegyveres beavatkozás, forradalom győzött, végső ütközetre, katonai intervenció, inváziót irányító, nagyobb városok, magyar kormánnyal, kormánydelegáció Maléter, előkészített kelepce, szovjet katonai, intervenció megindítása, honvédelem vezérkarát, hittel hajtotta, budapesti embereket, második világégés, főváros utcáin, ország népének, világ közvéleményének, szovjet haderő, törvényes hatalom, helyén van&#8221, megtévesztő üzenet, kormány tagjai, jugoszláv követségen, szovjetek néhány, stratégiai épületeket, közlekedési csomópontokat, fegyveres ellenállást, magyar felkelők, pesti srácok, budai vagányok, megtorlás azonnal, harcok okozta, ellenséges tankok, szovjetek kezdték, első letartóztatásokat, állambiztonságot villámsebességgel, egykori ávós, társadalmi kiegyezésre, megtorlás jogi, halálos ítéletek, bűnösökre csak, 1953-ban Nagy, szabadságharca mellett, fegyveres túlerő, alulról kezdeményezett, munkások képviselőivel, egyik oldalon, másikon pedig, parasztság &#8211, legitimáció &#8211, proletárság &#8222, hatalom szemében, rendszer alapvetését, elkövetkező évek, kegyetlen megtorlásról, sztálini terror, forradalomban való, elkövetkező évtizedekben, megtorlás mértékét, méretekben mutatkozik, idegen elnyomó, leigázott népen, megszállók ahhoz, hatalom végrehajtsa, forradalmárok többsége, későbbi közkegyelmi, emlékezés erejét, forradalmi emlékezet, nagy feladat, márciusi ifjakat, ötvenhatos kecskeméti, tankok Budapest, szabadságharcnak, parlamentarizmus, reformtörekvések, kormánydelegáció, megvalósításában, állambiztonságot, magyarságkutató, tanúbizonyságot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 11179
  • e Hónap: 33667
  • e Év: 211542
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.