Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Áprilisban már zöld utat kaphat Novavax készítménye
  2021-03-20 20:45:39, szombat
 
 







MAGYAR KUTATÓ VILÁGRASZÓLÓ SIKEREI

Áprilisban már zöld utat kaphat Novavax készítménye

Bári Eszter fejlesztette ki az amerikai vakcinát








Országunk tudósai sokat tettek a járvány megfékezéséért, ugyanis több koronavirus elleni vakcina is magyar szakemberek nevéhez fűződik. A már használatban lévő Pfizer és BioNTenhn oltóanyag mellett, a hamarosan piacra kerülő Novavax valcína is egy magyar nő, Bári Eszter nevéhez fűződik.

Nemzetünk több felfedezést is adott már a nagyvilágnak és ez most a koronavirus-járvány idején sincs másképp. Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke úttörőszerepet játszott az mRNS technológia alkalmazásában, emellett a nevéhez fűtődik a világon elsőként engedélyezett új generációs koronavirus elleni vakcina kifejlesztése.

Dr Bári Eszter, a Semmelweis Egyetem egykori hallgatója a nagy bizakodásra okot adó, amerikai Novavax vakcina kutatásirányítójaként érdemelt ki elismerést. Az Ausztráliában élő és dolgozó Dr Bári Esztert a Bors a Novarax vakcináról kérdezte:


Mit tartalmaz a vakcina?

A Novavax vakcina egy alegységvakcina és a vírus fehérje burkának egyik tüskefehérjéjét tartalmazza egy immunválaszt fokozó adalékanyaggal (M-Matrix adjuváns) együtt, ami szintén a Novavax által fejlesztett termék. A vizsgálat során kétszeri beadást követő immunválaszt vizsgáltuk, feltételezem, így kerül engedélyezésre is. A vakcinát elegendő hűtőben +2 és +8 fok között tartani. A fehérjetüske a vírus szerves tartozéka és így direkt módon alakul ki a védelem.

A vakcina eltér a többi vakcinától az előállítás viszonylagos egyszerűsége miatt is.

A gyártása más létesítményeket igényel, mint az mRNS vakcináké és így pozitív elbírálás esetén a többlettermelés nem vesz el erőforrásokat más vakcinák gyártásától. Az eddigi adatok nagyon biztatóak, 89,3 %-ban mutatott hatékonyságot.


Hol szeretnék gyártani?

A klinikai vizsgálathoz szükséges mennyiséget az USA-ból kaptuk és jelenleg hat helyen folyik a gyártás. Tudomásom szerint Lengyelországgal született megállapodás, tervben van egy indiai létesítmény létrehozása, valamint Anglia is képes lesz előállítani 60 millió dózist. Ausztrália is tudja helyben gyártani, azonban jelenleg az AstraZeneca oltóanyag készül azokban a létesítményekben, amelyek erre képesek.

Ausztrália 2021 év végéig 40 millió dózisra kapott ígéretet és a cég globálisan évi 2 milliárd dózist lesz képes szállítani, ha kiépül a hét országra kiterjedő gyártósor.


Milyen országok vizsgálják?

Az USA-ban és Ausztráliában még folyik az I. és II. fázis, az Egyesült Királyságban pedig 15 000 alany bevonásával fut a III. fázis, valamint a III. fázis legelején tart a vizsgálat az USA-ban és Mexikóban. Mindeközben párhuzamosan fut még egy vizsgálat, amiben HIV pozitív fertőzöttek oltása után kialakuló immunválaszt figyelik.


Mikortól lehet oltani vele?

Az engedélyeztetési folyamathoz az adattovábbítás Brit Engedélyező Hatóságnál (MHRA) elkezdődött, a hónap végéig vérható, hogy a teljes dokumentáció beadásra kerül.

Más vakcinák engedélyezéséhez szükséges időtartam alapján becslések szerint 2021, áprilisában várható, hogy zöld utat kap a készítmény.

Az Egyesült Királyságban remények szerint megadott engedélyeket követően, a Brit Nemzetközösség többi államában (Ausztrália, Új-Zéland, Kanada) gyorsított engedélyezési eljárást követően a várakozások szerint 2021. május-júniusban elkezdődhetnek az oltások. Az USA-ban az FDA a feltételezések szerint nem fogja hamar pozitívan elbírálni az engedélyezési kérelmet, mert még nincs helyi, USA-ból származó III. fázisbeli adat (az ott és Mexikóban jelenleg futó III. fázis mostanában fejezi be az alanyok bevonását/, ami a Amerikai Engedélyező Hatóságot mindig fokozott óvatosságra inti.


Milyen jó tanácsot tudna adni nekünk magyaroknak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban?

A jelenlegi járványban a szakmai hátteret adó Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi És Surveillance Osztály osztályvezető főorvosa Dr Molnár Zsuzsanna volt a mentorom rezidensként és nagytudású, lellkiismeretes szakemberként ismertem meg akinek a szaktudása megkérdőjelezhetetlen és a Központ által meghatározott, és az Országos Tisztifőorvos által kommunikált irányelvek betartására bíztatok mindenkit.

"Egy járványhelyzetben a lakosság egésze egy hajóban ül és csak együtt, összehangoltan és közösen eljárva sikerül megfékezni a járványt. Ilyen helyzetben nincs olyan, hogy csak a csónak egyik fele süllyed."

Távolról érzékelem, hogy nem egységes az oltásba vetett bizalom. Dr. Molnár Zsuzsanna volt az, aki a pentavalens vakcina bevezetésekor az oltási rendet frissítette, ha a gyermekek oltását rá mertük bízni, most sincs ok a kételkedésre.


Dr. Bári Eszter: 89,3%-ban mutatott hatékonyságot a Novavax - áprilisban zöld utat kaphat az újabb magyar vonatkozású vakcina

Link



Újabb koronavírus elleni vakcina érkezett célegyenesbe

Link



Dr. Bári Eszter szerint egy járványhelyzetben a lakosság egésze egy hajóban ül és csak együtt, összehangoltan és közösen eljárva sikerül megfékezni a járványt © Dr. Bári Eszter





 
 
0 komment , kategória:  Tudomány - technika  
Címkék: engedélyeztetési, létesítményekben, lengyelországgal, engedélyezéséhez, többlettermelés, népegészségügyi, alegységvakcina, lellkiismeretes, tüskefehérjéjét, létesítményeket, engedélyezésre, úttörőszerepet, nemzetközösség, alkalmazásában, adalékanyaggal, feltételezések, elkezdődhetnek, adattovábbítás, összehangoltan, megfékezéséért, hatékonyságot, engedélyezett, meghatározott, bevezetésekor, ausztráliában, szakemberként, osztályvezető, kifejlesztése, tisztifőorvos, erőforrásokat, engedélyezési, nagyvilágnak, egyszerűsége, királyságban, surveillance, immunválaszt, amerikai vakcinát, járvány megfékezéséért, hamarosan piacra, mRNS technológia, nevéhez fűtődik, világon elsőként, nagy bizakodásra, vírus fehérje, immunválaszt fokozó, vizsgálat során, vakcinát elegendő, vírus szerves, vakcina eltér, többi vakcinától, előállítás viszonylagos, mRNS vakcináké, MAGYAR KUTATÓ VILÁGRASZÓLÓ SIKEREI, Bári Eszter, Karikó Katalin, Semmelweis Egyetem, Bári Esztert, Egyesült Királyságban, Brit Engedélyező Hatóságnál, Brit Nemzetközösség, Amerikai Engedélyező Hatóságot, Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi És Surveillance Osztály, Molnár Zsuzsanna, Országos Tisztifőorvos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csend  Esterházy Péter: Harmonia c...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Alvó kislány  Szívek  Facebookon kaptam  Vannak emberek  képre írva  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  IGEN így  Horváth Szilvia tollából  Jó éjszakát  Egy tavasz  Magyar költészet napja  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Töröld le  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Andrássy Réka - A bolond Böske  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Paul David Tripp Április 14  Hamvas Béla  Isten hűségének mértéke  Emlékezz  Hamvas Béla  Egy tavasz  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Szép estét  40 felett  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Zilahy Lajos gondolata  Különleges  Magyar költészet napja  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  40 felett  Facebookon kaptam Krisztinától  Sík Sándor - Ha jő a perc  Isten hűségének mértéke  Jánosházy György: Fogd a kezem  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Szép estét  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Különleges  Facebookon kaptam  Különleges  A Magyar Költészet napja alkal... 
Bejegyzés Címkék
amerikai vakcinát, járvány megfékezéséért, hamarosan piacra, mRNS technológia, nevéhez fűtődik, világon elsőként, nagy bizakodásra, vírus fehérje, immunválaszt fokozó, vizsgálat során, vakcinát elegendő, vírus szerves, vakcina eltér, többi vakcinától, előállítás viszonylagos, mRNS vakcináké, eddigi adatok, klinikai vizsgálathoz, indiai létesítmény, engedélyeztetési folyamathoz, hónap végéig, teljes dokumentáció, várakozások szerint, feltételezések szerint, engedélyezési kérelmet, alanyok bevonását, jelenlegi járványban, szakmai hátteret, mentorom rezidensként, lakosság egésze, csónak egyik, oltásba vetett, pentavalens vakcina, oltási rendet, gyermekek oltását, újabb magyar, járványt &#169, engedélyeztetési, létesítményekben, lengyelországgal, engedélyezéséhez, többlettermelés, népegészségügyi, alegységvakcina, lellkiismeretes, tüskefehérjéjét, létesítményeket, engedélyezésre, úttörőszerepet, nemzetközösség, alkalmazásában, adalékanyaggal, feltételezések, elkezdődhetnek, adattovábbítás, összehangoltan, megfékezéséért, hatékonyságot, engedélyezett, meghatározott, bevezetésekor, ausztráliában, szakemberként, osztályvezető, kifejlesztése, tisztifőorvos, erőforrásokat, engedélyezési, nagyvilágnak, egyszerűsége, királyságban, surveillance, immunválaszt, kételkedésre, célegyenesbe, párhuzamosan, kapcsolatban, dokumentáció, viszonylagos, engedélyeket, rezidensként, megállapodás, fejlesztette, világraszóló, feltételezem, fehérjetüske, használatban, vizsgálathoz, vonatkozású, készítménye, mennyiséget, technológia, fejlesztett, engedélyező, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 5414
  • e Hónap: 27902
  • e Év: 205777
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.