Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mesés India – mesék nélkül
  2021-04-12 20:15:42, hétfő
 
 











A MESÉS INDIA - MESÉK NÉLKÜL


Európánál alig kisebb India. Mindenki rendelkezik valamiféle ismeretekkel, de a többség, ha megpróbálna beszámolni tudásáról, akkor erősen elbizonytalanodna. Gáthy Vera könyve segít, hogy elrendezzük, elhelyezzük az ismeret töredékeket.


Gáthy Vera: India / A múltból a jövő felé


A szent tehenek, a Dzsungel könyve, kasztrendszer, jóga, Gandhi, Tádzs Mahal, Amrita Sher-Gil, gyarmatbirodalom, a Dalai Láma, a kasmíri konfliktusok, Mircea Eliade erotikus regénye, Bollywood...



...és még hosszan lehetne sorolni azokat a dolgokat, amik India említése kapcsán felmerülnek egy átlagosan tájékozott európai ember tudatában. Azzal, hogy a szubkontinens brit gyarmatként szorosan kapcsolódott Európához, együtt járt az is, hogy a matériával együtt az információ és a kulturális javak is áramlásba kezdtek. Vitathatatlan, hogy kultúránkra nagy hatással volt/van minden, ami onnan érkezik.

Ehhez képest tényleg furcsa, hogy szisztematikus, rendezett tudásunk alig van a kontinensnyi országról, mely állítólag rövidesen a világ legnépesebb országa lehet. Magára valamit is adó, gondolkodó ember, ha ilyesfajta hiátust fedez fel a tudásában - és energiái engedik - akkor megpróbálja bepótolni azt, ami elmaradt. És rájön, hogy nincs könnyű dolga!

"...az elmúlt évtizedekben felettébb szerény magyar nyelven megjelent szakirodalmához képest az India-tanulmányok világszerte hatalmas fejlődést mutatnak, és a nálunk is hozzáférhető, jobbára rövid és összefoglaló jellegű írások elnagyoltak, elavultak, ma már tudományosságuk megkérdőjelezhető. Még nehezebb a helyzet a vallástörténet területén, ahol a tömegesen megjelenő forráskiadványok, az etnográfiai terepmunkák és a komplex, multidiszciplináris kutatási eredmények gyakorlatilag zárójelbe tettek még olyan jelentős munkákat is, amelyeket fél évszázada még mindenki forgatott."

Pontosabban: eddig nem volt könnyű dolga, mert a számtalan Indiáról szóló, Indiát megidéző kötet között nem nagyon találhatott olyat, mely naprakész és rendezett tudást tartalmaz ebben a témában. Gáthy Vera utolsó könyve - a szerző a kötet kiadói munkálatai közben hunyt el - hiánypótló munka, és méltó lezárása annak a kutatásnak, mely a hatvanas évek óta izgatta a szerzőt, aki az évtizedek során mély ismereteket szerzett India és a gyarmatbirodalom történetéről, és a történet kulturális társadalomtörténeti és szociális vetületeiről. Meg persze mindarról, ami a britek előtt és után történt.

Az Indiáról szóló történeti munkák számossága és eltérő minősége legalább akkora nehézségekkel állítja szembe a hiteles adatok kutatóját, mint az, hogy a szubkontinens korai története kapcsán nem állnak rendelkezésünkre olyan hagyományos ,,történetírói munkák", amilyeneket a görög-római világ tanulmányozása során megszokhattak a kutatók. Ráadásul az éghajlat sem kedvező a több évszázados írott források fennmaradásához, s ha ez sem lenne elég, a mítosz és a valóság sokkal szétválaszthatatlanabb elegyet alkot, mint Európában. Sőt, ha ez nem lenne elég, akkor még ott a vallási, etnikai és politikai megosztottság, mely egyrészt az indiai-európai relációt átjárja, másrészt viszont az indiai történetírókat is eltérítheti a tudományos módszerek szisztematikus alkalmazásától.

Gáthy Vera könyve - a fentebb felvillantottnál sokkal összetettebb problémák között - üdítően hat, s végtelenül tisztességesen szálazza szét a tudást és a vélekedést, a mítoszt és a történelmet. Az India című kötet hatalmas információgazdagsága mellett is a tudományos alázat példamunkája, s ennek köszönhetően maradandó munka, mely nem csak az India iránt érdeklődök számára lehet fontos.

A többezer éves történelem nem befejezett/befejezhető sztori, a kézírás lezárásának időpontja nem valamiféle nyugvó- vagy fordulóponthoz köthető, éppen ezért a jövőre nézvést nem bocsátkozik találgatásokba, inkább csak - kíváncsiságot ébren tartó - kérdéseket fogalmaz meg. Olyan kérdéseket, melyek - a különböző háttér ellenére - ma minket is érdekelnek.

"A mai indiai gazdaság és társadalom vázlatos áttekintése azt mutatja, hogy bármekkora utat is tett meg a szubkontinens az elmaradottságból kifelé, súlyos gondok terhelik még ma is. A nyomorban élők nagy száma, a hátrányos helyzetbe szorított alacsony társadalmi státuszúak százmilliói, a gyenge oktatási rendszer, az elavult felsőoktatás, az egészségügyi ellátás súlyos hiányosságai [...] arra utal, hogy Indiában sürgősen komoly változásokra van szükség ahhoz, hogy ne következzenek be társadalmi robbanások."







Már csak 7 év és India lesz a legnépesebb állam

Link



Az érinthetetlenek és a meztelen nők festője, Amrita Sher-Gil

Link



Lehet-e büntetlenül szeretkezni más kultúrákkal?

Link



Csípős jótanácsok egy 90 éves indiai szexgurutól

Link



A magyar cigányprímás feleségül vette az indiai alkirály unokáját

Link



A boldogság titka - régi indiai mese

Link


















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: felvillantottnál, forráskiadványok, elmaradottságból, gyarmatbirodalom, rendelkezésünkre, tudományosságuk, érinthetetlenek, fennmaradásához, szakirodalmához, tisztességesen, történetírókat, szisztematikus, vallástörténet, fordulóponthoz, alkalmazásától, tanulmányozása, találgatásokba, szubkontinens, megszokhattak, megosztottság, következzenek, gyakorlatilag, kíváncsiságot, nehézségekkel, vitathatatlan, kasztrendszer, konfliktusok, történetéről, összefoglaló, történetírói, évtizedekben, változásokra, kapcsolódott, összetettebb, példamunkája, cigányprímás, ismeret töredékeket, jövő felé, szent tehenek, kasmíri konfliktusok, átlagosan tájékozott, szubkontinens brit, matériával együtt, kulturális javak, kontinensnyi országról, világ legnépesebb, tudásában –, elmúlt évtizedekben, vallástörténet területén, tömegesen megjelenő, etnográfiai terepmunkák, számtalan Indiáról, MESÉS INDIA, MESÉK NÉLKÜL, Gáthy Vera, Tádzs Mahal, Amrita Sher-Gil, Dalai Láma, Mircea Eliade,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Levél lány  Isten . . .  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  Szimbólumok  Alvó baby  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam Krisztinától  Sir Andrew Lloyd Webber  Haja van  Jó éjszakát  Sok ember olyan,  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Haja van  Sokszor  Jó éjszakát  virágvasárnap  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam Krisztinától  A nagy természet  képre írva  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Manna OWell tollából  Jó éjszakát  Fülpontok  Talppontok közérthetően  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Búzavirág  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  virágvasárnap  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A nagyhét eseményei  Esti Ima !  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tedd őt foglyul, Uram  Sokszor  Jó éjszakát  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam Krisztina b...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  A nagy természet  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Esti Ima !  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Virág lány  Facebookon kaptam  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Az angyali üdvözlet  Alvó baby  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Fülpontok 
Bejegyzés Címkék
ismeret töredékeket, jövő felé, szent tehenek, kasmíri konfliktusok, átlagosan tájékozott, szubkontinens brit, matériával együtt, kulturális javak, kontinensnyi országról, világ legnépesebb, tudásában &#8211, elmúlt évtizedekben, vallástörténet területén, tömegesen megjelenő, etnográfiai terepmunkák, számtalan Indiáról, kötet kiadói, hatvanas évek, évtizedek során, gyarmatbirodalom történetéről, történet kulturális, britek előtt, hiteles adatok, szubkontinens korai, görög-római világ, több évszázados, valóság sokkal, indiai-európai relációt, indiai történetírókat, tudományos módszerek, fentebb felvillantottnál, tudományos alázat, többezer éves, kézírás lezárásának, jövőre nézvést, különböző háttér, elmaradottságból kifelé, nyomorban élők, hátrányos helyzetbe, gyenge oktatási, elavult felsőoktatás, egészségügyi ellátás, legnépesebb állam, magyar cigányprímás, indiai alkirály, boldogság titka, felvillantottnál, forráskiadványok, elmaradottságból, gyarmatbirodalom, rendelkezésünkre, tudományosságuk, érinthetetlenek, fennmaradásához, szakirodalmához, tisztességesen, történetírókat, szisztematikus, vallástörténet, fordulóponthoz, alkalmazásától, tanulmányozása, találgatásokba, szubkontinens, megszokhattak, megosztottság, következzenek, gyakorlatilag, kíváncsiságot, nehézségekkel, vitathatatlan, kasztrendszer, konfliktusok, történetéről, összefoglaló, történetírói, évtizedekben, változásokra, kapcsolódott, összetettebb, példamunkája, cigányprímás, hozzáférhető, felsőoktatás, ismeretekkel, egészségügyi, vetületeiről, köszönhetően, hiányosságai, kontinensnyi, bocsátkozik, felmerülnek, eltérítheti, tanulmányok, történelmet, terepmunkák, szexgurutól, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1527
  • e Hét: 7871
  • e Hónap: 34494
  • e Év: 171866
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.