Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kertépítés másképpen: ilyen a XXI. századi kert
  2021-05-02 21:30:32, vasárnap
 
 










KERTÉPÍTÉS MÁSKÉPPEN: ILYEN A XXI. SZÁZADI KERT


Új ötletek kertek tervezésekor


Másképpen szeretném megírni ezt a bejegyzést, mivel egy kicsit másképpen építjük a kerteket is. Nem érdemes a szokványos kertstílusok ismertetésébe belebonyolódnom, hiszen erre vannak nálam sokkal kompetensebb személyek, és a valós magyarországi gyakorlat alapján meglehetősen érdektelen lenne a barokk vagy a rokokó stílus ismertetése a műemléki kerteket kivéve. A megrendelőinket ismerve sokkal hasznosabb a XXI. század igényeinek megfelelő, és a hazai környezetben is alkalmazható szakmai és esztétikai alapfogalmak ismertetése. A jól tájékozott, felkészült megrendelővel együtt dolgozni is élvezetesebb, konkrétabban tudja megfogalmazni igényét az építendő kerttel kapcsolatban, ami inspirálóan hat az arra érzékeny kertépítőre, kerttervezőre.







Melyek a legfontosabb szempontok egy kert karakterének megválasztásakor?


A kertben lévő épület stílusa nagymértékben meghatározza a kert karakterét.

A kertben lévő épület stílusa nagymértékben meghatározza a kert karakterét. Stílus alatt értem az épület formáját, színét, a külső felületen használt anyagokat, mert ezek együttese olyan határozott vizuális impressziót ad a szemlélőnek, hogy ha ez nem harmonizál a tervezett kert látványvilágával, akkor az eredmény disszonáns, zavarba ejtő és kaotikus lesz.

A kert nem függetleníthető a tágabban vett környezettől sem, hiszen a külvilágtól hermetikusan elzárt kert nem létezik, és egy jó kerttervező a szomszédos környezet zavaró részeit kitakarja (nagyobb növénycsoporttal, épített műtárggyal), a szép részeket pedig beépíti a kert látványába. Érdemes a kerítést eltünteti, hiszen az emberi szem nem torpan meg a telek határánál, az elmének pedig élmény, ha képzeletben kiterjesztheti az épített világot.

Fontos szempont a kertre fordítható élőmunka mennyisége, akár saját erőből akár fizetett karbantartó segítségével kívánja azt a tulajdonos megoldani. A legjobban megépített kert is tönkremegy és siralmas képet fog nyújtani előbb-utóbb szakszerűtlen vagy nem elégséges kezelés hatására. A ráfordítható élőmunka mennyiségét ezért már a tervezéskor figyelembe kell venni.

A sziklakert, a kerti tó, a vegyes virágágy fenntartása kiemelten munkaigényes és szakszerű karbantartást igényel, hiszen egy közepes méretű szép sziklakertbe is legalább 100 féle növényt kell ültetni, és ha valaki növényismeret nélkül áll neki gyomlálni, lehet hogy éppen a nem virágzó kultúrnövényt fogja kitépni.

Ugyancsak szakembert igényel egy komolyabb öntözőrendszer karbantartása, hiszen egy laikus csak azt látja, hogy a szórófej "elromlott" és újat kell venni, amikor csak a vízkövet vagy egyéb szennyeződést kellene eltávolítani a fúvókákból. 
Ezzel szemben egy örökzöldekkel gazdagon beültetett fás-cserjés kert néhány jól megformált egybefüggő gyepfelülettel minimális élőmunka igényű.

A gyepkezelés alapszabályait bárki meg tudja tanulni, és csak a fák-bokrok évi egyszeri alakító metszéséhez szükséges szakembert hívni.







Végül, de nem utolsó sorban meghatározó szempont a kertre fordítható pénzmennyiség. Gyakran felmerülő kérdés a megrendelők részéről, hogy "1000m2 területem van, mennyibe kerül a kert kialakítása?" - kérdezik telefonon, e-mailen. Nem lehet megmondani, csak helyszíni szemle után.

Van persze néhány általánosan érvényes szabály, eszerint a legköltségesebb része a kertnek minden ami épített, különösen, ha természetes anyagból épített (támfalak, burkolt utak, lépcsők, tó, patak, vízesés). Sajnos manapság már az átlagos méretű vagy kisméretű növények is vastagabb pénztárcát igényelnek. Növényesítésnél különösen drágák az extra fajtájú növénykülönlegességek, a túlkoros növények, a gyepszőnyeg.

Igaz, hogy a szoliter növénykülönlegességek adják meg a kert hangulatát, a túlkoros növények ültetésével 5-10 évet lehet "megspórolni", a gyepszőnyeg pedig azonnali kész kert hatását kelti. Ezeket a szempontokat csak a megrendelő tudja mérlegelni, neki kell döntenie, hogy kíván-e többletköltséget vállalni a fentiekért.







Ahogy említettem a bevezetőben, cikksorozatomban nem az iskolás kertstílusokat kívánom ismertetni, hanem a megrendelők által leggyakrabban kért kerttípusokat. A kerttervezéssel, kertépítéssel eltöltött több mint 12 év tapasztalata alapján, megrendelőink a következő típusokat kedvelik leginkább:

Városi kiskertek, melyek lehetnek tetőn vagy teraszon (tetőkert), épület homlokzata előtt (átriumok) 2-500m2-es területen modern épületek között.

Téli kert - nagy üvegfelületekkel határolt UV-ben gazdag fénnyel ellátott fűthető tér, melyben az ember és a növények (esetleg díszállatok) együtt élhetnek.

Angol tájképi kert - 500m2 fölötti területen sűrűn ültetett, természetes összhatást adó növényegyüttes, romantikusan kanyargó kerti utakkal, természetes sziklákkal díszítve.

Japán kertek (Shindenzukuri válfaja) - Art deco vagy minimalista stílusban megépített modern épületek mellé tökéletesen illeszthető. Sok formázott kő, bambusz, üveg, ultramodern változatok esetén rozsdamentes acél díszítőelemekkel, kultikus tárgyakkal (kőlámpás, szélcsengő, bambuszkapu, sztupák, stb.) kölcsönözhetünk harmonikus és egyedi hatást ennek a kerttípusnak.







Végül néhány tanács arról, hogy mit ne építsünk a kertünkbe!

Thuja sort, millfleur ágyást egy modern épület elé, kerti törpés, műanyag gólyás fólia tavat, egyszóval giccset és sablont. Ne utánozzuk a szomszéd kertjét, hiszen a kert hangulatának, ízlésvilágának harmonizálnia kell a tulajdonos esztétikai elvárásaival, csak akkor érzi majd magát otthon a saját kertjében.

Ízlés, igényesség és harmónia kell, hogy érvényesüljön a jól átgondolt kertben, és így valóban megvalósul az a vágy, mely szerint kertünk élő műalkotássá válik.

/kertdesign/


Ön megálmodja

Link



Nézze meg az eredeti kertet, majd azt. mit hoztak ki belőle: Előtte-Utána

Link












 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: megválasztásakor, üvegfelületekkel, cikksorozatomban, növénycsoporttal, díszítőelemekkel, látványvilágával, többletköltséget, megrendelőinket, kerttervezéssel, kölcsönözhetünk, legköltségesebb, függetleníthető, belebonyolódnom, növényesítésnél, kiterjesztheti, növényegyüttes, alapszabályait, gyepfelülettel, kertstílusokat, öntözőrendszer, ízlésvilágának, örökzöldekkel, szennyeződést, karbantartást, növényismeret, szakszerűtlen, kultúrnövényt, kerttípusokat, karbantartása, leggyakrabban, magyarországi, érvényesüljön, kerttervezőre, harmonizálnia, nagymértékben, pénzmennyiség, kicsit másképpen, szokványos kertstílusok, valós magyarországi, barokk vagy, rokokó stílus, műemléki kerteket, megrendelőinket ismerve, hazai környezetben, építendő kerttel, arra érzékeny, legfontosabb szempontok, kert karakterének, kertben lévő, kert karakterét, épület formáját, külső felületen, KERTÉPÍTÉS MÁSKÉPPEN, ILYEN XXI, SZÁZADI KERT,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Tavaszi este  Müller Péter tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  József Attila – Keresek ...  Anyámról való emlékek  Különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Robert Merle tollából  Hogyan válunk hűségesekké?  Otthon  Különleges  képre írva  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Spenót fasírttal  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  különleges  Jó nap volt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Tavaszi este  Egy gondolat  Szívek  Eduardo Sacheri gondolata  Sok ember olyan, mint a kaméle...  jó reggelt  Anyámról való emlékek  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Önmaga ellenére  Jó éjszakát  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Tanmese  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Spenót fasírttal  Magyar költészet napja  Minden tavaszból őrizz..  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  különleges  Egy gondolat  Csend  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam Krisztinától  Borzasztó  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Egy barátság története  Egy tavasz  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul Éluard - És egy mosoly  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Tanmese  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kicsit másképpen, szokványos kertstílusok, valós magyarországi, barokk vagy, rokokó stílus, műemléki kerteket, megrendelőinket ismerve, hazai környezetben, építendő kerttel, arra érzékeny, legfontosabb szempontok, kert karakterének, kertben lévő, kert karakterét, épület formáját, külső felületen, tervezett kert, eredmény disszonáns, tágabban vett, külvilágtól hermetikusan, szomszédos környezet, szép részeket, kert látványába, kerítést eltünteti, emberi szem, telek határánál, elmének pedig, épített világot, kertre fordítható, tulajdonos megoldani, legjobban megépített, ráfordítható élőmunka, tervezéskor figyelembe, vegyes virágágy, közepes méretű, komolyabb öntözőrendszer, laikus csak, vízkövet vagy, örökzöldekkel gazdagon, gyepkezelés alapszabályait, megrendelők részéről, kert kialakítása, legköltségesebb része, kertnek minden, átlagos méretű, extra fajtájú, túlkoros növények, kert hangulatát, gyepszőnyeg pedig, szempontokat csak, megrendelő tudja, iskolás kertstílusokat, megrendelők által, következő típusokat, modern épület, szomszéd kertjét, kert hangulatának, tulajdonos esztétikai, saját kertjében, eredeti kertet, megválasztásakor, üvegfelületekkel, cikksorozatomban, növénycsoporttal, díszítőelemekkel, látványvilágával, többletköltséget, megrendelőinket, kerttervezéssel, kölcsönözhetünk, legköltségesebb, függetleníthető, belebonyolódnom, növényesítésnél, kiterjesztheti, növényegyüttes, alapszabályait, gyepfelülettel, kertstílusokat, öntözőrendszer, ízlésvilágának, örökzöldekkel, szennyeződést, karbantartást, növényismeret, szakszerűtlen, kultúrnövényt, kerttípusokat, karbantartása, leggyakrabban, magyarországi, érvényesüljön, kerttervezőre, harmonizálnia, nagymértékben, pénzmennyiség, megrendelővel, shindenzukuri, megrendelőink, kertépítéssel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 212
  • e Hét: 14537
  • e Hónap: 37025
  • e Év: 214900
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.