Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Áttörés várható a hun-magyar őstörténet kutatásában
  2021-08-07 21:00:23, szombat
 
 








ÁTTÖRÉS VÁRHATÓ A HUN-MAGYAR ŐSTÖRTÉNET KUTATÁSÁBAN


Meg kell változtatni azt a régi nézetet, miszerint a hunok tisztán mongolidok voltak, ezért a Kárpát-medencében talált europid leletek közül nem egyet tévesen nem hunnak, hanem germánnak vagy szarmatának azonosítottak - véli Obrusánszky Borbála történész, az ulánbátori magyar nagykövetség vezetője, akivel a hun és a magyar rokonság kérdéséről beszélgettünk.


- Mit tudhatunk ma a hunok és a magyarok kapcsolatáról? Mennyire mese vagy éppen valóság Attila királlyal való kapcsoltunk?


- A középkori magyar krónikák feljegyzései, a Werbőczy Hármaskönyvében összefoglalt jogszokások, a történelmi mondák alapján elmondható, hogy a hunoktól való származás tudata nem kérdés, hanem tény volt a középkorban. A történelmi forrásokon kívül régészeti leletek, antropológiai vizsgálatok is az ázsiai és az európai hunok, illetve a magyarok közti rokonságot mutatták ki.

A legfrissebb tudományág, az archaeogenetika pedig konkrét bizonyítékokkal szolgál erre.

A sokoldalú bizonyítékok ellenére máig sokan tiltakoznak a hun-magyar rokonság ellen, amelynek okai nem igazán érthetők.


Attila hun király ábrázolása a Képes krónikában, 1360 körül (Forrás: Wikipedia.hu)





- Az Habsburg Birodalom el akarta tagadni a magyaroktól az egykor dicső ősöket?


- Talán így történt, annyi bizonyos, hogy a 19. század második felétől - politikai megbízásra - támadás indult a magyar nemzeti krónikák ellen. Német- és Habsburg-hű magyar történészek megpróbálták nevetségessé tenni a magyar krónikákban szereplő adatokat.

Kiváló és neves magyar történészek - Szabó Károly, Thúry József - megírták kritikáikat, de nem tudták megváltoztatni a 19. században kialakult tudományos álláspontot a magyarság őstörténetéről.


- Mára számos új kutatási eredménnyel rendelkezünk.

- Valóban, azóta némi javulás tapasztalható, ami a természettudományos módszerek eredményeinek köszönhetők. Sajnos azonban még mindig nem sikerült áttörést elérni a hunok kutatása terén.


Mongol lovas hagyományőrzők napjainkban. Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay.com)





Hazánkban főleg a régészek foglalkoznak Attila hunjainak történetével és kultúrájával, más tudományágak nem. Holott a történészek, néprajzosok számára is rengeteg érdekességet tartogatna egy ázsiai-európai hun összehasonlító vizsgálat.

Számos mondai párhuzamunk egészen az ázsiai hun birodalomba vezet bennünket.

Sok szokásunk, amelyet a néprajzosok germánnak vagy szlávnak állítanak be, megvan az ázsiai hunoknál és utódnépeiknél is.


- Mondana egy példát?

- Természetesen. A frászkarikán való átbújtatást a neve miatt európai, azon belül német szokásnak vélik a kutatók. Holott ez nem más, mint a jelképes újjászületés rítusa, amelyet Mongóliában mai napig gyakorolnak.


Jurta Mongóliában. Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay.com)





Attila királyról számos monda szól, amelyet még az 1920-as években Szendrey Zsigmond néprajzkutató gyűjtött össze. Ebből látható, hogy az egész Kárpát-medence területén megvolt Attila király kultusza. A krónikákban szereplő hun uralkodó bölcsessége, majd Szent István királyunk Intelmeiben köszön vissza, amikor is az ország kormányzásában a saját hagyomány fontosságát hangsúlyozták.

Anonymus művében többször is előjön az a szófordulat, hogy Árpád fejedelem Attila király államát akarta feltámasztani, hiszen a nagy hun király fia, Irnek - Csaba királyfi - ezt a feladatot hagyta utódaira.


A hunok megszállják Rómát, a Nyugat-római Birodalom fővárosát. Ulpiano Checa festménye, 1887 (Forrás: Wikipédia.hu)





- Az elmúlt évek forrásai miben változtattak a korábbi álláspontokon?

- Szerencsére a kaukázusi területekről előkerült történelmi források, régészeti leletek igazolták a krónikák leírását és az Ázsiából származó hunok korai (Kr. u. 1-2. század) megjelenését. Ismeretes, hogy Hunor és Magor egy átjárót keresett, amit a szarvas mutatott meg nekik. Ez nem más, mint a grúziai Darial-hágó, amelynek mentén koncentrálódnak a hun leletek.

A hunokról szóló kínai források is óriási segítséget jelentenek a kutatók számára.

Ezeket azonban magyar szempontból kell feldolgozni, a mi krónikáinkkal és hagyományainkkal összevetni. Megdöbbentő, hogy mennyi egyezés található a hun és a magyar hagyomány között.


- Számos kutató hangoztatja, hogy nagyon kevés a hun leletanyag a Kárpát-medencében, mi lehet ennek az oka?

- Meg kell változtatni azt a régi nézetet, miszerint a hunok tisztán mongolidok voltak, ezért a Kárpát-medencében talált europid leletek közül nem egyet, tévesen nem hunnak, hanem germánnak vagy szarmatának azonosítottak.

A német kutatók a régebben megtalált csontleleteket újabb vizsgálatoknak vetették alá, melyekből kiderült, hogy a korábban germánnak tartott emberi maradványok hun lehet.


Mongol jurták. Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay.com)





- Kik foglalkoznak ma a hun-magyar kérdés tisztázásával?

- Jelenleg a Magyarságkutató Intézet végez intenzív kutatást a hunok eredetével kapcsolatban. Remélem, hogy az ő tevékenységük révén tisztázható lesz néhány, mai napig vitatott téma, így a hunok eredete, valamint a vándorlásuk és a magyarokkal való rokoni kapcsolat. Összefoglalva elmondhatom, hogy valami pozitív változás elindult, de még hosszú út vezet odáig, hogy a régi, mára megdőlt elméleteket átértelmezze a szakma.

Tóth Gábor


Link



A korai magyar történelem kutatásának legújabb eredményei

Link



Történetek a magyarok eredetéről

Link



A feltételezett magyar őshaza: Dzsungária

Link








 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: hagyományainkkal, bizonyítékokkal, magyarságkutató, hármaskönyvében, archaeogenetika, koncentrálódnak, csontleleteket, vizsgálatoknak, őstörténetéről, kormányzásában, megváltoztatni, összehasonlító, hagyományőrzők, tapasztalható, álláspontokon, hangsúlyozták, krónikáinkkal, utódnépeiknél, néprajzkutató, természetesen, azonosítottak, feltámasztani, beszélgettünk, összefoglalva, tevékenységük, eredményeinek, antropológiai, kapcsolatáról, tisztázásával, feltételezett, illusztráció, foglalkoznak, történetével, kultúrájával, tudományágak, érdekességet, régi nézetet, hunok tisztán, ulánbátori magyar, magyar rokonság, magyarok kapcsolatáról, középkori magyar, történelmi mondák, hunoktól való, történelmi forrásokon, európai hunok, magyarok közti, legfrissebb tudományág, archaeogenetika pedig, sokoldalú bizonyítékok, egykor dicső, magyar nemzeti, ÁTTÖRÉS VÁRHATÓ HUN-MAGYAR ŐSTÖRTÉNET KUTATÁSÁBAN, Obrusánszky Borbála, Werbőczy Hármaskönyvében, Habsburg Birodalom, Szabó Károly, Thúry József, Jurta Mongóliában, Szendrey Zsigmond, Szent István, Nyugat-római Birodalom, Ulpiano Checa, Magyarságkutató Intézet, Tóth Gábor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png telefon  képre írva  Facebookon kaptam Annuska bar...  Irgalom és ítélet  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Egy maradéktalanul uralt világ  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Jó éjszakát  A Megváltó szolgálatában  A sors  képre írva  Régi emberek, akikre máig büsz...  Németh László tollából  Nem számIt  Png kislány  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Nem tudhatod  Png kutya  Png férfi  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy maradéktalanul uralt világ  Őrizkednünk kell...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Akik bántanak téged  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Lóhere  Alázat  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Még csak most kezdődik a nap  Paul David Tripp Április 21  Szép napot kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Erdőn  Png cica  Szép napot kívánok  Sokan azt tartják  Akarat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Soha ne kedvezz...  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
régi nézetet, hunok tisztán, ulánbátori magyar, magyar rokonság, magyarok kapcsolatáról, középkori magyar, történelmi mondák, hunoktól való, történelmi forrásokon, európai hunok, magyarok közti, legfrissebb tudományág, archaeogenetika pedig, sokoldalú bizonyítékok, egykor dicső, magyar nemzeti, magyar krónikákban, magyarság őstörténetéről, hunok kutatása, régészek foglalkoznak, néprajzosok germánnak, ázsiai hunoknál, frászkarikán való, neve miatt, jelképes újjászületés, 1920-as években, egész Kárpát-medence, krónikákban szereplő, ország kormányzásában, saját hagyomány, feladatot hagyta, hunok megszállják, elmúlt évek, korábbi álláspontokon, kaukázusi területekről, krónikák leírását, átjárót keresett, szarvas mutatott, grúziai Darial-hágó, hunokról szóló, kutatók számára, magyar hagyomány, német kutatók, régebben megtalált, korábban germánnak, hunok eredetével, hunok eredete, magyarokkal való, korai magyar, magyarok eredetéről, feltételezett magyar, hagyományainkkal, bizonyítékokkal, magyarságkutató, hármaskönyvében, archaeogenetika, koncentrálódnak, csontleleteket, vizsgálatoknak, őstörténetéről, kormányzásában, megváltoztatni, összehasonlító, hagyományőrzők, tapasztalható, álláspontokon, hangsúlyozták, krónikáinkkal, utódnépeiknél, néprajzkutató, természetesen, azonosítottak, feltámasztani, beszélgettünk, összefoglalva, tevékenységük, eredményeinek, antropológiai, kapcsolatáról, tisztázásával, feltételezett, illusztráció, foglalkoznak, történetével, kultúrájával, tudományágak, érdekességet, frászkarikán, újjászületés, rendelkezünk, nagykövetség, változtattak, összefoglalt, nevetségessé, kapcsolatban, átértelmezze, bizonyítékok, megjelenését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 11708
  • e Hónap: 51529
  • e Év: 229404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.