Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Templomos lovagoktól ered a péntek 13-ától való félelem
  2021-08-25 22:45:21, szerda
 
 





TEMPLOMOS LOVAGOKTÓL ERED A PÉNTEK 13-ÁTÓL VALÓ FÉLELEM


A félelem a tizenhármas számtól olyan mértékig beleivódott az emberekbe, hogy ez lett az egyik egyetemleges babonánk. Olyannyira , hogy a 13-as szám jelentősége, és au attól való félelem évszázadok óta velünk van. De mitől félünk, ha ez a szám a péntekhez kapcsolódik?

A 3-as számmal kapcsolatos ellenérzés a tengerentúlon annyira tartja magát, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a felhőkarcolóknak nincsen tizenharmadik emeletük, a kórházakban nincs tizenhármas szoba, de számos repülőn nincs 13-as széksor. Franklin Delano Roosevelt pedig sosem volt hajlandó olyan asztaltársaságnál étkezni, ahol tizenhárman ültek. Rendszerint odarendeltek még egy embert.

De mi a helyzet a péntek 13-al? E hónapban már kipipáltuk ezt a napot, legközelebb jövő év márciusában várható, hogy a 13-a péntekre essen.










Szerencsétlenség volt éhgyomorra tüsszenteni

Bibliai oka van annak, hogy a pénteket a legszerencsétlenebb napok között jegyezzük. Ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Az utolsó vacsorán tizenhárom vendég volt, tizenkét apostol és maga, Jézus. Ezért tartja magát az a hiedelem is, hogy tizenhárom emberrel étkezni egy asztalnál: veszedelem. Más források szerint Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki utolsóként ült le az asztalhoz. A középkorban ezen a napon éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelentett. A péntek - a néphit szerint - a gonosz napja, vagyis nem alkalmas házasságra, vagy arra, hogy új házba költözzünk, nagy útra induljunk. A félelem másik gyökere, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja: rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéséket. A XX. században az Apolló katasztrófája után a mai napig tartja magát az a téveszme, hogy az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a harminckilences indítóállványáról meghiusult.










Európa-szerte jelen voltak a keresztesek

A péntek 13-ához kapcsolt rossz érzéseinknek történelmi okai is vannak.

Az egész hiedelem hátterében a középkori Templomos Lovagok állnak. A Templomosok vagy Templomos Lovagrend az egyik leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend volt. A rend 1118-ban, keresztes lovagokból szerveződött társulásból, a Szent-földön alakult , amikor kilenc keresztes lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli. Krisztus szegény lovagjainak nevezték magukat, ezzel is utalva kezdeti szegénységükre és elhivatottságukra.

A templomos rend a XIII. század második felében érte el fejlődése tetőpontját. Európa szinte minden országában jelen voltak, gazdaságuk a királyokéval vetekedett. A Rend őrizte 1204 és 1307 között az úgynevezett Torinói leplet, valamint 1222 után az Aranybulla egy példányát is. Vagyonuk nemcsak jelentős adományokból, hanem banki-pénzügyi tranzakciókból is származott. A zarándokok számára bankrendszert teremtettek. Az úton levők pénzüket - nehogy a zarándoklat alatt kifosszák őket - bármely templomos rendházban letétbe helyezhették, majd az út során a kiállított váltókkal más rendházakból mindig annyit vehettek fel, amennyi a napi ellátásra és továbbutazásra kellett a következő templomos ,,banki kirendeltségig".


Feloszlatásuk után indult a szóbeszéd

A templomosok kiváltságaik révén kikerültek mind a világi, mind az egyházi hatóságok felügyelete alól, egyedül a mindenkori pápa parancsolhatott nekik. Akárhol voltak is házaik, birtokaik szerte Európában és a Közel-Keleten, mindenhol mintegy ,,állam az államban" működtek. A rend bevétele a XIII. század végére olyan óriási lett, hogy a szentföldi erődítmények után önálló földközi-tenger flottát tudtak építtetni. Ebben a korszakban születhetett a templomosok kincséről szóló legenda. Gazdasági hatalmuk egyre nőtt, s részben ez vezetett a bukásukhoz is.

A francia király Szép Fülöp ugyanis elirigyelte a rend vagyonát és azt saját kincstárában szerette volna látni. Ezért megrendezte a történelem első koholt perét, amely végül a rend bukását okozta, 1307. október 13-án, pénteken, egy jól megszervezett akcióval, saját királyságában egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a rend vagyonát, bezáratta a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás maggyalázása miatt. Fülöpnek sikerült elérnie. hogy a pápa 1311-ben feloszlassa a templomosok rendjét. A rend feloszlatása után még életben maradt szétszéledő lovagok hírül vitték a világban bukásuk és magaláztatásuk történetét, szenvedéseik kezdetét pedig péntek 13-ához kötötték, amikor orvul elárulták őket.


Péntek 13 története

Link






 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Címkék: szerencsétlenség, felhőkarcolóknak, parancsolhatott, harminckilences, kirendeltségig, szegénységükre, tranzakciókból, továbbutazásra, magaláztatásuk, tizenharmadik, feloszlatásuk, szerzetesrend, királyságában, bankrendszert, megszervezett, katasztrófája, tengerentúlon, adományokból, kiváltságaik, szerveződött, helyezhették, odarendeltek, rendházakból, egyetemleges, születhetett, feloszlatása, kincstárában, maggyalázása, érzéseinknek, királyokéval, kivégzéséket, szenvedéseik, erődítmények, keresztesek, tetőpontját, kapcsolatos, tizenhármas számtól, egyik egyetemleges, 13-as szám, péntekhez kapcsolódik, 3-as számmal, tengerentúlon annyira, felhőkarcolóknak nincsen, kórházakban nincs, péntek 13-al, 13-a péntekre, napon feszítették, paradicsomi bűnbeesés, utolsó vacsorán, középkorban ezen, napon éhgyomorra, péntek –, TEMPLOMOS LOVAGOKTÓL ERED PÉNTEK, VALÓ FÉLELEM, Amerikai Egyesült Államokban, Franklin Delano Roosevelt, Jézus Krisztust, Templomos Lovagok, Templomos Lovagrend, Szép Fülöp,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Szép estét  Hamvas Béla  Eduardo Sacheri gondolata  Tavaszi este  James Allen  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Alvó cicák  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Vannak emberek  Anyák napjára  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Alvó kislány  József Attila – Keresek ...  Vidámság  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Szép estét kedves látogatóimna...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  A pitypang legendája  Hamvas Béla  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Annyira tisztelem a szabadságo...  Az ember emlékekből áll  IGEN így  Paul David Tripp Április 13  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanácsok egy pszichológustól  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Gebhardt Nóra versei II.  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Magyar költészet napja  Borzasztó  Robert Merle tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 14  Jánosházy György: Fogd a kezem  Egy gondolat  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó kislány  Csend  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Az ember  IGEN így  képre írva  Tanmese  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Krisztina b... 
Bejegyzés Címkék
tizenhármas számtól, egyik egyetemleges, 13-as szám, péntekhez kapcsolódik, 3-as számmal, tengerentúlon annyira, felhőkarcolóknak nincsen, kórházakban nincs, péntek 13-al, 13-a péntekre, napon feszítették, paradicsomi bűnbeesés, utolsó vacsorán, középkorban ezen, napon éhgyomorra, péntek &#8211, néphit szerint, gonosz napja, félelem másik, hóhérok napja, nyilvános kivégzéséket, harminckilences indítóállványáról, péntek 13-ához, egész hiedelem, középkori Templomos, egyik leghíresebb, rend 1118-ban, templomos rend, királyokéval vetekedett, úgynevezett Torinói, zarándokok számára, úton levők, zarándoklat alatt, kiállított váltókkal, napi ellátásra, következő templomos, templomosok kiváltságaik, egyházi hatóságok, mindenkori pápa, rend bevétele, szentföldi erődítmények, korszakban születhetett, templomosok kincséről, francia király, rend vagyonát, történelem első, rend bukását, keresztény vallás, pápa 1311-ben, templomosok rendjét, rend feloszlatása, világban bukásuk, szerencsétlenség, felhőkarcolóknak, parancsolhatott, harminckilences, kirendeltségig, szegénységükre, tranzakciókból, továbbutazásra, magaláztatásuk, tizenharmadik, feloszlatásuk, szerzetesrend, királyságában, bankrendszert, megszervezett, katasztrófája, tengerentúlon, adományokból, kiváltságaik, szerveződött, helyezhették, odarendeltek, rendházakból, egyetemleges, születhetett, feloszlatása, kincstárában, maggyalázása, érzéseinknek, királyokéval, kivégzéséket, szenvedéseik, erődítmények, keresztesek, tetőpontját, kapcsolatos, templomosok, középkorban, elhatározta, társulásból, leghíresebb, lovagjainak, kórházakban, tüsszenteni, tizenhármas, zarándoklat, megrendezte, beleivódott, elirigyelte, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1766
  • e Hét: 16091
  • e Hónap: 38579
  • e Év: 216454
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.