Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2011 nem volt a Fidesz éve
  2011-12-30 23:16:34, péntek
 
  2011 nem volt a Fidesz éve

Political Capital 2011. december 30. péntek


Az elmúlt egy évben az Orbán-kormány eddigi politikája megbukott, nem pusztán gazdaságpolitikai értelemben, hanem kormányzás egészét tekintve, itthon és nemzetközi szinten egyaránt. A gazdasági válság mellett belpolitikai válság van kialakulóban. Ezt jelzi, hogy az év végére a kormány stabilitásával kapcsolatban kérdőjelek merültek fel, holott a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben. Utóbbinak vélhetően jelentős szerepe van abban, hogy a kormányoldal jól láthatóan képtelen józanul felmérni saját valós pozícióját a hazai és a nemzetközi politikai erőtérben.

Kormányzás: fejjel a falnak

Ahogy egy korábbi elemzésünkben rámutattunk, 2011-ben a második Orbán-kormány teljesítménye és megítélése egyre inkább hasonlítani kezdett a második Gyurcsány-kormány teljesítményéhez és megítéléséhez. A közvélemény-kutatások szerint ma a választók több mint kétharmada úgy véli, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

A kormányzásból fakadó hibákat a kormánypárti politikusok a kedvezőtlen külső környezettel (,,válság"), illetve a nehéz örökséggel (,,az elmúlt nyolc év") magyarázzák. A ,,kifelé" és ,,visszafelé" mutogatás azonban egyre kevésbé működik, egyre nehezebben fedi el a rossz kormányzás belső okait. Jelentős részben ugyanis a kapkodó, kiszámíthatatlan kormányzás, az értelmetlenül vállalt hazai és külpolitikai konfliktusok, valamint a jogállami normákat sértő, a fékek és ellensúlyok rendszerét nyíltan leépíteni kívánó hatalmi törekvések eredményeként erősen romlott Magyarország és vele együtt a kormány helyzete.

Pártpolitika: a parlamentbe szorult kétharmad

A pártpreferenciákat tekintve a kormánypárt másfélmillió szimpatizánsát veszítette el 12 hónap alatt (a választások utáni közvélemény-kutatásokhoz képest), így ebben a vonatkozásban egyértelműen a Fidesz a 2011-es év legnagyobb vesztese. Ráadásul a kormánypárt úgy politizál, mintha a nem érzékelné a közhangulat változását, és az ellenzék gyengeségéből adódó relatív politikai előnyét még mindig jelentős társadalmi támogatottságként fogja fel. Erről azonban nem beszélhetünk: a Fidesz által - sokszor joggal - lesajnált ellenzéki pártok összesített támogatottsága harmadik hónapja megelőzi a kormánypárt támogatottságát. A kormányfő személyes népszerűsége pedig áprilisban már alulmúlta az első kormányzása idején (0-100 pontos skálán) mért 41 pontos mélypontját is. Idén decemberben pedig a népszerűségi indexe csupán 32 volt a Szonda Ipsos felmérése szerint.

Az ellenzéki pártok közül az LMP politizálásában bekövetkezett látványos karácsonyi fordulathoz az is hozzájárulhatott, hogy a párt eddig alig tudott új szavazókat megszólítani. Az MSZP bázisa szintén csak minimális mértékben, mintegy ötvenezer fővel bővült. A volt kormánypárt helyzetét nehezíti, hogy az ősszel kivált Demokratikus Koalíció 2-3 százaléknyi, mintegy 190 ezer szimpatizáns szívott el tőlük. Egyelőre nem látszik, hogy Gyurcsány Ferenc miatt a párttól korábban elfordult szavazók kezdenének visszavándorolni a megújulást hirdető MSZP-hez.

A pártok közül egyedüli győztesnek a Jobbik tekinthető, amely kimászva a 2010-es választások utáni gödörből több mint 300 ezer új szimpatizánst szerzett egy év alatt. A párt támogatottságban őszre lényegében beérte az MSZP-t, így kiélezett küzdelem folyik a legerősebb ellenzéki párt szerepéért. Amennyiben a Jobbik stabilan maga mögé tudja utasítani az MSZP-t 2012-ben, az jelentősen erősítheti a párton belül a váltópárti szerepre való törekvést.

A pártoktól elfordulók, a pártpreferencia nélküliek száma óriásira duzzadt. Számuk egyetlen év alatt 960 ezerrel nőtt. Összesen a felnőtt lakosság majdnem felét jelentik, tehát akkora méretű tömegről van szó, amelynek a még aktivizálható része önmagában is képes arra, hogy egy új, számukra elfogadható párt megjelenése esetén vagy már létező politikai szereplők támogatásával gyökeresen változtassa meg a jelenlegi erőviszonyokat. A 2011-ben megjelent - a nyilvánosságban ,,civilnek" nevezett - új politikai szereplők azonban egyelőre csak néhány sikeres tömegdemonstráció megszervezésére voltak képesek, közülük egyelőre még egy sem tűnik olyan szervezetnek, amely pártként is ütőképes lehetne.

Gazdaságpolitika: a zsákutca végén

Bár úgy tűnik, a kormány ezt nem látja be, az ország gazdasági helyzete, megítélése és finanszírozási lehetőségei is jelentősen romlottak az utóbbi egy évben, ami visszatükröződik a gyengébb forintárfolyamban, a növekvő csődkockázati felárban, a sikertelen államkötvény-aukciókban és a leminősítésekben.

Gazdaságpolitikai szempontból az idei év nagyon hasonló módon fejeződik be, mint ahogy kezdődött, de összességében a helyzet mégis jelentősen romlott. 2011 elején a kormány már az első hiányadatok megjelenése után azonnal 200 milliárd forintos zárolásról döntött, ami nélkül a büdzsé az első hónapokban tarthatatlanná vált volna. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb nyomás nehezedett a kormányra mind a nemzetközi szervezetek, mind a befektetők részéről, hogy az unortodox lépések helyett fogjon hozzá a hosszú távú fenntarthatóságot megteremtő strukturális reformok végrehajtásához. A helyzetre a kormány a Széll Kálmán Terv bejelentésével reagált, miután az ország megítélése jelentősen javult.

Az ősz folyamán, az eurózóna válságának hazai kezelésére az Orbán-kormány újfent önsorsrontó eszközöket vetett be. A legnagyobb gondot az alig három nap alatt elfogadott végtörlesztés jelentette, amely jelentős, előre nem kalkulálható veszteséget jelentett a bankok számára, így a hitelpiac teljesen befagyott Magyarországon. Ezen kívül a kormány - szemben a Széll Kálmán Tervbe foglaltakkal - elsősorban folyamatos, ötletszerű adóemelésekkel próbálta tartani a költségvetési hiánycélt. Mindezek eredményeként a növekedési kilátások jelentősen romlottak.

A következmény: az államháztartás finanszírozási helyzetének bizonytalanná válása, a forint gyengülése, az államadósság elleni harc elbukása, majd végül az IMF-tárgyalások újrakezdése és újbóli megrekedése, valamint a leminősítések sora. Mára világossá vált: az újabb IMF-hitel és az azzal járó finanszírozási biztonság csak nyíltan is vállalat 180 fokos gazdaságpolitikai fordulat esetén valósulhat meg, ami hatalmas politikai vereség lenne mind a kormány, mind személyesen Orbán Viktor számára, így ennek vállalása egyáltalán nem vehető biztosra.

Mivel a régióban csak Magyarország pozíciója romlott ilyen drasztikusan, kijelenthető, hogy ez csak kisebb részben az egyre mélyülő uniós válság következménye, nagyobb részben a kormány rossz lépéseinek köszönhető.

Magyarország nemzetközi pozíciója: egyedül a világban

Az év végén több irányból is erős nyomás nehezedik a kormányra (egyes uniós tagállamok, Európai Unió, Egyesült Államok). Míg a politikai (és ezzel párhuzamosan a gazdasági) kapcsolatok a nyugati országokkal sokat romlottak az elmúlt egy évben, nem bizonyult sikeresnek a ,,keletre nyitás" politikája sem: az Oroszországgal, Kínával vagy éppen Szaúd-Arábiával a kormány által fejleszteni kívánt kapcsolatok nem jutottak el arra a szintre, hogy segítsenek Magyarország növekedési vagy finanszírozási problémáin.

A kormány külpolitikai szempontból elszigetelté vált, ami a mélyülő európai gazdasági válság közepette, Magyarország magas külső finanszírozási igényére való tekintettel végzetes lehet.

Az Orbán-kormány ,,szabadságharcnak" nevezett politikája az ,,erős Magyarország" és nemzeti szuverenitás kiteljesítésének ígéretét fogalmazta meg, de teljeséggel kontraproduktívnak bizonyult. Erős ugyanis csak az ország lehet, amelynek a nemzetközi pozíciója is erős. Magyarországot a rendszerváltás óta egyetlen kormánya se tette még ennyire gyengévé.


http://www.politicalcapital.hu/blog/?p=1938234
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szabadságharcnak, gazdaságpolitika, hozzájárulhatott, politicalcapital, visszavándorolni, kiteljesítésének, kiszámíthatatlan, támogatottságban, visszatükröződik, leminősítésekben, teljesítményéhez, végrehajtásához, megszervezésére, nyilvánosságban, támogatottságát, politizálásában, pártpreferencia, bejelentésével, magyarországon, finanszírozási, oroszországgal, tarthatatlanná, stabilitásával, államháztartás, adóemelésekkel, támogatottsága, erőviszonyokat, rendszerváltás, magyarországot, szimpatizánsát, szimpatizánst, bizonytalanná, elemzésünkben, aktivizálható, leminősítések, teljesítménye, gazdasági válság, kormány stabilitásával, nemzetközi politikai, korábbi elemzésünkben, második Orbán-kormány, második Gyurcsány-kormány, választók több, kormányzásból fakadó, kormánypárti politikusok, kedvezőtlen külső, nehéz örökséggel, elmúlt nyolc, rossz kormányzás, értelmetlenül vállalt, jogállami normákat, kormány helyzete, Political Capital, Szonda Ipsos, Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc, Széll Kálmán Terv, Széll Kálmán Tervbe, Orbán Viktor, Európai Unió, Egyesült Államok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Magamnak  Jó éjszakát  Annyira tisztelem a szabadságo...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Anyámról való emlékek  képre írva  Andrássy Réka - A bolond Böske  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember emlékekből áll  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  képre írva  Különleges  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Annyira tisztelem a szabadságo...  Emlékezz  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Különleges  Bársony székben  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Bársony székben  A pitypang legendája  Martin Buber, A haszidim meséi  Megígért békesség  Ma van a magyar költészet napj...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Vito Giaquinto gondolata  jó reggelt  Robert Merle tollából  Spenót fasírttal  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Különleges  Otthon  különleges  Márai Sándor tollából  Anyák napjára  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimna...  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Erdei gyöngyvirág  Jó éjszakát  Andrássy Réka - A bolond Böske  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta... 
Bejegyzés Címkék
gazdasági válság, kormány stabilitásával, nemzetközi politikai, korábbi elemzésünkben, második Orbán-kormány, második Gyurcsány-kormány, választók több, kormányzásból fakadó, kormánypárti politikusok, kedvezőtlen külső, nehéz örökséggel, elmúlt nyolc, rossz kormányzás, értelmetlenül vállalt, jogállami normákat, kormány helyzete, parlamentbe szorult, kormánypárt másfélmillió, választások utáni, vonatkozásban egyértelműen, közhangulat változását, ellenzék gyengeségéből, kormánypárt támogatottságát, kormányfő személyes, első kormányzása, népszerűségi indexe, ellenzéki pártok, párt eddig, volt kormánypárt, ősszel kivált, párttól korábban, megújulást hirdető, pártok közül, 2010-es választások, párt támogatottságban, legerősebb ellenzéki, jelentősen erősítheti, párton belül, váltópárti szerepre, pártoktól elfordulók, pártpreferencia nélküliek, felnőtt lakosság, jelenlegi erőviszonyokat, 2011-ben megjelent, nyilvánosságban &#8222, zsákutca végén, ország gazdasági, gyengébb forintárfolyamban, növekvő csődkockázati, helyzet mégis, első hiányadatok, első hónapokban, kormányra mind, nemzetközi szervezetek, befektetők részéről, unortodox lépések, hosszú távú, ország megítélése, eurózóna válságának, legnagyobb gondot, alig három, bankok számára, hitelpiac teljesen, kormány &#8211, költségvetési hiánycélt, növekedési kilátások, államháztartás finanszírozási, forint gyengülése, államadósság elleni, leminősítések sora, újabb IMF-hitel, azzal járó, régióban csak, egyre mélyülő, kormány rossz, nyugati országokkal, kormány által, kormány külpolitikai, mélyülő európai, ország lehet, nemzetközi pozíciója, szabadságharcnak, gazdaságpolitika, hozzájárulhatott, politicalcapital, visszavándorolni, kiteljesítésének, kiszámíthatatlan, támogatottságban, visszatükröződik, leminősítésekben, teljesítményéhez, végrehajtásához, megszervezésére, nyilvánosságban, támogatottságát, politizálásában, pártpreferencia, bejelentésével, magyarországon, finanszírozási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 801
  • e Hét: 6553
  • e Hónap: 10298
  • e Év: 163794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.