Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hazánk 9 legkülönlegesebb vára, amik tökéletesek lesznek a h
  2021-09-24 20:45:23, péntek
 
 













HAZÁNK 9 LEGKÜLÖNLEGESEBB VÁRA, AMIK TÖKÉLETESEK LESZNEK A HÉTVÉGI KIRÁNDULÁSÁHOZ


Annyi gyönyörű nevezetességgel büszkélkedhet hazánk, hogy nehéz eldönteni melyiket is válasszuk a hétvégi kirándulásunk helyszínéül. Most a legkülönlegesebb várakat vesszük sorra, hogy kicsit segítsünk a döntésben.

Magyarország legjobbjai: Hazánk 9 legkülönlegesebb vára, amik tökéletesek lesznek a hétvégi kiránduláshoz







1. Budai vár


A Budai Vár, a Szent György téren található, Budapest városképének meghatározó építészeti remekműve. A 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. Ebből a korszakból a középkori falak és néhány épület maradt fenn, de a 19. században jelentősen átalakították Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján. Az itt található Halászbástya tornyaiból és teraszairól a Dunára és a közeli Mátyás-templomra nyílik kilátás. A vár épülete ma komplex kulturális intézményként funkcionál. Itt kapott helyet a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum. Számtalan gasztronómiai és kulturális eseményt is tartanak itt.

A várnegyed egyik legszokatlanabb nevezetessége kétségkívül Abdurrahman pasa sírja. A műemléken Buda utolsó török helytartójáról ez olvasható: "Hős ellenfél volt békesség vele!". A török katonai vezető a korabeli történetírók szerint az Anjou bástya közelében, félúton a mai Hadtörténeti Múzeum és a Bécsi kapu között halt meg harc közben, itt emelték neki az emlékművet Szabó György leszármazottai 1932-ben.







2. Vajdahunyad vára

A Hunyadi-család vajdahunyadi várkastélya a 19. században már a magyar nemzet építészeti ereklyéjévé vált, így az 1896-os milleniumi ünnepségekre elkészítették mását a budapesti Városligetben, ezzel az ezeréves magyar építészetet megjelenítve egyetlen épületben. Az épület különböző stílusok keveredésében épült a romántól, a gótikustól és a reneszánsztól egészen a barokkig. Lényegében 21 kisebb, egymáshoz csatolt épületből tevődik össze, amelyek mind magyar és román várak és kastélyok mintájára készültek el. Napjainkban ez a vár ad otthont a Mezőgazdasági Múzeumnak. Az épület körül található a Városligeti-tó, ami önmagában is megér egy látogatást.

A vár eredetileg csak ideiglenes kiállításként működött volna, így kartonpapírból és fából készült, de olyan népszerűvé vált, hogy 1908-ra kőből és téglából is megépítették.







3. Visegrádi vár


Visegrád leghíresebb építménye kétség kívül a Visegrádi vár, amely a Várhegy tetején áll. A Fellegvár és egyben Visegrád Károly Róbert uralkodása idején nyerte el máig élő kultuszát, amikor az uralkodó Visegrádot jelölte meg mint hivatalos székhelyét, s mint az ország fővárosát. Története során a koronát és a koronaékszereket több alkalommal is őrizték itt. A Várhegy tövében található Salamon-torony is része az egységnek, mint Alsóvár, annnak ellenére, hogy gyakran különálló látványosságként emlegetik. A város legmagasabb pontján a Fellegvár áll, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra és ahol több, középkori kiállítás is megtekinthető.

Az vár az 1500-as években óriási pusztítást szenvedett el és 1544-ben török kézre került. Ezt követően felváltva volt a török és a magyar csapatoké, míg legvégül a törökök elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat. Nemcsak az építmény, hanem a teljes város is elpusztult, újranépesedése hosszú időt vett igénybe. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején kezdődtek, és a felújítások még napjainkban is tartanak.

A Visegrádi-hegység és a Börzsöny hegyei találkozásánál fekvő Duna kanyarulata Magyarország egyik legszebb pontja. Itt található hazánk legvadregényesebb szurdokvölgye, benne a Rám-szakadékkal, a Prédikálószékkel, és a Hegyes-tetőtev, melyről lenyűgöző panoráma nyílik a Dunakanyarra. Túrázásra fel!







4. Sümegi vár

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje, amely a történelmi viszontagságok ellenére ma is gyönyörű látványt nyújt, ahogy a hegytetőről uralja környezetét. A belsőtornyos vár, szabálytalan sokszög alaprajzával, észak-déli tájolásával a síkságból 87 méter magasra kiemelkedő magas Várhegy tetején található. Három nagyobb egységből áll, a külső-, a belső és fellegvárból. Az erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül. Az ide látogatókat kiállítások, kulturális programok és lovas műsorok is várják, Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelyén.

A vár fontos katonai szereppel bírt a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban is, és 1705-től a felkelők fontos bázisának számított, falai között még lőport is gyártottak a harcoló katonaságnak. Hadiszerencséjük hanyatlásával 1709-ben ágyúlövés nélkül feladta a telekesi Török István által vezérelt kuruc katonaság.







5. Gyulai vár


A Gyulai vár az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára, Gyula belvárosában áll. A sokéves viszontagság után a második világháborút követően megkezdődött az épület állagának helyreállítása. A vár és a vármúzeum felújítása véglegesen 2005-ben fejeződött be. A Corvin János Múzeum állandó kiállítása is itt működik, amely betekintést nyújt a vár életébe. A várkert egész évben színes kulturális és gasztronómiai programok helyszíneként szolgál. A nagyobb rendezvények kapcsán többször begyújtásra kerül a kemence, sülnek a finom kenyerek, fellobban a kovács tüze, elindul a fazekaskorong, így érdemes akár az egész családdal ellátogatni ide.

Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Gyula Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt.

Gyula egyik legkülönlegesebb nevezetességét se hagyja ki, ha itt jár, ami nem más, mint az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült gyulai Várfürdő. A gyógyfürdő vize mozgásszervi megbetegedések, helyi idegbántalmak, gyulladásos nőgyógyászati betegségek és rehabilitációs kezelések esetén is nagyon pozitív hatással rendelkezik. A hatalmas zöldterületnek köszönhetően még a legforgalmasabb napokon is lehet csendes, pihenésre alkalmas területeket találni a fürdőben.







6. Boldogkő vára . Boldogkőváralja


A boldogkői vár a Hernád folyó völgyének keleti oldalán, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten álló középkori vár. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte. A hegy, melyen a vár áll, a Zempléni Tájvédelmi Körzet része. A vár az Országos Kéktúra egyik állomása, így kedvelt úticél a túrázók körében is. Az épület legkülönlegesebb része az Oroszlánszikla, amely egy 20 m magas sziklagerinc végén áll, ahová őrbódét építettek. A vár pincéjét és a várborozót a föld alatt összekötötték, így a felfedezőtúrát követően a fáradt és szomjas turista a hűvös várborozóban találja magát.

A legenda szerint a vár egy Bodó nevű aszalómesterről kapta a nevét. Ő volt az aki IV. Béla királyunkat a tatárjárás idején állítólag megmentette.

A Boldogkőváralja körül is húzódó Zempléni-hagység csodálatos élővilággal rendelkezik és a kisebb hegycsúcsokat meghódítva is egészen különleges látvány tárulhat elénk, így érdemes egy kis túrát tenni a természetben is, ha a várat tervezi meglátogatni.







7. Bory-vár


Bory Jenő azon kevés művészek közé tartozik, akik még életükben be tudták fejezni a legnagyobb alkotásukat. A művész saját műalkotásának tekintette a várát, amely évről-évre fejlődött és terjeszkedett. A különleges lakóház a magyarországi szimbolikus építészet egyedi példája. Az épületben több száz szobor és festmény található, külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. A százoszlopos udvar folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig. Bory Jenő a vár főépületében, az Elefántos udvar fölött, az emeleti szinten építette meg tágas, nagy szobrok mintázására is alkalmas műtermét és a kisebb kiszolgáló helységeket. Mostanra persze ez az egész - bár őrzi eredeti jellegét - elsősorban múzeum, ahol a mester munkái mellett nem egy barátjának, jó nevű kortárs művészeknek a munkáit is megtalálhatjuk.

Az épület egyik fő különlegessége, hogy a művész nagyrészt egyedül építette, szépítette azt, 40 éven keresztül a hitvesi szeretet és a művészi álmok emlékéül.

Ha gyerkőcökkel látogatná meg a Bory-várat kalandtúrán is részt vehetnek. Töltsék le a vár honlapjáról a különböző feladatlapok egyikét és induljanak így az épület felfedezésére. Így nem csak a szülők, de a legkisebbek számára is igazi élmény lehet az itt töltött idő.







8. Tatai vár


Az Öreg-tó északi partján álló romantikus Öreg-vár Tata legjelentősebb és leghíresebb műemléke. A XIV. század végén épült gótikus vízi vár aranykora Zsigmond és Mátyás király idejében volt. Az épület eredetileg nem védelmi célokra épült, sokkal inkább birtokközpontnak, nyaralónak, vadászkastélynak. A várkastély a gótika, reneszánsz, barokk és a romantika stílusjegyeiben épült. Legnagyobb különlegessége, hogy ez az egyetlen magyarországi vár, melyet eredeti vízárok-védelmi rendszer övez. Egy romantikus randevúhoz egészen tökéletes helyszín a tóparti sétányon körbejárható vár. Az épület 1954 óta a Kuny Domonkos Múzeumnak ad otthont, melyben az állandó helytörténeti kiállítások, korszakok és témakörök szerint mutatják be a gyűjteményt. Az emeleti kerengő leghíresebb része a gótikus keresztboltozatú lovagterem. A helytörténeti kiállításon a tatai fazekasság es a tatai céhek történetébe nyerhetünk betekintést.

A török hódításnak sajnos a tatai vár is áldozatául esett. 1597-ben azonban sikeresen visszafoglalták, hiszen két leleményes töröknek öltözött magyar katonának sikerült feljutnia a vár hídjára. Ahogy leszállt az éjszaka, a gabona alól előkerült egy puskaporral megtöltött bronzharang, és egy hatalmas robbanás közepette a várkapu leomlott. A váratlan támadást követően hatalmas káosz lett úrrá a törökök között. Ekkor érkezett meg Pálffy Miklós főkapitány embereivel, és diadalt arattak törökök felett.







9. Füzéri vár


A füzéri Várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található. A vár 13. század eleji építésével Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Tematikus kiállításokat tekinthetünk meg itt a várvédők életéről és a középkori Füzérről. Az Alsó bástya teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a falura, de számos másik településig ellátni innen. A várhoz való feljutás ugyan egy kis túrát igényel, de ez gyönyörű erdei környezetben történik, így egy tökéletes családi kirándulás lehet Füzér meglátogatása.

2014 és 2016 között jelentős felújítást végeztek a váron, melynek keretében felépült az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája, Palotaszárnya és Alsó bástyája így az addig elhanyagolt vár ma már régi pompájában tündökölhet.

A Zemplén sok kirándulási lehetőséget kínál. Hollóháza, Pálháza és Sátoraljaújhely rövid autóútra találhatóak Füzértől. Hollóházán a Porcelángyárat és az ahhoz tartozó múzeumot érdemes meglátogatni, Pálházán az innen induló kisvasúttal lehet kirándulni egyet, Sátoraljaújhelyben pedig a Zemplén Kalandparkban tölthet el egy izgalmas napot.







Link



Fedezze fel Magyarország legjobbjait
Nem kell messzire utaznia a tökéletes pihenéshez


Link












 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Címkék: keresztboltozatú, legkülönlegesebb, koronaékszereket, hadiszerencséjük, látványosságként, prédikálószékkel, kastélyparkjában, helyreállítására, szabadságharcban, birtokközpontnak, vadászkastélynak, boldogkőváralja, aszalómesterről, kirándulóhelyén, stílusjegyeiben, sátoraljaújhely, legszokatlanabb, visszafoglalták, nevezetességgel, legforgalmasabb, különlegessége, újranépesedése, találkozásánál, üvegfestmények, porcelángyárat, viszontagságok, megtalálhatjuk, oroszlánszikla, helyreállítása, legjelentősebb, legváratlanabb, megbetegedések, kirándulásához, zöldterületnek, rehabilitációs, kartonpapírból, hétvégi kirándulásunk, legkülönlegesebb várakat, hétvégi kiránduláshoz, magyar királyoknak, középkori falak, közeli Mátyás-templomra, várnegyed egyik, műemléken Buda, török katonai, korabeli történetírók, emlékművet Szabó, magyar nemzet, 1896-os milleniumi, budapesti Városligetben, ezeréves magyar, épület különböző, LEGKÜLÖNLEGESEBB VÁRA, AMIK TÖKÉLETESEK LESZNEK HÉTVÉGI KIRÁNDULÁSÁHOZ, Budai Vár, Szent György, Hauszmann Alajos, Magyar Nemzeti Galéria, Országos Széchényi Könyvtár, Budapesti Történeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Szabó György, Mezőgazdasági Múzeumnak, Visegrád Károly Róbert, Sümegi Vár, Rákóczi Ferenc, Török István, Magyar Királyság, Corvin János Múzeum, Gyula Eger, Zempléni Tájvédelmi Körzet, Országos Kéktúra, Bory Jenő, Tinódi Lantos Sebestyénig, Öreg-vár Tata, Kuny Domonkos Múzeumnak, Pálffy Miklós, Várhegy Magyarország, Alsó Vár, Felső Vár Várkápolnája, Zemplén Kalandparkban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Mindig lesz olyan  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Bársony székben  Szép estét kedves látogatóimna...  A sorsod  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Paul David Tripp Április 15  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Paul David Tripp Április 14  A Magyar Költészet napja alkal...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Anyámról való emlékek  Egy párkányon  Szívek  Facebookon kaptam  Csend  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  39 ígéret  Töröld le  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Spenót fasírttal  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A Magyar Költészet napja alkal...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét kedves látogatóimn...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Minden tavaszból őrizz..  Egyszerű  Hamvas Béla  39 ígéret  képre írva  Somlyó Zoltán - Orgonával  Vidámság  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Kertem  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Pitypang szökőkút  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Borzasztó  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Emlékezz  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Mit ünnepelnek a görögök márci...  James Allen  Jan Twardowski - Siessünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Gebhardt Nóra versei II.  Anyámról való emlékek  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Megígért békesség  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanmese 
Bejegyzés Címkék
hétvégi kirándulásunk, legkülönlegesebb várakat, hétvégi kiránduláshoz, magyar királyoknak, középkori falak, közeli Mátyás-templomra, várnegyed egyik, műemléken Buda, török katonai, korabeli történetírók, emlékművet Szabó, magyar nemzet, 1896-os milleniumi, budapesti Városligetben, ezeréves magyar, épület különböző, reneszánsztól egészen, épület körül, uralkodó Visegrádot, ország fővárosát, koronaékszereket több, város legmagasabb, 1500-as években, magyar csapatoké, törökök elhagyták, szinte teljesen, teljes város, első törekvések, 1870-es évek, ország egyik, történelmi viszontagságok, hegytetőről uralja, erődítmény magja, 1260-as években, fellegvár falai, évszázaddal később, felkelők fontos, harcoló katonaságnak, telekesi Török, egykori Magyar, sokéves viszontagság, második világháborút, épület állagának, vármúzeum felújítása, várkert egész, nagyobb rendezvények, finom kenyerek, kovács tüze, egész családdal, építőanyag ellenére, ország három, egykori Almássy-kastély, gyógyfürdő vize, hatalmas zöldterületnek, legforgalmasabb napokon, fennmaradt oklevelek, tatárjárás után, kassai utat, túrázók körében, épület legkülönlegesebb, föld alatt, felfedezőtúrát követően, hűvös várborozóban, legenda szerint, tatárjárás idején, kisebb hegycsúcsokat, várat tervezi, legnagyobb alkotásukat, művész saját, különleges lakóház, magyarországi szimbolikus, épületben több, legváratlanabb helyeken, százoszlopos udvar, magyar történelem, emeleti szinten, kisebb kiszolgáló, egész &#8211, mester munkái, épület egyik, művész nagyrészt, hitvesi szeretet, művészi álmok, különböző feladatlapok, épület felfedezésére, legkisebbek számára, épület eredetileg, romantika stílusjegyeiben, egyetlen magyarországi, romantikus randevúhoz, tóparti sétányon, épület 1954, állandó helytörténeti, emeleti kerengő, gótikus keresztboltozatú, helytörténeti kiállításon, tatai fazekasság, tatai céhek, török hódításnak, gabona alól, puskaporral megtöltött, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2133
  • e Hét: 5300
  • e Hónap: 27788
  • e Év: 205663
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.