Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hová tűnt az az ötszáz magyar festmény, amit száz éve vittek
  2021-12-29 14:00:27, szerda
 
 




HOVÁ TŰNT AZ AZ ÖTSZÁZ MAGYAR FESTMÉNY, AMIT SZÁZ ÉVE VITTEK KI AZ USA-BA?


Noha száz évvel ezelőtt Magyarország a hivatalos papírforma szerint nem vett részt a Panamai-Csendes-óceáni Nemzetközi Kiállításon, ötszáz jelentős magyar alkotást mégis bemutattak, köztük Munkácsy Mihály, Tihanyi Lajos, Czóbel Béla, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Berény Róbert, Uitz Béla, Kernstok Károly, Fényes Adolf, Paál László és Iványi Grünwald Béla festményeit. De mi lett utána a képek sorsa?







Hiába vártak haza ötszáz magyar festményt 1915 decemberében az Egyesült Államokból - a rakomány nem érkezett meg. A szállítóhajó állítólag elsüllyedt. De hogy kerültek ki Amerikába és mi lett a sorsa a jelentős műveknek, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai és Berény műveinek?

Éppen száz évvel ezelőtt ünnepelte a világ a Panama-csatorna megépítését, ennek kapcsán pedig tíz hónapon át tartó, monumentális méretű kiállítást rendezett az amerikai kormány: a San Franciscóban, a Panamai-Csendes-óceáni Nemzetközi Kiállításon (Panama-Pacific International Exposition, PPIE) bemutatott 11 ezer művet több mint 18 millióan látták. Az 1915. február 20-tól december 20-ig tartó eseményen a modern technikai vívmányokat csodálattal bámulta a közönség: végigutazhattak az ott installált Panama-csatorna modelljén, miközben az építésével kapcsolatos tudnivalókat telefonon hallgathatták, a Ford pedig egy olyan összeszerelő-csarnokot hozott létre, ahol a látogatók szeme láttára raktak össze egy-egy autót.

A centenárium alkalomból a de Young múzeum most több mint kétszáz darabot mutat be az egykor kiállított művekből a Jewel City című kiállítás keretein belül, ám minket jobban érdekel, hová tűnt az az ötszáz jelentős magyar alkotás, amiket száz évvel ezelőtt az akkori művészeti kiállításon mutattak be?







ÍGY KERÜLT AZ ÖTSZÁZ MAGYAR KÉP A TENGERENTÚLRA


Noha száz évvel ezelőtt Magyarország a hivatalos papírforma szerint nem vett részt a művészeti kiállításon, ötszáz jelentős magyar alkotást mégis bemutattak, köztük Munkácsy Mihály, Tihanyi Lajos, Czóbel Béla, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Berény Róbert, Uitz Béla, Kernstok Károly, Fényes Adolf, Paál László és Iványi Grünwald Béla festményeit.


Rippl-Rónai József: Vedres Márk, 1910 körül





A képek különös véletleneknek köszönhetően kerültek az USA-ba az egyik szervező, John A. Nilsen Laurvikon keresztül, aki a nagy esemény előtt Magyarországra jött, és hogy, hogy nem, beleszeretett Ferenczi Sándor nevelt lányába, Pálos Elmába. A híres pszichoanalitikus Freud-tanítvány Ferenczi, Berény Róbert legszűkebb baráti köréhez tartozott, így Laurvik rajta keresztül lelt rá Berény munkáira: nyolc festményt, valamint hímzéseket (Berény tervezte, a felesége pedig kihímezte az egyedi darabokat) választott ki a világkiállításra, a Nyolcak vezéralakján keresztül pedig eljutott a többiekhez is - Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos - és végül ötszáz művet vitt magával ,,kölcsönbe" a tengerentúlra.


Pór Bertalan: Család, 1909 Forrás: mek.oszk.hu





BOCS, DE A HAJÓ ELSÜLLYEDT A FESTMÉNYEKKEL


A kiállítás végeztével azonban hiába várták haza tulajdonosaik a festményeket. A rakomány soha nem érkezett meg, Laurvik pedig levélben közölte: a hajó elsüllyedt a művekkel. A turpisság azonban hamar kiderült, mivel az ominózus képeket még egy post-exhibition alkalmával 1916-ban is kiállították. Rá nyolc évre, 1924-ben végül hazahoztak néhányat, de hiányzott például Berény híres Bartók-portréja, a Golgotha és az Alvó nő fekete vázával című képek is.


Berény Róbert: Bartók Béla portréja, 1913 Forrás: www.artmagazin.hu





A Bartók Bála portréja és a Golgotha csak 1953-ban Laurvik halála után került elő egy raktárból, egy árverés után pedig egy amerikai gyűjtőhöz. A Bartók-portrét a Bartók Archívum vezetője vásárolta meg, onnan pedig a zeneszerző fiához Bartók Péterhez került, aki máig őrzi floridai otthonában.


AZ FBI LEFOGLALTA ANNO BERÉNY GOLGOTHÁJÁT


A Golgotha csodával határos módon került elő egy internetes árverésen, ahol fillérekért árulták: Berény San Franciscóban élő unokája kiszúrta és azonnal leállíttatta a licitet, mondván, hogy a festményt a nagyapjától tulajdonították el. Az FBI a nyomozás idejére lefoglalta a képet, de végül visszakerült a család tulajdonába.


Berény Róbert, Golgotha (Jelenet V.) 912, Forrás: Szépművészeti Múzeum





Az Alvó nő fekete vázával című festmény megtalálása is csodaszámba megy. Történt ugyanis 2009 karácsonyán, hogy Barki Gergely művészettörténész kislányával nézte éppen a Stuart Little Kisegér című animációs családi filmet, amikor is nem hitt a szemének: a rég elveszett Berény-kép, az Alvó nő fekete vázával lógott a falon az egyik jelenetben. Barki azonnal e-mailezni kezdett a Sony Pictures-szel, akik elhajtották, majd a stábtagokkal, akik állításuk szerint nem tudták hová lett a kép, a rendező-asszisztens egyenesen azt állította, elveszett a raktárból. Végül a díszlettervező jelentkezett rá két hétre, hogy a festményt - amit Kaliforniában egy ószerestől vett - biztonságban őrzi.


Berény Róbert: Alvó nő fekete vázával (MTI fotó: Kallos Bea)





A festő második feleségét, Breuer Etát ábrázoló kép öt éven át tartó hosszas procedúrát követően került haza tavaly decemberben és árverezte el téli aukcióján a Virág Judit Galéria 70 millió forintért. (Idén október 5-én Berény Monacói tengerpart című lappangó művét 55 millió forintért árverezték el ugyanitt, de ez a kép nem a tengerentúlról került elő, hanem magyar tulajdonosoknál volt, akik a hatvanas években vásárolták.)


Tihanyi Lajos: Önarckép, 1914 Forrás: de Young Múzeum





Hogy a többi képpel mi lett, a mai napig nem tudni, de biztosan nem ez volt az utolsó lappangó Berény-mű, hanem jó néhány várja még felkutatását. A mostani San Francisco-i kiállításon a Golgotha mellett látható Márffy Ödön: Csendélet (1910 körül), Rippl-Rónai József: Vedres Márk (1910), Pór Bertalan: Család (1909) és Tihanyi Lajos: Önarckép (1914) című művei is.


Link









 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Címkék: világkiállításra, végigutazhattak, tulajdonították, tulajdonosoknál, magyarországra, díszlettervező, tengerentúlról, véletleneknek, tulajdonosaik, festményekkel, beleszeretett, tengerentúlra, kaliforniában, international, hallgathatták, szépművészeti, kiállították, felkutatását, szállítóhajó, festményeket, köszönhetően, összeszerelő, tudnivalókat, biztonságban, magyarország, franciscóban, decemberében, monumentális, vezéralakján, visszakerült, jelentkezett, stábtagokkal, leállíttatta, centenárium, kiállításon, nagyapjától, hivatalos papírforma, képek sorsa, szállítóhajó állítólag, jelentős műveknek, amerikai kormány, modern technikai, építésével kapcsolatos, látogatók szeme, centenárium alkalomból, egykor kiállított, akkori művészeti, művészeti kiállításon, képek különös, egyik szervező, nagy esemény, híres pszichoanalitikus, HOVÁ TŰNT AZ AZ ÖTSZÁZ MAGYAR FESTMÉNY, AMIT SZÁZ ÉVE VITTEK KI AZ USA-BA, Csendes-óceáni Nemzetközi Kiállításon, Munkácsy Mihály, Tihanyi Lajos, Czóbel Béla, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Berény Róbert, Uitz Béla, Kernstok Károly, Fényes Adolf, Paál László, Iványi Grünwald Béla, Egyesült Államokból, Pacific International Exposition, Jewel City, KERÜLT AZ ÖTSZÁZ MAGYAR KÉP TENGERENTÚLRA, Vedres Márk, John, Nilsen Laurvikon, Ferenczi Sándor, Pálos Elmába, Freud-tanítvány Ferenczi, Czigány Dezső, Orbán Dezső, HAJÓ ELSÜLLYEDT FESTMÉNYEKKEL, Bartók Béla, Bartók Bála, Bartók Archívum, Bartók Péterhez, LEFOGLALTA ANNO BERÉNY GOLGOTHÁJÁT, Berény San Franciscóban, Jelenet, Szépművészeti Múzeum, Barki Gergely, Stuart Little Kisegér, Sony Pictures-szel, Kallos Bea, Breuer Etát, Virág Judit Galéria, Berény Monacói, Young Múzeum,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden harmadik...  Radikális szeretet  Paul David Tripp Április 20  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Az engedelmesség miért nem vál...  Reggel van  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyon különös  A kételkedés kezelése  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Png fotel  Örülök, hogy látlak!  Reggel van  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png fotel  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A másik dolog,  Kerüld el az evangélium örömén...  Reménység és erő Krisztustól e...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép álmokat!  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  képre írva  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem méltó hozzád  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét  Idő  Mindig jusson idő nevetni  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Julian Brass gondolata  Fekete-erdő desszert  Sokan azt tartják  Bounty krémes  Kövesd a cowboyt!  Jó éjszakát  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem számIt  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Jó éjszakát  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Fehér virág  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy hatékony szolga  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kutya  Tavaszi kép  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Lóhere  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
hivatalos papírforma, képek sorsa, szállítóhajó állítólag, jelentős műveknek, amerikai kormány, modern technikai, építésével kapcsolatos, látogatók szeme, centenárium alkalomból, egykor kiállított, akkori művészeti, művészeti kiállításon, képek különös, egyik szervező, nagy esemény, híres pszichoanalitikus, felesége pedig, egyedi darabokat, kiállítás végeztével, rakomány soha, hajó elsüllyedt, turpisság azonban, ominózus képeket, post-exhibition alkalmával, árverés után, amerikai gyűjtőhöz, zeneszerző fiához, internetes árverésen, nagyapjától tulajdonították, nyomozás idejére, család tulajdonába, egyik jelenetben, díszlettervező jelentkezett, festményt &#8211, ószerestől vett, festő második, tengerentúlról került, hatvanas években, többi képpel, utolsó lappangó, világkiállításra, végigutazhattak, tulajdonították, tulajdonosoknál, magyarországra, díszlettervező, tengerentúlról, véletleneknek, tulajdonosaik, festményekkel, beleszeretett, tengerentúlra, kaliforniában, international, hallgathatták, szépművészeti, kiállították, felkutatását, szállítóhajó, festményeket, köszönhetően, összeszerelő, tudnivalókat, biztonságban, magyarország, franciscóban, decemberében, monumentális, vezéralakján, visszakerült, jelentkezett, stábtagokkal, leállíttatta, centenárium, kiállításon, nagyapjától, elhajtották, festményeit, csodálattal, csodaszámba, megépítését, karácsonyán, kislányával, megtalálása, vívmányokat, tulajdonába, kapcsolatos, fillérekért, asszisztens, decemberben, golgotháját, bemutatott, elsüllyedt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2695
  • e Hét: 11150
  • e Hónap: 50971
  • e Év: 228846
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.