Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A nappali álmosság 6 leggyakoribb oka
  2022-01-23 10:15:37, vasárnap
 
 




A NAPPALI ÁLMOSSÁG 6 LEGGYAKORIBB OKA


Még el sem kezdődött a nap igazán, és máris fáradtnak érzi magát, legszívesebben visszafeküdne? Hiába issza a sokadik kávét, kába, álmos, nyomott a hangulata is? A nappali aluszékonyság, a hiperszomnia tüneteit ajánlatos komolyan venni, nemcsak azért, mert kár a kedvetlenül, sikertelenül telt napokért, hanem, mert ennél súlyosabb következményei is lehetnek.

Az aktív, felnőtt korosztály több mint tíz százalékára jellemző a nappali aluszékonyság. Az álmosság olyan mértékű lehet, hogy az érintett - legalábbis rövid időre - bárhol képes elaludni, adott esetben fontos tárgyaláson, utcán, villamoson, sőt autóvezetés vagy munka közben is lecsukódhat a szeme.

A hiperszomniában szenvedők nem képesek a hatékony üzemmódra ,,felpörgetni" magukat, figyelmük szétszórt, szellemi és fizikai teljesítményük elmarad az egyébként rájuk jellemzőtől. Nincs motivációjuk, kedvetlenek, ingerlékenyek, feszültek, ráadásul figyelmetlenségük miatt az utakon, a munkahelyükön, de még otthon, a háztartásukban is folyamatos balesetveszélynek vannak kitéve. Ráadásul a nappali aluszékonyság több betegségnek is kiindulópontja, hajlamosító eleme is lehet, például a metabolikus szindróma, szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió is jobban fenyegeti őket.


Forrás: Andrea Piacquadio/pexels





Tenni a nappali aluszékonyság, a krónikus fáradtság ellen azonban csak a hátterében álló tényezők ismeretében lehet. Így, aki visszatérően küzd a nappali aluszékonyság tüneteivel, ne elégedjen meg egy plusz kávéval, mert az legfeljebb átmenetileg fedi el a tüneteket, hanem jól teszi, ha mihamarabb orvoshoz fordul és egy alapos kivizsgálással tisztázza ennek okait.


A hat leggyakoribb ok, ami nappali aluszékonysághoz vezet

Az alváshiány, kialvatlanság a leggyakoribb ok. Egy felnőtt embernek rendszeresen napi 7-8 óra alvásra akkor is szüksége lenne, ha ezt a zaklatott, modern életforma nem is teszi mindig lehetővé. Akik váltott műszakban dolgoznak vagy az éjszakai alvás rovására tévéznek, interneteznek, és azok, akik krónikus betegségben, depresszióban, diabéteszben esetleg olyan betegségben szenvednek, amelynek valamilyen tünete, például viszketés, irritáció, fájdalom, nehézlégzés vagy gyakori vizelés akadályozza a pihentető mélyalvást, azok mind több alváshiányt halmoznak fel, és a szervezetük a nappali aluszékonysággal jelzi, hogy egyre nehezebben tolerálja ezt.

Gyógyszerek, serkentők és élvezeti szerek is okozhatják a nappali álmosságot. A többféle, túl későn vagy nem megfelelő adagban alkalmazott nyugtató- és altatószerek nemcsak, hogy az éjszakai alvást nem segítik elő, de nappali levertséget, álmosságot is kiválthatnak. Ugyanígy egyes gyógyszerek mellékhatása, valamint a rendszeres vagy mértéktelen alkohol- és koffeinfogyasztás is felboríthatja az alvás-ébrenlét szokott ritmusát, arányát.

Alvási apnoe: hangos horkolással kísért, rövid, pár másodpercig tartó légzéskimaradás, mely súlyos esetben óránként akár 20-30 alkalommal is előfordulhat. Oka a felső légút valamilyen okból bekövetkező szűkülete, az ellazult garatfal összeesése, mely a vér nem megfelelő oxigén ellátottsága miatt pár másodperces megébredésekhez vezetve okoz fáradékonyságot és nappali aluszékonyságot.


Forrás: Marcus Aurelius/pexels





Narkolepszia, egy ritka alvászavar is okozhat nappali aluszékonyságot.A betegség a legváratlanabb helyzetekben ájulásszerű nappali elalvással járhat. Bizonyos agyban termelődő polipeptidek hiánya vagy elégtelen működése állhat a hátterében.

Alacsony vérnyomás - amiről kevesebbet beszélünk, mint a magas vérnyomásról, de okozhat kellemetlenséget, például nappali aluszékonyságot. Kis átmozgató torna, hideg víz, kávé segíthet, vagy pedig ha mód van rá, húsz perc alvás frissítő hatású.

Vas-, illetve vitaminhiány is jóval gyakrabban van a krónikus fáradtság hátterében, mint amennyiszer gondolnak erre! Ezért is érdemes évente egyszer laboratóriumi vizsgálatot kérni, hogy a vérképből egy esetleges vashiányos vérszegénység kiderülhessen. A B12 illetve a D-vitamin hiánya is járhat ilyen tünetekkel.


Link




 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Címkék: aluszékonysághoz, aluszékonysággal, kellemetlenséget, aluszékonyságot, légzéskimaradás, hiperszomniában, fáradékonyságot, megébredésekhez, teljesítményük, kiindulópontja, háztartásukban, legszívesebben, kivizsgálással, következményei, legváratlanabb, depresszióban, munkahelyükön, aluszékonyság, vérszegénység, interneteznek, laboratóriumi, kiderülhessen, kialvatlanság, felboríthatja, ingerlékenyek, visszafeküdne, előfordulhat, sikertelenül, rendszeresen, vérnyomásról, vitaminhiány, diabéteszben, visszatérően, leggyakoribb, narkolepszia, motivációjuk, sokadik kávét, nappali aluszékonyság, hiperszomnia tüneteit, álmosság olyan, hiperszomniában szenvedők, hatékony üzemmódra, egyébként rájuk, metabolikus szindróma, krónikus fáradtság, hátterében álló, plusz kávéval, legfeljebb átmenetileg, alapos kivizsgálással, felnőtt embernek, éjszakai alvás, pihentető mélyalvást, NAPPALI ÁLMOSSÁG, LEGGYAKORIBB OKA, Andrea Piacquadio, Marcus Aurelius,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nyíljatok meg  Aztán itt van egy másik szerep...  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Az embernek fiatal korában van  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Mélységes szomorúsággal  Szabó Norbert – Szabadsá...  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Síró nő  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Dóró Sándor: Tétova lét  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Törött csészék  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kakaós piskóta  Alvó baby  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Sajnos ezt elBalogozták  Ibolya  Ne engedd el kezem!  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Az embernek fiatal korában van  Ne engedd el kezem!  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Jóga férfiaknak  Alvó cica  Intelem  Alvó baby  Gősi Vali - Tükre lennék...  Jóga férfiaknak  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Atyám !  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Rejtő Jenő versei  Kakaós piskóta  Aztán itt van egy másik szerep...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Ez a miénk!  Szeretettel  Facebookon kaptam  Alvó cica  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Március 15 emlékére virágba bo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Kokárda  Hernádkak  Éljen a magyar szabadság!  Rochefoucauld - a bölcs  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Intelem  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sokadik kávét, nappali aluszékonyság, hiperszomnia tüneteit, álmosság olyan, hiperszomniában szenvedők, hatékony üzemmódra, egyébként rájuk, metabolikus szindróma, krónikus fáradtság, hátterében álló, plusz kávéval, legfeljebb átmenetileg, alapos kivizsgálással, felnőtt embernek, éjszakai alvás, pihentető mélyalvást, nappali aluszékonysággal, nappali álmosságot, éjszakai alvást, rendszeres vagy, alvás-ébrenlét szokott, felső légút, ellazult garatfal, ritka alvászavar, legváratlanabb helyzetekben, magas vérnyomásról, esetleges vashiányos, aluszékonysághoz, aluszékonysággal, kellemetlenséget, aluszékonyságot, légzéskimaradás, hiperszomniában, fáradékonyságot, megébredésekhez, teljesítményük, kiindulópontja, háztartásukban, legszívesebben, kivizsgálással, következményei, legváratlanabb, depresszióban, munkahelyükön, aluszékonyság, vérszegénység, interneteznek, laboratóriumi, kiderülhessen, kialvatlanság, felboríthatja, ingerlékenyek, visszafeküdne, előfordulhat, sikertelenül, rendszeresen, vérnyomásról, vitaminhiány, diabéteszben, visszatérően, leggyakoribb, narkolepszia, motivációjuk, mellékhatása, hiperszomnia, ellátottsága, altatószerek, kiválthatnak, polipeptidek, helyzetekben, bekövetkező, vizsgálatot, átmenetileg, betegségnek, amennyiszer, másodperces, felpörgetni, kedvetlenek, jellemzőtől, lecsukódhat, hajlamosító, tárgyaláson, érrendszeri, metabolikus, autóvezetés, ismeretében, százalékára, másodpercig, szervezetük, alváshiányt, akadályozza, gyógyszerek, alkalmazott, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 990
  • e Hét: 7334
  • e Hónap: 33957
  • e Év: 171329
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.