Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szinyei Merse Pál - Az ember és a természet ábrázolása
  2022-01-28 20:15:52, péntek
 
 





SZINYEI MERSE PÁL - AZ EMBER ÉS A TERMÉSZET ÁBRÁZOLÁSA


Egyesületünk hagyományokhoz híven, a 2022. évet is múzeumlátogatással kezdte.
A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak "AZ EMBER ÉS A TERMÉSZET ÁBRÁZOLÁSA" életművét bemutató kiállításon vettünk részt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel három csoportban, tárlatvezetéssel néztük meg a kiállítást.

A kiállítás február 20-án bezár, aki teheti, addig még megnézheti.








Szinyei Merse Pálnak, a magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. A 2021. november 12-től látogatható, mintegy 120 művet felvonultató kiállítás kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei életművében. A párhuzamosan kibomló kultusz- és képtörténet a művész kultúrtörténeti helyéről és művészetének jelentőségéről alkot új összképet.

A kiállítás Szinyei fő műveit magyar és nemzetközi - elsősorban osztrák, német és francia - kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be. A tárlatra több mint 20 külföldi festmény - köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet, Gainsborough remekművei - érkezett neves köz- és magángyűjteményekből. Nemcsak a Szinyei-életműből láthat a közönség gazdag, számos ritkán látható művet felvonultató válogatást, hanem Szinyei kultuszát is eddig példátlan részletességgel tekinti át a tárlat, olyan művészek alkotásain keresztül, mint Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél vagy a kortársaink közül Konkoly Gyula, Tót Endre és Szabó Ábel.

A kiállítást eredetileg 2020-ban, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából tervezte megrendezni a Magyar Nemzeti Galéria. A világjárvány azonban felülírta a múzeum tervét, így a tárlat csak most, 2021 őszén valósulhat meg, 2021. november 12. - 2022. február 20 között. Így viszont több olyan alkotást is kiállítottak, amit korábban még nem tudtak volna bemutatni, s amit a múlt században is csak ritkán láthatott a közönség. Ilyen például Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon (1867) című festménye, amely korábban a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a második világháború viszontagságai során tűnt el, de a közelmúltban felbukkant, és egy magyar származású New York-i műgyűjtő ajándékaként visszakerülhetett a múzeum gyűjteményébe. Szinyei Fehér fa (1909) című, magántulajdonban lévő műve pedig több mint száz év után látható ismét kiállításon.

Szinyei Merse Pál a 19. századi magyar képzőművészet formabontó, úttörő alakja, a magyar festészet első nagy koloristája. A művész müncheni tanulmányai alatt Carl von Piloty legendás osztályában tanult és a korabeli müncheni művészeti élet legkiválóbb festőivel barátkozott. A munkásságának első szakaszában festett művei - Majális, Lila ruhás nő, Hóolvadás, Pacsirta, Léghajó, Pipacsos mező - kulcsszerepet játszottak a modern magyar művészet megteremtésében. Fő művei a legismertebb magyar festmények közé tartoznak, a magyar kulturális emlékezet fontos részét képezik már több mint egy évszázada. Festményei - a tökéletes kompozíció, a képek átütő ereje, üdesége, merész színhasználata és sajátos természetábrázolása - mindannyiunkra hatnak. Szinyei nagysága abban rejlik, hogy francia kortársaival, az impresszionistákkal egy időben, de tőlük teljesen függetlenül, önállóan fedezte fel a napfény formákat felbontó és színalakító szerepét. Ő volt az első magyar festő, aki következetesen, teljesen korszerű és újító módon valósította meg a modern eszményeket a magyar festészetben, amely először általa tudott lépést tartani a legkorszerűbb európai áramlatokkal.

Szinyei életútját egyrészt a 19. századi kortársak műveinek kontextusában, másrészt az élete végén kialakult kultuszából visszavezetve, a beérkezett művész pozíciójából visszatekintve ismerhetjük meg a tárlaton. Három évtizeddel a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású életmű-kiállítása után, ily módon még jól ismert művei is eddig nem látott válogatásban, sajátos tematikus egységeken keresztül, új fénytörésben jelennek meg. A hazai és külföldi kölcsönöknek köszönhetően olyan Szinyei-művek is bemutatásra kerülnek, melyek csak ritkán láthatók: Anya és gyermekei I., Tündérek tánca, Parkban, Önarckép bőrkabátban, Szinyei Merse Zsófi portréja.

A kiállítás központi alkotása a magyar festészet egyik legismertebb műve, a Majális. A kép nemcsak a művész kultuszában játszott főszerepet, hanem önmagában is ikonikus jelentőséggel bír. A műnek az egyetemes művészetben betöltött helyét különleges, erre a kiállításra készített kisfilm járja körül. A kiállítás másik érdekessége a színtannal foglalkozó egység, amely a színek és a színérzékelés tudományán keresztül segít értelmezni Szinyei színgazdag festményeit. Külön egységekben jelenik meg továbbá az a négy történeti kiállítás, mely Szinyei pályafutása és életműve alakulását döntő mértékben meghatározta. A tárlat a Szinyei 20. századi és kortárs kultuszát bemutató teremmel zárul, amelyben a festő és művei reflexiók, parafrázisok, átiratok formájában elevenednek meg.
































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Címkék: magántulajdonban, tárlatvezetéssel, kultúrtörténeti, részletességgel, megteremtésében, következetesen, összefüggéseit, legjelentősebb, mindannyiunkra, jelentőségéről, gyűjteményéből, viszontagságai, visszatekintve, színhasználata, hagyományokhoz, gyűjteményébe, összefüggések, kontextusában, képzőművészet, színérzékelés, legkorszerűbb, szépművészeti, visszavezetve, munkásságának, jelentőséggel, kulcsszerepet, közelmúltban, ajándékaként, kölcsönöknek, felvonultató, meghatározta, párhuzamosan, parafrázisok, művészetének, kontextusban, világjárvány, magyar képzőművészet, nagy érdeklődésre, kiállítás február, életművét mutatja, párhuzamosan kibomló, művész kultúrtörténeti, kiállítás Szinyei, egykorú rokon, tárlatra több, közönség gazdag, kortársaink közül, kiállítást eredetileg, művész születésének, világjárvány azonban, múzeum tervét, tárlat csak, Szinyei Merse Pál, SZINYEI MERSE PÁL, EMBER ÉS TERMÉSZET ÁBRÁZOLÁSA, Szinyei Merse Pálnak, Magyar Nemzeti Galéria, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél, Konkoly Gyula, Szabó Ábel, Szinyei Merse Pál Vitorlás, Szépművészeti Múzeum, Szinyei Fehér, Szinyei Merse Zsófi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reggel van  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png virág  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png telefon  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png férfi  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Hiányzik  Ágai Ágnes – Csendélet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  képre írva  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Alázat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png rózsa csokor  Nem méltó hozzád  Png ház  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy lelki imádság  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Szabolcska Mihály – Ákác...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  Szívem  Jó éjszakát  képre írva  Próbálj meg ...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
magyar képzőművészet, nagy érdeklődésre, kiállítás február, életművét mutatja, párhuzamosan kibomló, művész kultúrtörténeti, kiállítás Szinyei, egykorú rokon, tárlatra több, közönség gazdag, kortársaink közül, kiállítást eredetileg, művész születésének, világjárvány azonban, múzeum tervét, tárlat csak, múlt században, második világháború, közelmúltban felbukkant, magyar származású, múzeum gyűjteményébe, magyar festészet, művész müncheni, korabeli müncheni, munkásságának első, modern magyar, legismertebb magyar, magyar kulturális, tökéletes kompozíció, képek átütő, napfény formákat, első magyar, modern eszményeket, magyar festészetben, legkorszerűbb európai, élete végén, beérkezett művész, kiállítás központi, művész kultuszában, egyetemes művészetben, kiállításra készített, kiállítás másik, színtannal foglalkozó, színérzékelés tudományán, magántulajdonban, tárlatvezetéssel, kultúrtörténeti, részletességgel, megteremtésében, következetesen, összefüggéseit, legjelentősebb, mindannyiunkra, jelentőségéről, gyűjteményéből, viszontagságai, visszatekintve, színhasználata, hagyományokhoz, gyűjteményébe, összefüggések, kontextusában, képzőművészet, színérzékelés, legkorszerűbb, szépművészeti, visszavezetve, munkásságának, jelentőséggel, kulcsszerepet, közelmúltban, ajándékaként, kölcsönöknek, felvonultató, meghatározta, párhuzamosan, parafrázisok, művészetének, kontextusban, világjárvány, születésének, érdeklődésre, gainsborough, kiállítottak, egyesületünk, köszönhetően, kortársaival, legismertebb, pozíciójából, áramlatokkal, festészetben, fénytörésben, válogatásban, kortársaink, festményeit, bemutatásra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 235
  • e Hét: 14330
  • e Hónap: 54151
  • e Év: 232026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.