Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így fog elpusztulni a Föld a pokoli forróságtól
  2022-04-24 22:30:28, vasárnap
 
 




Így fog elpusztulni a Föld a pokoli forróságtól
Elter Tamás2022.04.24. 20:26


Az általánosan elfogadott csillagfejlődési modell szerint a Naphoz hasonló tömegű csillagok miután felélték a nukleáris fűtőanyaguk bázisát jelentő hidrogénkészletüket, az életük alkonyán vörös óriássá alakulnak, és jelentős térfogatnövekedésen esnek át. Ez a komoly változás éltető központi csillagunkat, a Napot is kikerülhetetlenül eléri. A térfogatnövekedés miatt a Nap forró légköre elnyelheti a Földet, de az élet már jóval ezt megelőzően el fog tűnni a kék bolygóról.


A naplégkör megállíthatatlanul elkezd majd a Föld felé nyomulni

Központi csillagunk, a Nap, egy olyan G2V színképosztályba sorolt csillag, amely jelenleg a tízmilliárd éves fősorozatbeli életének pont a felénél jár. Anyagának legnagyobb részét, 73,5%-át a hidrogén alkotja,

ami a Nap magjában zajló termonukleáris fúzió során héliummá alakul.

A fősorozatbeli állapot azt jelenti, hogy a Nap a belsejében zajló hidrogénfúzió miatt jelenleg stabil egyensúlyi állapotban van.


A Nap, egy G2V színképosztályba sorolt fősorozatbeli csillag Forrás: Spaceweather.com






Ez az állapot azonban nem tart örökké: a hidrogén mennyiségének lecsökkenése miatt a távoli jövőben meg fog bomlani a gáznyomás és a gravitáció évmilliárdos egyensúlya, a nyomás lecsökken, és a Nap elkezd összehúzódni. A gravitációs összehúzódás miatt a magban viszont ismét növekedni kezd a nyomás és a hőmérséklet, ami miatt beindul a hélium magfúziója. (A fúzió során a hélium szénné alakul.)


A Nap jelenleg életciklusának a felénél jár Forrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra





A felszabaduló energia, ami mintegy 100 milliárd fokra hevíti a magot, a nyomást is megnöveli és felfújja a Napot: így alakul ki a távoli jövőben a vörös óriás állapot. A vörös óriássá válás során a felfúvódás miatt a Nap felszíne jelentősen megnövekszik, ezért a magban termelődő termonukleáris energia sokkal nagyobb felületen fog szétoszlani, vagyis a napfelszín hőmérséklete alacsonyabb lesz a jelenlegi 5780 Kelvin foknál, ezért a fénye is gyengébbé, vöröses színűvé válik.


Életük alkonyán - bizonyos tömeghatár felett - a csillagok felfúvódva vörös óriássá alakulnak át Forrás: Sky Notes





A vörös óriássá válással a Nap kikerül a csillagfejlődés fősorozatbeli ágából. Miután elégette az összes termonukleáris tüzelőanyagát, leáll a belsejében a magfúzió, megszűnik a sugárnyomás, és a Nap megmaradt anyaga a gravitációs összeomlás miatt

egy nagyjából Föld méretű szupersűrű fehér törpévé fog összezsugorodni,

befejezve ezzel hosszúra nyúlt életét.


Tudományos igényű művészi fantáziarajz a fehér törpévé zsugorodott Napról Forrás: Adam Makrenko, W.M. Keck Observatory





De vajon mi lesz a Földdel, mi fog történni a szülőbolygónkkal, miután a Nap vörös óriássá kezd válni?

Bizonyosnak látszik, hogy a Nap elpusztítja a Földet

Több modellszámítás is létezik a Nap felfúvódásának méretére. Az egyszerűbb becslések szerint a naplégkör egészen a Mars jelenlegi pályájáig fog kiterjedni, vagyis elnyeli a Földet. A helyzet azonban mégsem annyira egyszerű, mint amilyennek látszik.


A grafika azt szemlélteti, hogy a Nap mérete, miután vörös óriássá alakul, egészen a Marsig fog kiterjedni Forrás: ESA





Mivel a Nap a vörös óriás állapotot hozzávetőleg 7 milliárd év múlva fogja elérni, a napszél, vagyis a Napból történt folyamatos anyagkiáramlás miatt addigra jelentős tömegveszteséget szenved el. Amikor a Nap térfogata elkezd növekedni, az anyagkiáramlás intenzitása is erősebbé válik.

Az erős napszél hatására viszont a bolygók elveszítik a pályastabilitásukat,

és ezek az égitestek, így a Föld is spirális pályán elkezdenek távolodni a felvúvódó Naptól.


A napszél a Napból felszabaduló töltött részecskék állandó áramlása
Forrás: https://www.science.org/content/article/earth-s-magnetic-field-helped-life-evolve





A Naphoz viszonylag közeli Föld esetében tehát az a kérdés, hogy vajon a felfúvódás, vagy pedig a távolodás sebessége lesz-e gyorsabb, azaz elkerülheti-e a Föld, hogy ,,felfalja" a Nap?

Két asztrofizikus, K. Schröder, az University of Sussex (Nagy Britannia), valamint R. Smith, az Universidad de Guanajuato (Mexikó) kutatói alapos modellszámítást végeztek a Nap életének végső szakaszára vonatkozóan. Számításaik szerint, amikor 7,56 milliárd év múva a Nap eléri a vörös óriás állapotot, a jelenlegi tömegének mintegy 67 százalékát fogja elveszíteni, miközben a mostanihoz képest 256-szorosára növekszik a mérete.


Művészi fantáziakép a vörös óriássá felfúvódott Napról, és a napközelség miatt izzani kezdő FöldrőlForrás: Phys.org





A számítások azt mutatják, hogy a felfúvódás első szakasza meglepően gyorsan, alig öt millió év alatt lezajlik, és ebben a fázisban a Nap elnyeli a hozzá legközelebb keringő belső bolygót, a Merkúrt. Szemléltetésképpen; a Merkúr Naptól való legkisebb távolsága 46 millió kilométer, legnagyobb távolsága pedig megközelítően 70 millió kilométer.


A Vénusz űrszonda felvételen. A sűrű légkör miatt nem látszanak a felszíni alakzatok, csak a felhősávok. A Vénuszt is el fogja nyelni a vörös óriássá növekedő Nap Forrás: ESO/M. Kornmesser & NASA/JPL/Caltech





Az ezt követő 130 millió év alatt tovább folytatódik a Nap tágulása,

aminek a Vénusz bolygó válik második áldozatául.

A felvúvódási modell szerint a Nap tágulása gyorsabb lesz mint a Föld távlodási sebessége, ezért a szülőbolygónk sem kerülheti el a végzetét.


Egy sivár és kihalt bolygót fog mindörökre elnyelni a Nap


Noha a Föld megsemmisülése csak jóval több mint 7 milliárd év múlva várható, a kék bolygó ennél már sokkal hamarabb kietelen és élhetetlen forró pusztasággá válik
.

Művészi fantáziarajz a Föld forró katlanná vált felszínéről, és a hatalmasra duzzadt Napról
Forrás: Pixels





A Föld jelenleg a Nap lakhatósági zónájának a legideálisabb helyén, a zóna közepén kering az anyacsillaga körül. (A lakhatósági zóna azt a térrészt jelöli ki egy csillag körül, ahol a környezeti feltételek, a hőmérséklet és az atmoszférikus nyomás potenciálisan alkalmasak az élet kialakulásához és fennmaradásához, illetve a víz tartósan folyékony halmazállapotban való megmaradásához.)


Még jóval azt megelőzően, hogy a Nap vörös óriássá válna, a központi csillag megnövekedett felszíni hőmérséklete miatt az óceánok elpárolognak, és száraz kietlen hellyé fog válni a "kék bolygó" ( az ábra művészi illusztráció) Forrás: Afp





A számítások azt mutatják, hogy a Nap még jóval a vörös óriássá válása előtt, a fősorozatbeli léte alatt fogja elérni a legmagasabb felszíni hőmérsékletét. Schröder és Smith arra az eredményre jutottak, hogy egymilliárd év múlva a Nap felszíni hőmérséklete 5820 Kelvin fokra emelkedik. Ez első ránézésre nem tűnik túl soknak, mivel ,,csak" 50 K-el magasabb a jelenlegi értéknél, csakhogy ez azt jelenti, hogy a Nap energiakibocsátása kereken 26 %-kal fogja meghaladni jelenlegi energiakibocsátási szintjét. Ez pedig rendkívül jelentős hőmérsékletemelkedést okoz majd a Földön.


A felfúvódó Nap elviselhetetlen, pokoli forróságot okoz majd a Földön Forrás: Pixels





A világtenger és az összes felszíni víz elpárolog,

a Föld pedig gyakorlatilag ismét ugyanolyan olvadt állapotba fog kerülni, mint kialakulásának kezdetén. Amikorra a Nap eléri a vörös óriás állapotát, a Föld már 1,5 Csillagászati Egység (CSE) távolságra lesz tőle, az előzőekben vázolt folyamat eredményeként. (Egy CSE egyenlő a Nap-Föld közepes távolsággal, ami 149,9 millió kilométer.) A számítások arra utalnak, ez a távolság sem lesz elegendő ahhoz, hogy a Föld megmenküljön a Nap halálos szorításából.


A Föld a napba zuhanva fog végleg megsemmisülni ( művészi illusztráció) Forrás: Astro-Junkies




Amikor felfúvódó Nap külső légköre eléri a Földet, a csillag sűrűbb atmoszférikus gázába került bolygó kifelé tartó spirálozó mozgása az impulzusnyomaték-vesztés miatt irányt változtat, és a Nap irányába fordul. Ez a halálos, befelé tartó spirálozó mozgás hozza el a Föld végzetét, és anyabolygónk végső pusztulását. Élet ekkor már legalább hatmilliárd éve nem lesz a Földön; egy teljesen halott bolygót fog örökre elnyelni a Nap.


Link



















 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Címkék: impulzusnyomaték, csillagfejlődési, szülőbolygónkkal, tömegveszteséget, halmazállapotban, színképosztályba, modellszámítást, fennmaradásához, csillagfejlődés, összezsugorodni, elviselhetetlen, megmaradásához, életciklusának, kialakulásának, modellszámítás, felfúvódásának, termonukleáris, megsemmisülése, anyagkiáramlás, kialakulásához, fősorozatbeli, szülőbolygónk, hidrogénfúzió, mennyiségének, földrőlforrás, megsemmisülni, atmoszférikus, megnövekedett, tüzelőanyagát, gyakorlatilag, asztrofizikus, potenciálisan, hőmérsékletét, legideálisabb, eredményeként, csillagászati, pokoli forróságtól, általánosan elfogadott, nukleáris fűtőanyaguk, életük alkonyán, komoly változás, térfogatnövekedés miatt, tízmilliárd éves, hidrogén alkotja, fősorozatbeli állapot, belsejében zajló, állapot azonban, hidrogén mennyiségének, távoli jövőben, gravitáció évmilliárdos, nyomás lecsökken, gravitációs összehúzódás, Elter Tamás2022, Science Photo Library, MARK GARLICK, SCIENCE PHOTO LIBRARY, Mark Garlick, Science Photo Libra, Napról Forrás, Adam Makrenko, Keck Observatory, Nagy Britannia, Merkúr Naptól, Földön Forrás, Csillagászati Egység,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  képre írva  József Attila - Kopogtatás nél...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Különleges  IGEN így  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  39 ígéret  Kertem  Erdei gyöngyvirág  Jázmin  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péterre emlékezünk  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Magamnak  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Szívek  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Borzasztó  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Paul David Tripp Április 14  Bársony székben  Robert Merle tollából  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  képre írva  Anyák napjára  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Latinovits Zoltán tollából  Csend  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Spenót fasírttal  képre írva  Jó éjszakát  Az ember  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
pokoli forróságtól, általánosan elfogadott, nukleáris fűtőanyaguk, életük alkonyán, komoly változás, térfogatnövekedés miatt, tízmilliárd éves, hidrogén alkotja, fősorozatbeli állapot, belsejében zajló, állapot azonban, hidrogén mennyiségének, távoli jövőben, gravitáció évmilliárdos, nyomás lecsökken, gravitációs összehúzódás, magban viszont, hélium magfúziója, fúzió során, hélium szénné, felszabaduló energia, vörös óriás, vörös óriássá, felfúvódás miatt, magban termelődő, napfelszín hőmérséklete, jelenlegi 5780, csillagok felfúvódva, csillagfejlődés fősorozatbeli, összes termonukleáris, gravitációs összeomlás, nagyjából Föld, fehér törpévé, egyszerűbb becslések, naplégkör egészen, helyzet azonban, anyagkiáramlás intenzitása, erős napszél, bolygók elveszítik, felvúvódó Naptól, távolodás sebessége, jelenlegi tömegének, mostanihoz képest, napközelség miatt, felfúvódás első, hozzá legközelebb, sűrű légkör, felszíni alakzatok, felvúvódási modell, hatalmasra duzzadt, legideálisabb helyén, zóna közepén, anyacsillaga körül, lakhatósági zóna, térrészt jelöli, csillag körül, környezeti feltételek, atmoszférikus nyomás, élet kialakulásához, óceánok elpárolognak, ábra művészi, fősorozatbeli léte, legmagasabb felszíni, eredményre jutottak, jelenlegi értéknél, összes felszíni, előzőekben vázolt, számítások arra, napba zuhanva, csillag sűrűbb, teljesen halott, impulzusnyomaték, csillagfejlődési, szülőbolygónkkal, tömegveszteséget, halmazállapotban, színképosztályba, modellszámítást, fennmaradásához, csillagfejlődés, összezsugorodni, elviselhetetlen, megmaradásához, életciklusának, kialakulásának, modellszámítás, felfúvódásának, termonukleáris, megsemmisülése, anyagkiáramlás, kialakulásához, fősorozatbeli, szülőbolygónk, hidrogénfúzió, mennyiségének, földrőlforrás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 15408
  • e Hónap: 37896
  • e Év: 215771
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.