Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zseniális magyar mérnök találmánya tízezrek életét mentett
  2023-02-13 19:45:34, hétfő
 
 










A ZSENIÁLIS MAGYAR MÉRNÖK TALÁLMÁNYA TÍZEZREK ÉLETÉT MENTETTE VOLNA MEG TÖRÖKORSZÁGBAN
- CGA - 2023.02.13. 13:47


A mai napon már meghaladta a 33 ezret a február 7-i törökországi-szíriai földrengés halálos áldozatainak száma. Nem vitás, hogy a világ egykori legidősebb olimpiai bajnoka, a 2016-ban, 103 éves korában elhunyt Tarics Sándor zseniális találmánya, a földrengésbiztos építkezés alkalmazása tízezrek életét menthette volna meg - ha a térségben összeomlott házakat annak idején vízilabdázó olimpiai bajnokunk módszerével építik.

A hétfő délelőtti jelentések szerint minimum 33 ezer halálos áldozatot követelt a múlt hétfői, február hetedikei törökországi-szíriai földrengés, de a szakértők és a térségből hazatért magyar kutyás mentők becslése szerint még legalább ennyien feküdhetnek holtan a romok alatt.

A katasztrófa súlyossága, a pusztítás nem csupán a földmozgás erősségétől (7,5-7,8 a Richter-skálán) függ, hanem az épületek műszaki állapotától is, sőt talán ez utóbbitól még inkább.

Márpedig a szóban forgó házak nagyrészt régi építésűek voltak, kispórolták belőlük a cementet, és egyáltalán nem gondoskodtak a földrengésbiztos technológia alkalmazásáról. Ami persze nyilvánvalóan anyagi kérdés is.


Szabadalmaztatott találmány

Márpedig a hetvenes évek óta létezik ilyen technológia, amely egy zseniális magyar mérnök, Tarics Sándor szabadalmazott találmánya. Az óbudai születésű Tarics a 2010-es évek elején a földkerekség legidősebb élő olimpiai bajnoka volt, 2016-ban 103 éves korában hunyt el San Francisco melletti otthonában. Olimpiai aranyérmét 23 évesen, 1936-ban, Berlinben szerezte a magyar vízilabda-válogatott tagjaként. Tariccsal többször is volt alkalma találkozni e sorok írójának, 2013-ban S. Tóth Jánossal, a Nemzeti Sport újságírójával közösen könyvet is írtunk az idős sportemberről Tarics 100 címmel.

A Tarics-életműnek legalább annyira fontos eleme a földrengésbiztos építkezés technológiájának kifejlesztése, mint az olimpiai bajnoki cím.

Tarics a Budapesti József Nádor Műszaki és Gazdasági Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát a harmincas évek derekán, vízilabdás pályafutása befejeztével, 1941-ben hosszas tanulmányúton vett részt az Egyesült Államokban, majd 1943-ban hazatérve doktori fokozatot szerzett. A háború után, az utolsók egyikeként a határok lezárása előtt, 1948-ban még ki tudott vándorolni az Egyesült Államokba, ahol óriási karriert futott be építészmérnökként.
Dobostorta adta az ötletet

A földrengésbiztos építkezés technológiáját a hetvenes években dolgozta ki, az ötletet egy hungarikum, a dobostorta adta. A speciális édesség rétegesen épül fel (egy sor piskóta, egy sor csokikrém, majd a tetején égetett cukor), és Tarics úgy gondolta, a hasonló elven épített házakat nem dönti romba a földrengés, mivel az emeletek vízszintesen elmozdulnak, ahelyett, hogy a falak összetörnének.

Tarics Sándor 1979-es szabadalmában földrengés-szigetelő tömörgumi-pogácsákat használt, amelyeket azóta is előszeretettel alkalmaznak a középmagas épületeknél és az autópályahidaknál Japánban és az Egyesült Államokban, vagyis ott, ahol van rá pénz.

Tarics szabadalma akkor sikert aratott, hogy a magyar tudóst foglalkoztatták az ENSZ földrengésügyi szakbizottságában is.

Törökországban és Szíriában azonban nem volt pénz a Tarics-módszer alkalmazására, illetve a házak nagy része még 1979 előtt épült ósdi tákolmány volt, amelyek kártyavárként omlottak össze a földmozgás hatására, maguk alá temetve emberek tízezreit. Borítékolható, hogy az újjáépítés során már beépítik a Tarics-féle földrengés-csillapító gumipogácsákat...







A 103 éves korában elhunyt Tarics Sándor a világ legidősebb olimpiai bajnoka volt, az 1936-ban Berlinben a magyar vízilabda-válogatott aranyérmese.

Tarics Sándor 1913. szeptember 23-án született Budapesten. 1936-ban olimpiai bajnok. Pályafutását az Óbudai TE-ben kezdte, 1931-től 1940-ig a MAC játékosa. Főiskolai világbajnok: 1933, 1935 és 1937 Háromszor volt magyar bajnoki ezüstérmes és háromszor magyar bajnoki bronzérmes. 2011. augusztus másodika óta volt ő a világ legidősebb olimpiai bajnoka. A Budapesti Műszaki Egyetem gyémánt és rubindiplomáját is megkapta.

Tarics Sándor 1949-ben vándorolt ki Amerikába, ahol földrengésbiztos épületek tervezésével, feltalálóként jutott el a világhírig. Szabadalma nyomán több ezer, a természeti csapásnak ellenálló toronyház épült a világon. Az építészmérnök még a 70-es években fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a rengések erejét, így a magas épületek, a felhőkarcolók, de a hidak sem dőlnek össze.

Tagja volt például az ENSZ földrengésügyi bizottságának is. Szabadalmát, a rugós alapra épített felhőkarcolókat szerte a világban használták, ezer milliárd dollár értékű beruházásánál használták fel. A szabadalom: ruganyos alapra, gumis-fémes pogácsákra helyezte a magas épületeket, ez volt a találmány - mindig hangsúlyozza, nem egyedül találta ki -, amit a Dobos-torta réteges szerkezete és felépítése ihletett, mert így az épületek nincsenek kapcsolatban a talajjal. Ha pedig mozognak, a réteges szerkezet elnyeli a szeizmikus hullámokat.

A referenciája jobban nem is sikerülhetett volna, mert Los Angeles egyik részén, a Szent András törésvonal mentén, San Bernardinóban volt egy négyes - kisebbnek mondható - erősségű rengés. Az általa megálmodott épült sértetlen maradt, míg a többi összedőlt. A saját házát is ő tervezte, az is jól sikerült, mert amikor volt egy rengés, a lámpák leestek a falról vagy az asztalról, de a ház meg sem rendült. A Golden Gate-re vezető utakat is ezzel a technológiával látták el.

Építészeti munkásságát a Goethals emlékéremmel, és a Toulins medállal ismerték el, az amerikai építészek díját is kiérdemelte.


SZÁZADIK SZÜLETÉSNAPJÁRA KÉSZÜL AZ OLIMPIAI BAJNOK MAGYAR VÍZILABDÁZÓ

Link



MEGHALT A VILÁG LEGIDŐSEBB OLIMPIAI BAJNOKA, TARICS SÁNDOR


Link







 
 
0 komment , kategória:  Tudomány - technika  
Címkék: földrengésbiztos, technológiájának, foglalkoztatták, rubindiplomáját, felhőkarcolókat, születésnapjára, gumipogácsákat, szabadalmazott, alkalmazásáról, földrengésügyi, előszeretettel, technológiáját, építészmérnöki, törökországban, technológiával, alkalmazására, bizottságának, bernardinóban, tanulmányúton, összetörnének, szabadalmában, sikerülhetett, építészmérnök, beruházásánál, kártyavárként, nyilvánvalóan, feltalálóként, borítékolható, újságírójával, felhőkarcolók, sportemberről, kifejlesztése, gondoskodtak, referenciája, emlékéremmel, földkerekség, világ egykori, földrengésbiztos építkezés, térségben összeomlott, hétfő délelőtti, múlt hétfői, térségből hazatért, romok alatt, katasztrófa súlyossága, földmozgás erősségétől, épületek műszaki, szóban forgó, földrengésbiztos technológia, hetvenes évek, zseniális magyar, óbudai születésű, 2010-es évek, ZSENIÁLIS MAGYAR MÉRNÖK TALÁLMÁNYA TÍZEZREK ÉLETÉT MENTETTE VOLNA MEG TÖRÖKORSZÁGBAN, Tarics Sándor, Tóth Jánossal, Nemzeti Sport, Budapesti József Nádor Műszaki, Gazdasági Egyetemen, Egyesült Államokban, Egyesült Államokba, Óbudai TE-ben, Budapesti Műszaki Egyetem, Szent András, Golden Gate-re, SZÁZADIK SZÜLETÉSNAPJÁRA KÉSZÜL AZ OLIMPIAI BAJNOK MAGYAR VÍZILABDÁZÓ, MEGHALT VILÁG LEGIDŐSEBB OLIMPIAI BAJNOKA, TARICS SÁNDOR,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Julian Brass gondolata  Éretlen vers  Varga János Veniam - Fontos sz...  Radikális szeretet  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy lelki imádság  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyon különös  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem számIt  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Erdőn  Boldog születésnapot a ma ünne...  A kételkedés kezelése  Png férfi  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Leonardo da Vinci gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Annuska bar...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png csokor  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Minden harmadik...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Ágai Ágnes – Csendélet  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Popper Péter szavai  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Tavaszi kép  Png cica  Png cica  Kellemes vasárnapi kikapcsolód... 
Bejegyzés Címkék
világ egykori, földrengésbiztos építkezés, térségben összeomlott, hétfő délelőtti, múlt hétfői, térségből hazatért, romok alatt, katasztrófa súlyossága, földmozgás erősségétől, épületek műszaki, szóban forgó, földrengésbiztos technológia, hetvenes évek, zseniális magyar, óbudai születésű, 2010-es évek, földkerekség legidősebb, idős sportemberről, olimpiai bajnoki, harmincas évek, háború után, utolsók egyikeként, határok lezárása, hetvenes években, dobostorta adta, speciális édesség, tetején égetett, hasonló elven, emeletek vízszintesen, falak összetörnének, középmagas épületeknél, autópályahidaknál Japánban, magyar tudóst, házak nagy, földmozgás hatására, újjáépítés során, világ legidősebb, 1936-ban Berlinben, természeti csapásnak, 70-es években, rengések erejét, magas épületek, rugós alapra, világban használták, magas épületeket, épületek nincsenek, réteges szerkezet, szeizmikus hullámokat, referenciája jobban, általa megálmodott, többi összedőlt, saját házát, lámpák leestek, falról vagy, technológiával látták, amerikai építészek, földrengésbiztos, technológiájának, foglalkoztatták, rubindiplomáját, felhőkarcolókat, születésnapjára, gumipogácsákat, szabadalmazott, alkalmazásáról, földrengésügyi, előszeretettel, technológiáját, építészmérnöki, törökországban, technológiával, alkalmazására, bizottságának, bernardinóban, tanulmányúton, összetörnének, szabadalmában, sikerülhetett, építészmérnök, beruházásánál, kártyavárként, nyilvánvalóan, feltalálóként, borítékolható, újságírójával, felhőkarcolók, sportemberről, kifejlesztése, gondoskodtak, referenciája, emlékéremmel, földkerekség, befejeztével, kapcsolatban, vízszintesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 799
  • e Hét: 9254
  • e Hónap: 49075
  • e Év: 226950
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.