Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„A tölgyek alatt vágynám lenyugodni” – Ara
  2023-09-19 19:30:37, kedd
 
 ,,A TÖLGYEK ALATT VÁGYNÁM LENYUGODNI"


Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából felújították Arany János síremlékét a Fiumei úti sírkertben. Szombaton ünnepélyes keretek között leleplezték a megújult síremléket. Rákay Philip az Origónak azt mondta: 7-8 éves korában édesapja adott a kezébe Arany János- és Petőfi-köteteket, amelyek attól a pillanattól kezdve meghatározták az életét. " Aki Arany Jánost olvas,az a szívében és a lelkében is magyar marad örökké"- mondta Rákay Philip az Origónak. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetét fejezte ki, hogy a pár anyagi áldozatvállalásának köszönhetően újra méltó síremlék őrzi Arany János hamvait.
/Origó 2023.09.16./
Arany János síremlékének történeteÍrta: Mészáros Dávid - 2023. szeptember 17. 14:00A Fiumei úti sírkertben ünnepélyesen felavatták Arany János felújított síremlékét, amelyet az eredeti állapotának megfelelően állították helyre. A jól ismert bronzszarkofágot és a talapzatát szakműhelyben restaurálták, a sírhely környezetét és kerítését is rendbe hozták. A felújítás és az avatás alkalmából felidézzük Arany János budapesti életét, és bemutatjuk a síremlék felállításának történetét.

Arany János a nemzet koszorús költője: a Toldi-trilógia, A walesi bárdok vagy a Szondi két apródja csupán néhány remekmű abból a páratlan hagyatékból, amely nélkül szegényebb lenne az egyetemes magyar kultúra. Pest-Budára 1860 szeptemberében költözött, miután a Kisfaludy Társaság az igazgatójává választotta.

Az Arany család első lakása IX. kerületben, a mai Erkel utcában volt, ahová 1860 szeptemberében költözött feleségével, Ercsey Juliannával és két gyermekével: Arany Juliannával (Juliskával) és Arany Lászlóval. Juliska 3 évvel később, 1863-ban édesapja és saját szülővárosába, Nagyszalontára költözött, mert feleségül ment az ottani református lelkészhez, Szél Kálmánhoz.

Pesten készült fénykép 1863-ból: Arany János mellett ül a felesége, Ercsey Julianna, tőle jobbra Juliska leányuk. Hátul (balra) fiuk, Arany László és (jobbra) Szél Kálmán református lelkész, Arany Juliska vőlegénye áll (Forrás: OSZK Digitális Képarchívum)
Aranyék az Erkel utcából 1864 tavaszán költöztek az alig néhány házzal arrébb lévő Üllői út 7. szám alatti épületbe. Itt laktak akkor is, amikor a költő 1865 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) titkára lett. Eleinte a mai Petőfi Sándor utcában található Trattner-házba járt dolgozni, ahol az Akadémia működött, amíg 1865. december 11-én át nem adták az MTA mai, Széchenyi István téri új székházát.

Ekkor érte az Arany családot a tragédia: Juliska 1865. december 28-án tüdőbajban elhunyt, gyermeke, Szél Piroska még féléves sem volt. A költő ekkor jó időre elhallgatott, de akadémiai munkáját folytatta, sőt szolgálati lakást is kapott, dolgozószobával, szalonnal és fogadószobával, az MTA bérházában, amely az Akadámia hátsó homlokzatához csatlakozott, 1867. április 24-én, vagyis Szent György napján költöztek be.

Balra az MTA székháza, jobbra az MTA bérháza a mai Akadémia utca és Arany János utca sarkán. Klösz György 1880 és 1890 között készült fényképe (Forrás: Fortepan/Képszám: 82119)
Unokájuk, Piroska 1868-tól lakott velük, ekkortól ők nevelték. Aranyéknak 1870-től nem kellett lakbért fizetniük, és azután sem kellett kiköltözniük, hogy 1879-ben Aranyt saját kérésére (egészségügyi okokból) felmentették főtitkári teendői alól.

Arany és családja 1877-től minden nyáron kiköltözött a Margitszigeti Nagyszállóba. A második emeleten lévő háromszobás szállásuk ablakai a pesti oldalra néztek: Arany szeretett itt lenni, gitározni, rajzolni és írni Őszikék-verseit. A szigetről térképvázlatot is készített.

Klösz György 1880-1890 között készült felvétele a Margitszigeti Nagyszállóról a pesti Duna-partról nézve (Forrás: Fortepan/Képszám: 82298)

Legkedvesebb helyét a sziget tölgyfái alatt találta meg: itt elvonultan élvezhette a csendet, saját gondolatai kibontakoztatását, a szigetet átjáró hűs szellőt vagy a kismadarak énekét. A tölgyek alatt című verse is ezekről az élményekről szól. Utolsó versszakban óhaját fejezte ki, hogy itt szeretne örök nyugalomra lelni, ha elérkezik az idő:

,,A tölgyek alatt
Vágynám lenyugodni,
Ha csontjaimat
Meg kelletik adni;
De, akárhol vár
A pihenő hely rám:
Egyszerüen, bár
Tölgy lenne a fejfám!"

Balra a költő saját térképrajza a szigetről, kedvenc tölgyeinek helye piros karikával jelölve (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1917. március 4.). Jobbra 1912-es fénykép Arany tölgyeiről (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1912. június 30.)
Arany Jánost az Akadémia bérházában lévő lakásban érte a halál 1882. október 22-én, egy héttel egykori barátja, Petőfi Sándor szobrának avatóünnepsége után (amelyen rosszullét miatt nem tudott részt venni, bár kortársa, Gyulai Pál irodalomtörténész szerint ez az avató volt a költőóriás életének utolsó öröme).

Órákkal Arany halála után Gerlóczy Károly, Budapest alpolgármestere felkereste a gyászoló családot, és összehívott egy rendkívüli tanácsülést a temetéssel kapcsolatos fővárosi teendőkről. Az első kijelölt sírhelyet elutasította a család, a második helyszín, egy kicsi háromszögű tér már megfelelt.

Aranyt az MTA székházában ravatalozták fel, olyan tisztelettel, ami államférfiak halála esetén volt szokás: Deákhoz hasonlóan őt is a székházból kísérték a Fiumei úti (akkor Kerepesi) temetőbe. 1882. október 24-én temették el, az értelmiség színe-java és az ország vezetői politikusai is ott voltak: Andrássy Gyula, Trefort Ágoston, Apponyi Albert, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán és nagyon sokan mások.

Dörre Tivadar rajza Arany János ravataláról az MTA előcsarnokában (Forrás: Vasárnap Ujság, 1882. november 5.)
A főváros tanácsa 1882. november 14-én kérdést intézett az MTA-nak, hogy hajlandó-e a közköltségből fedezendő díszsír ügyét vállalni, beleértve a befolyó összegek kezelését. November 25-én a főváros törvényhatósági bizottsága már meg is szavazott 1000 forintot erre a célra. Két nappal később az Akadémia közölte a fővárosi tanáccsal, hogy a síremléket Arany János családja szeretné felállítani, ezért az MTA nem is indított gyűjtést.

Létezik egy síremlékterv Ybl Miklós aláírásával, 1883. március 7-i keltezéssel, melyet Budapest Főváros Levéltárának honlapján, az Ybl Miklós Virtuális Archívumban bárki megtekinthet. Itt azt olvashatjuk: az egyszerű kialakítású, hasáb alakú szarkofág lépcsőződő talapzaton áll, a három lépcsőfok magas emelvény alatt dongaboltozatos sírkamra látható, benne öt koporsó számára elegendő hely. A sarkain akantuszos akrotérionnal kiképzett szarkofág fedelén cserépfedést imitáló felület figyelhető meg. Mint írják: nem derül ki, milyen anyagokból készült volna, ha ez a síremlék valósul meg.

Az Ybl féle Arany János síremlék első tervlapja 1883-ból (Forrás: Budapest Főváros Levéltára, Ybl Miklós Virtuális Archivum)
Az Ybl-féle Arany János síremlék másik tervlapja az oldalhomlokzatot mutatja (Forrás: Budapest Főváros Levéltára, Ybl Miklós Virtuális Archivum)
Pár hónappal később több lap is arról tudósított, ugyanazt a forrást használva, hogy Arany János síremléke ditrói márványból készül. ,,A sarkofag födele pikkely-hálózatot tüntet fel, mely a két csúcson kagylóban végződik ; a födél közepét ciprus-lombokon nyugvó, bronzból öntött babérkoszorú foglalja el. A talapzat egyik lapjába jön a felirat, a sarkofag oldalára pedig a név: Arany János. A födél súlya egymagára 92 mázsát tesz ki s a sarkofaghoz szükséges kőzet kibányászása és M.-Vásárhelyre való szállítása 600 frtba kerül" - számolt be a részletekről a Budapesti Hírlap 1883. augusztus 1-jén, ám későbbi híradás nincs erről az elképzelésről.

Arany János özvegye, Ercsey Julianna egy négykoporsós családi sírbolt építését kérvényezte, hogy mindannyian együtt, egy helyen nyugodhassanak. A beadott terveket a fővárosi tanács 1884. június 8-án engedélyezte. Itt válik érdekessé a síremlék egyik alkotójának kiléte, ugyanis ezen a terven Kallina Mór építész neve szerepel (az ügyiratban rajzok nincsenek). Számos kutatás Gerster Kálmánt nevezi meg az egyik, és Stróbl Alajos szobrászt a másik alkotónak (ők ketten több alkalommal is dolgoztak együtt, nekik köszönhetjük még többek között Deák és Kossuth mauzóleumát is ugyanebben a sírkertben).

Klösz György 1890 utáni felvétele Arany János síremlékéről a Fiumei úti sírkertben (Forrás: Fortepan/Képszám: 82505)
A díszsír a temető 14-es parcellájának sarkán található. Talapzata két különböző anyagból készült, az alsót piszkei mészkőből faragták, és ezen helyezkedik el egy gránitból készült kőalapzat. Ennek négy sarkán áll egy-egy kézzel faragott oroszlán lábfej (úgynevezett ,,mancsok"), amelyek tartják az alkotás fő részét, a bronzból készült, trapéz alakú szarkofágot: egyik oldalán olvasható Arany János neve, másik oldalán pedig születésének és halálának dátuma.

A szarkofág visszahelyezésének pillanatai 2023. szeptember 11-én (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
A síremlék legfelső eleme a bronzkoporsó fedelére illeszkedik: egy pálmaággal díszített és szalaggal átkötött babérkoszorút formáz, melyek a dicsőség és az örökkévalóság szimbólumai. A szarkofághoz hasonlóan ez is bronzból készült. Ez a síremlék egyetlen olyan eleme, ami az eredeti állapothoz képest megváltozott: az 1954-es restaurálás során a koszorú szerkezeti módosításokkal, és körülbelül 90 fokkal elfordítva került vissza a szarkofág tetejére.

A bronzkoszorú visszahelyezése a szarkofág fedelére (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
A síremléket egy oroszlánfejekkel és oroszlánlábakkal díszített öntöttvasból készült korlát veszi körül, lekerekített háromszög formában.

A vaskerítést, annak díszítőelemeit is restaurálták (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
Olyan tisztelet övezte Arany Jánost, hogy részben megvalósították a versében fogalmazott óhaját, miszerint a Margit-sziget tölgyei alatt szeretne nyugodni: a díszsírt körülvevő vaskerítés mellé három, a szigetről áthozott tölgyfacsemetét ültettek. Az azóta felnőtt, több mint 100 éves kocsányos tölgyekből kettő ma is él.

A tűző déli nap elől Arany tölgyfái (balra fent és a létra mögött) segítik árnyékolással a helyreállítás munkatársait (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
Alig néhány hónappal a síremlék elkészülte után, 1885. február 21-én a költő özvegye, Ercsey Julianna elhunyt. Egy évvel később, 1886 tavaszán kettejük unokája, Szél Piroska is életét vesztette (ugyanúgy tüdőbajban, mint annak idején édesanyja, Juliska). 1898-ban Arany László is meghalt. Mind a négyen (tehát a költő is) a föld alatti sírboltban nyugszanak.

A gránit talapzaton egy bronztekercsen olvashatjuk a költővel együtt nyugvó családtagok neveit: Arany Jánosné (Ercsey Julianna), Piroska unokájuk és Arany László fiuk (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)Az emlékmű a második világháborúban megsérült, a szarkofágon lőfegyverek okozta lyukakat kellett befoltozni. A restaurálást 1954-ben végezték el. Az ezt követő évtizedek során a síremléken számos kisebb és néhány nagyobb kopás keletkezett, főként a kőtömbökön. A feliratok sok helyen megfakultak, a fémfelületek rozsdásodtak. Már 2022-ben eldőlt, amikor a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Petőfi család díszsírját mecénás támogatásával felújította, hogy Arany János síremlékének restaurálása is megvalósítható hasonló konstrukcióban.

Móczár Gábor főigazgató a Pestbudának azt nyilatkozta, hogy minden ilyen felújítást részletes kutatásnak kell megelőznie, például milyen szerkezeti megoldásai vannak a műnek, egyes elemek mikor kerültek oda, esetleg milyen korábbi elemekből lehet visszaállítani. Hozzátette, a múltat sem eltörölni, sem átírni nem akarják, ezért minden síremléknél az eredeti állapot visszaállítására törekszenek. A főigazgató azt is nyilatkozta, hogy a nemzeti emlékhelyek felújítása minden résztvevőt inspirál, és a jövőben további fontos síremlékek felújítása várható.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a Fiumeiben mesélt lapunknak a síremlék felújításának részleteiről (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)
A talapzatokat műhelyben, magasnyomású vízzel tisztították meg, a biológiai szennyeződéseket homokszórásos mélytisztítással oldották meg. Az idegen anyagokat kivésték és betétezéssel javították. A talapzatok hosszú távú állagmegóvása érdekében azokat impregnálták. Szakműhelyben restaurálták és tisztították a bronz szarkofágot, illetve a díszsír körüli vaskerítést is. Móczár Gábor kiemelte azt is, hogy Arany János síremléke anyagában az eredeti állapotokat tükrözi. A síremlék és környezetének felújítási terveit Kuli László építész készítette, a kő- és fémrestaurátori munkákat Amler Gábor irányította, Veres Kálmán pedig a fémrestaurátori munkákat végezte. A kerítésen belüli kiskertből kikerültek az agresszív borostyánok, helyükre új növényeket ültettek.

Közelebből az oroszlánlábak (úgynevezett ,,mancsok"), melyek a szarkofágot tartják (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
A felújítások végeztével a síremléket 2023. szeptember 11-én helyezték vissza eredeti helyére, a 14-es parcellába, lapunk ezt az eseményt a helyszínen követhette végig. Ünnepélyes avatása 2023. szeptember 16-án, szombaton volt. ,,A legtökéletesebb magyar költő hamvainak síremléke előtt állva elsősorban hálát kell adnunk azért, hogy a 206 éve, Nagyszalontán született Arany János életművének köszönhetően nemzedékek sora ismerkedhetett meg a magyar nyelv egyedülálló szépségével" - mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: ,,Arany János a leggazdagabb szókincsű, anyanyelvünket legjobban értő, érző, ismerő és használó óriása, pártatlanul gazdag irodalmunk egyik legfényesebb csillaga"

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója úgy fogalmazott: ,,Arany János ránk hagyott irodalmi hagyatéka kultúránknak nemcsak megkerülhetetlen része, de olyan alapja, amely nélkül a rá következő korok alkotásai értelmezhetetlenek". Kiemelte: a Nemzeti Örökség Intézete a Miniszterelnökség támogatásával folyamatosan újítja a Nemzeti Sírkertbe tartozó, rossz állapotban levő sírokat, és 2013-as megalakulása óta több száz síremléket újított fel országszerte.

A felújítás előtt halványan látszódott, most már jól kivehető Arany feleségének külön felirata a síremlék legalsó, mészkőből készült talapzatán (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)
Arany János utolsó kívánsága, ha nem is pontos elképzelései szerint, de teljesült: tölgyek alatt alussza örök álmát, szeretett családja társaságában. Síremlékét immáron újra régi szépségében láthatjuk, ha ellátogatunk a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertbe.


LinkRákay Philip és felesége magánadományából felújították Arany János síremlékét /2023.09.16./

Link

 
 
0 komment , kategória:  Arany János  
Címkék: magánadományából, oroszlánfejekkel, bronzszarkofágot, megkerülhetetlen, oldalhomlokzatot, szennyeződéseket, oroszlánlábakkal, visszaállítására, mélytisztítással, fémrestaurátori, dongaboltozatos, dolgozószobával, visszahelyezése, megvalósították, alpolgármestere, tölgyfacsemetét, legtökéletesebb, avatóbeszédében, törvényhatósági, nagyszalontára, anyanyelvünket, avatóünnepsége, előcsarnokában, megvalósítható, bronztekercsen, szeptemberében, térképvázlatot, világháborúban, módosításokkal, nyugodhassanak, díszítőelemeit, visszaállítani, konstrukcióban, ismerkedhetett, felállításának, fogadószobával, megújult síremléket, kezébe Arany, pillanattól kezdve, eredeti állapotának, talapzatát szakműhelyben, sírhely környezetét, avatás alkalmából, síremlék felállításának, nemzet koszorús, walesi bárdok, páratlan hagyatékból, egyetemes magyar, igazgatójává választotta, ottani református, alig néhány, költő 1865, TÖLGYEK ALATT VÁGYNÁM LENYUGODNI”, Rákay Philip, Wieber Orsolya, Arany János, Arany János-, Arany Jánost, Gulyás Gergely, Mészáros Dávid, Kisfaludy Társaság, Ercsey Juliannával, Arany Juliannával, Arany Lászlóval, Szél Kálmánhoz, Ercsey Julianna, Arany László, Szél Kálmán, Arany Juliska, OSZK Digitális Képarchívum, Magyar Tudományos Akadémia, Petőfi Sándor, Széchenyi István, Szél Piroska, Szent György, Klösz György, Margitszigeti Nagyszállóba, Margitszigeti Nagyszállóról, Vasárnapi Ujság, Gyulai Pál, Órákkal Arany, Gerlóczy Károly, Andrássy Gyula, Trefort Ágoston, Apponyi Albert, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Dörre Tivadar, Vasárnap Ujság, Budapest Főváros Levéltárának, Miklós Virtuális Archívumban, Budapest Főváros Levéltára, Miklós Virtuális Archivum, Ybl-féle Arany János, Budapesti Hírlap, Kallina Mór, Gerster Kálmánt, Stróbl Alajos, Both Balázs, Arany Jánosné, Nemzeti Örökség Intézete, Móczár Gábor, Kuli László, Amler Gábor, Veres Kálmán, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget, Nemzeti Örökség Intézetének, Nemzeti Sírkertbe, Fiumei Úti Nemzeti Sírkertbe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Somlyó Zoltán - Orgonával  Mindent de mindent visszakap  Walter Chrysler mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Zilahy Lajos gondolata  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Bornyi Veronika haiku verse  Andrássy Réka - A bolond Böske  Dóró Sándor: Embernek maradni  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Megígért békesség  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Az ember emlékekből áll  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Vannak emberek  Egy barátság története  Latinovits Zoltán tollából  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Vidámság  Anyák napjára  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Annyira tisztelem a szabadságo...  Emlékezz  Ma van a magyar költészet napj...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  A felvilágosodás...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  James Allen  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Ismeretlen: Ikarusz monda  Egy gondolat  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  jó reggelt  Andrássy Réka - A bolond Böske  Mindig lesz olyan  Baranyi Ferenc - N i n c s  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  A sorsod  Ady Endre - Mindegy átka  Esterházy Péterre emlékezünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét kedves látogatóimna...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Krisztinától  IGEN így  Ott van 
Bejegyzés Címkék
megújult síremléket, kezébe Arany, pillanattól kezdve, eredeti állapotának, talapzatát szakműhelyben, sírhely környezetét, avatás alkalmából, síremlék felállításának, nemzet koszorús, walesi bárdok, páratlan hagyatékból, egyetemes magyar, igazgatójává választotta, ottani református, alig néhány, költő 1865, költő ekkor, második emeleten, pesti oldalra, szigetről térképvázlatot, pesti Duna-partról, sziget tölgyfái, szigetet átjáró, kismadarak énekét, tölgyek alatt, élményekről szól, pihenő hely, költő saját, halál 1882, héttel egykori, avató volt, költőóriás életének, gyászoló családot, rendkívüli tanácsülést, temetéssel kapcsolatos, első kijelölt, második helyszín, kicsi háromszögű, székházból kísérték, értelmiség színe-java, ország vezetői, főváros tanácsa, közköltségből fedezendő, befolyó összegek, főváros törvényhatósági, fővárosi tanáccsal, síremléket Arany, egyszerű kialakítású, három lépcsőfok, sarkain akantuszos, síremlék valósul, oldalhomlokzatot mutatja, forrást használva, sarkofag födele, födél közepét, talapzat egyik, sarkofag oldalára, födél súlya, sarkofaghoz szükséges, négykoporsós családi, helyen nyugodhassanak, beadott terveket, fővárosi tanács, síremlék egyik, terven Kallina, ügyiratban rajzok, másik alkotónak, temető 14-es, alsót piszkei, gránitból készült, bronzból készült, síremlék legfelső, bronzkoporsó fedelére, pálmaággal díszített, örökkévalóság szimbólumai, szarkofághoz hasonlóan, síremlék egyetlen, eredeti állapothoz, 1954-es restaurálás, koszorú szerkezeti, szarkofág tetejére, bronzkoszorú visszahelyezése, szarkofág fedelére, versében fogalmazott, díszsírt körülvevő, szigetről áthozott, azóta felnőtt, tűző déli, létra mögött, helyreállítás munkatársait, síremlék elkészülte, költő özvegye, évvel később, föld alatti, gránit talapzaton, bronztekercsen olvashatjuk, költővel együtt, második világháborúban, szarkofágon lőfegyverek, restaurálást 1954-ben, síremléken számos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 76 db bejegyzés
Összes: 4837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 924
  • e Hét: 4091
  • e Hónap: 26579
  • e Év: 204454
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.