|
2015-11-19 19:01:39, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Japánban és Ázsia más vizes élőhelyein vadon nő a Wasabia japonica, többbnyire patakok, folyók medrének szélén. Az egyre nagyobb kereslet miatt ma már több helyen termesztik is, amihez hegyi patakok tiszta vizét használják. A wasabigyökér a torma, a mustár és a káposztafélék rokona.
Hívják japán tormának is, mert csípőssége ennek is inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik. A friss wasabigyökér egyébként lágyabb aromájú a tormánál és az üzletekben kapható wasabipornál és pasztánál is, mely utóbbiak egy része egyébként nem is wasabiból készül, hanem a jóval olcsóbb tormából, amit mustárporral kevernek, ételfestékkel zöldítenek. (A japánok ezt ,,nyugati wasabinak" nevezik.) Igazi wasabigyökeret Japánon kívül nehéz beszerezni, ha sikerül, rendkívül drága.
A wasabigyökérnek (hivatalosan nem is gyökér, hanem ,,rizóma", vagyis földalatti szárrész) a tormához hasonlóan igen kedvezőek az élettani hatásai: jól hat az emésztésre, fertőtlenítő, illatosító. Az antibakteriális tulajdonság nyilván szerepet játszott abban, hogy a japánok hagyományosan majd' minden nyershalas ételhez feltálalják - mely nyers halak régebbi korokban nem mindig feleltek meg maximálisan a mai egészségügyi elvárásoknak. (Japánban egyébként létezik wasabis fogpaszta is.)
A reszelt wasabiból vagy porból készült paszta a szusi-, szasimitálak elengedhetetlen tartozéka. Egyesek a hagyományos dipként szolgáló szójaszószba keverik, mások közvetlenül a halra kenik, azt mártják a szójába. A szusiban persze már eleve van kevés wasabikrém a hal és a rizs között is, hogy illatosítsa a halat, s kis pikantériát adjon neki.
A jó szusi egyszerűnek tűnik, pedig sok apró részletnek kell stimmelnie. Ilyen a halvágás tisztasága, a hal-rizsarány és a hőmérséklet - a jó szusiban a rizs langyosba hajló, a hal pedig hűvös, de nem jégszekrényhideg. A két réteg közt, a halra kenve, hajszálvékony wasabikrém.
A wasabi kellemesen frissíti a salátaöntet is, ilyen formán különösen jól illik tenger gyümölcseiből való salátákhoz. Hagyományosan adják sobatésztához is - dashival és nyers tojással tálalva.
Kiválóan illik - a tormához hasonlóan - a céklához is. Íme egy példa a csúcsgasztronómiából - Heiko Antoniewicz rövid idő alatt klasszikussá vált Fingerfood című könyvéből.
Igen jó csemege a friss wasabilevél is. Enyhébben ugyan, de ,,wasabisan" csíp, s jó garnírung készíthető belőle. Szokták éjszakára ecetes-sós marinádban állni hagyni, vagy röviden szójaszószos vízben blanísírozni. De a levelet tempuratésztába mártva ki is lehet sütni, bő olajban. Hasonlóképpen - adott esetben főzeléknek is - jól felhasználható a retek és a fiatal cékla levele is, melyeket napjainkban méltatlanul borít a feledés homálya.
forrás:fűszerkalaúz |
|
|
0 komment
, kategória: Fűszerkalauz |
|
Címkék: jégszekrényhideg, elengedhetetlen, tempuratésztába, wasabigyökérnek, antibakteriális, felhasználható, wasabigyökeret, gyümölcseiből, káposztafélék, ételfestékkel, hasonlóképpen, sobatésztához, hagyományosan, hajszálvékony, fertőtlenítő, szasimitálak, wasabigyökér, klasszikussá, mustárporral, szójaszószba, szójaszószos, egészségügyi, fűszerkalaúz, wasabipornál, blanísírozni, elvárásoknak, pikantériát, tulajdonság, egyszerűnek, illatosítsa, antoniewicz, napjainkban, maximálisan, orrjáratban, feltálalják, salátaöntet, egyre nagyobb, káposztafélék rokona, nyelven érződik, friss wasabigyökér, üzletekben kapható, része egyébként, jóval olcsóbb, tormához hasonlóan, élettani hatásai, antibakteriális tulajdonság, japánok hagyományosan, reszelt wasabiból, hagyományos dipként, halra kenik, szusiban persze, rizs között, Heiko Antoniewicz,
|
|
|
|
egyre nagyobb, káposztafélék rokona, nyelven érződik, friss wasabigyökér, üzletekben kapható, része egyébként, jóval olcsóbb, tormához hasonlóan, élettani hatásai, antibakteriális tulajdonság, japánok hagyományosan, reszelt wasabiból, hagyományos dipként, halra kenik, szusiban persze, rizs között, halvágás tisztasága, hőmérséklet –, rizs langyosba, halra kenve, wasabi kellemesen, friss wasabilevél, levelet tempuratésztába, fiatal cékla, feledés homálya, jégszekrényhideg, elengedhetetlen, tempuratésztába, wasabigyökérnek, antibakteriális, felhasználható, wasabigyökeret, gyümölcseiből, káposztafélék, ételfestékkel, hasonlóképpen, sobatésztához, hagyományosan, hajszálvékony, fertőtlenítő, szasimitálak, wasabigyökér, klasszikussá, mustárporral, szójaszószba, szójaszószos, egészségügyi, fűszerkalaúz, wasabipornál, blanísírozni, elvárásoknak, pikantériát, tulajdonság, egyszerűnek, illatosítsa, antoniewicz, napjainkban, maximálisan, orrjáratban, feltálalják, salátaöntet, méltatlanul, hivatalosan, hagyományos, közvetlenül, hőmérséklet, wasabilevél, wasabikrém, zöldítenek, földalatti, nyershalas, emésztésre, illatosító, beszerezni, kellemesen, stimmelnie, részletnek, tisztasága, üzletekben, készíthető, használják, marinádban, termesztik, fingerfood, többbnyire, élőhelyein, salátákhoz, főzeléknek, csípőssége, tartozéka, garnírung, könyvéből, enyhébben, wasabisan, fogpaszta, hasonlóan, kedvezőek, egyébként, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 247
- e Hét: 3114
- e Hónap: 9486
- e Év: 60277
|
|
|