Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szociális járadék változása
  2008-01-31 13:08:18, csütörtök
 
   
  Változások az átmeneti-, és a rendszeres szociális járadékban
A rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékának új szabályozása.



A megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszere 2008. január 1-jével jelentős mértékben átalakult. Bevezetésre került az egészségkárosodás mértékének vizsgálatán alapuló új minősítési rend, illetve egy új ellátás, a rehabilitációs járadék. Az ellátások közötti összhang megteremtése érdekében 2008. január 1-jétől változik a megváltozott munkaképesség csökkenésen alapuló egyéb szociális ellátások szabályozása is. Az átalakítás a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka szabályozását jelenti.

Ezen ellátásokat az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007 (XII.23.) Korm. rendelet szabályozza.


Az új rendszer főbb elemei:
§ a munkaképesség csökkenés mértékének vizsgálata helyett az egészségkárosodás vizsgálatán alapuló új minősítési rendszer kerül bevezetése,
§ az ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység folytatására vonatkozó szabályozás átalakul,
§ az újbóli elhelyezkedés esélyének növelése céljából a munkaügyi központtal való együttműködési kötelezettség terheli a rendszeres szociális járadékban részesülők egy meghatározott körét,
§ módosulnak az ellátás iránti igény benyújtására vonatkozó szabályok.


A változás legfontosabb elemei az ellátásokat újonnan igénylők esetében:
A legtöbb változás azok esetében érvényesül, akik az ellátás megállapítására vonatkozó igényüket 2008. január 1-jét követően nyújtották be.
§ Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet az új minősítési rend szerint végzi el az egészségkárosodás, illetve a szakmai munkaképesség csökkenésének mértékének vizsgálatát. Így az átmeneti járadékra, illetve a rendszeres szociális járadékra vonatkozó igényt legalább 50%-ot elérő munkaképesség-csökkenés helyett 40%-ot elérő egészségkárosodás, a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka iránti igényt 36%-os munkaképesség csökkenés helyett legalább 29%-os egészségkárosodás esetén lehet benyújtani.

§ Az ellátás folyósítása mellett jelenleg a rokkantsági nyugdíjjal megegyező szabályok szerint lehet keresőtevékenységet folytatni. Ez a szabályozás a következőképpen alakul át: a járadék folyósítása melletti keresőtevékenységből származó kereset, jövedelem hat havi átlaga nem haladhatja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80%-át.

§ Azoknak az egészségkárosodást vizsgáló szakértői bizottság által rehabilitálhatónak minősített rendszeres szociális járadékban részesülőknek, akik tíz éven belül még nem érik el a nyugdíjkorhatárt és nem foglalkoztatottak, az újbóli elhelyezkedés esélyének növelése céljából a jogszabály a munkaügyi központtal való együttműködési kötelezettséget ír elő. Számukra az ellátás megállapításának feltétele, annak igazolása, hogy szerepelnek az álláskeresők nyilvántartásában. Az igazolást a területileg illetékes munkaügyi központok adják ki. A nyilvántartásba vételen túl álláskeresési megállapodás megkötésére 2009-január elsejétől kerül sor.

§ Új eleme az átmeneti járadék és a rendszeres szociális járadék szabályozásának, hogy az ellátás folyósítása iránti igényt azon keresőtevékenység időtartama alatt, illetve annak megszűnését követő két éven belül lehet benyújtani, mely alatt az egészségkárosodás bekövetkezett. A kereső tevékenység folytatása esetén az ellátás akkor kérhető, ha az igény benyújtását megelőző négy naptári hónapra vonatkozó kereset, jövedelem havi átlaga nem haladja meg a mindenkor kötelező legkisebb munkabér 80%-át.

§ Az új szabályozás szerint nem csak az alkalmazásban állók, hanem valamennyi kereső tevékenységet folytató személy benyújthatja az ellátás megállapítására vonatkozó igényét, amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel. Ezzel azok a vállalkozók is részesülhetnek az ellátásban, akik egészségkárosodásuk miatt nem képesek vállalkozói tevékenységüket a korábbi szinten folytatni, tehát az abból származó jövedelmük legalább négy hónapon keresztül nem éri el a minimálbér 80%-át.

§ Az ellátás iránti igényt továbbra is a területileg illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz kell benyújtani, az ,,Igénybejelentés egészségkárosodáson alapuló ellátás elbírálásához" című nyomtatványon, illetve mellékelni kell a ,,Nyilatkozat az egészségkárosodáson alapuló ellátások megállapításához szükséges komplex minősítési eljárás lefolytatásához" című dokumentumot. A dokumentumok az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról (www.onyf.hu) letölthetőek.


A változás legfontosabb elemei az átmeneti járadékban és a rendszeres szociális járadékban már részesülők körében:
Azon esetekben, amikor az ellátás 2007. december 31-ét megelőzően került megállapításra, vagy az ellátás iránti igényt 2007. december 31-éig benyújtották, a 2008. január 1-jét megelőző szabályokat kell alkalmazni, tehát az ellátás folyósítására vonatkozóan 2008 január 1-jétől lényegi változás nem következett be.


A későbbiekben az ellátás folyósítására vonatkozó szabályok az alábbiak szerint módosulnak:
§ 2009. december 31-ét követően az ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység folytatására vonatkozó új szabályokat kell alapul venni, tehát a járadék folyósítása melletti keresőtevékenységből származó kereset, jövedelem hat havi átlaga nem haladhatja majd meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80%-át.

§ Az esedékes felülvizsgálat során a munkaképesség csökkenés mértékének vizsgálata helyett az egészségkárosodás mértéke kerül majd megállapításra, így a korábban legalább 50%-os munkaképességcsökkenés 40%-os egészségkárosodásnak felel majd meg.

A legfontosabb változások a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka vonatkozásában:
§ Az ellátás megállapításának feltétele a korábbi 36%-os munkaképességcsökkenés helyett 29%-os egészségkárosodás. Azonban azok esetében, akik már keresetkiegészítésben részesülnek, és az egészségkárosodási járadék iránti igény benyújtásakor érvényes szakértői véleménnyel rendelkeznek, továbbra is elfogadható a 36%-os munkaképességcsökkenés igazolása.

§ Az ellátás folyósításának új eleme 2009. december 31-ét követően az ellátás folyósítása melletti kereső tevékenységre vonatkozó szabályok fentiek szerinti módosulása lesz.

Az ellátások havi összegei 2008. január 1-jétől:
Korhatár felettiek rendszeres szociális járadéka: 26 620-30 680 Ft.
Korhatár alattiak rendszeres szociális járadéka 26 420 Ft.
Átmeneti járadék: várható nyugdíj 75 %-a.

Egészségkárosodási járadék: korábbi keresettől függően differenciált, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát. (85 500 Ft)
A föld alatti bányamunkát végző személyek keresetkiegészítésre vonatkozó szabályok változása:

2008-január 1-jétől jelentős mértékben egyszerűsödik a bányász dolgozók keresetkiegészítésének szabályozása is.
Legjelentősebb változás a kiegészítés összegének éves emelésére vonatkozó egyszerűsödés. Így a keresetkiegészítés összege az adott évre tervezett, és a Költségvetési Törvényben kihirdetett fogyasztói árnövekedés mértékével emelkedik. Ezt figyelembe véve 2008-január elsejével 4,8%-os fogyasztói árnövekedést kell alapul venni.

Az ellátásra vonatkozó igényeket továbbra is a Magyar Államkincstár illetékes területi igazgatóságaihoz kell benyújtani.
A keresetkiegészítésre vonatkozó szabályozást 2008.január 1-jétől az egyes bányászati dolgozók társadalombiztosítási kedvezményeiről szóló 23/1991. (II. 9.) Korm. rendelet tartalmazza.

2008-01-27 11:34
Kapcsolódó cikkek
A rokkantnyugdíjazás januártól érvényes szabályai
Változások a házi segítségnyújtásban, gondozásban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megállapításának, nyugdíjkorhatárt, megállapításához, igazgatóságaihoz, kedvezményeiről, következőképpen, lefolytatásához, szabályozásának, nyilvántartásba, kötelezettséget, megállapítására, igénybejelentés, tevékenységüket, ellátórendszere, igazgatósághoz, együttműködési, megállapításra, munkaképességű, részesülhetnek, felülvizsgálat, vonatkozásában, folyósításának, rehabilitációs, legjelentősebb, munkaképesség, tevékenységre, meghatározott, benyújtásakor, költségvetési, háromszorosát, államkincstár, szabályozását, tevékenységet, elhelyezkedés, részesülőknek, csökkenésének, rendszeres szociális, átmeneti járadék, bányász dolgozók, megváltozott munkaképességű, egészségkárosodás mértékének, rehabilitációs járadék, ellátások közötti, megváltozott munkaképesség, munkaképesség csökkenés, egészségkárosodás vizsgálatán, ellátás folyósítása, újbóli elhelyezkedés, munkaügyi központtal, meghatározott körét, ellátás iránti, változás legfontosabb, Országos Rehabilitációs, Szociális Szakértői Intézet, Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, Költségvetési Törvényben, Magyar Államkincstár,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png lepke  George Byron - Ahogy itt jár -...  A kételkedés kezelése  Png rózsa csokor  Szívem tiéd  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Egy hatékony szolga  Az engedelmesség miért nem vál...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Irgalom és ítélet  Soha ne kedvezz...  Nevem  Sokan azt tartják  A sors  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Nem tudhatod  Irgalom és ítélet  Akarat  Png fotel  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Adakozás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fekete István - Akác  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hazára minden embernek szükség...  Soha ne kedvezz...  Albert Einstein gondolata  Alázat  Akarat  A másik dolog,  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem méltó hozzád  Png nő  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Garai Gábor - Takarítás  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  Facebookon kaptam  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
rendszeres szociális, átmeneti járadék, bányász dolgozók, megváltozott munkaképességű, egészségkárosodás mértékének, rehabilitációs járadék, ellátások közötti, megváltozott munkaképesség, munkaképesség csökkenés, egészségkárosodás vizsgálatán, ellátás folyósítása, újbóli elhelyezkedés, munkaügyi központtal, meghatározott körét, ellátás iránti, változás legfontosabb, ellátásokat újonnan, legtöbb változás, ellátás megállapítására, szakmai munkaképesség, átmeneti járadékra, rokkantsági nyugdíjjal, következőképpen alakul, járadék folyósítása, mindenkori kötelező, ellátás megállapításának, álláskeresők nyilvántartásában, területileg illetékes, nyilvántartásba vételen, egészségkárosodás bekövetkezett, kereső tevékenység, ellátás akkor, igény benyújtását, mindenkor kötelező, alkalmazásban állók, egyéb feltételeknek, korábbi szinten, abból származó, minimálbér 80%-át, átmeneti járadékban, ellátás 2007, ellátás folyósítására, alábbiak szerint, esedékes felülvizsgálat, egészségkárosodás mértéke, korábban legalább, legfontosabb változások, korábbi 36%-os, ellátás folyósításának, ellátások havi, öregségi nyugdíj, föld alatti, kiegészítés összegének, adott évre, ellátásra vonatkozó, egyes bányászati, megállapításának, nyugdíjkorhatárt, megállapításához, igazgatóságaihoz, kedvezményeiről, következőképpen, lefolytatásához, szabályozásának, nyilvántartásba, kötelezettséget, megállapítására, igénybejelentés, tevékenységüket, ellátórendszere, igazgatósághoz, együttműködési, megállapításra, munkaképességű, részesülhetnek, felülvizsgálat, vonatkozásában, folyósításának, rehabilitációs, legjelentősebb, munkaképesség, tevékenységre, meghatározott, benyújtásakor, költségvetési, háromszorosát, államkincstár, szabályozását, tevékenységet, elhelyezkedés, részesülőknek, csökkenésének, differenciált, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 158
  • e Hét: 995
  • e Hónap: 9599
  • e Év: 45540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.