Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A húsvéti nyúl története
  2016-03-30 12:43:00, szerda
 
   
 
Újabban a kicsik már az óvodában megtanulják a híres nyuszi történetét. Jó, legyen! Karácsonykor jön az angyal, aki a fa alá helyezi az ajándékokat, de Húsvétkor mit tegyünk? Hova helyezzük a nyuszi ajándékait?
Az angolszász "Húsvét" (Easter) szó eredete a kereszténység előtti Eostre Holdistennő nevére vezethető vissza, legalábbis Bede Venerabilis angol középkori történetíró szerint. A magyar húsvét szavunk a hús ekkori elfogyasztását jelöli.
Mivel számos kultúrában a nyuszik szoros kapcsolatban állnak a Holddal, Eostre istennőt nyuszik képében ábrázolták.
husveti_nyuszi
A húsvéti tojásokat hozó nyuszi története eredetileg Németországból származik. A hagyomány szerint, a jó gyerekeket a Mágikus Nyuszi, az Oschter Haws egy csokoládétojásokkal teli kosárral ajándékozza meg.
Egy régebbi történet szerint pedig, egy asszony, aki nagyon szerette a gyerekeket, színes tojásokkal teli kosarakat rejtett el oly módon, hogy azt a gyerekek hamar megtalálják.
A Húsvét szimbólumai, ahogyan mindannyian tudjuk a nyuszi és a piros tojás, amelyeket még a kereszténység előtti korszakból vettük át. Valójában ezek a szimbólumok nem állnak szoros összefüggésben Jézus halálával és feltámadásával;ők csak a tavasz jövetelét, valamint a növényzet és a termékenység megjelenését hirdetik.
Egy régi legenda szerint Eostre istennő a téli időszakban egy sebzett madarat talált egy mezőn. Hogy megmentse a haláltól, átváltoztatta nyuszivá, ám ez megőrizte tojásrakó képességét. Köszönetképpen a nyuszi kidíszítette a tojásokat, és az istennőnek ajándékozta.
Más hagyományok
Habár nem egy különleges állat, a nyuszi számos kultúrában az istenség szent üzenetközvetítője. A kínai kultúrában, a nyuszi egy olyan teremtmény, amely a Holdon él, és az élet lényegével, a rizs őrlésével foglalkozik.
A buddhisták számára a nyuszi ugyancsak egy különleges állat. A legenda szerint mivel nem volt mit felajánljanak Indra istennőnek, a nyúl saját magát készítette el a szent tűzben, és jutalomképpen a Holdra helyezték.
Az amerikaiak számára is a nagyfülű állat egy legendás szereplő. Egyes törzsekben mai napig él az a legenda, miszerint a nyuszi hozta az emberiségnek a tüzet.
Az ókori Egyiptomban a nyuszi egy különleges helyet foglalt el, mint a termékenység szimbóluma, miközben a német hagyományok szerint ő az, aki minden tavasszal új életet teremt a Földön.

Sz. A.
Forrás: szatmar.ro
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, novellák  
Címkék: feltámadásával, elfogyasztását, köszönetképpen, németországból, összefüggésben, kereszténység, felajánljanak, átváltoztatta, jutalomképpen, kapcsolatban, megjelenését, kidíszítette, termékenység, karácsonykor, emberiségnek, történetíró, megtalálják, foglalkozik, egyiptomban, venerabilis, hagyományok, megtanulják, szimbólumok, mindannyian, ajándékozta, ajándékozza, ajándékokat, szimbólumai, holdistennő, gyerekeket, kultúrában, istennőnek, korszakból, tojásokkal, ábrázolták, eredetileg, óvodában megtanulják, híres nyuszi, nyuszi ajándékait, kereszténység előtti, magyar húsvét, nyuszik szoros, húsvéti tojásokat, hagyomány szerint, régebbi történet, gyerekek hamar, piros tojás, tavasz jövetelét, termékenység megjelenését, régi legenda, téli időszakban, sebzett madarat, Eostre Holdistennő, Bede Venerabilis, Mágikus Nyuszi, Oschter Haws,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Jó éjszakát  Alvó kutyák  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Kövesd a vezetőt  A máj egészségét biztosító és ...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  A csend aranyat ért  Maci az északi fény alatt  Leereszkedés és olvadás  Alvó kutyák  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Jó éjszakát  Heltai Jenő: Március  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Nem jár  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  üdvözöllek!  Az út  Facebookon kaptam  Esti képek  Esti kép  Nem azt látja  Nem azt látja  Nem jár  Facebookon kaptam  képre írva  Sir Andrew Lloyd Webber  A pálma a győzelem és a diadal...  Táplálékok a máj egészségének ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Öröknek hinni . . .  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Ratkós beszületései a szereplő...  A jó kedv a világon  Válaszok a halál után  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Amikor még kicsi voltál...  Levél lány  Alvó kisfiú  A csend aranyat ért  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Maci az északi fény alatt  Szép estét  Maci az északi fény alatt  Boldogság  Mi van, ha?  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Levél lány  Humor is meg nem is szerinted?  Szép estét  Szép álmokat!  Hibáztam már  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó baby  Facebookon kaptam  képre írva  Képes idézet !  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Nem azt látja  Karinthy Frigyes: Almafa  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Szép estét  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet ! 
Bejegyzés Címkék
óvodában megtanulják, híres nyuszi, nyuszi ajándékait, kereszténység előtti, magyar húsvét, nyuszik szoros, húsvéti tojásokat, hagyomány szerint, régebbi történet, gyerekek hamar, piros tojás, tavasz jövetelét, termékenység megjelenését, régi legenda, téli időszakban, sebzett madarat, nyuszi kidíszítette, istennőnek ajándékozta, különleges állat, nyuszi számos, istenség szent, kínai kultúrában, olyan teremtmény, élet lényegével, rizs őrlésével, buddhisták számára, nyuszi ugyancsak, legenda szerint, nyúl saját, szent tűzben, amerikaiak számára, nagyfülű állat, legendás szereplő, nyuszi hozta, ókori Egyiptomban, különleges helyet, termékenység szimbóluma, német hagyományok, feltámadásával, elfogyasztását, köszönetképpen, németországból, összefüggésben, kereszténység, felajánljanak, átváltoztatta, jutalomképpen, kapcsolatban, megjelenését, kidíszítette, termékenység, karácsonykor, emberiségnek, történetíró, megtalálják, foglalkozik, egyiptomban, venerabilis, hagyományok, megtanulják, szimbólumok, mindannyian, ajándékozta, ajándékozza, ajándékokat, szimbólumai, holdistennő, gyerekeket, kultúrában, istennőnek, korszakból, tojásokkal, ábrázolták, eredetileg, időszakban, képességét, legalábbis, lényegével, történetét, törzsekben, buddhisták, készítette, különleges, amerikaiak, ajándékait, szimbóluma, angolszász, teremtmény, helyezték, valójában, tavasszal, amelyeket, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 792
  • e Hónap: 12497
  • e Év: 51498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.