Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újabb részletek a Vizoviczki-birodalomról - a Fidelitasszal
  2012-06-29 23:28:07, péntek
 
  2012-06-29. 12:17
Újabb részletek a Vizoviczki-birodalomról - a Fidelitasszal évtizedes kapcsolatokat ápolt

A rendőrségi korrupciós ügy főszereplője, Vizoviczki László a szórakozóhelyeit és a neki dolgozó rendőröket is szigorú, jól bevált módszerekkel irányította. A birodalom azonban túl nagyra nőtt, és erősebb lett a felszámolásához fűződő érdek, mint a fenntartásához. A kivételezett helyzetnek vége, a börtönből lehetetlen lesz egyben tartani.
Vizoviczki László szórakoztatóipari birodalma saját elmondása szerint 40 helyből áll. A cégadatokból kiderül, hogy a nevéhez két nagy (Belváros Holding Kft., CP-Invest Kft.) és több tucatnyi kisebb cég tartozik. Mintegy 25 nagyobb szórakozóhelye van: a legnagyobb központ a Hajógyári-sziget a maga 11 létesítményével, de a cégcsoporthoz tartozik további számos kisebb hely Budapest belvárosában.
Kozmetikázott eredmények
A Vizoviczki-cégek hivatalos, a cégadatbázisokban fellelhető mérlegeredményei nevetségesek. A Hajógyári-szigeten lévő 11 szórakozóhely például a leadott beszámolók szerint alig tízmilliós nyereséget termelt 2010-ben, és 47 milliót 2011-ben.
Hogy az adatok érthetőbbek legyenek, érdemes felidézni, hogy a sziget szórakozóhelyein egy erős hétvégén 20-30 ezer ember is megfordul: 2000 forintos átlagos fejenkénti költéssel, és az iparágban szolidnak mondható 100 százalékos haszonkulccsal kalkulálva is több tízmilliós nyereség keletkezik.
A cégcsoport mérleg szerinti eredményein végignézve máshol is vannak "kreatív könyvelésre" utaló jelek. A Nyugati pályaudvar épületéből hét évnyi huzavona után idén áprilisban kilakoltatott diszkót üzemeltető kft. 2010-ben18 milliós veszteséget termelt, 2011-ben 17 milliós adózott eredményt produkált. A Mammutban és a Westendben lévő kávézók és éttermek 2010-ben együttesen nullszalldósak voltak, 2011-ben 11,6 milliós veszteséget produkáltak. A Nagymező utcai Moulin Rouge nullszaldó körül teljesített, a debreceni szórakozóhelyek tavalyelőtt 20, 2011-ben hárommilliós mínuszban zártak.
Ezt természetesen csökkentik a rezsikiadások, hozzáadódnak viszont a szintén jelentős összegű szponzori pénzek. Iparági becslések szerint a hajógyári Vizó-cégek egy jó hétvégén több tízmillió forint nettó profitot termelnek. Ennek fényében a hasonló nagyságrendű éves eredmények csakis kozmetikázottak lehetnek.
A feketejövedelmek kényszere
Vizoviczki elfogásakor a rendőrök 420 millió forint készpénzt találtak. Az összeg jól mutatja, hogy mekkora tételek forogtak Vizoviczki kezei alatt, ugyanakkor arra a problémára is rávilágít, hogy bizonyos nagyságrendű fekete jövedelmet már nem egyszerű tisztára mosni. Ezért az újabb és újabb helyek megvásárlása egyfajta kényszer is volt: a visszautasíthatatlan ajánlatokkal így-úgy kész helyzet elé állított régi tulajdonosok elé letett készpénzhalmok pedig hosszabb távon még nagyobb bevételt termeltek.
A Vizoviczki-birodalomhoz alapvetően kétféle vendéglátóipari modell tartozott. A kisebb belvárosi éttermeket, kávézókat nem ő üzemeltette, itt csak a bérleti díjat szedte be, valamint - ha kellett - biztosította a védelmet.
A kisebb számú, de nagyobb bevételt hozó nagyobb szórakozóhelyeket viszont az ő cégei működtetik. Ezek egyébként többnyire nem luxusmulatók: a felső-közép árkategóriához tartoznak, ahol sok pénzt el lehet költeni rongyrázásra és drága italokra, de a promóciós kampányok miatt mindig akadnak olcsó, ,,locsolós" italmárkák is, így nem muszáj feltétlenül vagyonokat költeni a bulizásra.
Egyedi rendszer a lopások ellen
A vendéglátós tulajdonosok legnagyobb problémája az, hogy a készletek fogyását és a bevétel alakulását csak akkor tudják folyamatosan nyomon követni, ha benn állnak a pultban, a kassza mellett. Ha nincsenek ott, biztosan lehetnek benne, hogy előbb-utóbb meglopják őket, és mivel sok ember jár-kel a pultban, utólag nem mindig könnyű kideríteni, hogy ki a tettes.
Vizoviczki jól megfizette a dolgozóit, így aki megbízhatónak bizonyult, az hosszú távon is normálisan kereshetett nála. A lopások minimalizálására pedig komplett üzemeltetési szisztémát alakított ki.
Szétválasztotta a pénz és az áru mozgatását, így más csapat tölti a pultot itallal, mint aki elad, a nagyobb címleteket pedig olyan pénzcsapdában gyűjtik, amihez utóbb a pultosok már nem tudnak hozzáférni. A műszak végén a pénzt elviszik, és máshol számolják meg, és megint egy külön csapat végzi a standolást (napi készletleltározást), ami alapján azonnal közlik is, hogy nagyjából mennyinek kell lennie a bevételnek.
A hiány így szinte azonnal kiderül, lopni pedig sokkal nehezebb, mert egymástól függetlenül dolgozó emberek összejátszására van szükség. Azonkívül nem is igazán érdemes: Vizoviczki nem az az ember, akivel bárki szívesen húz ujjat, és ezt a nála dolgozók is mind tudták: nem a kirúgás lett volna a legfájdalmasabb.
A pultban nem lehetett drog
Volt és jelenlegi munkatársai nem akartak beszélni a Vizoviczki szórakozóhelyein kapható drogokról, amik azonban más források szerint nagyon komoly, a pultokéhoz mérhető bevételi forrást jelentettek. Azt mindenki megerősítette, hogy a partidrogokat, illetve az elit helyeken és VIP-szekciókban felbukkanó kokaint teljesen külön csapat értékesítette; a pultokban sosem lehetett anyag.
,,Egy olajozottan működő gépezet volt" - közölte az egyik forrás, arra utalva, hogy a Hajógyári szigeten hétről hétre pontosan lehetett tudni, mikor, hol, kinél mihez lehet hozzájutni. A dealerek viszonylag szabadon mozoghattak, hiszen nem kellett rendőrtől tartaniuk, így csak arra kellett figyelniük, hogy ne az avatatlanok orra előtt történjen az adásvétel.
Hová tegyék a profitot?
A Vizoviczki-birodalomban a múlt mellett egyre komolyabb kérdés a jövő. A szórakozóhelyeken azt is lehet hallani, hogy a főnök túl sokat tud túl nagy emberekről ahhoz, hogy leültessék, de többen is azt gondolják, hogy egy ekkora botrányt lehetetlen megúszni.
,,Ha Vizoviczki sokáig marad rács mögött, a fegyelmen és félelmen alapuló, jól bevált üzemeltetési rendszer a távollétében szép lassan szét fog rohadni" - mondta az egyik külső forrás. Szerinte a bevétel eddig feketén keletkező részét nem célszerű hirtelen kifehéríteni, mert az nehezen megválaszolható kérdéseket vet fel a múlttal kapcsolatban, és ezért ellentétes az előzetesben ülő Vizoviczki érdekével. A fokozódó ellenőrzések mellett azonban nehéz lesz a ,,kreatív könyvelést" a szokott módon folytatni.
,,A jól kialakított rutin miatt a helyek egy ideig elpöfögnek, ám a keletkező milliókat valahová tenni kell, ennyi pénz pedig túl nagy csábítás ahhoz, hogy továbbra is mindenki lojális maradjon a Vizóhoz" - mondta egy, az összes többi forráshoz hasonlóan névtelenséget kérő rivális klubtulajdonos.
Túllépett egy szintet
A terjeszkedés egyre nagyobb pénzt, hatalmat, de egyre nagyobb ismertséget is jelentett, és a legtöbb forrás szerint ez volt a bukás valódi oka: Vizoviczki túl nagyra nőtt. A rendőrség és a többi hatóság puha bánásmódja ugyanis csak egy bizonyos ingerszint alatt volt fenntartható.
Orbán Viktor bejelentése szerint személyesen ő kezdeményezte a rendrakást, miután 2010-ben a kezébe nyomtak egy dossziét Vizoviczki birodalmáról és a BRFK elnéző bánásmódjáról. Ha valóban a miniszterelnök adott is utasítást az ügy felgöngyölítésére, az első lépést akkor sem ő tette meg: kellett lennie legalább egy embernek, aki ismerte a Vizoviczki körüli viszonyokat, és összeállított róla egy dossziét, mert nagyobb érdeke fűződött ehhez, mint hogy más módon esetleg maga is profitáljon a kialakult helyzetből.
Évtizedes kapcsolat a rendőrökkel
Vizoviczki jó kapcsolata a rendőrséggel több mint két évtizedes múltra tekint vissza. A '90-es évek elején, az egyik első budapesti night club, a XIX. kerületi Red Palace tulajdonosaként még bevitték a razziázó rendőrök, de már akkor előbb elengedték, mint azokat a lányokat, akik rávallottak a begyűjtés után.
A kapcsolatépítés haszna akkor mutatkozott meg először, amikor az évtized közepén az olajozásból átmentett vagyonokkal sokan megpróbáltak átnyergelni a budapesti éjszakára. Az éles konkurenciaharc ellenére Vizoviczki mégis megerősödve, egy hálózat fejeként figyelhette, ahogy a többi night club sorra zárja be kapuit.
A túléléshez és a növekedéshez elengedhetetlen volt a rendőri támogatás. Az Index már 2009-ben írt arról a rendszerről, ami Vizoviczkinek is lehetővé tette a hatósági védelem kiépítését. A rendőrségen belül ugyan tiltották, de valójában elnézték, hogy a kollégák éjszakai helyeken egészítsék ki jövedelmüket.
Gergényi Péter, a BRFK egykori főkapitánya még 2003-ban hirdetett zéró toleranciát az állomány körében szokásos mellékállásokkal kapcsolatban, de meghagyta a lehetőséget, hogy énekesként vagy nyelvtanárként kiegészítő jövedelemhez juthassanak. A biztonsági őri és a portaszolgálatos munkákért azonnali kirúgás járt, ezt azonban egészen a most kipattant botrányig nem vette komolyan senki.
A legnagyobb felvevőpiacot pedig éppen a portaszolgálat és a biztonsági csapat jelentette a bárokat, lokálokat, kocsmákat őrző cégeknél. A tulajdonosok ezt azért favorizálták, mert rendőr alkalmazottjukon keresztül a kollégákkal rendszeresen el tudták simíttatni a kisebb ügyeket. A rendőrök a tiltott, de jól fizető éjszakázással néhány nap alatt adómentesen megduplázhatták szerény fizetésüket.
Protezsált rendőri karrierek
Az éjszakai helyek üzemeltetői számára azért jelentett nagy előnyt egy-egy jól kiválasztott rendőr, mert meg tudta akadályozni, hogy verekedésekből, szurkálásokból, garázdaságokból ,,felesleges balhék", büntetőügyek, vagyoni és nem vagyoni kártérítéssel járó perek legyenek. Kifejezetten keresték a tekintélyes, széles kapcsolati hálóval rendelkező rendőröket, a Rendészeti Szakközépiskola oktatóit, kiképzőit és a Rebisz embereit, akik éjszakánként tizenöt-húszezer forintot is kereshettek ,,civilben".
Megkönnyítette a fontos információk beszerzését az is, hogy a magyar rendőrség úgy engedi el operatív pozícióban lévő embereit, hogy leszerelésük után teljesen kikerülnek a belső elhárítás látóköréből.
Vizoviczki állítólag arra is ügyelt, hogy a portaszolgálattal kezdő fiatal rendőrök karrierjét egyengesse, mert később lekötelezettként magasabb pozícióban még nagyobb hasznot hajthattak számára. Ezek alapján egyáltalán nem tűnik túlzásnak az a sajtóban megjelent becslés, amely szerint több százra rúgott azoknak a rendőröknek a száma, akik különféle testületeknél dolgozva Vizoviczki fizetési listájáról kaptak jövedelmet.
Politikai építkezés az alapoknál
Az előrelátó építkezés terén nemcsak a bizniszben és a rendőri kapcsolatokban mutatkoztak meg Vizoviczki képességei, hanem a politikában is. Az már korábban ismert volt, hogy a 2010-es váltás után rögtön megpróbált a jelenlegi kormányzattal jó viszonyba kerülni. Elektronikus zenei fesztivált rendezett Szent István éjszakája címmel a Hajógyári-szigeten, később pedig segélykoncertet a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak javára. A kormánypártok felé indított akciókat azonban már jó előre megalapozta, így nem meglepő, hogy a segélyakció védnökei között kitüntetett szerepet kapott a Fidelitas.
A Fidesz ifjúsági tagozata ugyanis közel egy évtizedes kiegyensúlyozott kapcsolatban állt Vizovickivel. A szervezet 2003-tól rendszeresen az ő tulajdonában lévő helyeken tartotta rendezvényeit. A Fidelitas visszajáró vendég volt például a Dokkban, a Hajógyári-szigeten. A szervezet rendezett itt tisztújító kongresszust, Fidesz-Fidelitas megállapodás-aláíró ceremóniát és laza bulikat is. A hagyomány egészen tavaly karácsonyig folytatódott, amikor a Moulin Rouge-t bérelték ki zártkörű rendezvényre. A tizenötödik születésnapját ünneplő Fidelitas egymillió forintot bulizott el Vizovicki szórakozóhelyén. Nem csoda, hogy a legutóbbi hírek szerint Vizoviczki politikai kapcsolataival is megpróbál védekezni a rendőrségen. Számos politikus járt ki szórakozni a sziget diszkóiba, hiszen biztosak lehettek abban, hogy nem lesz razzia a helyen.
(Index nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/98074/#ixzz1zDhgjPu1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: minimalizálására, mérlegeredményei, szórakozóhelyeit, szórakozóhelyein, mellékállásokkal, portaszolgálatos, feketejövedelmek, alkalmazottjukon, lekötelezettként, kiegyensúlyozott, összejátszására, legfájdalmasabb, megduplázhatták, elengedhetetlen, kozmetikázottak, felszámolásához, létesítményével, megválaszolható, konkurenciaharc, szétválasztotta, szórakozóhelyek, garázdaságokból, szakközépiskola, tulajdonosaként, segélykoncertet, kapcsolatépítés, szórakozóhelyén, vendéglátóipari, szórakozóhelye, szurkálásokból, megkönnyítette, haszonkulccsal, fenntartásához, klubtulajdonos, miniszterelnök, nullszalldósak, rendőrségi korrupciós, neki dolgozó, birodalom azonban, felszámolásához fűződő, kivételezett helyzetnek, börtönből lehetetlen, cégadatokból kiderül, legnagyobb központ, cégcsoporthoz tartozik, cégadatbázisokban fellelhető, leadott beszámolók, adatok érthetőbbek, sziget szórakozóhelyein, erős hétvégén, iparágban szolidnak, cégcsoport mérleg, Vizoviczki László, Belváros Holding Kft, CP-Invest Kft, Moulin Rouge, Orbán Viktor, Gergényi Péter, Rendészeti Szakközépiskola, Szent István, Moulin Rouge-t,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó éjszakát  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Adakozás  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  A sors  Alázat  Erdőn  Próbálj meg ...  Png virág  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kislány  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A Megváltó szolgálatában  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  képre írva  Bertolt Brecht -től idézet  Gonosz démon-álarc  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod  Ne kapaszkodj magasabbra,  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Varga János Veniam - Fontos sz...  A jó emberek mindig szépek mar...  A sors  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kaffka_Margit  Hiányzik  s immár én is felragyogva, ért...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png férfi  A sors  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Sokan azt tartják  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mi lenne ha  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einstein gondolata  A sors  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Sokan azt tartják  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Ágai Ágnes – Csendélet 
Bejegyzés Címkék
rendőrségi korrupciós, neki dolgozó, birodalom azonban, felszámolásához fűződő, kivételezett helyzetnek, börtönből lehetetlen, cégadatokból kiderül, legnagyobb központ, cégcsoporthoz tartozik, cégadatbázisokban fellelhető, leadott beszámolók, adatok érthetőbbek, sziget szórakozóhelyein, erős hétvégén, iparágban szolidnak, cégcsoport mérleg, debreceni szórakozóhelyek, szintén jelentős, hajógyári Vizó-cégek, hasonló nagyságrendű, feketejövedelmek kényszere, kisebb belvárosi, bérleti díjat, kisebb számú, felső-közép árkategóriához, promóciós kampányok, lopások ellen, vendéglátós tulajdonosok, készletek fogyását, bevétel alakulását, kassza mellett, hosszú távon, lopások minimalizálására, pultot itallal, nagyobb címleteket, műszak végén, pénzt elviszik, külön csapat, nála dolgozók, kirúgás lett, pultokéhoz mérhető, elit helyeken, pultokban sosem, olajozottan működő, egyik forrás, dealerek viszonylag, avatatlanok orra, múlt mellett, ekkora botrányt, távollétében szép, egyik külső, bevétel eddig, nehezen megválaszolható, múlttal kapcsolatban, fokozódó ellenőrzések, szokott módon, ideig elpöfögnek, keletkező milliókat, összes többi, terjeszkedés egyre, legtöbb forrás, bukás valódi, többi hatóság, bizonyos ingerszint, kezébe nyomtak, dossziét Vizoviczki, miniszterelnök adott, első lépést, kialakult helyzetből, rendőrséggel több, egyik első, razziázó rendőrök, begyűjtés után, kapcsolatépítés haszna, évtized közepén, olajozásból átmentett, budapesti éjszakára, éles konkurenciaharc, hálózat fejeként, többi night, növekedéshez elengedhetetlen, rendőri támogatás, hatósági védelem, rendőrségen belül, kollégák éjszakai, állomány körében, portaszolgálatos munkákért, most kipattant, legnagyobb felvevőpiacot, biztonsági csapat, kollégákkal rendszeresen, kisebb ügyeket, éjszakai helyek, fontos információk, magyar rendőrség, belső elhárítás, portaszolgálattal kezdő, előrelátó építkezés, rendőri kapcsolatokban, 2010-es váltás, jelenlegi kormányzattal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1502
  • e Hét: 7234
  • e Hónap: 18345
  • e Év: 171841
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.