Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: A bolti eladók (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-08-29 19:52:02, hétfő
 
   
 

- Béééla! Nem vagyok hajlandó többé a pékségbe menni!
- Mi történt, drága Vilma?
- Bementem, köszöntem, hogy jó napot kívánok. Viháncolt a nyugdíjaskorú szőke eladó az ismerősével, nem fogadta a köszönésemet.
- Nem neked kell köszönnöd, neki kell köszönteni téged...
- Ez még semmi! Mikor abbahagyta a diskurzust, megvetően végig mért, odabökte undorral szinte, hogy mi kellene. Én nyeltem egy nagyot, úgy kértem ki a zsemléket. Ideadta a visszajáróval együtt, megköszöntem, erre elfordította a fejét.
- Minősíthetetlen viselkedés, ne is menj oda többé. Mondjuk ez neki nem számít, a mai boltosok nem azért vannak, hogy vevőcsalogatók legyenek. Bár azt meg kell mondani, hogy már történnek lépések ez irányban, már tanítják az eladóknak, hogyan kell bánni a vevőkkel, igaz, hogy általában minimálbérért dolgoznak és hamar elszáll a lelkesedésük, ha volt egyáltalán.
- Mert egyik sem odavaló. A hetvenes években beírtam a gimnázium mellett másodiknak a ruházati bolti eladót, Bélám. El is mentem felvételizni. Többszázan jelentkeztek, volt olyan, aki már negyedszer. Tőlem megkérdezték, akarok-e élelmiszerbolti eladó lenni, de engem csak a ruhák érdekeltek.
- Nem is értem, miért kellett így szakosítani, bár az is igaz, hogy a ruházati boltosnak az anyagokat is illő megtanulnia, mint az élelmiszer eladónak az élelmiszereket, göngyölegeket, stb. Tény, hogy a legjobb mestert a gyakorlat teszi.
- Megfigyeltem, amikor felvételiztem, hogy szinte egyik sem volt odavaló. Nem azért mentek oda, mert szerettek volna boltosok lenni, hanem azért, mert nem volt más választásuk. Akivel megbarátkoztam, s ruházati eladónak jelentkezett évek óta, teljesen ízléstelenül volt felöltözve. Hogyan is kínálhatta később a ruhákat nőknek, férfiaknak?
- Nem is volt jellemző rájuk a kínálgatás. Csak álltak a boltokban, s amikor a vevő kérdezett valamit, még fel is voltak háborodva. A szakma tanulás mesterség, csak arra alkalmasok sajátíthatják el, akár a szociális munkát, vagy ötvöst, fogtechnikust. Mindegyikről lehetne külön beszélni. Senki sem ott van nagyon régóta, ahol kellene. A hozzáértő, szakmákra születettektől vették el a helyet, kiszorították őket.
- Az igazi boltosokat én már nem ismerhettem meg, csak nagyanyáink meséltek róluk. Kinn várták az ajtóban a vásárlót, előre meghajlással köszöntötték, s minden igényüket kielégítették, ami nem volt készleten, azt beszerezték.
- Igen, miattuk kellene bolt és közlekedési fóbiásoknak lenniük az újraszületett náciknak.
- Én azt tapasztaltam, hogy valamilyen mindentudó hatalom éppen őket iskolázta be boltosnak már a hetvenes évektől. Nem csoda, hogy a kereskedelem nem kiszolgáló lett, hanem kinézték, megszégyenítették a vásárlókat.
- Mint a beduin leszármazott a szülővárosodban?
- Igen, már a nyolcvanas évek közepén boltos volt, mikor beléptem a kör ABC-be, már messziről hallottam a nagyhangú sorolását. Engem többször kipletykált, vörösen jöttem ki az üzletből. De akkoriban rengeteg hasonló élményem volt. Nem is értettem, hogyan maradhatnak ezek az esetek büntetlenül?
- Melyik volt a legrosszabb élményed?
- Hirtelen nem is tudnám megmondani, mert olyan sok nyilvános megszégyenítés történt az eladók részéről. Amikor a pártbizottságon voltam gyors- és gépíró munkatárs, nekem kellett beszereznem a konyakot, hogy mire a párttitkárok összejönnek délután, kávé és minden szervírozva legyen. Alávalónak tartottam ezt az árubeszerzést, de nem tehettem mást. Egyik alkalommal kikértem a színház előtti boltban egy üveg konyakot. Azt mondta a nagyszájú és gátlástalan férfi eladó, hogy nincsen, szinte támadón. Szépen megkérdeztem, mit tudna ajánlani a konyak helyett, ami eléggé elegáns? Kiabálni és hőzöngeni kezdett, hogy szinte zengett az egész üzlet, hogy mit mertem neki mondani és utánozta a hangomat.
- Ajánlhatott volna egy borpárlatot mondjuk, vagy ha mást nem, vodkát.
- Nem értettem az italokhoz egyáltalán. De az artikulátlan hangja mai napig a fülemben visszhangzik.
- Kellett volna kérni a panaszkönyvet!
- Az emberek nem szívesen kérik a panaszkönyvet ilyen esetben, bár most már sokkal bátrabbak. Aki leforrázva jön ki valahonnan, az a saját egészsége érdekében nem megy oda panaszkönyvet kitölteni, inkább elkerüli azt az üzletet egész életében.
- Szóval eltűntek az igazi boltosok, drága Vilma! Akik meg a robotmunkákat végzik, belefáradnak hamar a munkába. Hozzá nem értés és érdektelenség jellemzi az egész szakmát. Itt is érintett már a pénz, csak a gazdagoknak telik elegáns üzletek nyitására a saját elit vevőkörüknek.
- Hol van az a világ, Bélám, amikor a boltosok hitelbe is adtak élelmiszert a szegényeknek! Én egyetlen ilyenről hallottam, nagy becsben is tartják.
- Oda járunk, ahol kedvesek és nem kell tartani attól, hogy becsapnak.
- Fel kellene mérni már végre azokat a gyerekeket, akik alkalmasak erre a pályára és nem kihasználni őket!

2016. augusztus 29.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: szülővárosodban, pártbizottságon, élelmiszerbolti, minősíthetetlen, megszégyenítés, élelmiszereket, születettektől, megbarátkoztam, vevőcsalogatók, felvételiztem, nyugdíjaskorú, fogtechnikust, újraszületett, kiszorították, kielégítették, sajátíthatják, árubeszerzést, robotmunkákat, göngyölegeket, érdektelenség, visszajáróval, minimálbérért, panaszkönyvet, megfigyeltem, megköszöntem, meghajlással, köszöntötték, elfordította, megkérdezték, jelentkeztek, ízléstelenül, jelentkezett, felvételizni, mindegyikről, lelkesedésük, kereskedelem, pékségbe menni, nyugdíjaskorú szőke, visszajáróval együtt, hetvenes években, gimnázium mellett, ruházati bolti, ruhák érdekeltek, ruházati boltosnak, élelmiszer eladónak, gyakorlat teszi, ruhákat nőknek, vevő kérdezett, szakma tanulás, szociális munkát, igazi boltosokat, újraszületett náciknak, Kohut Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png ház  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Neked tudnod kell  Png csokor  Kaffka_Margit  Tavaszi kép  Alázat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó éjszakát  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hazára minden embernek szükség...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Lóhere  Alázat  Kaffka_Margit  Fekete István - Akác  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Szívem  Kövesd a cowboyt!  Popper Péter szavai  Png fotel  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png nő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nagyi telefonál  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  Próbálj meg ...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Erdőn  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hazára minden embernek szükség...  Egy lelki imádság  Adakozás  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 20  Reggel van  Png fotel  Fekete-erdő desszert  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A kételkedés kezelése  Popper Péter szavai  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Minden harmadik...  Adakozás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hogy lehet megtartani  Elköszönt  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png telefon  A jó emberek mindig szépek mar...  Rátalálsz  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
pékségbe menni, nyugdíjaskorú szőke, visszajáróval együtt, hetvenes években, gimnázium mellett, ruházati bolti, ruhák érdekeltek, ruházati boltosnak, élelmiszer eladónak, gyakorlat teszi, ruhákat nőknek, vevő kérdezett, szakma tanulás, szociális munkát, igazi boltosokat, újraszületett náciknak, hetvenes évektől, beduin leszármazott, nyolcvanas évek, nagyhangú sorolását, esetek büntetlenül, legrosszabb élményed, eladók részéről, pártbizottságon voltam, párttitkárok összejönnek, színház előtti, üveg konyakot, konyak helyett, egész üzlet, italokhoz egyáltalán, artikulátlan hangja, fülemben visszhangzik, panaszkönyvet ilyen, üzletet egész, igazi boltosok, robotmunkákat végzik, egész szakmát, gazdagoknak telik, saját elit, boltosok hitelbe, szülővárosodban, pártbizottságon, élelmiszerbolti, minősíthetetlen, megszégyenítés, élelmiszereket, születettektől, megbarátkoztam, vevőcsalogatók, felvételiztem, nyugdíjaskorú, fogtechnikust, újraszületett, kiszorították, kielégítették, sajátíthatják, árubeszerzést, robotmunkákat, göngyölegeket, érdektelenség, visszajáróval, minimálbérért, panaszkönyvet, megfigyeltem, megköszöntem, meghajlással, köszöntötték, elfordította, megkérdezték, jelentkeztek, ízléstelenül, jelentkezett, felvételizni, mindegyikről, lelkesedésük, kereskedelem, belefáradnak, megkérdeztem, visszhangzik, artikulátlan, párttitkárok, vevőkörüknek, köszönésemet, szegényeknek, tapasztaltam, leszármazott, szakosítani, megtanulnia, ajánlhatott, kihasználni, gazdagoknak, élelmiszert, borpárlatot, összejönnek, kipletykált, maradhatnak, ismerhettem, nagyanyáink, közlekedési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1178
  • e Hét: 3500
  • e Hónap: 9741
  • e Év: 62007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.