Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Medárd
  2017-06-06 14:45:39, kedd
 
   
  Június 8. - Medárd napja
"Medárd napja ha tiszta,
nem jő a rossz idő vissza!"

Medárd napja a hónap legismertebb időjárásjósló napja.
Medárd püspök napjához szerte Európában időjárási regulák fűződnek, amelyek évszázados megfigyelések eredményei. A szent különben az időjárás, a gabona aratásának és a szüreti munkának is a védőszentje. Hozzá fordulnak még fogfájás esetén, gyermekáldásért, mentális betegségben szenvedők, parasztok(?),rabok, fogságba vetettek, sörfőzők, a szőlősgazdák.
Ha Medárdkor esik az eső, akkor a következő negyven napon hasonló lesz az időjárás. Fordítva is igaz: ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik.
A legutolsó fagyos napként tartották számon június nyolcadikát, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként félték. Minderről a következő kis rigmussal emlékeztek meg: "Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt." Jelnek tekintették, ha sok béka jött elő, ha a tyúkok a porban fürödtek, vagy ha a vakond magasan túrt.
MEDÁRDDAL, SZEGÉNNYEL TEHÁT MINDENKÉPPEN BAJ VAN!
Ha esik, akkor az a baj, ha a nap süt akkor meg az. Pedig igen nehéz élete volt Medárdnak, s semmi köze sem az esőhöz sem annak hiányához. Rossz helyre osztották a kalendáriumban, hát így járt szegény!
A kalendáriumban a szentek ünnepe szerint igazodó néphagyomány a megfigyelt időszak időjárásának kezdetét az ő nevéhez kapcsolta.
Medárdot 33 éves korában szentelték pappá, a papság és a nép egyhangú kívánságára lett püspök Medárd fáradságot nem ismerve járta egyházmegyéjét: ahol csak tehette irtotta a pogány erkölcsöket.
Feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral szokás ábrázolni. Ez a gigantikus sas megvédi az esőcseppektől, ami utalás a legendára, mely szerint Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival óvta meg a madár az esőtől.
A püspök szent életű, jámbor ember volt, halála előtt meghagyta társainak, hogy ne a katedrálisban temessék el, hanem annak az udvarán, hogy az arra járók lába, és a mennyből aláhulló édes eső szabadon érhesse a sírját. Ez így is történt, de, 971. július 15.-én a szerzetesen úgy döntöttek, hogy a püspök nem nyugodhat kint az udvaron. Ezért kiásták a sírt, a hamvakat pedig bevitték a templomba. A temetés napján hatalmas eső kerekedett, és negyven napig tartott. Úgy tartják azért, mert a szerzetesek nem vették figyelembe a püspök kérését.
Tehát a 40 nap egy legenda csupán. A negyven egyébként bibliai szent szám. Utólagos mondai magyarázat szerint egy pajkos táncoló társaság nem hallgatott a szent püspök jámbor intelmeire. Ezért Medárd imádságára negyven napos eső most szét őket. Somogy megyében úgy tartották, ezen a napon mindenképpen lehűlés várható. Ha nem esik, de esőre szükség volna, Algyőn az öregasszonyok nagy kakast fürdettek meg, hogy zápor kerekedjék. Ugyanott ezen a napon egy nagy kakast kellett megfőzni, hogy eleredjen az eső. A l lányok a mezőn sebesen forogtak körbe-körbe, közben pedig egy mondókát ismételgettek: "Ess, eső, ess, zab szaporodjék, búza bokrosodjék, az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka, még annál is hosszabb, mint a Duna hossza." Ha megjött az eső, de túl sok, a mondóka ekképpen módosult: "Süss fel nap, Isten tányérkája, Kertek alatt kislibáim megfagynak."

Másutt a termésre is következtettek. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. A bukovinai magyarok szerint e napon kezdődött az özön­víz, és akkor is negyven napig esett.
Úgy vélték, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú. - milyen más variáció van? Baranya és a Muravidék szőlősgazdái szerint, ha ekkor esik, rossz szőlőtermésre kell számítani, cserébe a szénatermés bő lesz.
A Medárd-napi esőzések tudományos magyarázata is van:
Ezt pedig nyári monszun jelenségnek hívják. (Monszunnak azokat a hatalmas méretű esőzésekre szokták hívni, amelyek Dél- és Délkelet-Ázsiában jelentkeznek nyáridőben, amikor a tikkasztó meleget hatalmas zivatar kíséretében hosszan tartó esőzés váltja fel.)
Ez a jelenség Európában is előfordul, szerencsére sokkal enyhébb formában. A kontinens belső területei felmelegednek, a felemelkedő meleg légtömegek helyébe az Atlanti-óceán felől hűvös, páradús levegő áramlik. Emiatt a koranyári időjárást nyugati irányból érkező, gyakran igen heves, dörgő-villámló hidegfront érkezése jellemzi. A front mögött óceáni légtömegek érkeznek. Ezért június hazánk legcsapadékosabb hónapja.
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Címkék: legcsapadékosabb, gyermekáldásért, fagyosszentként, kalendáriumban, következtettek, egyházmegyéjét, gyerekkorában, szőlőtermésre, esőcseppektől, megfigyelések, felmelegednek, időjárásjósló, kiterjesztett, katedrálisban, öregasszonyok, ismételgettek, szőlősgazdái, jelentkeznek, mindenképpen, időjárásának, legismertebb, szőlősgazdák, néphagyomány, szaporodjék, erkölcsöket, szénatermés, védőszentje, bokrosodjék, betegségben, kívánságára, sasmadárral, nyolcadikát, szerzetesek, jelenségnek, magyarázata, szerzetesen, hónap legismertebb, szent különben, gabona aratásának, szüreti munkának, következő negyven, legutolsó fagyos, utolsó fagyosszentként, porban fürödtek, vakond magasan, szentek ünnepe, megfigyelt időszak, pogány erkölcsöket, püspök szent, katedrálisban temessék, arra járók, mennyből aláhulló, SZEGÉNNYEL TEHÁT MINDENKÉPPEN BAJ VAN, Ezért Medárd,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 21  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Soha ne kedvezz...  A másik dolog,  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Rátalálsz  Akarat  Fekete-erdő desszert  Nem tudhatod  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  Nem méltó hozzád  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szabolcska Mihály – Ákác...  Minden harmadik...  Bounty krémes  Elköszönt  Julian Brass gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép álmokat!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png nő  Gonosz démon-álarc  Erdőn  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mai harmónia kártyám  A Megváltó szolgálatában  Idő  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Annuska bar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Paul David Tripp Április 21  Hiányzik  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Még csak most kezdődik a nap  Tanuld meg ezt a versemet  Németh László tollából  Alázat  Facebookon kaptam  Szívem  Erdőn  A sors  Lóhere  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Makszim Gorkij gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hónap legismertebb, szent különben, gabona aratásának, szüreti munkának, következő negyven, legutolsó fagyos, utolsó fagyosszentként, porban fürödtek, vakond magasan, szentek ünnepe, megfigyelt időszak, pogány erkölcsöket, püspök szent, katedrálisban temessék, arra járók, mennyből aláhulló, hamvakat pedig, temetés napján, püspök kérését, legenda csupán, negyven egyébként, pajkos táncoló, szent püspök, napon mindenképpen, öregasszonyok nagy, nagy kakast, mezőn sebesen, mondókát ismételgettek, csikó farka, mondóka ekképpen, szőlő bőven, bukovinai magyarok, hatalmas méretű, tikkasztó meleget, jelenség Európában, kontinens belső, felemelkedő meleg, koranyári időjárást, front mögött, legcsapadékosabb, gyermekáldásért, fagyosszentként, kalendáriumban, következtettek, egyházmegyéjét, gyerekkorában, szőlőtermésre, esőcseppektől, megfigyelések, felmelegednek, időjárásjósló, kiterjesztett, katedrálisban, öregasszonyok, ismételgettek, szőlősgazdái, jelentkeznek, mindenképpen, időjárásának, legismertebb, szőlősgazdák, néphagyomány, szaporodjék, erkölcsöket, szénatermés, védőszentje, bokrosodjék, betegségben, kívánságára, sasmadárral, nyolcadikát, szerzetesek, jelenségnek, magyarázata, szerzetesen, felemelkedő, szárnyaival, szerencsére, kíséretében, tekintették, tudományos, gigantikus, emlékeztek, fáradságot, esőzésekre, tányérkája, imádságára, következik, hallgatott, légtömegek, intelmeire, kerekedjék, hidegfront, aratásának, magyarázat, szegénnyel, szentelték, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1708
  • e Hét: 4575
  • e Hónap: 10947
  • e Év: 61738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.