Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Laborlelet I.
  2014-03-12 12:24:07, szerda
 
  Kedves ismerősöm tágra nyílt szemekkel tanulmányozta a laborleletét. Próbált kiigazodni az ismeretlen elnevezések, a referenciaértékek és a megcsillagozott tételek között. Nem ment. Azt hiszem, nincs egyedül ezzel. Neki szántam segítségül ezt a kis összeállítást, de azt hiszem, más számára is hasznos lehet.

Az itt következő tartalom az internetről származik, bárki számára elérhető. Forrásai a http://www.webbeteg.hu; www.hazipatika.com; www.informed.hu; centrumlab.hu; www.macosz.hu; www.eletforma.hu oldalak. Az egyes címeknél szereplő leírások az ezeken az oldalakon található tartalmak szerkesztett, rövidített utánközlései.

Nem közlünk referenciatartományokat - ami azt mutatná, milyen határok között kell mozognia az egyes értékeknek. Egyrészt a különböző oldalakon különböző referenciatartományok szerepeltek, másrészt eltérések lehetnek az egyes laboratóriumok által használt mértékegységek között. Eltérő referenciatartományok vonatkozhatnak természetesen a felnőttekre és a gyermekekre, egyes esetekben a nőkre és a férfiakra is, pl. a vörösvértestek esetében. A referenciatartományokat különben is mindenki megtalálja a saját laborleletén.

A cikk az eredeti laborleletben lévő meghatározások sorrendjében halad. Az első rész a Vérkép címszóig lévő elemeket veszi számba, a második rész - Laborlelet II. - a Vérkép címszó alá sorolt elemeket ismerteti. Nem közöl a vizsgálattal kapcsolatos technikai információkat - pl. hogy mikor szükséges éhgyomri vizsgálat - és nem ad semmiféle tanácsot. Tájékoztat. És ahogy mondani szokták, minden továbbival kapcsolatban ,,kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét."

Vörösvértest-süllyedés, Westergren vizsgálat

Az eljárás során az alvadásban gátolt vérben lévő sejtek ülepedési sebességét határozzák meg.
A vizsgálat eredménye több ok miatt lehet alacsonyabb - szívelégtelenség, vörösvérsejt-többlet, sarlósejtes vérszegénység -, de ezeknek kisebb a jelentősége, mint az emelkedett süllyedésértéknek.
A süllyedés értéke magasabb lehet a következő állapotokban: fertőző betegségek, gyulladás, rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vesebetegség, pajzsmirigy túlműködés.

GOT, GPT

A vizsgálat során az aminosavak anyagcseréjében szerepet játszó két enzim, a GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz) és a GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz) aktivitását határozzák meg a szérummintából. A két enzim többféle szövetben (máj, vázizom, szívizom) is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a májsejtek tartalmazzák. Ha tehát ezek a sejtek pusztulnak, a vérszérumban megemelkedik az enzimek aktivitása.

Használják a májbetegségek kórisméjének felállításához (a két enzim aktivitásának egymáshoz való viszonyát is szokták vizsgálni), illetve a kórlefolyás követéséhez. Fontos szerepe van azon gyógyszerek mellékhatásainak megfigyelésében, melyek károsíthatják a májsejteket.


Mi okozhatja a magasabb szintjét?

Májkárosodás (pl. vírusos májgyulladás, alkoholos májgyulladás, májzsugor, májtumor, súlyos epeúti elzáródás), nagyfokú izomszövet-pusztulás (pl.: izomsérülés, égésbetegség).

Gamma-GT, GGT (gamma-glutamil transzferáz)

A Gamma-GT vizsgálatot leggyakrabban az epeutak elzáródásának kimutatására, illetve a májsejteket ért károsító hatások kimutatására végzik. A vizsgálat során a glutation nevű anyag lebontásában szerepet játszó enzim, a gamma-glutamil transzferáz aktivitását határozzák meg a szérummintából. Az enzim legnagyobb mennyiségben a májban, hasnyálmirigyben és a vesében fordul elő.

Mi okozhatja a GGT magasabb szintjét?
Epeutak elzáródása (pl. epekövesség) miatt létrejövő májbetegségek, májgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladást, alkoholizmus, a májban pangó vér (pl. szívelégtelenség).

AP, ALP (alkalikus foszfatáz)

A vizsgálatot általában máj- és csontbetegségek vizsgálatának céljából végzik. A vizsgálat során az alkalikus foszfatáz nevű enzim aktivitását határozzák meg a vérplazmából. Az enzim a szervezet minden szövetében megtalálható, nagyobb mennyiséget tartalmaz a máj, a belek, a csontok, a vese és a méhlepény

Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

A normálisnál alacsonyabb alkalikus foszfatáz aktivitás sokkal ritkább, mint a magasabb. Oka lehet: vérszegénység, pajzsmirigy alul működés, éhezés.

Mi okozhatja a magasabb szintjét?

Májbetegségek: májgyulladás, zsírmáj, májzsugor, májtumor, epeutak gyulladása, epeútelzáródás. Csontbetegségek: csonttörés, malignus daganat csontáttéte, csontlágyulás, angolkór (rachitis). Egyes vérképzőszervi megbetegedések: (pl. csontvelő fibrózis) és a terhesség is okozhatja.

Össz-bilirubin

A vörös vértestekben lévő hemoglobin, mely a vér vörös színét adja, felszabadul a lebomló vörös vértestekből és átalakul bilirubinná, ez az indirekt bilirubin. A máj enzimrendszere vízoldékonnyá teszi (ez a direkt bilirubin), majd az epével kiválasztja. A bélben lévő epefesték egy része visszaszívódik a belekből a vérbe, ahonnan a vizelettel ürül ki. A hemoglobin lebomlási termékei okozzák a normális széklet és a vizelet színét.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:
A magas bilirubinszint a szemfehérje, a nyálkahártyák és a bőr sárgás elszíneződését (sárgaság), valamint viszketést okoz.

Mitől lehet magasabb és mit tegyünk, hogy csökkentsük?
A bilirubinszint emelkedett lehet fokozott bilirubin-termelődés, azaz a vörösvértestek fokozott szétesése, illetve csökkent átalakítás és kiválasztás, azaz máj enzim rendszereinek zavara (májgyulladás, májzsugor, mérgezés) vagy epeút-elzáródás (epekő, hasnyálmirigy-betegségek) esetén.

LDH Laktát-dehidrogenáz

Ez a glukóz anyagcserében részt vevő enzim minden sejtben megtalálható. Így a keringésbe kerülő enzim legfontosabb forrásai a nagyobb tömegű, nagy glukóz anyagcseréjű szövetek, mint a máj, a szív- és vázizom, vörösvértestek, idegszövet, valamint a tumor szövet. Az LDH aktivitásának mérésével megbecsülhetjük olyan szövetpusztulással járó betegségek mértékét és lefolyását, mint a szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés vagy a hemolízis (vörösvérsejtek szétesése).

Karbamid

A karbamid nitrogén a szérum kreatinin szinttel együtt a veseműködés indikátora. Amennyiben vese eredetű (renális) vagy vesén kívüli (extrarenális) okból a vese működése beszűkül, romlik, akkor ezek az értékek a vérben emelkednek. A karbamid nitrogén szint kezd előbb emelkedni, majd a kreatin is. Az utóbbi tartós emelkedése utalhat arra, hogy krónikus betegség áll a háttérben. Az érték megemelkedhet attól is, ha nem iszik elég folyadékot.

Kreatinin

A kreatinin a szervezetben az izom anyagcsere végterméke. A kreatinin izomeredetével magyarázható, hogy a vér kreatinin koncentrációja függ az egyén izomtömegétől. Kisgyermekekben, nőkben alacsonyabb, mint erős izomzatú férfiakban. A keringő kreatinint a vese kiválasztja és a vizelettel kiürül. Mivel a vese tubulusokban nem szívódik vissza, kiválóan alkalmas a vese glomerulus filtráció sebességének (GFR) mérésére. Elsődlegesen használatos veseműködés vizsgálat a kreatinin mérés, mind szérumból, mind vizeletből.

Magas kreatinin lehetséges okai: vesebetegség, veseelégtelenség, vizeletelvezető rendszer elzáródás, csökkenő vese véráramlás, szívelégtelenség, sokk, kiszáradás. 50 év felett normálisan is növekszik a szérum kreatinin szintje.

Alacsony kreatinin szint oka lehet: csökkenő izomtömeg, előrehaladott májbetegség, hosszú távú kortikoszteroid terápia, elsődleges izombetegség.

GFR - Glomerulus filtrációs ráta

A krónikus veseelégtelenség súlyosságának pontos megítélésére használt laboratóriumi paraméter, amely a vese méreganyag kiválasztását végző mikroszkópikus érgomolyagok, a glomerulusok kiválasztó működését tükrözi. A percenként 90 milliliter alatti GFR érték a vesekárosodás megjelenésének korai kórjelzője lehet. Minél kisebb a GFR értéke, annál súlyosabb a vesekárosodás foka.

Húgysav

A húgysav a nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke. A húgysav a vesékben kiválasztódik és a vizelettel ürül.
A magas húgysavszint esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le. A kristályok gyulladásos reakciót váltanak ki, ez a köszvény. A magas húgysavszint oka lehet a magas húgysav tartalmú ételek túlzott fogyasztása. Ilyenek a vörös húsok, a kolbászfélék, de emeli a húgysavszintet az alkohol fogyasztása, cukorbetegség, többféle gyógyszer is, illetve a magas fehérjetartalmú diéta. Veseelégtelenségben a húgysav ürítése csökken, emiatt emelkedik vérszintje. Emelkedett húgysavszint mutatható ki vészes vérszegénységben, leukémiában és ólommérgezés esetén is.

A húgysav vérszintjét csökkenti a húgysavürítést fokozó gyógyszerek, illetve nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása. Amennyiben a magas húgysavszint táplálkozási okokra vezethető vissza, akkor a diétával, valamint a húgysav ürítését serkentő gyógyszerekkel lehet vérszintjét csökkenteni.

Glükóz (vércukor)

A cukorbetegséggel járó magas vércukorszint kimutatására végzik.

A glükóz a sejtek “üzemanyaga". A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Cukorbetegség esetén a vér glükózszintje megemelkedik.

Az alacsony vércukorszint szédüléssel, izzadással, éhséggel, látászavarokkal, súlyos esetben eszméletvesztéssel jár. Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) oka lehet májkárosodás, alkoholizmus, kóros soványság, inzulint termelő daganat.

A magas vércukorszint szomjúságot, nagy mennyiségű vizelet ürítését okozza. Hosszú távon a magas vércukorszint a vese, a retina elváltozásait okozza, lassítja a sebgyógyulást, rontja a kis erekben való átáramlást, emeli az érelmeszesedés, szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vércukorszint leggyakoribb oka a cukorbetegség. Kezelésében a szigorú diéta, súlycsökkentés és a gyógyszeres kezelés (tabletták vagy inzulin-injekció) betartása a legfontosabb. A rosszul kezelt cukorbetegség rövid távon nem okoz panaszokat, de hosszú távon veseelégtelenség, látásvesztés, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.

Haemoglobin A1C

A haemoglobin A1c vizsgálat az utolsó 2-3 hónap átlagos vércukor szintjét vizsgálja, a glikozilált (a glükózzal kötésben lévő) hemoglobin koncentrációjának a meghatározásával. A glükóz és a hemoglobin A együttesét nevezzük hemoglobin A1c-nek vagy glikohemoglobinnak. Minél nagyobb a glükózkoncentráció a vérkeringésben, annál nagyobb mértékben kötődik az A hemoglobinhoz.

Normál értéknél magasabb szintje azt jelzi, hogy az elmúlt időszakban a vércukor értékek a kívánt értéknél magasabb tartományban voltak, mely vagy a kezelés módosítását teszi szükségessé, vagy a beteg együttműködésének elégtelenségét jelzi.

Nátrium

A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a nátriumion koncentrációját. A szérum nátriumion koncentráció mérése fontos információt szolgáltathat a folyadékháztartásról, hormonális hatásokról, számos betegségben az alkalmazott kezelés hatásosságáról.

A lelet értékelése összetett, hiszen a koncentrációt változtatja mind a szervezetben található víz, mind a nátrium mennyiségének változása. A táplálkozással felvett só mennyisége csak igen szélsőséges esetekben befolyásolja a szérumkoncentrációt. Mégis a hipertónia (magas vérnyomás betegség) kezelésének részeként javasolt sószegény diéta igen hasznos, hiszen a szervezet nátriumtartalmát, a vesékre háruló fokozott terhelést csökkenti. Számos, gyakran használt gyógyszercsoport befolyásolja az eredményt, ezért a gyógyszerszedésről a kezelőorvost tájékoztatni kell (pl. vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, szteroid gyulladáscsökkentők, hashajtók, fájdalomcsillapítók, orális fogamzásgátlók).

Az alacsony nátriumszint viselkedészavarokat, lehangoltságot, zavartságot okoz. 120 mmol/l alatti nátriumszint esetén agynyomás fokozódás jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

A magas nátriumszint szomjúságot, zavartságot, görcsöket, a vizelet mennyiségének növekedését okozhatja.

Kálium

A káliumion a szervezet legfőbb sejten belüli (intracelluláris) pozitív ionja, azonban a szérumkoncentráció szűk határok között, alacsony tartományban változhat.

Számos, gyakran használt gyógyszercsoport befolyásolja az eredményt, ezért a gyógyszerek szedéséről a kezelőorvost tájékoztatni kell (pl. vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, szteroid gyulladáscsökkentők, hashajtók, fájdalomcsillapítók, orális fogamzásgátlók, inzulin).

Az étkezéssel bevitt kálium mennyisége bizonyos esetekben fontos lehet. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot a halételek, zöldségek (brokkoli, borsó, burgonya, paradicsom, spenót, fejessaláta) és egyes gyümölcsök (citrusfélék, alma, banán, sárgabarack).

Vizsgálata különösen fontos a veseműködés csökkent volta, illetve vízhajtó kezelés esetében.

Nagyon alacsony káliumszint esetén a következő tünetek alakulhatnak ki: izomgyengeség, bélleállás, alacsony vérnyomás, izomgörcs, emelkedett vizeletmennyiség.

A magas káliumszint sokáig nem okoz tüneteket, ritkán petyhüdt végtagbénulás jelentkezik. Súlyos eseteiben hasmenés, EKG-eltérések, ritmuszavarok lépnek fel.

Szérum összfehérje

A fehérjék hasonló kémiai struktúrát mutató, aminosavakból felépülő, de tulajdonságaikban és funkciójukban sokféle óriásmolekulák. A vérben a fehérjék mint szállítómolekulák, a véralvadási rendszer tagjai, hormonok, enzimek, az immunrendszer működésében résztvevő antitestek fordulnak elő.

A fehérjék alacsony vérszintje a vízháztartás zavarát okozza, az érpályából a víz a szövetek felé áramlik, vizenyő (ödéma) alakul ki.

Az alacsony fehérjeszint oka lehet a hiányos táplálékbevitel, a felszívódás zavara, a májban zajló fehérje-anyagcsere zavara, illetve a fehérjék fokozott vesztése. Ez utóbbiakat májbetegség, veseelégtelenség daganatos betegségek okozhatják.

Az extrém magas fehérjekoncentráció a vér áramlási tulajdonságainak romlását okozza.

A magas fehérjeszint oka lehet krónikus gyulladás, folyadékvesztés (hányás, hasmenés), vérfehérjéket termelő sejtek burjánzása.

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin szint normál szinttől való eltérésének két sarkalatos pontja van: az egyik a táplálékkal való túlzott bevitel, a másik szabályozó mechanizmus a májban történő előállítása és szétosztása a szervezet sejtjeiben. A laboratóriumi vizsgálatok során meghatározzák az összkoleszterin szintet és ezen belül feltüntetik a HDL és LDL koleszterin arányát is.

A HDL koleszterin (high density lipoprotein - nagy sűrűségű lipoprotein), az ún. ,,védő"-koleszterin, ahogy a neve is mutatja, az érfalban a már lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. Ezzel részt vesz az érfal védelmében.

A HDL alacsony értéke, hajlomosít az érelmeszesedésre és ezzel szoros kapcsolatban álló szív - és érrendszeri megbetegedések kialakulására. Szintjét változatos táplálkozással: csirkehús, lazac, pisztráng fogyasztásával, rendszeres testmozgással lehet az optimális szinten tartani, sőt, ha egyéb betegség miatt nem tilos, akkor rendszeresen, jó minőségű vörösborból fogyasztott 1 dl is védő hatással bír.

Az LDL koleszterin (low density lipoprotein - kis sűrűségű lipoprotein), az ún. ,,rossz"-koleszterin, funkcióját tekintve a koleszterin szállítását végzi a májból a sejtek irányába. Ha túl nagy a koleszterin kínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik és a felesleges koleszterin az erek falában lerakódik. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Az LDL koleszterin és az összkoleszterin emelkedett értéke egyaránt a koleszterin érfalban történő lerakódásának kedvez, csökkentve ezzel az érfal rugalmasságát, elősegítve az érelmeszesedést és növelve a következményes szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Triglicerid

Normál esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen.

A trigliceridek, ún. neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat stb., melyekre más és más zsírsav összetétel jellemző. Túlzott szénhidrát fogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő (szintetizál).

Táplálkozást követően a szervezetbe jutott zsírok egy része az energiaszükségletet biztosítja, egy másik része azonban - a táplálék összetételétől függően - feleslegben van, nem kerül felhasználásra. A fel nem használt zsírok a zsírszövetben raktározódnak, a test legfontosabb energiaforrását biztosítják, továbbá védik a testet a kihűléstől, szigetelő funkciót töltenek be, védelmet biztosít a csontoknak és belső szerveknek.

Széklet vér, Weber

A vizsgálat a vastagbélrák szűrésének része. A vérszegénység okainak felderítésében is fontos, mivel a tápcsatornai rejtett (okkult) vérzések - nyelőcsőgyulladás, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomor- vagy nyombél fekély, vastagbél-daganatok - általában hosszan tünetmentesek lehetnek, de végül vérszegénységet okoznak. A vérzés oka lehet: fekély, polip, bélgyulladás, Crohn-betegség, szájüregi vérzés, vastagbélrák, aranyér.

A székletben megjelenő vér a bélrendszerből származik. Mire a felsőbb szakaszokból származó vér a székletbe kerül, megemésztődik és a székletet - ha nagy mennyiségű - feketére festi, a végbélből származó vér pedig friss piros színű. Kis mennyiségű vér nem okozza a széklet elszíneződését. A székletvér vizsgálat véres hurka fogyasztásától is pozitív lehet.

TSH - Thyreoidea-stimuláló hormon, pajzsmirigy serkentő hormon, tireotropin

A TSH-szint mérése a pajzsmirigy betegségek diagnosztikájában nyújt segítséget. A pajzsmirigy működését, hormontermelését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH elválasztásával. A TSH serkenti a pajzsmirigy működését. A TSH az agyalapi mirigy és pajzsmirigy alkotta rendszer összehangolt működésének egyik jelzője. Értéke lehet magas és alacsony is akár a pajzsmirigy alul-, akár túlműködése esetén. A TSH értéke csak a szabályozó rendszer többi hormonjával és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető.

Alacsony TSH-szint esetén az agyalapi mirigy nem serkenti a pajzsmirigy működését. Az alacsony TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.
Mivel a pajzsmirigy túlműködése gátolja a TSH felszabadulását, ezért a TSH értéke alacsonyabb lehet pajzsmirigy túlműködéses állapotokban. Emellett alacsonyabb szintet lehet mérni terhességben és számos gyógyszer (gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők) hatására is.

Magas TSH-szint esetén az agyalapi mirigy serkenti a pajzsmirigy működését. A magas TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.
A magas TSH-szint leggyakoribb oka a pajzsmirigy alul működése. Ritka esetekben a TSH termelődésének zavara állhat a jelenség hátterében.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
Címkék: aminotranszferáz, szívelégtelenség, veseelégtelenség, vizeletmennyiség, gyógyszercsoport, cukorbetegséggel, vérszegénységben, kikristályosodva, tulajdonságainak, nátriumtartalmát, hasnyálmirigyben, mellékhatásainak, meghatározásával, hormontermelését, érelmeszesedésre, fehérjetartalmú, purinvegyületek, megcsillagozott, folyadékvesztés, látászavarokkal, érelmeszesedést, koncentrációját, triglicerideket, kortikoszteroid, vérszegénységet, megfigyelésében, elválasztásával, anyagcseréjében, felszabadulását, csontbetegségek, összkoleszterin, kisgyermekekben, megbecsülhetjük, vizeletelvezető, energiaforrását, táplálékbevitel, ismeretlen elnevezések, megcsillagozott tételek, internetről származik, egyes címeknél, oldalakon található, egyes értékeknek, különböző oldalakon, egyes laboratóriumok, vörösvértestek esetében, saját laborleletén, eredeti laborleletben, első rész, második rész, vizsgálattal kapcsolatos, eljárás során, alvadásban gátolt, Laborlelet, Laborlelet II, Haemoglobin A1C, Alacsony TSH-szint, Magas TSH-szint,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zilahy Lajos gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hiányzik  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Fehér virág  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Reménység és erő Krisztustól e...  Szívem tiéd  Rátalálsz  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Leonardo da Vinci gondolata  Örülök, hogy látlak!  Garai Gábor - Takarítás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Reggel van  Garai Gábor - Takarítás  Nem számIt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png cica  s immár én is felragyogva, ért...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Éretlen vers  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szívem tiéd  Az igazi szeretetért rendszeri...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A Megváltó szolgálatában  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png telefon  A boldog családok mind hasonló...  Akik bántanak téged  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Neked tudnod kell  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Irgalom és ítélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Albert Einsteinről  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Szívem  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Tanuld meg ezt a versemet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kerüld el az evangélium örömén...  A boldog családok mind hasonló...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Garai Gábor - Takarítás  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ismeretlen elnevezések, megcsillagozott tételek, internetről származik, egyes címeknél, oldalakon található, egyes értékeknek, különböző oldalakon, egyes laboratóriumok, vörösvértestek esetében, saját laborleletén, eredeti laborleletben, első rész, második rész, vizsgálattal kapcsolatos, eljárás során, alvadásban gátolt, vizsgálat eredménye, emelkedett süllyedésértéknek, süllyedés értéke, következő állapotokban, vizsgálat során, aminosavak anyagcseréjében, májsejtek tartalmazzák, sejtek pusztulnak, vérszérumban megemelkedik, enzimek aktivitása, májbetegségek kórisméjének, kórlefolyás követéséhez, magasabb szintjét, epeutak elzáródásának, glutation nevű, gamma-glutamil transzferáz, enzim legnagyobb, vesében fordul, májban pangó, vizsgálatot általában, alkalikus foszfatáz, szervezet minden, alacsonyabb szintjét, normálisnál alacsonyabb, vörös vértestekben, lebomló vörös, indirekt bilirubin, direkt bilirubin, epével kiválasztja, bélben lévő, része visszaszívódik, vizelettel ürül, hemoglobin lebomlási, normális széklet, vizelet színét, normál tartománynál, magas bilirubinszint, bilirubinszint emelkedett, vörösvértestek fokozott, glukóz anyagcserében, keringésbe kerülő, nagyobb tömegű, tumor szövet, karbamid nitrogén, szérum kreatinin, veseműködés indikátora, vese működése, vérben emelkednek, utóbbi tartós, érték megemelkedhet, izom anyagcsere, kreatinin izomeredetével, egyén izomtömegétől, keringő kreatinint, vese kiválasztja, vizelettel kiürül, vese tubulusokban, vese glomerulus, kreatinin mérés, krónikus veseelégtelenség, vese méreganyag, glomerulusok kiválasztó, vesekárosodás megjelenésének, vesekárosodás foka, nukleinsavakat felépítő, vesékben kiválasztódik, magas húgysavszint, ízületekben kikristályosodva, kristályok gyulladásos, magas húgysav, vörös húsok, alkohol fogyasztása, magas fehérjetartalmú, húgysav ürítése, húgysav vérszintjét, húgysavürítést fokozó, húgysav ürítését, cukorbetegséggel járó, sejtek &#8220, vérben keringő, alacsony vércukorszint, magas vércukorszint, retina elváltozásait, szigorú diéta, gyógyszeres kezelés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 581 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2826
  • e Hét: 10397
  • e Hónap: 32664
  • e Év: 165218
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.