Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
sárgadinnye
  2015-07-23 16:30:07, csütörtök
 
 



A sárgadinnye élettani hatásai
A sárgadinnye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gyógynövényként is ismert. Finom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et.


A sokoldalú sárgadinnye
Meg is süthetjük vagy grillezhetjük, és vanília fagyival is szervírozhatjuk desszertként. Fogyasszunk is minél többet belőle, hiszen amellett, hogy frissít, oltja a szomjat és persze finom is, rengeteg haszna is van. Kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják ezt a vélhetően Ázsiából származó csemegét. Termesztése azokon a vidékeken ajánlott, ahol hosszú és meleg a nyár, így elegendő ideje van a termésnek a beéréshez, s cukortartalmát is befolyásolja az éghajlati hőmérséklet.
Mit tartalmaz a sárgadinnye
Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Vitaminbomba és természetes gyógyszer: az egyik legjobb A- és C-vitamin forrás ez a zöldségféle, s a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- (niacin) vitaminban. Káliumot, folátokat és rostot is tartalmaz.
Magas béta-karotin tartalmának köszönhető gyönyörű színe, amely miatt nyilván elnevezése is megszületett. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely zsírban oldódik, s ezért nagyon kell ügyelni helyes adagolására, nehogy felhalmozódjon a szervezetünkben. Karotin tartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is.
Jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti. Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt fájdalmas időszakokat élnek át. Szintén béta-karotin tartalmának köszönhetően a hasi rész bármely gyulladásos megbetegedésének gyógyításában, illetve vékony- és vastagbélgyulladás esetén is eredményesen alkalmazható.
Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem egészségéhez. A szem időskori megbetegedésének (szürkehályog) ellenszere az A-vitaminban gazdag táplálkozás, amelyből nagy részt lefedhetünk a sárgadinnye fogyasztásával. Az A-vitamin kúraszerű szervezetbe vitelével 39%-kal csökkenthető a hályog kialakulásának rizikója.
A sárgadinnye C-vitamin forrás is, ami a szervezetbe juttatás után antioxidánsként működik. A szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen is fegyver lehet a sárgadinnye, mivel zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. A C-vitamin ezen kívül a fertőzések ellen is véd, "leszámol" számos baktériummal és vírussal. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, az agyi katasztrófákat, illetve a rákos sejtek megjelenését a szervezetben.
A zöldségben előforduló B-vitamin összeállítás és étkezési rosttartalma együtt a sárgadinnyét kiváló energiaforrássá teszi, amely biztosítja a jó szénhidrát-anyagcserét. Stabilizálja a vércukorszintet, a speciális B-vitamin-tartalom pedig segíti a sejteket a szénhidrátok hasznosításában. A rostok biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint könnyebben stabilizálódik.
Sárgadinnye élettani hatásai
Ásványi anyagok
A sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.
Vitaminok
Vitaminok közül a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. Ilyen az A-, a B1-, a B2- és a C-vitamin. Ezeknek köszönheti a dinnye az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét.
Rosttartalom
A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.
Bélgyulladás
Az emésztőrendszer rendbetételén belül olyan problémákra is hatékony lehet, mint például a vékony- vagy a vastagbélben kialakuló gyulladások. Mindezt anélkül teszi, hogy különösen megterhelné a bélrendszert, vagyis nem csak tisztít és gyógyít, de mindezt kíméletesen is teszi!
Immunrendszer
A sárgadinnye kiváló immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik. Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás!
Hidratálás
A sárgadinnye nagy százalékban tartalmaz vizet, így ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor azzal biztosítjuk a szervezet folyadékszükségletét is. Az ilyen belső hidratálással egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványos eredményt érünk el arcbőrünk feszességében is.
Kiütések az arcon
Ha arcunk bőrén apróbb kiütéseket tapasztalunk, amely akár a meleg számlájára is írható, akkor szintén jó szolgálatot tehet egy kis sárgadinnye. Mindegy, hogy belsőleg vagy külsőleg alkalmazzuk, a kiütések eltűnnek, arcunk bőre fiatal és üde lesz.
Fogyókúra
A sárgadinnye ideális segítségünk lehet a nyári fogyókúrában is. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását. A benne lévő folyadék pedig teltségérzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek, helyette inkább aktívak és energikusak leszünk!

Forrás: www.exastudio.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Címkék: megbetegedésének, szervírozhatjuk, gyógynövényként, antioxidánsként, vércukorszintet, emésztőrendszer, energiaforrássá, hasznosításában, szervezetünkben, szervezetünknek, kalóriaszegény, felhalmozódjon, cukortartalmát, fogyaszthatják, katasztrófákat, fogyasztásával, immunrendszert, sárgadinnyében, stabilizálódik, kialakulásának, szívbetegségek, egészségünkre, immunrendszer, meghatározója, gyümölcssavak, vércukorszint, hidratálással, feszességében, fertőzésekkel, grillezhetjük, gyógyításában, teltségérzést, rendbetételén, összetételben, vitaminjainak, helyreállítja, sárgadinnye élettani, sárgadinnye számos, sokoldalú sárgadinnye, vélhetően Ázsiából, vidékeken ajánlott, éghajlati hőmérséklet, különféle fajtáknak, egyik legjobb, szervezetben A-vitaminná, hasi rész, béta-karotin nagyon, szem egészségéhez, szem időskori, sárgadinnye fogyasztásával, hályog kialakulásának, sárgadinnye C-vitamin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 13  József Attila - Kopogtatás nél...  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Dóró Sándor: Embernek maradni  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul Éluard - És egy mosoly  Önmaga ellenére  képre írva  Márai Sándor tollából  Megígért békesség  József Attila - Kopogtatás nél...  Nevelőszülőkhöz adták,  Dóró Sándor: Embernek maradni  Vannak emberek  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Magamnak  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Tanmese  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Emlékezz  Isten hűségének mértéke  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép estét kedves látogatóimna...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Minden tavaszból őrizz..  Különleges  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó éjszakát  Vidámság  Spenót fasírttal  40 felett  Sorsunk miatt...  Anyámról való emlékek  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Egy barátság története 
Bejegyzés Címkék
sárgadinnye élettani, sárgadinnye számos, sokoldalú sárgadinnye, vélhetően Ázsiából, vidékeken ajánlott, éghajlati hőmérséklet, különféle fajtáknak, egyik legjobb, szervezetben A-vitaminná, hasi rész, béta-karotin nagyon, szem egészségéhez, szem időskori, sárgadinnye fogyasztásával, hályog kialakulásának, sárgadinnye C-vitamin, szervezetbe juttatás, szabadgyökök sejtkárosító, fertőzések ellen, szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, rákos sejtek, zöldségben előforduló, sárgadinnyét kiváló, szénhidrátok hasznosításában, rostok biztosítják, cukor fokozatos, vércukorszint könnyebben, sárgadinnyében magas, szervezet egész, sárgadinnye nagy, egészségünkre gyakorolt, sárgadinnye rosttartalma, megfelelő gyomor-, emésztőrendszer rendbetételén, vékony- vagy, vastagbélben kialakuló, sárgadinnye kiváló, esetleges fertőzésekkel, ilyen belső, meleg számlájára, kiütések eltűnnek, sárgadinnye ideális, nyári fogyókúrában, szervezet egészséges, benne lévő, megbetegedésének, szervírozhatjuk, gyógynövényként, antioxidánsként, vércukorszintet, emésztőrendszer, energiaforrássá, hasznosításában, szervezetünkben, szervezetünknek, kalóriaszegény, felhalmozódjon, cukortartalmát, fogyaszthatják, katasztrófákat, fogyasztásával, immunrendszert, sárgadinnyében, stabilizálódik, kialakulásának, szívbetegségek, egészségünkre, immunrendszer, meghatározója, gyümölcssavak, vércukorszint, hidratálással, feszességében, fertőzésekkel, grillezhetjük, gyógyításában, teltségérzést, rendbetételén, összetételben, vitaminjainak, helyreállítja, stabilizálja, sárgadinnyét, összeállítás, rosttartalma, szénhidrátok, megőrzésében, szervezetben, rosttartalom, kifejezetten, mennyiségben, egészségének, egészségesen, baktériummal, köszönhetően, eredményesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 84
  • e Hét: 2789
  • e Hónap: 3781
  • e Év: 35510
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.