Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Néha az öregek is hasznosak tudnak lenni......
  2013-06-16 14:37:38, vasárnap
 
   
 


Az utolsó esély

Az állatvásáron zajos összevisszaságban keveredett a kikiáltók harsogása és az áruba bocsátott állatok hangja. Csirkék, pulykák, malacok és birkák zsúfolódtak össze ketrecekben, vagy egymás mellé kötve. A tömeg magával sodort, nem sok esélyem volt az állatokat közelről megtekinteni.


Ekkor a tekintetem váratlanul a piactér szélén lehorgasztott fejjel álldogáló pej ló tekintetével találkozott.

Átvágtam magam az embergyűrűn, hogy közelebbről szemügyre vehessem a lovat.
Tíz nemes származású, lipicai lovat tartok, a lovak iránti szeretetem határozza meg az egész életemet.
A pejhez érve döbbenten láttam, hogy kivénhedt, öreg kanca áll előttem, amelyet az emberek még arra se méltatnak, hogy érdeklődjenek felőle. A lóból szinte áradt a szomorúság. Komoran meredt maga elé, szőre kopott, fénytelen volt, satnya izmai erőtlenségről árulkodtak, háta kiült, horpadt, lerítt róla, hogy egész életét kemény szolgálatban töltötte. Kantárját egy alacsony, sovány, kalapos ember szorongatta.
- Nem adom drágán Szelént -szólított meg - Már nincs rá szükségem, régen le kellett volna adnom a vágóhídra, de megszántam, ezért kihoztam a vásárra, gondoltam, talán elkel, s így elkerülheti a kegyetlen halált.
A ló eközben homályos szemmel, de értelmes tekintettel nézett rám. Megsajnáltam, miközben tudtam, hogy nekem nincs szükségem egy vén, öreg gebére. A szívem viszont arra figyelmeztetett, hogy ha mos továbbállok, a lónak az utolsó esélye is köddé válik. Hirtelen látni véltem, ahogyan a bekötött szemű ló fejére lesújt egy hatalmas erejű csapás, és a leterített állat kileheli a páráját.
- Megveszem! -jelentettem ki olyan hévvel, hogy maga is elcsodálkoztam. Tudtam, nem sok hasznát veszem az öreg kancának, de rajtam ne múljon az a kis idő, ami még hátra van az életéből.
Miután elengedtem a legelőn, a ló olyan könnyeden ügetett a magasra nyújtózkodó pipacsok között, mintha szárnyra akarna kelni. Vulkánként tört ki belőle a túláradó boldogság, ügetését hosszú galoppozás követte. Nem egy öreg kancát láttam száguldozni a hatalmas mezőn, olyan volt, mintha egy kiscsikó vágtatna lelkesen, szabadon cikázva ide-oda.
Szelént a legelő és a birtokot körülölelő pázsit egyaránt vonzotta. Bármilyen korán is keltem, Szelént mindig a legelőn találtam. Hetekig tartott, mire kinyomoztam, hogyan kerül a bezárt karámból a kék ég alá.
Egyik hajnalon épp szénát akartam cserélni a lovak alatt, amikor megláttam hogy Szelén puha, rózsaszín orrával addig bökdösi a karám reteszét, amíg odébb nem tolja. Döbbenten álltam, miközben Szelén meglökte az ajtót, és kisétált az istállóból. Teljesen önállósította magát.
Míg a többi lovat mindennel el kellett látni, a vén pej teljes természetességgel mindenből kiszolgálta magát. Minden nap kiment a legelőre, tett néhány kört, majd visszasétált az istállóba, ott ivott, aztán körbejárta a házat, s időnként némi alma reményében bepillantott a konyhaablakon. Mikor számára idegen autó, vagy ember közelítette meg a birtokot, fejét magasra emelte, és prüszkölve megrázta, így mutatva ki nemtetszését.
Június tizennegyedikén -Szelénre bízva a birtokot- elmentem a birkavásárra. Későre járt már, amikor hazafelé menet, a fekete pusztaságban egy apró, égő fénypontra lettem figyelmes. Amikor a birtok felé közeledtem, a sötétből hirtelen hatalmas fénycsóva emelkedett az ég felé. Őrült sebességre kapcsolva száguldottam, az úton kocsik sorakoztak egészen házamig. Amint odaértem és kipattantam a kocsiból, megcsapott az égett fa szaga. Sűrű füstfátyol lengte be az istállót, amit a forró lángok már felemésztettek.
- Ó, nem! -kiáltottam fel -, a lovaim, azok a csodálatos lovaim, mind odavesztek!? -Térdre zuhantam, arcomat a kezembe temetve zokogtam tehetetlenségemben.
Miután a tűzoltók eloltották a tüzet, elmentek, és lassan-lassan a szomszédaim is szétszéledtek. Egyedül maradtam a fájdalmammal. Elpusztultak a lovaim! A vemhes kancák és a meg nem született csikók! Nem tapossák lábaikkal többé a legelőt. Minden odaveszett, mindet felemésztett a tűz. Nem maradt semmim, csak a mérhetetlen fájdalom. Kínlódva felálltam, úgy éreztem, nem tudom tovább nézni a porig égett istállót, amelyben a hamu alatt fekszenek a lovaim.
Mielőtt bementem, még egy utolsó pillantást vetettem lovaim sírhantjára, és ekkor a sötétből lassan kivált egy alak. Szelén volt, az öreg gebe. Odaszaladtam hozzá, megsimogattam hatalmas fejét.
- Te egy igazi túlélő vagy, veled a forró lángnyelvek sem bánnak el -súgtam a fülébe, majd Szelént a küszöb előtt hagyva, a szobámban az ágyra rogytam.
Korán reggel ébredtem, szerettem volna álomnak hinni a tegnap történteket, de a valóság egy másodpercre sem engedte, hogy meg nem történtnek higgyem az egészet. A horizonton felbukkanó nap vörös ködöt vont az ég aljára, a gyenge sugarak megvilágították a hajnali dértől nedves füvet.
- A képzelet játszik velem? -kérdeztem hangosan, mikor megpillantottam az északi legelőn a harmatos füvet legelő lipicai lovakat. Szívem a torkomban dobogott, kezem-lábam remegett, miközben a lovaim felé futottam. Minden lovam hiánytalanul, épségben megvolt! Azt sem tudtam, melyiket öleljem előbb. Aztán megpillantottam Szelént, aki vágtatva rohant felém, lábai hangosan dobogtak a talajon. Sörényébe kapott a szél, testét lepelként fedte a korom.
Ekkor döbbentem rá, hogy Szelén nyitotta ki az istállóban a félelemtől megbokrosodott lovaknak a reteszt.
Megbabonázva néztem a vágtató lovat. Már tudtam, azzal, hogy Szelént megvettem, a világ legjobb üzletét kötöttem meg.



 
 
3 komment , kategória:  Általános  
Címkék: figyelmeztetett, tizennegyedikén, megpillantottam, megvilágították, elcsodálkoztam, felemésztettek, megbokrosodott, lehorgasztott, szétszéledtek, önállósította, megsimogattam, konyhaablakon, erőtlenségről, érdeklődjenek, megsajnáltam, szolgálatban, fájdalmammal, birkavásárra, megbabonázva, tekintetével, felemésztett, hiánytalanul, megtekinteni, odaszaladtam, elpusztultak, pusztaságban, száguldottam, állatvásáron, visszasétált, bepillantott, nemtetszését, nyújtózkodó, történteket, jelentettem, közelebbről, találkozott, utolsó esély, állatvásáron zajos, kikiáltók harsogása, áruba bocsátott, tömeg magával, állatokat közelről, tekintetem váratlanul, piactér szélén, lovak iránti, egész életemet, pejhez érve, lóból szinte, kegyetlen halált, szívem viszont, utolsó esélye, bekötött szemű,
kozma anna lidia (#1)   2013-06-30 23:10:49























Vannak Angyalok akik
Kétségtelenül közöttünk élnek.
Mosolyukban melegség lappang,
S békére lelnek tőle a szívek.
Szemeik csillagként ragyognak
Vissza rám vagy éppen rád.
És elillan a keserűség, félelem,
S minden mi nyomaszt vagy bánt.
Egyetlen érintésüktől szertefoszlik
A didergető hideg, lelki téli csapadék,
Láthatatlan szárnyak nélkül léteznek,
Szavaikban ott rejlik a vigaszt nyújtó menedék
Legyen nagyon szép heted.
Angyali öleléssel puszil.: Annuska
Zsirka Lajos Sándor (#2)   2013-07-16 15:45:01
Kedves Ágica !
Ha nem tévedek, a mai nap a TIÉD !
Ritkán találkozunk, mert csak néha vagyok fent, de mindig szeretettel gondolok rád.
A Jóisten tartson meg sokáig jó egészségben gondnélküli
vidámságban. S gondolatban fogadj el tőlem egy öl virágot.
Szeretettel Lajos
1vargaildyko (#3)   2013-07-19 13:56:43






Szia Drága Barátnőm!
Ne haragudj, amiért ritkábban érek ide...De mindig szeretettel gondolok Rád :)
Nagyon csodás délutánt és szépséges estét kívánok Neked és Szeretteidnek!
Sokszor ölellek, puszim! Ildykó
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Müller Péter tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  "Ez egy csoda"  Erdei gyöngyvirág  Segíts neki dicsérni Téged  Megígért békesség  Segíts neki dicsérni Téged  Borzasztó  Van néhány kérdés, amin gondol...  jó reggelt  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Anyák napjára  Martin Buber, A haszidim meséi  Tanácsok egy pszichológustól  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Bársony székben  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Szép estét  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Mindig lesz olyan  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Sorsunk miatt...  Nagy és kis csodák  Különleges  Dóró Sándor: Embernek maradni  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Tanácsok egy pszichológustól  Ady Endre - Mindegy átka  Jázmin  Facebookon kaptam  Tavaszi este  40 felett  Tanmese  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
utolsó esély, állatvásáron zajos, kikiáltók harsogása, áruba bocsátott, tömeg magával, állatokat közelről, tekintetem váratlanul, piactér szélén, lovak iránti, egész életemet, pejhez érve, lóból szinte, kegyetlen halált, szívem viszont, utolsó esélye, bekötött szemű, hatalmas erejű, leterített állat, öreg kancának, magasra nyújtózkodó, túláradó boldogság, öreg kancát, hatalmas mezőn, kiscsikó vágtatna, birtokot körülölelő, legelőn találtam, bezárt karámból, lovak alatt, karám reteszét, többi lovat, birtokot- elmentem, fekete pusztaságban, birtok felé, sötétből hirtelen, úton kocsik, forró lángok, csodálatos lovaim, kezembe temetve, tűzoltók eloltották, vemhes kancák, mérhetetlen fájdalom, porig égett, hamu alatt, utolsó pillantást, sötétből lassan, öreg gebe, igazi túlélő, forró lángnyelvek, küszöb előtt, ágyra rogytam, tegnap történteket, horizonton felbukkanó, gyenge sugarak, hajnali dértől, képzelet játszik, északi legelőn, harmatos füvet, torkomban dobogott, lovaim felé, félelemtől megbokrosodott, vágtató lovat, világ legjobb, figyelmeztetett, tizennegyedikén, megpillantottam, megvilágították, elcsodálkoztam, felemésztettek, megbokrosodott, lehorgasztott, szétszéledtek, önállósította, megsimogattam, konyhaablakon, erőtlenségről, érdeklődjenek, megsajnáltam, szolgálatban, fájdalmammal, birkavásárra, megbabonázva, tekintetével, felemésztett, hiánytalanul, megtekinteni, odaszaladtam, elpusztultak, pusztaságban, száguldottam, állatvásáron, visszasétált, bepillantott, nemtetszését, nyújtózkodó, történteket, jelentettem, közelebbről, találkozott, tekintettel, másodpercre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 983
  • e Hónap: 3117
  • e Év: 55675
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.