Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eljön még az idő, amikor Hóman Bálintot is rehabilitálni fog
  2012-12-31 15:15:15, hétfő
 
 


Eljön még az idő, amikor Hóman Bálintot is rehabilitálni fogják
2012. december 29. 12:42
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Százhuszonhét éve, 1885. december 29-én született Budapesten Hóman Bálint, egyik legnagyobb magyar történészünk és művelődéspolitikusunk. Történészként elsősorban őstörténetünkkel, középkorunkkal és pénztörténetünkkel foglalkozott, művelődéspolitikusként 1932 és 1938, majd 1939 és 1942 között volt vallás- és közoktatásügyi miniszter, 1938-ban tárca nélküli nemzetnevelési miniszter.
1944-ben Nyugatra távozott, de az amerikai hatóságok kiadták őt a budapesti vérbíráknak, akik életfogytiglani fegyházra és vagyonelkobzásra ítélték. Börtönőreinek kínzásai következtében 1951. június 2-án halt meg a váci fegyházban.

Amit legkevésbé bocsátottak meg neki

Mindenkori ellenségeink a legkevésbé tudták neki megbocsátani a két világháború közötti radikális nemzeti pártok, mozgalmak és a kormánypolitika közötti, művelődéspolitikusi minőségben tett egyensúlykereső kísérletein és az angolszász politikával való szembenállásán túlmenően elsősorban a zsidó-magyar viszony kudarcának okát megállapító, ?Magyar sors, magyar hivatás? című, legfőbb gondolatait összegző, 1942-ben megjelent, 1945-ben indexre tett kötetében olvasható álláspontját:

?Külső életformákra és nyelvi tekintetben a magyarhoz hasonulva, de népiségét megőrizve él népünk között a múlt században egyenként bár, de igen nagy tömegben beszivárgó zsidóság. Beolvadását a magyar társadalom széles rétegeinek ösztönös elzárkózása mellett erős faji öntudata s a magyarságtól idegen erkölcsisége és szellemisége akadályozta meg.

A nyugati keresztény kultúrközösség népeinek fiaiból a magyar társadalom közösségeibe illeszkedő egyének és csoportok ? a történeti fejlődés szabályainak megfelelően ? egy-két nemzedék multán áthasonlottak, beházasodtak, elkeveredtek, beolvadtak a történetileg kialakult magyar fajba és ma ennek a szerves részeként élnek. A keleti ortodox közösségből jött román és szerb jövevények ? kevés kivétellel ? még az értelmiségi réteg keretében sem tudtak áthasonulni, mert kultúrájuk más talajban gyökerezett. A zsidóság sem ment át ezen a folyamaton. Önként vagy kényszerítve ? ezt vitatni lehet ?, de önálló sajátos világszemlélettel és felfogással élte és éli ma is a maga sajátos népi életét a magyarság körében. A régiek még igazodtak valamennyire a magyar közszellemhez: az újonnan jöttek teljesen elkülönültek és ezért a magyarság is idegeneknek tekintette és tekinti őket.

Ezeknek az újonnan jött elemeknek a a felforgató mozgalmakban, a romboló eszmeáramlatok terjesztésében vitt vezető szerepe, a zsidó értelmiségnek a magyar múlt hagyományaival és magyar fajtánk eszményeivel, társadalmunk gondolkodásával és a kereszténység eszméivel szembehelyezkedő szellemisége, mértéktelen gazdasági érvényesülése és erre alapított hatalmi törekvései napjainkban nálunk is kiváltották a ma Európa-szerte uralkodó zsidóellenes hangulatot. A magyarság ? más népekhez hasonlóan ? nem kívánja magába olvasztani, inkább kirekeszti nemzeti életéből az oda idegen testként beékelődő zsidóságot.?

Sorstársaival való váci rabbörtönbeli éveit leghitelesebben Fiala Ferenc és Marschalkó Lajos örökítették meg ?Vádló bitófák? címmel 1958-ban megjelent könyvükben:

?No Hóman, még nem döglött meg??

?Vác a megkülönböztetett politikai foglyok megsemmisít? tábora volt. Ide hozták Himlerék háborús f?bűnöseit, a demokráciaellenes kémeket, hazaárulókat és mindenkit, akit nem végeztek ki, de akiknek el kellett pusztulniuk. Lehota ? ez a minden emberi érzésből kivetkőzött vadállat ? ezt nem is titkolta. Hányszor, de hányszor mondta séta közben vagy a fogháztemplomból alakított embertelen fonóműhelyben, hogy Vácról csak egy út vezet kifelé ? a temetőbe. A napi élelmiszer kalória nem érte el a nyolcszázat, s ha az osztályok számára kiutalt élelemből ? ami leginkább száraz borsó, répaleves volt ? valami megmaradt, azt tilos volt kiosztani. Azt Lehota elvtárs disznóinak vitték. Hasonló volt az egészségügyi gondoskodás is. A főorvosi tisztet egy dr. Halász nevű volt munkaszolgálatos orvos látta el. Ha valaki orvosi vizsgálatra föliratkozott, első kérdése nem az volt, hogy mi a baja, fájdalma, hanem hogy milyen népbírósági paragrafus alapján ítélték el.

Orvosság helyett gyakran összepofozták vagy összerugdalták, mint szimulánst. Ha pár nap múlva meghalt, ez csak jó pont volt úgy dr. Halász, mint Lehota számára. Így végeztek a kilencvennégy esztendős magyar egyetemi tanárral, a nemzetközileg is elismert tudós professzorral, dr. Méhely Lajossal. Zárkájában halt meg dr. Tóth László, a katolikus sajtó egyik ismert alakja. Egy őszi vasárnap délután agyszélhűdést kapott s mikor két nap múlva át akarták vinni a kórházba, akkor már nem volt szüksége orvosi kezelésre. A gorilla kinézésű Bellák-borbély papírzsákba burkolva vitte ki a temetőbe.

Hóman Bálint a magyar történelemtudomány egyik legnagyobb alakja, akinek a ?Magyar nemzet története? című munkája fordulói pontot jelentett a magyar történelemírásban, ugyancsak a váci rabtemetőbe került. A hatkötetes történelmi munka társszerzője Szekf? Gyula ugyanakkor Rákosi Mátyás jóvoltából Magyarország moszkvai követe volt. Neki bizonyára tudnia kellett, hogy milyen sorsra jutott a ?Hóman-Szekfű? című történelmi munka társszerzője. S hogy érdekében semmit sem tett, ezzel a kérdéssel majd bizonyára számot vet, ha valahol az örökkévalóságban találkozik Hóman Bálinttal. A hatalmas termetű Hóman, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, volt kultuszminiszter, akit ugyancsak Himler Mártonék adtak ki, 1951 végén már csak mint szánalmas emberi roncs gubbasztott mindössze egy szalmazsákkal berendezett zárkájában. Mert mint írástudóra, őreá külön vigyáztak. Mindvégig magánzárkában volt. Hetenként kétszer fel kellett súrolnia nemcsak zárkáját, de a szigorított fogház harminc méter hosszú tölgyfával burkolt folyosóját is, a trepnit. Ilyenkor mindig számos látogatója volt. A valamikor 130 kilós test már mindössze hetven kilót nyomott. egy nap már nem tudta felsúrolni a trepnit, mert összeesett. Átvitték a kórházba s Halász főorvos úr harmadik vizitje alkalmával amúgy orvosi módra megkérdezte tőle: ?No Hóman, még mindig nem döglött meg??

A negyedik napon aztán megnyugodhatott ez a főorvosi vadállat. Hóman Bálint meghalt. Hasonló sors érte Rácz Jenőt, a magyar vezérkar volt főnökét és volt honvédelmi minisztert. Súlyos gyomorfekélye ellenére sem kapott diétás kosztot. De ugyanakkor a szomszédos zárkában lévő két valutasíber bócher fiatalembernek Lehota őrnagy úr ? valószínűleg Garasin beleegyezésével ? kóser kosztot engedélyezett, amit az egyik váci kóser vendéglőből hoztak be nekik. Itt halt meg az 1919-es kommunizmus utáni magyar politikai élet egyik főszereplője és volt magyar miniszterelnök, Friedrich István is. Felesége ? aki valamiképpen megtudta ura betegségét ? külföldről kapott gyógyszert küldött be férje számára. De a gyógyszert Halász főorvosék ellopták. Külön fejezetet lehetne írni a váci fegyház tüdőbeteg osztályáról. Annak idején az Igazságügyminisztérium Dunára néző hatalmas tüdőbeteg pavilont épített a kórház mellé, mert köztudomású volt, hogy Vácon a gyöngébb szervezetűek rövid időn belül tüdőbajosak lesznek. Lehota nem engedte meg, hogy az ide beutaltak a teraszon pihenjenek. Beszögeztette az ajtókat és az ablakokat ? bebádogoztatta. A tüdőbeteg osztályon fejezte be életét a magyar közgazdasági élet ugyancsak európai hírű munkása dr. Ereky Károly is. Tasnádi Nagy András is itt szerzett betegségében halt meg a Mosonyi utcai rabkórházban. De rövid a hely, hogy felsoroljuk mindazokat, akik nem bírták ki a váci poklot és akiknek teste ma ott porladozik a váci fegyház Dunára néző szomorú temetőjében.?

Fiala és Marschalkó leírását csak azzal egészíthetjük ki, hogy Hóman a börtönviszonyok ellenére is szerette volna megvalósítani régi álmát, megírni a magyar középkor történelmét, de hiába kért hozzá könyveket és papírt, nem adtak neki: a titokban néha becsempészett irónra így verseket írt.

Amikor a legnagyobb bűnnek a nevetés számított

Arról, hogy mitől vált pokollá a váci fegyház, még részletesebben vallott Fehérváry István rabok visszaemlékezéseiből összeállított dokumentumkötetében (Börtönvilág Magyarországon, 1978):

?Az őrség minden alkalmat felhasznált arra, hogy belénk kössön. Nem volt séta, hogy egymással való beszélgetés ürügyén ne szólítottak volna néhányunkat be az osztályvezetői irodába. Senki nem tudott kielégítően állni, ki- és belépni, válaszolni ahhoz, hogy kékfoltok nélkül távozzék. A munkást megverték azért, mert elárulta a munkásosztályt, az értelmiséget, mert értelmiségi volt, a párttag azért kapott nagyobb ütéseket, mert csak későn lépett be a pártba, mi azért, mert nem léptünk be. Veszélyes volt szemüveget viselni, mert miniszternek tartották az embert, a lúdtalpbetét burzsoá eszköznek bizonyult, és aki az elfogyott kübli papír pótlását kérte, a népi demokráciának pazarlással való megdöntéséért kapta a verést. A legnagyobb bűnnek azonban a nevetés számított. A szenvedésnek is van humora, s mi fiatalok voltunk, nem törtek meg bennünket és gyakorta elkövettük a nevetés bűnét. Ilyenkor csikordult a kulcs a zárban és hallottuk a sztereotip kérdést: ?Miért nevet? Van kedve nevetni? Majd elveszem a kedvét!? És aki már ?fúrt kutat?, vagyis keringett a földre támasztott mutatóujja körül a szédülésig, aki ismeri, mi a ?papírfújás?, amikor egy füzetlapot lehelettel végig kell hajtani többször a folyosón, vagy aki ült vasba kötve, az tudja, hogy ideig-óráig valóban ?arcára lehet fagyasztani a mosolyt? az embernek! Míg Bodó elvtárs egyetlen pofonja örökké süketté tehetett egy embert, míg Flórián alhadnagy elvtárs csizmával táncolhatott egy rabtársunk gégéjén, mindaddig, míg a szerencsétlennek elszakadtak a hangszálai, addig az intézményes kínzás orvosi előírással, segédlettel és parancsnoki közreműködéssel történt. A középkori inkvizíciós kínzást is meghaladó fenyítés, a vasalás.

Szitkok kíséretében földre ültetnek, lábadat keresztbe teszed és bokában összeráncolják. Azután a kezed következik. Két őr térdel a hátadra, hogy kezedet az ellenkező lábfejedhez kényszerítsék, s a harmadik meghúzhassa a láncot, úgy hogy beleszántson a húsodba. A fejed a térded közé szorul, a combod karodban, hátadon minden ín pattanásig feszül, és csak kapkodva kapsz lélegzetet. Érzed, hogy kézfejed nőttön-nő, a vér lüktet benne, és ha merész vagy, hogy felemeled a fejed, már feketének látod az ujjaidat.. A karodba kell harapnod, hogy ne ordíts a fájdalomtól, melletted már nyöszörög, sír, üvölt valaki. Lesz majd idő, hogy nem emlékszel semmire, azután hidegvíz csorog rajtad, felrángatnak az előbbi helyzetbe és folytatod. Ha nincs szerencséd, két őr megragad, felemel, majd földre ejt, s azt kívánod, bár a láncok szakítanák már le kézfejed. Azután újra elájulsz.

Új őr jön, meglazítja a láncot, s ha nem tudnád, hogy másodperceken belül az erekbe visszatörekvő vér megsokszorozza a kínjaidat, megköszönnéd neki. Így imádkozol vagy káromkodsz, ordítasz vagy tűrsz, és számítod az időt, hogy meddig tart még? Majd mikor letelik a két-három vagy hat óra és leszedik a láncokat, és ott fetrengesz a földön, felállni nem tudván, hallgatva az őrség röhejét a hernyóként mászó rabok felett, majd akkor örülsz, hogy csak két órát kaptál. Volt, aki nyolc órát ült kurtavasban jajszó nélkül. Volt, aki az egyszeri hat órás kurtavas után örökre nyomorék lett, ma is bénán húzza maga után a lábát. És új napok, új kurtavasak, rúgások, sötétzárkák következnek, semmi hír szeretteinkről, se újság a világról: számolgatjuk a napokat, a halottainkat, a megtébolyodottakat és azokat, akik rabéletükre árulókká váltak.?

Ahogyan Tollas Tibor írta, a bolsevizmus igazi szimbólumaként ?bebádogoztak minden ablakot?, lefejezve az értelmiséget, amelyre úgy tűnik, utódaiknak ma sincs szükségük, így Hóman Bálint továbbra sem kívánatos köreikben, viszont hisszük, mégis eljön még az idő, amikor Őt is rehabilitálni fogják.


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=60589
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: örökkévalóságban, fogháztemplomból, kultuszminiszter, munkaszolgálatos, szerencsétlennek, őstörténetünkkel, vagyonelkobzásra, szembehelyezkedő, beleegyezésével, börtönviszonyok, megnyugodhatott, életfogytiglani, gondolkodásával, közreműködéssel, egyensúlykereső, leghitelesebben, kormánypolitika, miniszterelnök, részletesebben, bebádogoztatta, közoktatásügyi, szeretteinkről, nemzetnevelési, szembenállásán, megsokszorozza, összerugdalták, fiatalembernek, magyarországon, hagyományaival, terjesztésében, eszmeáramlatok, összeráncolják, szimbólumaként, kultúrközösség, középkorunkkal, munkásosztályt, amerikai hatóságok, budapesti vérbíráknak, váci fegyházban, legkevésbé tudták, kormánypolitika közötti, angolszász politikával, zsidó-magyar viszony, magyarhoz hasonulva, múlt században, magyar társadalom, magyarságtól idegen, nyugati keresztény, történeti fejlődés, történetileg kialakult, szerves részeként, keleti ortodox, Hóman Bálintot, Tompó László, Budapesten Hóman Bálint, Fiala Ferenc, Marschalkó Lajos, Méhely Lajossal, Tóth László, Hóman Bálint, Rákosi Mátyás, Hóman Bálinttal, Magyar Nemzeti Múzeum, Himler Mártonék, Rácz Jenőt, Friedrich István, Igazságügyminisztérium Dunára, Ereky Károly, Tasnádi Nagy András, Fehérváry István, Börtönvilág Magyarországon, Ahogyan Tollas Tibor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kerüld el az evangélium örömén...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Zilahy Lajos gondolata  A sors  Mi lenne ha  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Még csak most kezdődik a nap  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Adakozás  Alázat  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Erdőn  Akarat  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Szép napot kívánok  Szép napot kívánok  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A Megváltó szolgálatában  képre írva  Alázat  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Hogy lehet megtartani  Egy bizonyos határt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Facebookon kaptam  Png lepke  Egy hatékony szolga  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A sors  A Megváltó szolgálatában  Egy bizonyos határt  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  A kételkedés kezelése  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png férfi  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Bertolt Brecht -től idézet  Még csak most kezdődik a nap  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 20  Alázat  Png lepke  Éretlen vers  Alázat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
amerikai hatóságok, budapesti vérbíráknak, váci fegyházban, legkevésbé tudták, kormánypolitika közötti, angolszász politikával, zsidó-magyar viszony, magyarhoz hasonulva, múlt században, magyar társadalom, magyarságtól idegen, nyugati keresztény, történeti fejlődés, történetileg kialakult, szerves részeként, keleti ortodox, értelmiségi réteg, maga sajátos, magyarság körében, magyar közszellemhez, újonnan jöttek, újonnan jött, romboló eszmeáramlatok, zsidó értelmiségnek, magyar múlt, kereszténység eszméivel, megkülönböztetett politikai, demokráciaellenes kémeket, minden emberi, fogháztemplomból alakított, napi élelmiszer, osztályok számára, egészségügyi gondoskodás, főorvosi tisztet, kilencvennégy esztendős, katolikus sajtó, őszi vasárnap, gorilla kinézésű, magyar történelemírásban, váci rabtemetőbe, hatkötetes történelmi, kérdéssel majd, örökkévalóságban találkozik, hatalmas termetű, szalmazsákkal berendezett, szigorított fogház, negyedik napon, főorvosi vadállat, magyar vezérkar, szomszédos zárkában, egyik váci, 1919-es kommunizmus, gyógyszert Halász, váci fegyház, kórház mellé, gyöngébb szervezetűek, teraszon pihenjenek, tüdőbeteg osztályon, magyar közgazdasági, váci poklot, börtönviszonyok ellenére, magyar középkor, titokban néha, legnagyobb bűnnek, nevetés számított, őrség minden, osztályvezetői irodába, munkást megverték, párttag azért, lúdtalpbetét burzsoá, elfogyott kübli, népi demokráciának, nevetés bűnét, sztereotip kérdést, földre támasztott, füzetlapot lehelettel, rabtársunk gégéjén, szerencsétlennek elszakadtak, intézményes kínzás, középkori inkvizíciós, kezed következik, ellenkező lábfejedhez, harmadik meghúzhassa, térded közé, combod karodban, karodba kell, előbbi helyzetbe, láncok szakítanák, erekbe visszatörekvő, két-három vagy, őrség röhejét, hernyóként mászó, bolsevizmus igazi, örökkévalóságban, fogháztemplomból, kultuszminiszter, munkaszolgálatos, szerencsétlennek, őstörténetünkkel, vagyonelkobzásra, szembehelyezkedő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 509
  • e Hét: 3611
  • e Hónap: 14722
  • e Év: 168218
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.