Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szilveszteri esküvő erőszakkal
  2011-12-31 12:03:37, szombat
 
   
  Amikor totális erőszakkal legyőzettem...


Nehéz időszak következett mindannyiunk életében.
Jóskának már az érettségire és a felvételi vizsgára is készülni kellett. Nekem, pedig mint végzős szakmunkás-tanulónak, a második félévtől - a szalagon, teljesítménybérben - kellett dolgozni.


Amiért anyu nem akart velem egy munkahelyre, az - állandó, délelőttös műszakban üzemelő - műhelybe kerülni, a két műszakosba helyeztek.

Veszélybe került délutános héten az esti-gimibe járás!

Barátnőm is kimaradt, mert közben, várandós lett.

Az ipari iskolát még befejezte. Egymás mellett ültünk, és soha nem felejtem el az átszellemült arcát, amint a hasára tette a kezét és érzékelte a magzati életjeleket! Néztem a szép arcot, amit még szebbé tett az anyaság.
- Add a kezed, hogy te is érezd!
Suttogta, és akkor már ketten éreztük a pici végtagok hullámzó mozgását a domborodó anyapocakon.

Irénke példát adott nekem természetességből. Úgy ült a nagy pocijával az iskolapadban, mintha ez lett volna a legtermészetesebb dolog a világon!

A szakmunkásvizsgát is együtt csináltuk végig. Amikor kész lettem a munkadarabommal - egy rakott szoknyával, amin nem volt semmilyen gomblyuk, külön kellett volna különböző gomblyukakat készíteni.
Nekem, azonban a gimnáziumban is év-végi vizsgáim voltak. Aznap, éppen három tantárgyból.
Irénke tudta ezt és odasúgta:
- Menj csak, majd én csinálok neked is...


A szakmunkás bizonyítvány kiosztásakor találkoztunk legközelebb. A vizsgabizottság visszaadta a munkadarabokat, a szoknyával együtt, a külön elkészített gomblyukakat is.
Lélekben azóta is hálás szívvel gondolok barátnőmre.

Aztán, a szakmunkásvizsga után mégis odahelyeztek, ahol anyu dolgozott. Vagyis, ő csak papíron, mert többnyire betegállományban volt.

Örültem az álladó egyműszakos munkarendnek. Azt hittem, hogy befejezhetem a gimnáziumot! Nem így történt...


Sokat sírtam Jóska miatt, mert nehéz volt megtanulni a hiányával élni. Már három éve tartott ez az állapot. Nagyon tiltottak tőle a szüleim és örökösen becsmérlőn beszéltek róla és a családjáról. Én, pedig tudtam, éreztem a lelkemmel, hogy nekem nincs mitől tartanom - tőlük biztosan... Anyuéktól azonban annál inkább...



Egy alkalommal kizártak a lakásból, amikor a délutános műszakból csak éjjel fél tizenkettő körül villamosoztam ,,haza" Pacsirta telepre. Valami rendőrségi kiszállás és kihallgatás volt a műhelyben - állítólagos lopás miatt. Teljesen felforgatták a műhely megszokott rendjét. Műszak végén, este tízkor, egyesével engedtek be minket az öltözőbe...

Bemásztam a kapun, miután a kulcsommal nem tudtam kinyitni. Sajnos, a lakásajtó is zárva volt és a kulcsommal azt sem tudtam kizárni. Síri csönd és sötétség ült a házon. Rögtön tudtam, hogy apu elment éjszakai műszakba dolgozni. Györgyi és anyu nem tudom, hogy hol voltak.

Csöngettem, de hiába. Az előkertben összekuporodva meghúztam magamat az orgonabokor tövében. Egy idő után nagyon fáztam. Ezért, visszamásztam az utcára és elindultam. Róttam a köröket.
Nagyon féltem, mert abban az időben hamar bevitték az utcán grasszáló lányokat a rendőrségre és eljárást indítottak ellenük, ,,üzletszerű kéjelgésre való felbujtás gyanújával".

Reggelre szörnyen kimerülten álltam a villamosmegállóban. Szinte, a földből nőtt ki Bercze - és, mintha engem várt volna uzsonnával a kezében. Elsírtam magam és úgy meséltem el neki, hogyan jártam. Mondta:
- Ismerem ezt, mert árvagyerek-ként nőttem föl!



Másnap, nagy kiabálásra mentem ,,haza". Apa valami miatt otthon volt, pedig nem telt le a éjszakás hét. Csodálkoztam, hogy nem ment dolgozni és egy új zárat szerelt föl éppen a kapura. A sötétben a húgom világított neki elemlámpával.

Majd, amikor kész lett, dühösen a kezembe nyomott egy kulcsot.
- Aztán erre jobban vigyázz!
Csak álltam előtte kukán... Nem is értettem, hogy akkor most mi van? Ki veszítette el a kulcsát? Mert nekem megvolt. Akkor is ott volt a zsebemben, de nem vettem elő... hanem meglepetten csak álltam ott a rettenetes indulatok kereszttüzében.

Annyira megdöbbenek - amikor nyilvánvaló hazugsággal vádolnak - hogy leblokkolok. A mai napig ez történik velem ilyen alkalmakkor.

Akkor is, azt sem tudtam hirtelen, hogy miről is van szó?
El kellett volna mondani, hogy megvan a kulcsom és meg is kellett volna mutatni akkor, azon nyomban, mert később már hiába kerestem. Akkorra már valóban eltűnt...
Nem bántam különösebben, mert volt egy vadi' új kulcsom! Tényleg vigyáztam rá, de még mindig nem eléggé!
Azt hittem, hogy ezzel a zárcserével elmúlt a veszély is... Annak veszélye, hogy ismét az utcára kerülhetek.


Ettől fogva megbíztam Berczében.
Történt ugyanis, hogy egy alkalommal megvárt iskola után. (Mert elkezdtem a második évfolyamot a dolgozók gimnáziumában.)

Szeptember volt, és még mindig tombolt a nyár. Hazafelé jól esett a magabiztos invitálása, bementem vele egy kerthelyiségbe. Ott, jaffa szörpöt ittam, amiről akkor még azt sem tudtam, hogy narancsból készül.
Még nem voltam tizennyolc éves, és nem ismertem a vendéglátós italkínálatokat sem.
Ettől elég idétlennek éreztem magamat a magabiztos Bercze mellett. Azt sem tudtam, hova tegyem kezem-lábam, olyan setesután mentem utána az asztalok között.

Úgy rendelt Bercze, mint aki tudja ezt és azt is, hogy nagyon szomjas, és éhes vagyok.

Amikor letette a pincér (aki haverja volt Berczének) az asztalra a szörppel(?) teli poharat, Bercze viccesen felfelé mutatott, mondván:
- ,,Ott repül a kismadár!"
Belementem a játékba, mert azt hittem, hogy fel akar vidítani és odanéztem, ahova mutatott.

Azt hiszem, ekkor tett bele valamit az italomba. Mert, amikor jóízűen meg akartam inni, éreztem, hogy nem esik jól. Meg is jegyeztem:
- Ez nagyon keserű.

Majd, hirtelen olyan rosszul lettem, olyan gyengeség fogott el, hogy éreztem, a következő pillanatban le fogok fordulni a székrő. Még felálltam, hogy elinduljak haza, vagy valahova, ahol vigyáznak rám. Még emlékszem, hogy Bercze elkapott és mondta, hogy "hazaviszlek husikám"...

Csakhogy Bercze nem hazavitt, hanem teljesen máshova. Valami- füves- gazos területen botladoztam mellette, amint valósággal vonszolt magával...
Majd, mintha feküdnék a hátamon és ökölbe lett volna szorítva a kezem. Nem értettem miért van benne gaz, vagy fűcsomó és ekkor hirtelen magamhoz tértem a fájdalomtól. Majd újból elsötétült előttem a világ és nem tudtam semmiről. Így arról sem, hogyan kerültem ,,haza".

Másnap reggel arra ébredtem, hogy forog velem az ágy, miközben zuhanok egy sötét mélységbe. Segítségért akartam kiáltani, amikor rémületemben kinyitom a szememet meglátom a reggeli napsütésben az ablak előtt anyut és Györgyit, amint egy bugyit nézegetnek és azon kuncognak, hogy:
- ,,Megtörtént a dolog! Ez a Jancsi legalább tökös gyerek, nem úgy, mint a Pista!"



Ettől fogva örökké lehajtott fejjel jártam és éjjel-nappal sírtam. És, nehogy azt higgye bárki, hogy anyu egyszer is megkérdezte volna, hogy mi bajom van!
Valami miatt ő - mindig is úgy kezelt engem, mint egy alantasabb élőlényt, akinek nem is jár más. Ő, így érezte igazságosnak.

Elmentem egyszer a barátnőmhöz, hátha tud nekem segíteni. De láttam rajta, neki is megvan a maga gondja-baja, és nem hozakodtam elő a sajátommal.


Már második alkalommal nem jött meg a menstruációm. Nem tulajdonítottam jelentőséget ennek sem, mert volt úgy, hogy csak minden harmadik hónapban jött meg. Most sem foglalkoztatott a dolog különösebben, mert nem is voltam teljesen tisztában azzal, hogy mi történt velem valójában azon a grundon.
Az biztos, hogy Bercze közeledését visszautasítottam és utáltam a váratlan felbukkanásait.

Gyanús kezdett lenni, hogy a derékbőségem is teljesen megváltozott. De ez csak addig érdekelt, míg öltözködtem, mert közben memorizáltam a leckét, amit arra az iskolanapra kellett tanulnom és arra koncentráltam, nehogy otthon hagyjam valamelyik füzetemet, vagy tankönyvemet!


Benne voltam egy életprogram megvalósításában úgy, hogy észre sem vettem: azon a szeptember eleji éjszakán gellert kapott az életpályám és ettől a gellertől átkerültem egy másik pályára, ahol mások kezdték el élni az én életemet.

*

Októberben, egy este leszállok a villamosról, és amint befordulok a mi utcánkba, majdnem belebotlok Jóskába. Nagyot dobbant a szívem. Aztán eszembe jutott az ártatlanságom, amire annyira vigyáztunk. És, amitől közben, olyan brutális gátlástalansággal megfosztott valaki más. Tudtam, hogy nem mondhatom el neki. Akkor zuhant rám annak felismerése, hogy soha többé nem mondhatok el neki semmit!

Egy szó nélkül sarkon fordultam és elindultam a szomszédos utca felé. Gondoltam, majd az ellenkező irányból közelítem meg a házat. Eszembe jutott az az éjszaka, amikor kizártak és ugyanígy kerülgettem a ,,szülői" ház környékét és üvölteni tudtam volna! Beleüvölteni a világba az árvaságomat!

Amikor befordultam az utcánk másik végén, Jóska - szemből jőve - elállta az utamat.
Már katonai egyenruhában volt. Ebből arra következtettem, hogy fölvették a ,,tiszti akadémiára". Úgy akart köszönteni, mintha misem történt volna!
- Hol voltál mostanáig? Miért csinálsz úgy, mintha tegnap köszöntünk volna el egymástól?
- De, hiszen megbeszéltük, hogy a felvételi...

Udvariasan el akarta venni tőlem a könyvekkel, füzetekkel degeszre tömött táskát. Én azonban, egy határozott, könnyednek tettetett mozdulattal elrántottam a súlyos terhet, így adva a tudtára, hogy nincs szükségem a segítségére.

,,Nekem ne akarja a táskámat cipelni, amikor a lelkemre nehezedő terhet észre sem veszi! Mi ez ahhoz képest?" - gondoltam - a sírással küszködve.

- Nem érdekel, hogy veled mi volt, vagy van, mert téged sem érdekelt, hogy velem mi történt az elmúlt hónapokban!
- De most itt vagyok - mondta meglepetten...

Erre, úgy öleltem át a két karommal, hogy amelyikben a táska volt, azzal - véletlenül - alaposan hátba vágtam.

Majd rájöttem, hogy mit tettem, leeresztettem a táskát, de még akkor sem engedtem el.
Nyakába borultam és úgy szorítottam, az egyik karommal, ahogy csak bírtam.

Ekkor, már ott voltunk a jól ismert kapu előtt. Hirtelen elengedtem, és kikaptam a kapukulcsot a zsebemből. Villámgyorsan kizártam a kaput, majd egy hirtelen fordulattal bent is voltam. Ugyanolyan gyorsan szerettem volna bezárni, mint ahogy kinyitottam, de nem tudtam, mert Jóska a kapuajtó és a kerítés közé tette a lábát.
- Mivel bántottalak meg, hogy ennyire haragszol?
- Semmivel! Te, semmivel. Engedd a kaput becsukni!


Annyira féltem, hogy nem lesz erőm azt a sok mocskot magamban tartani, ami tavasz óta történt velem, hogy ,,rövidre akartam zárni" a találkozásunkat. Azt hiszem, ráléptem a lábára, hogy elvegye. Akkor, azonban a kezét tette oda a szűkülő résbe. Ezt már csak akkor vettem észre, amikor tiszta erőmmel rácsaptam a kapuajtót. Annyira fájt, hogy legszívesebben egyenként megcsókolva minden sérült ujját, kértem volna tőle bocsánatot!

De: tudtam, hogy nem tehetem és csak annyira nyitottam ki a kaput, hogy kiférjen a keze.

(folyt.köv.)

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósításában, betegállományban, szakmunkásvizsga, találkozásunkat, foglalkoztatott, tulajdonítottam, italkínálatokat, munkadarabommal, vizsgabizottság, következtettem, felbukkanásait, legszívesebben, kerthelyiségbe, kereszttüzében, munkadarabokat, összekuporodva, gimnáziumában, koncentráltam, villamosoztam, leeresztettem, villámgyorsan, visszamásztam, ártatlanságom, gimnáziumban, munkarendnek, memorizáltam, befejezhetem, egyenruhában, gomblyukakat, derékbőségem, megváltozott, átszellemült, csodálkoztam, bizonyítvány, kiosztásakor, igazságosnak, felvételi vizsgára, második félévtől, esti-gimibe járás, ipari iskolát, átszellemült arcát, hasára tette, magzati életjeleket, szép arcot, pici végtagok, domborodó anyapocakon, nagy pocijával, legtermészetesebb dolog, munkadarabommal –, rakott szoknyával, szakmunkás bizonyítvány, vizsgabizottság visszaadta, Csakhogy Bercze, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
jó reggelt  Tekintsd Őt hűnek  Csomó  A húsvéti bárány  Facebookon kaptam  különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  A haragos ember  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Az ő hű vezetése  Facebookon kaptam  És van a rabság.  Facebookon kaptam  Folytasd tovább a befejezésig  A civilizációk nemzedékről nem...  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  Kitaszítva  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Monológ  Facebookon kaptam  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Ady Endre - Mindegy átka  Reggel van  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Előled is hozzád  Alvó kislány  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Levél öregségemre  Mosoly  Erdei gyöngyvirág  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Levél öregségemre  A Balaton-felvidék tanúhegye  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Előled is hozzád  Kitaszítva  A sorsod  Előled is hozzád  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Vicces reggeli  Mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  40 felett  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Laczkó Sándor - A bizalom....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Vicces reggeli  A bab gyógyhatásairól  Előled is hozzád  Lőrinczi Emese tollából  A sorsod  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lőrinczi Emese tollából  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Különleges  Nagyi süt  A sorsod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az élet mindig  Reggel van  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
felvételi vizsgára, második félévtől, esti-gimibe járás, ipari iskolát, átszellemült arcát, hasára tette, magzati életjeleket, szép arcot, pici végtagok, domborodó anyapocakon, nagy pocijával, legtermészetesebb dolog, munkadarabommal &#8211, rakott szoknyával, szakmunkás bizonyítvány, vizsgabizottság visszaadta, szoknyával együtt, külön elkészített, szakmunkásvizsga után, álladó egyműszakos, hiányával élni, alkalommal kizártak, délutános műszakból, műhelyben &#8211, műhely megszokott, előkertben összekuporodva, orgonabokor tövében, időben hamar, utcán grasszáló, földből nőtt, húgom világított, kezembe nyomott, rettenetes indulatok, zárcserével elmúlt, utcára kerülhetek, alkalommal megvárt, második évfolyamot, dolgozók gimnáziumában, magabiztos invitálása, vendéglátós italkínálatokat, magabiztos Bercze, asztalok között, következő pillanatban, sötét mélységbe, szememet meglátom, reggeli napsütésben, ablak előtt, bugyit nézegetnek, alantasabb élőlényt, maga gondja-baja, dolog különösebben, váratlan felbukkanásait, iskolanapra kellett, életprogram megvalósításában, szeptember eleji, gellertől átkerültem, másik pályára, este leszállok, szomszédos utca, ellenkező irányból, utcánk másik, súlyos terhet, táskámat cipelni, lelkemre nehezedő, sírással küszködve, elmúlt hónapokban, táska volt, egyik karommal, hirtelen fordulattal, kerítés közé, kaput becsukni, kezét tette, szűkülő résbe, megvalósításában, betegállományban, szakmunkásvizsga, találkozásunkat, foglalkoztatott, tulajdonítottam, italkínálatokat, munkadarabommal, vizsgabizottság, következtettem, felbukkanásait, legszívesebben, kerthelyiségbe, kereszttüzében, munkadarabokat, összekuporodva, gimnáziumában, koncentráltam, villamosoztam, leeresztettem, villámgyorsan, visszamásztam, ártatlanságom, gimnáziumban, munkarendnek, memorizáltam, befejezhetem, egyenruhában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 158
  • e Hónap: 1105
  • e Év: 37046
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.