Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
cékla
  2016-01-26 20:12:28, kedd
 
  Mire jó a cékla?

Ennek a salátanövénynek a gyakori fogyasztása segíti és aktiválja a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigénellátását. Méregtelenítő, vizelethajtó, savtalanító, kötőszövet-építő, érfalakat erősítő hatása szintén köz­ismert. A cékla szabályozza a gyomorsav működését, növeli a fehérje-anyagcserét, elősegíti és stabilizálja az egészséges bélműködést, így jótékonyan befolyásolja az immunrendszer állapotát. A rendszeresen céklát fo­gyasztók körében kisebb a bélrák kialakulásának kocká­zata, s szerepe lehet a koleszterinszint szabályozásában is.
Táplálkozási értéke kiváló, mert répacukor- (sza­charóz) tartalma, ballasztanyag-tartalma magas. Az ásványi anyagok - kálium, magnézium, vas, kalcium, szilícium - és a vitaminok az emberi szervezet számára szükséges mennyiségben találhatók benne. Folsavtartalma magas, ami miatt a cékla fogyasztása után már néhány órával fokozódik a kötőszövetek újraképződése. A folsav hatással van az idegrendszer működésére is, míg a kálium a vízháztartásunkat szabályozza, elő­segíti a szervezet savtalanítását, méregtelenítését, be­folyásolja az emésztést és bélműködést.
A céklában lévő szilícium erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot. Az ebben a - főleg salá­taként fogyasztott - növényben található karotinoidok, fenolok és szaponinok szerepet játszanak a szív- és ér­rendszeri betegségek elkerülésében, csökkentik a vér ko­leszterinszintjét

1950-től a cékladiétát jó eredménnyel alkalmazzák a daganatos betegek kiegészítő diétájaként, illetve a rákbetegség megelőzésében is.
AMIT MÉG TUDNI KELL A CÉKLÁRÓL


A CÉKLA és más élelmiszerek NITRÁT TARTALMA

Céklasaláta

Egy nagyobb céklát, egy kisebb vöröshagymát, 1 egy almát reszeljünk le, majd kevés olajjal, né­hány csepp citrommal, mézzel, sóval ízesítsük.

Céklaleves

2-3 nagyobb céklát nyersen hámozzunk meg, majd reszeljük vékony csíkokra. Forró olajon pá­rolunk meg egy kisebb, apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük hozzá a reszelt (vagy vékony csíkokra vágott) céklát, s két-három gerezd szétzúzott fokhagy­mával, ételízesítővel, babérlevéllel pároljuk majdnem puhára. Ekkor engedjük fel hideg vízzel. Hagyjuk fel­forrni, majd keverjünk a levesbe 2 dl tejfölt (amiben már simára kevertünk egy evőkanálnyi finomlisztet vagy burgonyakeményítőt, kevés fehérborsot, sót). Forraljuk csomómentesre, majd citromlével (vörösbor­ral, vörösborecettel) ízesítsük.

Francia céklasaláta

Fél kg céklát jól megmosunk és közép meleg sütőbe téve puhára sütünk. A sütési idő kisebb céklánál egy óra, nagyobbnál másfél óra. Sütőből ki­véve a szokásos módon meghámozzuk és teljesen kihűtjük. Közben két evőkanál finom étolajat keverőtálba teszünk, egy egész citrom megszűrt levével és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kis csomó ugyanígy megvágott metélőhagymával együtt. Megsózzuk, bor­sozzuk, egy csipetnyi mustárt is teszünk bele és habverővel simára kever­jük. A céklát kisebb hasábokra vágva keverjük hozzá, hogy össze ne tör­jön, utánaízesítjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Majonézes céklasaláta

Fél kg céklát jól megmosva, a szokásos módon megfőzünk. Ha kihűlt, meghámozzuk és vékony metéltre vágjuk össze. Közben 7 dkg majonézt keverőtálba teszünk, beleteszünk 5 dkg ajókapasztát (szardellapasztát), egy kis csomó finomra vágott metélőhagymát, egy kávéskanál mustárt, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük egy egész citrom megszűrt levét, majd habverővel teljesen simára keverjük. Hozzátéve a megfőtt céklát, óvato­san összekeverjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Céklasaláta almával

40 dkg céklát jól megmosva megfőzünk, majd meghámozva lehűtjük és metéltre vágjuk. Két db szép nagy borízű almát meghámozunk, magját, magházát kivágjuk belőle és az almát citrommal bedörzsölve vékony me­téltre vágjuk. Most keverőtálba teszünk egy kávéskanálnyi ecetet, egy egész citrom megszűrt levét, egy evőkanálnyi vizet és egy csipetnyi por­cukrot. Megsózzuk, gyengén megborsozzuk és habverővel simára kever­jük, majd hozzátéve a céklát és almát, óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Céklaleves II.
80 dkg cékla, 20 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 7 dkg szalonna, 3 dkg margarin, 25 dkg darált sertéshús, 1 l húsleves (leveskockából), 4 három­szögsajt, 1 citrom leve, só, bors
A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a kari­kákra vágott póréhagymát, a kockák­ra vágott sárgarépát, a céklát, és 5 percig lefödve pároljuk. Hozzákever­jük a darált húst, ezzel további 10 percig pároljuk, majd felöntjük a hús­lével, és 20 percig főzzük. Végül bele­keverjük a háromszögsajtot, és addig keverjük, amíg elolvad; tálalás előtt hozzáadjuk a citromlevet.

Tejes céklaleves
80 dkg cékla, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldség, 1 vöröshagyma, 2 dkg marga­rin, só, bors, 5 dl húsleves, 5 dl tej, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld
Az apróra vágott hagymát a margari­non üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megreszelt céklát, sárgarépát és zöld­séget, 5 percig lefödve pároljuk. Fel­öntjük a húslevessel és készre főzzük. Tálalás előtt hozzáöntjük a tejet és a tejfölt, végül megszórjuk petrezse­lyemzölddel.

Nyers céklasaláta

80 dkg cékla, 10 dkg torma, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál ecet, só, bors, 1 kávés­kanál méz
A céklát és a tormát lereszeljük, össze­keverjük és leöntjük az olaj, ecet, méz, só, bors keverékével. Hűtőszekrény­ben jól lehűtjük.

Céklasaláta I.

2 kg cékla, 15 dkg torma, 1 dl ecet, só, bors, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál köménymag
A céklát meghámozzuk, vékony kari­kákra vágjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Megsózzuk, beleke­verjük a mézet és a köménymagot. Ezután felforraljuk és 10 percig főz­zük. Amikor megfőtt, hozzáadjuk az ecetet (előbb nem, mert nem fő meg), majd belekeverjük a tormát. Ha ki­hűlt, üvegbe tesszük, hűtőszekrény­ben 5-6 napig tárolhatjuk.

Céklasaláta II.

80 dkg cékla, 2 közepes vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 evő­kanál petrezselyemzöld, só, bors
A céklát 5 cm-es, ceruza vastagságú darabokra vágjuk, és forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Leszűr­jük és leöntjük az olajból, ecetből, borsból és petrezselyemzöldből ké­szült öntettel. Hűtőszekrényben jól összeérleljük.

A salátákat érdemes megszórni pirított,őrölt szezámmaggal.



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Címkék: méregtelenítését, petrezselyemzöld, koleszterinszint, szardellapasztát, oxigénellátását, háromszögsajtot, vörösborecettel, szabályozásában, metélőhagymával, salátanövénynek, hűtőszekrényben, kialakulásának, utánaízesítjük, hűtőszekrénybe, ételízesítővel, folsavtartalma, kötőszöveteket, savtalanítását, vörösvértestek, összekeverjük, ballasztanyag, újraképződése, immunrendszer, összeérleljük, kávéskanálnyi, metélőhagymát, elkerülésében, leveskockából, megelőzésében, méregtelenítő, babérlevéllel, csomómentesre, hűtőszekrény, rendszeresen, megborsozzuk, ajókapasztát, gyakori fogyasztása, vörösvértestek képződését, sejtek oxigénellátását, cékla szabályozza, gyomorsav működését, egészséges bélműködést, immunrendszer állapotát, rendszeresen céklát, bélrák kialakulásának, koleszterinszint szabályozásában, ásványi anyagok, emberi szervezet, cékla fogyasztása, kötőszövetek újraképződése, folsav hatással, idegrendszer működésére, AMIT MÉG TUDNI KELL CÉKLÁRÓL, NITRÁT TARTALMA, Céklaleves II, Céklasaláta, Céklasaláta II,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az igazi szeretetért rendszeri...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Szívem tiéd  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem tiéd  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alvó cicák  Fekete-erdő desszert  Adakozás  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogy lehet megtartani  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Örülök, hogy látlak!  Zilahy Lajos gondolata  Fekete-erdő desszert  Adakozás  A sors  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép napot kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png cica  Elköszönt  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png nő  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Png csokor  Png cica  Szívem tiéd  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Lóhere  Akarat  Png csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alázat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png fotel  Fekete István - Akác  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png lepke  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 19  Őrizkednünk kell...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nem méltó hozzád  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gyakori fogyasztása, vörösvértestek képződését, sejtek oxigénellátását, cékla szabályozza, gyomorsav működését, egészséges bélműködést, immunrendszer állapotát, rendszeresen céklát, bélrák kialakulásának, koleszterinszint szabályozásában, ásványi anyagok, emberi szervezet, cékla fogyasztása, kötőszövetek újraképződése, folsav hatással, idegrendszer működésére, vízháztartásunkat szabályozza, szervezet savtalanítását, céklában lévő, daganatos betegek, rákbetegség megelőzésében, nagyobb céklát, kisebb vöröshagymát, almát reszeljünk, evőkanálnyi finomlisztet, szokásos módon, egész citrom, csipetnyi mustárt, céklát kisebb, órára hűtőszekrénybe, kávéskanál mustárt, megfőtt céklát, almát citrommal, kávéskanálnyi ecetet, evőkanálnyi vizet, csipetnyi por­cukrot, szalonnát apró, kari­kákra vágott, kockák­ra vágott, darált húst, apróra vágott, margari­non üvegesre, megreszelt céklát, tormát lereszeljük, céklát meghámozzuk, salátákat érdemes, méregtelenítését, petrezselyemzöld, koleszterinszint, szardellapasztát, oxigénellátását, háromszögsajtot, vörösborecettel, szabályozásában, metélőhagymával, salátanövénynek, hűtőszekrényben, kialakulásának, utánaízesítjük, hűtőszekrénybe, ételízesítővel, folsavtartalma, kötőszöveteket, savtalanítását, vörösvértestek, összekeverjük, ballasztanyag, újraképződése, immunrendszer, összeérleljük, kávéskanálnyi, metélőhagymát, elkerülésében, leveskockából, megelőzésében, méregtelenítő, babérlevéllel, csomómentesre, hűtőszekrény, rendszeresen, megborsozzuk, ajókapasztát, belekeverjük, karotinoidok, vizelethajtó, finomlisztet, táplálkozási, befolyásolja, élelmiszerek, szezámmaggal, kötőszövetek, vöröshagymát, stabilizálja, idegrendszer, mennyiségben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 539
  • e Hét: 2438
  • e Hónap: 6842
  • e Év: 38571
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.