Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbáncfű: kisimít ideget és ráncot
  2018-04-03 14:10:39, kedd
 
  Orvosi tárgyú írásokban már az első századtól szerepel ez az akadémiai gyógyításban is nagy karriert befutott, sokoldalú gyógynövény. A depresszió, az idegi panaszok, a gyomorfekély gyógyítója, valamint az alkoholfüggőség, a menstruációs tünetek enyhítője, ám emellett bőrápolásban is verhetetlen: olajos kivonatával nemcsak a ráncokat, hanem a narancsbőrt is kezelhetjük.

Mit tud még?
A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) népies megnevezése lyukaslevelűfű, mert leveleit a fény felé tartva sok áttetsző, lyukra emlékeztető pontot láthatunk, ám ezek az illóolajtartók, szélükön fekete mirigypontokkal. Innen ered a latin perforatum megnevezés. A hazánkban vadon előforduló Hypericum fajok közül kizárólag a közönséges orbáncfüvet gyűjtik.
Virágos-leveles hajtását júniustól szeptemberig gyűjtik. Illóolajat, hipericinszármazékokat, (hipericin, hiperforin) flavonoidokat, tannint tartalmaz. Ismertetőjegye a vörös nedv, amit - ha levelét-virágát megdörzsöljük - a mirigypontokban felhalmozódó hipericin nevű festékanyagnak köszönhet. A virágból készült kivonat is ezért vörös színű.


Az orbáncfű gyógyhatásai
A virágzás kezdete körülbelül egybeesik a nyári napfordulóval, emiatt már a pogány kor is varázserőt tulajdonított e növénynek. Démonűzés ide vagy oda a közönséges orbáncfű herbája megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és az ESCOP monográfiák között, továbbá a gyógynövény hatásait klinikai kísérletek is bizonyítják.Nyugtalanság, ideges eredetű panaszok, alvászavar, kedélyállapot javítása

Az orbáncfű depresszióra, idegességre gyakorolt pozitív hatását tudományos kutatások is bizonyítják. Az orbáncfűkészítmények hatékonyságban szignifikánsan felülmúlták a placebót és az összehasonlításként alkalmazott szintetikus antidepresszánsokkal (imipramin, dezipramin, amitriptilin, fluoxetin, maprotilin) összemérhető hatásúnak bizonyultak. Sőt, lényegesen kevesebb nemkívánt mellékhatást észleltek a növényi készítményekkel, mint a szintetikus szerekkel. Számos forgalomban levő antidepresszáns gyógyszer hatóanyagát orbáncfűből vonják ki.

Gyomorbántalmak, gyomor- és nyombélfekély, epebántalmak

Az orbáncfű virágából készült teát a gyógyászatban epehólyag-bántalmakban és gyomorfekélyes betegek kezelésére is használják. Kísérletes gyomorfekélyt kivédő hatása igazolt.Alkoholfüggőség leküzdése

Egy olasz kutatócsoport állatkísérletekkel bebizonyította, hogy az orbáncfűkivonat alkoholfüggő állatoknál csökkentette az alkoholéhséget. Eredményeiket más kutatócsoportok is megerősítették. Emellett az orbáncfű hatóanyaga megtalálható az alkohol, egészségtelen étkezési szokások stb. által megterhelt máj és májgyulladás kezelésére összeállított többkomponensű készítményekben.


Klimax, változókori tünetek

Leginkább a változókor idegrendszeri panaszainak kezelésére javallt olyan esetekben, amikor a tünetcsoport pszichés komponensei dominálnak: levertség, kedvetlenség, hangulatingadozás.

Menstruációs tünetek

Idegesség, ingerlékenység, hangulatváltozások, fejfájás, puffadás, a menstruációkezdetén jelentkező enyhébb alhasi görcsök kezelésére.

Erős immunerősítő,vírusölő hatása van, a népi gyógyászat herpeszvírusra valamint hepatitisz B és C vírusra is ajánlja.

Sebgyógyítás, bőrápolás

Az orbáncolaj hatásosnak bizonyult sebek, zúzódások kezelésében fertőtlenítő, sebösszehúzó, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatása révén. Zúzódásokat néhány csepp olajjal átitatott kendővel kössünk be. Nyílt sebre tisztítás és fertőtlenítés után orbáncolajos kötést tegyünk, naponta kétszer cseréljük.A népi gyógyászat narancsbőrre, műtéti hegek gyógyítására is ajánlja. Az enyhe pirosra égett bőrt vékonyan bekenve az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul a seb. Rosaceára, pikkelysömörre, ekcémára - a bőr gyulladásos betegségeire is alkalmazhatjuk. Továbbá azt is megfigyelték, hogy az arcon más célra használt orbáncolajos kenegetés halványította az enyhébb ráncokat. Az orbáncfű olaja borotválkozás után fertőtleníti és nyugtatja az igénybe vett bőrt.

Felhasználása
Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember ajánlása alapján álmatlanságra, alvászavarokra lefekvés előtt fogyasszunk belőle egy csészével. Depressszióra, idegi panaszokra napi egy csészével szintén az esti órákban. Fontos, hogy 6 hétig szabad folyamatosan inni, utána 6 hét szünetet kell tartani. Emésztésjavításra, epeműködésre étkezés után 15 perccel egy csészével, alkalomszerűen. Savcsökkentésre napi egy-két csészével étkezés után 30 perccel. Vírusfertőzésre napi 3 csészével étkezés előtt.

Az orbáncfű alkoholos kivonata szintén nyugtató hatású. Depresszió megelőzésére, kezelésére esténként 1 kávéskanálnyit fogyasszunk. Herpeszre az alkoholos kivonatot használjuk, naponta többször kenjük be a viszkető bőrfelületet.

Vérhígító,fogamzásgátló tabletta, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia-ellenes gyógyszerek szedése mellett orbáncfűtea vagy kivonat fogyasztása nem ajánlott. Túlzott fogyasztása fehérbőrű egyéneknél fényérzékenységet okozhat.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Címkék: alkoholfüggőség, mirigypontokkal, kutatócsoportok, vírusfertőzésre, készítményekben, antidepresszáns, mirigypontokban, készítményekkel, gyomorbántalmak, orbáncfűkivonat, savcsökkentésre, gyomorfekélyes, illóolajtartók, lyukaslevelűfű, festékanyagnak, bebizonyította, többkomponensű, megerősítették, szignifikánsan, alkoholéhséget, alkalomszerűen, pikkelysömörre, alkalmazhatjuk, herpeszvírusra, ismertetőjegye, alvászavarokra, ingerlékenység, kávéskanálnyit, hatékonyságban, felhasználása, borotválkozás, kutatócsoport, tulajdonított, fogamzásgátló, megdörzsöljük, depressszióra, első századtól, akadémiai gyógyításban, idegi panaszok, gyomorfekély gyógyítója, menstruációs tünetek, közönséges orbáncfű, fény felé, latin perforatum, hazánkban vadon, közönséges orbáncfüvet, vörös nedv, mirigypontokban felhalmozódó, virágból készült, orbáncfű gyógyhatásai, virágzás kezdete, nyári napfordulóval, Magyar Gyógyszerkönyvben, Szabó Gyuri,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  képre írva  Irgalom és ítélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kaffka_Margit  Egy maradéktalanul uralt világ  A másik dolog,  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Reggel van  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Rátalálsz  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png fotel  Idő  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Radikális szeretet  A televizió nem a kultúrát kép...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 20  Még csak most kezdődik a nap  Kaffka_Margit  Tavaszi kép  Szívem tiéd  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Png csokor  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy hatékony szolga  Jó éjszakát  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Nem méltó hozzád  Kövesd a cowboyt!  Reggel van  Png fotel  Png kutya  Alázat  Idő  A kételkedés kezelése  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bertolt Brecht -től idézet  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Nem számIt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 21  Szívem  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Popper Péter szavai  képre írva  Png rózsa csokor  Minden harmadik...  Reggel van  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A sors  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png fotel  Szép álmokat!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem számIt  Alázat  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első századtól, akadémiai gyógyításban, idegi panaszok, gyomorfekély gyógyítója, menstruációs tünetek, közönséges orbáncfű, fény felé, latin perforatum, hazánkban vadon, közönséges orbáncfüvet, vörös nedv, mirigypontokban felhalmozódó, virágból készült, orbáncfű gyógyhatásai, virágzás kezdete, nyári napfordulóval, gyógynövény hatásait, orbáncfű depresszióra, növényi készítményekkel, szintetikus szerekkel, orbáncfű virágából, olasz kutatócsoport, orbáncfűkivonat alkoholfüggő, orbáncfű hatóanyaga, változókor idegrendszeri, tünetcsoport pszichés, népi gyógyászat, orbáncolaj hatásosnak, enyhe pirosra, enyhébb ráncokat, orbáncfű olaja, igénybe vett, bükki füvesember, csészével szintén, esti órákban, orbáncfű alkoholos, alkoholos kivonatot, viszkető bőrfelületet, alkoholfüggőség, mirigypontokkal, kutatócsoportok, vírusfertőzésre, készítményekben, antidepresszáns, mirigypontokban, készítményekkel, gyomorbántalmak, orbáncfűkivonat, savcsökkentésre, gyomorfekélyes, illóolajtartók, lyukaslevelűfű, festékanyagnak, bebizonyította, többkomponensű, megerősítették, szignifikánsan, alkoholéhséget, alkalomszerűen, pikkelysömörre, alkalmazhatjuk, herpeszvírusra, ismertetőjegye, alvászavarokra, ingerlékenység, kávéskanálnyit, hatékonyságban, felhasználása, borotválkozás, kutatócsoport, tulajdonított, fogamzásgátló, megdörzsöljük, depressszióra, álmatlanságra, nyombélfekély, gyógyászatban, gyomorfekélyt, napfordulóval, fertőtlenítés, flavonoidokat, egészségtelen, összeállított, kedélyállapot, halványította, eredményeiket, idegrendszeri, felhalmozódó, depresszióra, orbáncolajos, fertőtleníti, szeptemberig, összemérhető, mellékhatást, nyugtalanság, megelőzésére, megtalálható, amitriptilin, gyógyhatásai, epeműködésre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1005
  • e Hét: 3872
  • e Hónap: 10244
  • e Év: 61035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.