Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar múltban magyar jövő 1
  2008-03-30 13:02:11, vasárnap
 
   
  A ,,HONFOGLALÁS"

Nincsen hiteles adatunk arról, hogy ÁLMOS nagyfejedelem melyik évben halt meg. Biztosak lehetünk abban, hogy Álmos volt a nemzetszövetség létrehozója és a ,,honfoglalás" előkészítője.
Halála közvetlen a hadműveletek megkezdése előtt vagy röviddel utána következett be, mert azok befejezése már ÁRPÁD nevéhez kötődik. Neki, mint gyulának egyébként is feladata volt a hadak vezetése.
ÁLMOS halála inkább a nemzetszövetség vezetésében hozott változást, mert ÁRPÁD lett a nagyfejedelem, legidősebb fia, Levente pedig a Nyék nemzet horkája és valószínűleg a nemzetszövetség gyulája.

A KÁRPÁT-MEDENCE birtokbavételét nem csak katonailag, hanem diplomáciailag is elő kellett készíteni. A Dunántúlt ez idő tájban a hanyatlóban lévő frank császárság uralta, ahol kisebb szláv vezérek kezdték bontogatni szárnyaikat. Megrendszabályozásukra 892-ben Arnulf, frank császár, ÁLMOS szövetségét kereste. Ajánlatát a nagyfejedelem el is fogadta. Őseink még ugyanebben az évben szerettek volna szövetséget kötni Bizánccal, de Leó császár ezt visszautasította. Két évvel később, 894-ben viszont Leó Álmossal akart szövetkezni a bolgárok ellen, amit a nagyfejedelem nyomban el is fogadott.
Az történt ugyanis, hogy a fiatal és tetterős Simeon lett a bolgár cár, és zaklatni kezdte a bizánci határokat.

ÁRPÁD-ágbeli őseink tehát szövetségben álltak az akkori világ két nagyhatalmával, s csak azután fogtak a nagy terv katonai megvalósításához. Ennek előkészítéséhez évekre volt szükség. Gondoskodni kellett, hogy a szekerek jó állapotban legyenek a hosszú útra. Be kellett szerezni az élelmiszereket, feldolgozni a nagy mennyiségű vasat, amely kellett a szerszámokhoz, a harcosok nyílcsúcsaihoz, és így tovább.
A nagy vállalkozás sikerének kulcsa a bolgár hadak kettészakítása volt. E feladat megoldása Levente vezetésével a Nyék és Jenő nemzet támadó alakulataira hárult. Bizánci hajók szállították a csapatokat az Al-Duna vidékére, ahol megütköztek, és kemény harcokat vívtak a bolgárokkal.
Leó császár azonban békét kötött Simeonnal, még mielőtt a harcok befejeződtek volna. Nem tudjuk, hogy milyen megfontolás vezérelte a császárt, de valószínű ekkor ismerte fel őseink tervét, ami megdöbbentethette. Vagy úgy gondolta, amíg a két ellenség egymást pusztítja, addig békén hagyják Bizáncot. E váratlan fordulat nehéz helyzetbe hozta Leventét, de különösen a Duna déli oldalán harcoló Jenő nemzet csapatait. Súlyos veszteségek árán ugyan, de feladatukat teljesítették. A Kárpátokon belüli bolgárokkal a keleti szorosokon bevonuló harcosok küzdöttek meg. Az utolsó győztes csatájukat Szernél, a mai Ópusztaszernél vívták meg.

Miután a hadműveletek sikeresnek mutatkoztak, megindult a szekérkaravánok végeláthatatlan menete az asszonyokkal, gyermekekkel és öregekkel. Ezek védelméről, élelmezéséről és a betegek ápolásáról szintén gondoskodni kellett. Úgyszintén több milliónyi állatállományról. E vállalkozás nagysága akkor érthető teljes valóságában, ha tudjuk, hogy átlagban ezer kilométert, de az Etelköz legkeletibb vidékéről elindulóknak 1500 kilométeres utat kellett megtenniük, öt nagy folyamot átúszniuk, és végül a Kárpátok szorosain átvergődniük. Megérkezésük után rendben le kellett telepíteni a népességet, és a következő tél folyamára is biztosítani élelmezésüket.
Bárhogy is vizsgáljuk az eseményeket, ez mindenképpen óriási teljesítmény volt.
Ha tekintetbe vesszük a felsoroltakat, akkor kitűnik, hogy a ,,honfoglalásnak" nevezett hatalmas vállalkozásnak a világtörténelemben sem néi, sem hadászati vonatkozásaiban nincs párja.
Önteltség nélkül mondhatjuk, hogy ÁLMOS és ÁRPÁD nagyfejedelmek a világtörténelem legkiválóbb szervezői és hadvezérei közé sorolhatók. A Kárpát-medence birtokba vétele, és az ott élő népek megszervezése lett az alapja a magyar birodalomnak, amely az elkövetkező 630 évben döntően befolyásolta Európa történelmének alakulását, és erre méltán büszkék lehetünk.

(folyt.köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állatállományról, megvalósításához, visszautasította, nemzetszövetség, szekérkaravánok, előkészítéséhez, birtokbavételét, végeláthatatlan, vonatkozásaiban, világtörténelem, diplomáciailag, vállalkozásnak, ópusztaszernél, kettészakítása, honfoglalásnak, élelmiszereket, nagyfejedelmek, nagyhatalmával, nyílcsúcsaihoz, megszervezése, nagyfejedelem, szerszámokhoz, teljesítették, történelmének, élelmezésüket, felsoroltakat, élelmezéséről, szövetségben, birodalomnak, valószínűleg, befolyásolta, befejeződtek, átvergődniük, megérkezésük, mindenképpen, elindulóknak, nemzetszövetség létrehozója, hadműveletek megkezdése, hadak vezetése, nemzetszövetség vezetésében, nemzetszövetség gyulája, hanyatlóban lévő, évben szerettek, bolgárok ellen, nagyfejedelem nyomban, történt ugyanis, bizánci határokat, akkori világ, nagy terv, hosszú útra, nagy mennyiségű, harcosok nyílcsúcsaihoz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sík Sándor - Ha jő a perc  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  József Attila – Keresek ...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Paul Éluard - És egy mosoly  ajándék, mellyel meglepem  Azért kaptad  Sík Sándor - Ha jő a perc  Mindig lesz olyan  Eduardo Sacheri gondolata  Paul Éluard - És egy mosoly  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  IGEN így  Walter Chrysler mondta  Borzasztó  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Anyák napjára  Töröld le  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Erdei gyöngyvirág  Szép estét  Egy barátság története  Paul David Tripp Április 15  József Attila – Keresek ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bornyi Veronika haiku verse  képre írva  Alvó cica  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Szabó T. Anna - Pitypang  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Gebhardt Nóra versei II.  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Anyámról való emlékek  jó reggelt  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Martin Buber, A haszidim meséi  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  A felvilágosodás...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  IGEN így  Jó éjszakát  A hagyma antibakteriális hatás...  Mindig lesz olyan  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimn...  Ma van a magyar költészet napj...  Bornyi Veronika haiku verse  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Magyar költészet napja  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Mindig lesz olyan  Különleges  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nemzetszövetség létrehozója, hadműveletek megkezdése, hadak vezetése, nemzetszövetség vezetésében, nemzetszövetség gyulája, hanyatlóban lévő, évben szerettek, bolgárok ellen, nagyfejedelem nyomban, történt ugyanis, bizánci határokat, akkori világ, nagy terv, hosszú útra, nagy mennyiségű, harcosok nyílcsúcsaihoz, nagy vállalkozás, bolgár hadak, harcok befejeződtek, keleti szorosokon, utolsó győztes, hadműveletek sikeresnek, szekérkaravánok végeláthatatlan, betegek ápolásáról, világtörténelem legkiválóbb, magyar birodalomnak, állatállományról, megvalósításához, visszautasította, nemzetszövetség, szekérkaravánok, előkészítéséhez, birtokbavételét, végeláthatatlan, vonatkozásaiban, világtörténelem, diplomáciailag, vállalkozásnak, ópusztaszernél, kettészakítása, honfoglalásnak, élelmiszereket, nagyfejedelmek, nagyhatalmával, nyílcsúcsaihoz, megszervezése, nagyfejedelem, szerszámokhoz, teljesítették, történelmének, élelmezésüket, felsoroltakat, élelmezéséről, szövetségben, birodalomnak, valószínűleg, befolyásolta, befejeződtek, átvergődniük, megérkezésük, mindenképpen, elindulóknak, gyermekekkel, teljesítmény, hadműveletek, asszonyokkal, alakulataira, szállították, előkészítője, veszteségek, megfontolás, bolgárokkal, megütköztek, feladatukat, létrehozója, honfoglalás, vezetésével, vállalkozás, szövetséget, szövetségét, szárnyaikat, szövetkezni, hanyatlóban, feldolgozni, következett, gondoskodni, mutatkoztak, legkiválóbb, biztosítani, vezetésében, legkeletibb, eseményeket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 352
  • e Hét: 7350
  • e Hónap: 8297
  • e Év: 44238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.