Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyomozásom állomásai: 1. Kőris u. Református Templom
  2012-03-05 03:08:46, hétfő
 
   
  TIBORCA története
IV. fejezet, 9. rész

Nyomozásom állomásai

1.) VIII. ker. Kőris utcai Református Templom

Nagyon fájt az elvetélt életük

Az is lehetséges, hogy segített az írásom is, amit átadtam neki? Ez az, amit tanulásmódszertanból írtam a félévi kollokviumra. Ebben egy - az 1945 utáni rendszerben született ember élni tanulását írtam le.
Akkor már beteg volt és nagyon vágytam arra, hogy előítéletek, fenntartások nélkül gondoljon rám. Ebben a dolgozatban felsoroltam az összes társadalmi visszásságot, ami miatt ellehetetlenült korosztályom negatívan diszkriminált része. És: ami miatt a rendszerváltozás nevezetű változásban sem tudtunk, tudtam érvényesülni, családi- társadalmi elfogadhatóságomat megvalósítani.
Akkor már tudtam, hogy anyósanyám legalább annyira haragudott rám - amiért nem tudtam lépést tartani a fiával a társadalmi ranglétrán való felemelkedésben - mint amennyire büszke volt a fiára.
Úgy írtam meg ezt a szociográfiát, úgy sorakoztattam a történéseket egymásután, hogy kiérződjön belőle: senkit a családból nem hibáztatok. Úgy fogalmaztam meg, hogy még véletlenül se lehessen ráfogni az ,,ok" eredőjét az ,,okozatok" sokaságára.

Lehet, hogy megmutathatta fiai lelki-atyjának, annak a katolikus papnak, akit felkeresett a halála előtt? Lehet, hogy ,,meggyónta" neki lelki vívódásait velem, velünk kapcsolatban...? Lehet, hogy a pap tanácsára cselekedve jött el hozzánk utoljára és szánta rá magát arra az őszinte (utolsó) beszélgetésre (?).

Igaz is, - jutott eszembe fogadalmam - miszerint megígértem neki: gyerekeinket, a református vallás szerint meg fogom kereszteltetni!
Tettem ezt annak ellenére, hogy még elképzelésem sem volt hogyan lássak hozzá! Hiszen, még azt sem tudom - és valószínű állítólagos szüleimtől sem fogom megtudni - hogy egyáltalán, én meg vagyok-e keresztelve?
A szent-koronás- címeres keresztleveleket szüleink eltüntették, amikor megkezdtük az általános iskolai tanulmányainkat.
Elmentek gyorsan - az akkor már a tanácsi fennhatóság alá került - anyakönyvi hivatalba és készíttettetek egy csillagos- búzakalász-kalapácsos címeres anyakönyvi kivonat-másolatot.
Férjemnek ilyen van. Nekem is volt egy hasonló, amit az általános iskolai tanulmányaim befejezte után, az ipari tanuló szerződés megkötéséhez készíttetett anya. Ezzel éltem mostanáig.

Elő is kerestem gyorsan, és meglepve láttam, hogy nem a XX. kerületben lett kiállítva, hanem a VIII. kerületben.
Ebből arra következtettem, hogy a VIII. kerületi, Üllői úti klinikákon születhettem, és ezért anyakönyveztek abban a kerületben.

A régi fényképek között találtam egy megsárgult, könnyel áztatott(?) kis nyomtatványt.
Címe: A nagy ajándék; a gyermek. Alcíme: Lelkipásztori szózat fiatal édesanyákhoz. Legfelül, az úgynevezett fejlécen: ,,A keresztelés helye: Külsőjózsefvárosi Református Egyházközség Budapest, VIII. Kőris utca 13."

Ezen kívül, találtam olyan adás-vételi szerződést is, amit 1943. március 30-án, a XX. ker. Pacsirta 102. szám alatti házrész megvásárlásakor kötöttek. Ebben, ,,szüleim" lakcíme: Bp. VIII. kerület Romanelli utca 4. szám volt.
Még később, anya halála után került a kezembe a házassági anyakönyvi kivonatuk.
Ebben, apa tanúja Kuti István - Rozika nevű nővérének férje, dunavecsei lakos volt.
Anya tanúja Kiss István, aki szintén a Bp. VIII. kerület Romanelli u. 4. sz. alatt lakott.
Ebben az egészben azt találtam érdekesnek, hogy az esküvőjük abban a Kőris utcai református templomban történt, amelyikből származik a fenti, lelkipásztori szózat.
Az esküvő időpontja: 1942. november 21.

Ezek után, az első utam a VIII. kerületi Kőris utcai templomba vezetett.

A Kőris utca egy kis utca, ami az Illés utcát keresztezi. Befordulva az utcába, azt hittem, hogy majd nyugodtan elindulhatok ,,toronyiránt".
A saroktól kevés gyaloglás után rátaláltam egy újnak látszó, szép fakerítésre. A templom épületét oly mértékben takarta, hogy elmentem volna előtte, ha nem lett volna kiírva a 13-as szám. A bejárat mellett, vitrin-szerű hirdetőtáblán elhelyezett tájékoztatók igazították el a templomlátogatókat. Minden kihelyezett hirdetést, tájékoztatót elolvastam. Megnyugodva konstatáltam, hogy éppen fogadóóra van a parókián. Nagy-nehezen becsöngettem.

Nagyon izgultam. Már-már megbántam, amikor egy idősebb hölgy betessékelt az irodára. Egy nagy udvaron mentünk keresztül. Itt már láthatóvá vált a szerény külleme ellenére is nagynak tűnő templom.
Még tornya is volt. Amiért körbe lett építve többemeletes lakóházakkal, azért került teljes takarásba. Míg átmentünk az udvaron elmondtam, hogy mi járatban vagyok.
Az irodában óriási tárgyalóasztalhoz ültetett kísérőm.

Bejött a lelkipásztor, akinek kezet nyújtva bemutatkoztam. Ő is bemutatkozott és megkérdezte jövetelem célját. Remegő hangon elmondtam:
- Szüleim nem tudnak, vagy nem akarnak felvilágosítást adni megkeresztelésemről. Amiért ebben a templomban kötöttek házasságot 1942. novemberében, és innen származik egy bizonyos ,,lelkipásztori szózat" is, úgy gondoltam, talán itt rátalálhatok a keresett információra.

Elővettem a megsárgult írást, amiről azt mondta a pap:
- Ezt 1942-ben adták ki és kifejezetten édesanyák számára.
- Mit gondol, még a háború után is osztogathatták ezt a szózatot?
- Tekintettel az 1945 utáni politikai változásokra, nem hinném. Én, ugyan tizenhárom éve települtem át Erdélyből, mert meghalt XY nagytiszteletű úr, aki a háború alatt itt teljesített lelkészi szolgálatot, egészen haláláig. De nézze meg az anyakönyveket. Hátha talál önre vonatkozó bejegyzést azokból az időből.
Mondta a jóságos, kerek arcú református pap. Elnézést kért és átment abba a helyiségbe, ahol a régi anyakönyveket tárolják.
Míg egyedül voltam az irodában, körülnéztem. Mindenhol megfakult népi- szőttes terítők voltak a bútorokon és a különböző használati tárgyakon is. A falakon réges-régi oklevelek, fényképek, térképek, festmények. Minden olyan ódon-barna volt és mégsem volt komor hatású. Inkább olyan megnyugtatóan otthonosnak tűnt.
Talán ezért, elmúlt a szorongásom.
Amikor az idős hölgy bejött megkérdezni, hogy kérek-e egy kávét, vagy teát már egészen otthon éreztem magam. Közben beszélgettünk és megtudtam, hogy házastársak. Elmondta, hogy
- a Romanelli utca egy olasz tábornokról kapta a nevét.
A háború után azonban átkeresztelték Illés utcává.
- Vajon, a 4-es szám ugyanazon a házon van, amelyiken a
Romanelli elnevezés idején?
- Nem tudom, kedves, mert mi csak az elmúlt tizenhárom év történéseit ismerjük. Ezt a Romanellit is egy baráti házaspártól tudtuk meg nem is olyan régen.

Közben, megjött az első anyakönyvekkel a tiszteletre méltó külsejű és modorú ,,tiszteletes úr". Belelapozva a régi, megsárgult anyakönyvbe - torkomban éreztem minden szívdobbanásomat...
Sajnos, sem anya, sem apa, sem a vélhető rokonok családnevén nem találtam bejegyzést. Házasságkötésük időpontjában megtaláltam őket. Ott volt előttem a kézírásuk, amint aláírták nevüket az anyakönyvben.
Visszanyelve könnyeimet, azzal küszködtem, nehogy elsírjam magamat. Elhomályosult szemmel néztem annak dokumentumát, hogy apa és anya, 1942-ben bizakodó szívvel, ,,Isten színe előtt" örök hűséget esküdött egymásnak.
Mennyi gyötrelem, meg-nem-értés, megcsalatás, hitetlenség rakódott erre a házasságra az elmúlt ötvenöt évben?!

Elköszöntem a tiszteletre méltó házaspártól és folytatva kutakodásomat, becsöngettem az Illés utca 4-es számú ház házmesteri csengőjén. Egy fekete hajú asszonyság nyitott ajtót. Szabadkozva mondta, hogy nem ő a házmester, de szívességből kijött kaput nyitni. Amikor elmondtam, hogy mi járatban vagyok, bekísért az udvarba. A kis, lekövezett belső udvarról több lakásba vezetett ajtó. A fölső szintekre egy oldalsó lépcsőn lehetett felmenni. Körülnéztem és megköszönve a szívességet, kijöttem a házból.

Végiggyalogoltam az Illés utcán. Ismerős villamos- vagy buszjáratot kerestem, amivel hazamehettem volna. Közben, néztem az utcaköveket, ahol még megmaradt a háború előtti időkből és amelyen anya- apa karonfogva jártak... Elképzeltem az ifjú Tiborca Györgyöt és a ,,szépreményű" Győri Lídia ,,úrleányt"; a két csinos, ápolt, jó megjelenésű ifjú embert, amint szerelmes szívvel tervezgették közös életüket.
Itt sétáltak, ezeken az utcákon...
Nem tudom, hogy miért, de nagyon fájt az ,,elvetélt" életük.

(Pusztai Milona)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: végiggyalogoltam, rendszerváltozás, keresztleveleket, szívdobbanásomat, felvilágosítást, ellehetetlenült, felemelkedésben, tanulmányainkat, házasságkötésük, megvásárlásakor, következtettem, nagytiszteletű, átkeresztelték, anyakönyveztek, osztogathatták, anyakönyvekkel, kereszteltetni, készíttettetek, elhomályosult, hirdetőtáblán, diszkriminált, beszélgettünk, bemutatkozott, anyakönyveket, lelkipásztori, bemutatkoztam, kutakodásomat, megvalósítani, beszélgetésre, megnyugtatóan, szociográfiát, megmutathatta, sorakoztattam, anyakönyvben, visszásságot, születhettem, elvetélt életük, félévi kollokviumra, 1945 utáni, dolgozatban felsoroltam, összes társadalmi, rendszerváltozás nevezetű, társadalmi ranglétrán, történéseket egymásután, katolikus papnak, halála előtt, református vallás, szent-koronás- címeres, általános iskolai, tanácsi fennhatóság, ipari tanuló, régi fényképek, Református Templom, Külsőjózsefvárosi Református Egyházközség Budapest, Kuti István, Kiss István, Tiborca Györgyöt, Győri Lídia, Pusztai Milona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 12  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  József Attila - Kopogtatás nél...  Jan Twardowski - Siessünk  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Jó éjszakát  Magyar költészet napja  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  Vito Giaquinto gondolata  Magyar költészet napja  Sorsunk miatt...  IGEN így  Szívek  Sorsunk miatt...  képre írva  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 15  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jázmin  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Alvó cica  Különleges  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Zilahy Lajos mondta  40 felett  Eduardo Sacheri gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  képre írva  A sorsod  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  József Attila - Kopogtatás nél...  Gebhardt Nóra versei II.  Egy gondolat  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  különleges  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A sorsod  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Egy gondolat  Robert Merle tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elvetélt életük, félévi kollokviumra, 1945 utáni, dolgozatban felsoroltam, összes társadalmi, rendszerváltozás nevezetű, társadalmi ranglétrán, történéseket egymásután, katolikus papnak, halála előtt, református vallás, szent-koronás- címeres, általános iskolai, tanácsi fennhatóság, ipari tanuló, régi fényképek, nagy ajándék, úgynevezett fejlécen, keresztelés helye, házassági anyakönyvi, esküvőjük abban, esküvő időpontja, első utam, saroktól kevés, újnak látszó, templom épületét, 13-as szám, bejárat mellett, idősebb hölgy, nagy udvaron, szerény külleme, udvaron elmondtam, irodában óriási, templomban kötöttek, bizonyos &#8222, keresett információra, megsárgult írást, háború után, háború alatt, régi anyakönyveket, különböző használati, falakon réges-régi, idős hölgy, olasz tábornokról, 4-es szám, elmúlt tizenhárom, baráti házaspártól, első anyakönyvekkel, tiszteletre méltó, vélhető rokonok, elmúlt ötvenöt, fekete hajú, fölső szintekre, oldalsó lépcsőn, háború előtti, ifjú Tiborca, végiggyalogoltam, rendszerváltozás, keresztleveleket, szívdobbanásomat, felvilágosítást, ellehetetlenült, felemelkedésben, tanulmányainkat, házasságkötésük, megvásárlásakor, következtettem, nagytiszteletű, átkeresztelték, anyakönyveztek, osztogathatták, anyakönyvekkel, kereszteltetni, készíttettetek, elhomályosult, hirdetőtáblán, diszkriminált, beszélgettünk, bemutatkozott, anyakönyveket, lelkipásztori, bemutatkoztam, kutakodásomat, megvalósítani, beszélgetésre, megnyugtatóan, szociográfiát, megmutathatta, sorakoztattam, anyakönyvben, visszásságot, születhettem, visszanyelve, korosztályom, nyomtatványt, novemberében, megkötéséhez, elképzelésem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 352
  • e Hét: 7350
  • e Hónap: 8297
  • e Év: 44238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.