Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Páneurópai Piknik és Sopron
  2016-08-20 04:24:58, szombat
 
   
  Szerintem nincs még egy olyan település az országban, melynek hivatalos honlapja (sopron.hu) főoldalán, külön főmenüpont lenne bármilyen XX. századi történelmi esemény. (Sopron - Páneurópai Piknik és még egy, a Hűség Napja) Rákattintva a menüpontokra, azok ugyan elnavigálnak a település oldaláról, de akkor is... (paneuropaipiknik.hu, husegnapja.hu)

Sajnos azonban a paneuropaipiknik.hu nem, de Sopron Város honlapjának Hírei már tartalmazza az augusztus 19-i Páneurópai Piknik megemlékezés eseményeit.:

" Sopron a Páneurópai Piknik és határáttörés évfordulóját ünnepelte

Filmbemutató, kiállítás, emlékünnepség és koncert idézte az 1989-es Páneurópai Piknik és határáttörés eseményeit.

Az 1989-es Páneurópai Piknik és határáttörés évfordulójának előestéjén a történelmi eseményről készült dokumentumfilmet mutatták be a Pannonia Med Hotel Európa termében. Bohák György dokumentumfilmjének, amelynek címe: Magyarország segítettél, szereplői a Piknik-szervezők, és azok az akori keletnémet menekültek, akik a határáttöréskor tudtak kijutni a szabad világba Sopronpusztánál.

Augusztus 19-én a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban a Gróf Claus Schenk von Stauffenberg és 1944. július 20-a - államcsíny és a Hitler elleni merénylet című kiállítás megnyitásával folytatódott az évforduló alkalmával szervezett rendezvénysorozat.

- A kiállítás mindannyiunkat közelebb hoz a XX. század európai történelmének megértéséhez - mondta köszöntőjében dr. Fodor Tamás polgármester.

Hozzátette: A jelenkor fontos feladata, hogy a kiemelkedő történelmi események emlékezetét ébren tartsa, és továbbadja a jövő nemzedékeinek. Ugyanis a fiatalok azok, akik leginkább rászorulnak a hiteles tájékoztatásra, hiszen honnan tudhatnák ilyen időtávlatból, mi történt Európában, a II. világháború idején. Mindazok, akik eljönnek és megtekintik ezt a tárlatot, egy korabeli életsors elevenedik majd meg előttük.

A kiállítás, személyes bepillantást enged a Gróf Claus Schenk von Stauffenberg és családjának a történetébe. Megvilágítja, miként vállalták egyesek a felelősséget a német ellenállásban, akkor is, ha a körülmények más irányba vezettek.

Ezt követően a Páneurópai Piknik emlékparkban Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviselet-vezetője és Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke emlékezett.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője beszédében úgy fogalmazott, hogy ma sokan fenyegetve érzik Európa békéjét és szabadságát, és a területek védelme érdekében vannak az Európai Unión belül a belső határellenőrzések. Példaként említette, hogy az emlékhelytől alig néhány méterre, a magyar-osztrák határátlépési pontnál is szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket.

A képviseletvezető reményét fejezte ki, hogy az EU meg tudja erősíteni külső határainak védelmét, aminek következtében a belső határokon újra szabadon lehet majd közlekedni. A németországi emberek soha nem fogják elfelejteni Magyarországnak, hogy ma itt mindnyájan szabadságban élhetünk - idézte fel Angela Merkel német kancellár hét évvel ezelőtti, Sopronpusztán mondott beszédét.

A Páneurópai Piknik Emlékparkban tartott megemlékezés előtt a soproni Liszt Központban megnyílt a Hitler elleni 1944. július 20-ai merényletről szóló kiállításra is utalva, az emlékparkban Frank Spengler azt mondta, hogy a Hitler elleni merénylet a németek számára a szabadság jelképe, ahogy a magyarok számára a hatvan évvel ezelőtti októberi szabadságharc és forradalom az.

" A szabadságban való égés vágya olyan kötelék, amely szorosan összefűzi a magyarokat és a németeket" - zárta beszédét.

Magas László, a Páneurópai Piknik egykori egyik szervezője, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke köszöntőjében a 27 évvel ezelőtti eseményeket felidézve elmondta, hogy már a szervezéskor is érezte a háttérből Pozsgay Imre támogatását. Hálával beszélt az egykori államminiszterről, aki “haláláig magának érezte az eseményt", rendszeres résztvevője volt a piknikkel kapcsolatos rendezvényeknek.

Az ünnepség alkalmával megkoszorúzták az Emlékpark kopjafáját és Katharina Landgraf német parlamenti képviselő, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, dr. Fodor Tamás polgármester és Frank Spengler egy facsemetét is elültetett az évforduló emlékére.

Este Perényi Miklós gordonkaművész és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar adott koncertet a Fertőrákosi Barlangszínházban, azt követően, hogy Katharina Landgraf német parlamenti képviselő és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mondott.

- Hűség és szabadság! Sopron történelmének alapértékei. Nekünk beteljesített eszmék: mert sorsfordító elődeink tették azzá 1277-ben, 1921-ben és kortársaink 1989-ben - fogalmazott Firtl Mátyás.
Sopron és környéke országgyűlési képviselője hozzátette: Ma, augusztus 19-én azt ünnepeljük, hogy 1989-ben itt keletnémetek és magyarok a szabadságot korlátozó diktatúra, a zárt határok ellenében érvényre juttatták a szabadságot. Az eszmét valósággá tették.

2016-ban mi, magyarok 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk 60. évfordulóját ünnepeljük. A hat évtized távlatából, az '56-os szabadságharc ünnepi fényében egyértelműen látjuk, hogy a nemzet minden szabadságtette - így az 1989. évi is - azért igaz, mert '56-ból eredeztethető. A korabeli pikniket békedemonstrációnak szánták a szervezők, de ugyanígy a mindenkori, legnemesebb szabadságeszményből táplálkozott. Ezért válhatott Európát újraegyesítő tetté. Ezért válhatott a Páneurópai Piknik és határáttörés eseménye a huszadik-századvég egyik legjelentősebb magyar eseményeként a berlini fal leomlásának és a megosztott Európa újraegyesítése történelmének részévé. Ezzel Sopron beírta magát Németország és Európa újraegyesítésének történetébe. Civil kezdeményezésből ezért válhatott történelemmé."

In: sopron.hu
2016. augusztus 19.

Megj.: Két dolog jutott eszembe Sopron weboldaláról. 1. Hogy ugyan nem a főmenüpontból, hanem az oldalmenüpontból (Civil Szervezetek), de Mosonmagyaróvár weboldaláról is elérhető egy XX. századi történelmi esemény, méghozzá 1956. (www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu) És ez jó.

2. A sopron.hu szerkesztői nem vesztegették az idejüket, hanem gyakorlatilag amint lement az esemény, már részletes beszámolót írtak róla ( Városi hírek). Ezt mondjuk " az ország legnagyobb példányszámú napilapjának" online oldala meg sem kísérelte, nemhogy képes tudósítást töltött volna fel a megemlékezésről.

Egy harmadik dolog is eszembe jutott és utána néztem. A közmédia Híradó -jának sopronhirado.hu weboldalán viszont egy mukkot sem írnak a Páneurópai Piknik aug.19-i megemlékezésről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: képviseletvezető, dokumentumfilmet, paneuropaipiknik, szabadságharcunk, kezdeményezésből, oldalmenüpontból, határáttöréskor, mosonmagyaróvár, sopronpusztánál, magyarországnak, megemlékezésről, rendezvényeknek, évfordulójának, szabadságtette, gordonkaművész, tájékoztatásra, megkoszorúzták, mindannyiunkat, legjelentősebb, képviseletének, újraegyesítése, országgyűlési, megnyitásával, történelmének, beteljesített, következtében, nemzedékeinek, sopronpusztán, köszöntőjében, szabadságharc, emlékünnepség, főmenüpontból, ellenállásban, magyarországi, eredeztethető, gyakorlatilag, olyan település, település oldaláról, augusztus 19-i, 1989-es Páneurópai, történelmi eseményről, akori keletnémet, határáttöréskor tudtak, szabad világba, évforduló alkalmával, kiállítás mindannyiunkat, jelenkor fontos, kiemelkedő történelmi, jövő nemzedékeinek, fiatalok azok, hiteles tájékoztatásra, korabeli életsors, Páneurópai Piknik, Hűség Napja, Sopron Város, Pannonia Med Hotel Európa, Bohák György, Liszt Ferenc Konferencia-, Kulturális Központban, Gróf Claus Schenk, Fodor Tamás, Frank Spengler, Konrad Adenauer Stiftung, Magas László, Konrad Adenauer Alapítvány, Európai Unión, Angela Merkel, Páneurópai Piknik Emlékparkban, Liszt Központban, Pozsgay Imre, Katharina Landgraf, Firtl Mátyás, Este Perényi Miklós, Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, Fertőrákosi Barlangszínházban, Ezzel Sopron, Civil Szervezetek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  képre írva  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyon különös  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Bertolt Brecht -től idézet  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Png csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 21  Nem számIt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hiányzik  Boldog születésnapot a ma ünne...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Reménység és erő Krisztustól e...  Alvó cicák  Radikális szeretet  Png fotel  Png rózsa csokor  Egy maradéktalanul uralt világ  Sose bánj semmit  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  Soha ne kedvezz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogy lehet megtartani  Nagyi telefonál  George Byron - Ahogy itt jár -...  Őrizkednünk kell...  Makszim Gorkij gondolata  Szép álmokat!  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kerüld el az evangélium örömén...  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Png férfi  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  George Byron - Ahogy itt jár -...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
olyan település, település oldaláról, augusztus 19-i, 1989-es Páneurópai, történelmi eseményről, akori keletnémet, határáttöréskor tudtak, szabad világba, évforduló alkalmával, kiállítás mindannyiunkat, jelenkor fontos, kiemelkedő történelmi, jövő nemzedékeinek, fiatalok azok, hiteles tájékoztatásra, korabeli életsors, német ellenállásban, területek védelme, belső határellenőrzések, emlékhelytől alig, magyar-osztrák határátlépési, képviseletvezető reményét, belső határokon, németországi emberek, soproni Liszt, emlékparkban Frank, németek számára, szabadság jelképe, magyarok számára, hatvan évvel, szabadságban való, háttérből Pozsgay, egykori államminiszterről, piknikkel kapcsolatos, ünnepség alkalmával, évforduló emlékére, szabadságot korlátozó, zárt határok, eszmét valósággá, nemzet minden, korabeli pikniket, megosztott Európa, ország legnagyobb, harmadik dolog, közmédia Híradó, képviseletvezető, dokumentumfilmet, paneuropaipiknik, szabadságharcunk, kezdeményezésből, oldalmenüpontból, határáttöréskor, mosonmagyaróvár, sopronpusztánál, magyarországnak, megemlékezésről, rendezvényeknek, évfordulójának, szabadságtette, gordonkaművész, tájékoztatásra, megkoszorúzták, mindannyiunkat, legjelentősebb, képviseletének, újraegyesítése, országgyűlési, megnyitásával, történelmének, beteljesített, következtében, nemzedékeinek, sopronpusztán, köszöntőjében, szabadságharc, emlékünnepség, főmenüpontból, ellenállásban, magyarországi, eredeztethető, gyakorlatilag, határátlépési, bepillantást, megemlékezés, határáttörés, merényletről, emlékparkban, filmbemutató, megvilágítja, stauffenberg, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 1544
  • e Hónap: 6425
  • e Év: 28478
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.