Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Székesfehérváron 1956-os záróünnepséget is rendeztek
  2016-12-08 05:26:08, csütörtök
 
   
  ELISMERÉSEK ÁTADÁSÁVAL ÉS KONCERTTEL ZÁRULT A 56-OS JUBILEUMI PROGRAMSOROZAT

Az 1956. december 7-i székesfehérvári asszonytüntetésre emlékezve rendeztek ma ünnepséget a Városháza Dísztermében, ahol tisztelegtek a forradalmárok előtt és megköszönték az emlékév közreműködőinek munkáját. Székesfehérvár polgármestere 56-os bronzérmet adott Szijártó Ernő Károlynak, valamint Dosztál Béla és Skorka Károly hozzátartozóinak. Polgármesteri Elismerő Oklevelet kapott Schéda Mária, akinek naplóbejegyzései alapján filmet készített a Fehérvár Médiacentrum.

A Városháza Dísztermében zárult az 56-os jubileumi év fehérvári programsorozata. A záróünnepséget az 1956. december 7-i székesfehérvári asszonytüntetés 60. évfordulójára emlékezve rendezték meg. A fehérvári asszonytüntetés a december 4-én Budapesten lezajlott megmozdulás folytatása volt, amikor több ezer asszony és lány vonult a Hősök terére, kezében egy szál virággal, kifejezve ezzel a forradalom melletti bátor kitartást. A 60 évvel ezelőtti eseményre való emlékezés jegyében mondta el ünnepi gondolatait Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, aki arról beszélt, hogy a forradalom 12 napját az akkori emberek úgy élték meg, mintha mázsás ólomsúlyok hullottak volna le a szívükről és a lelkükről, és az emberek örömmel találkoztak egymással az utcán. "Ezek a napok egyben az öröm napjai is voltak, hiszen ezeknek a napoknak köszönhetjük azt a szabadságot, amiben ma élünk. A fehérvári fiatalok ugyanazzal az örömmel, hittel valósították meg a Magyar Advent produkcióban az 56-os székesfehérvári események bemutatását, ugyanazzal az örömmel álltak a Csepel teherautó platóján, mint 56 fiatal hősei."

Beszédében Cser-Palkovics András polgármester az 56-os ünnepségsorozat alapvető feladatának nevezte, hogy a fiatalokhoz eljusson az az üzenet, hogy a forradalom róluk szólt. "1956 október 23-án a fiatalok elindultak iskolába és nem gondolták, hogy forradalmárok lesznek estére, életüket vesztik, vagy más országba kell menekülniük. 56 hőseire legméltóbban a fiatalok emlékezhetnek." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki köszönetet mondott a fiataloknak, akik idén október 24-én a ,,Magyar Advent" című misztériumjátékban szerepelve újszerű módon mutatták be az 1956-os forradalom székesfehérvári eseményeit. A polgármester kiemelte, hogy a fiatalok "a saját korosztályuknak hitelesen mutatták meg azt, hogy valakik megküzdöttek azért a szabadságért ami nekik természetes és a legkevesebb, amivel tartozunk nekik, hogy mi ezt a szabadságot megőrizzük, tisztelve őket ezzel."

Az 1956-os forradalom és szabadságharc székesfehérvári eseményeiben érintettek, valamint hozzátartozóik részére Székesfehérvár Önkormányzata az akkori hősök iránti tisztelet kifejezéseként 56-os bronzérmet készíttetett, melyeket az ünnepség keretében adott át a város polgármestere. Szijártó Ernő Károly személyesen vette át az elismerést. Az évekkel ezelőtt elhunyt Dosztál Béla bronzérmét fiának, Dosztál Györgynek, míg a néhai Skorka Károly elismerését - a család kérésére - dr. Altorjay Andrásnak adta át a polgármester. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült el a ,,Történelmet mi írjuk" című film, Schéda Mária naplóbejegyzései alapján, a Fehérvár Médiacentrum rendezésében, melyet a közönség először október 23-án, a város ünnepségén tekinthetett meg a Vörösmarty Színházban. A napló írója a székesfehérvári leánygimnázium tanulójaként élte át a forradalom pillanatait. A fontos kordokumentumot jelentő visszaemlékezést megköszönve Schéda Mária részére Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át Cser-Palkovics András polgármester.

Az 1956-os székesfehérvári eseményeket, a 60. évforduló kapcsán, október 24-én utcaszínházi előadással idézték meg fiatalok. A Magyar Advent című misztériumjáték során a több száz fős fehérvári közönség betekintést nyerhetett a korabeli történésekbe. A grandiózus előadásban szereplő fiatalok művészi tevékenységét megköszönve, és elismerve a polgármester emléklapokat adott át Badi Rebekának, Detre Somának, Ferenczy-Nagy Boglárkának, Jenei Mártonnak, Komlódy Márknak, Körmendi Kristófnak, Sheer Pannának, Strasszer Domonkosnak, Szabó Diánának és Váradi Imrének.

A rendezvényen felcsendült Ferenczy-Nagy Boglárka és Váradi Imre előadásában az Örökifjak című dal, valamint az 1956-os szabadságharc székesfehérvári vezéregyéniségének, Keszei Istvánnak a verse, Körmendi Kristóf tolmácsolásában. Az ünnepség a Bazilika mögött lévő fekvő katonánál folytatódott, ahol a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Énekkara előadásában hangzottak fel azok a hazafias dalok, melyeket a kórus Kanadában, az október 23-i megemlékezéseken adott elő.
A rendezvény az emlékműnél mécsesek elhelyezésével zárult.

Szijártó Ernő Károly 1929-ben született Budapesten. Eleinte Alsónémedin dolgozott, mint könyvelő, illetve főkönyvelő, majd Budapesten és Nyíregyházán töltött évei után telepedett le Székesfehérváron 1979-ben. Hosszú évtizedekig dolgozott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, ahol különböző gazdasági vezetői beosztásokat töltött be. 1956-ban megválasztották az Alsónémedi Nemzeti Bizottság titkárának. A forradalom és szabadságharc idején, Alsónémedin a Budapestre szánt élelmiszer szállítmányok gyűjtésének és fővárosba szállításának szervezője volt. A helyi tejfeldolgozó üzem teherautóival történő szállítmányozásban volt olyan alkalom, hogy személyesen is részt vett annak érdekében, hogy az élelmiszerek a forradalmárokhoz, valamint a sebesülteket ápoló kórházakba eljussanak. Mint saját maga vallotta: a forradalom legfőbb célkitűzése az idegen megszállók által reánk erőltetett rendszer teljes megsemmisítése volt. Ami ezután következett az éppenséggel nem anarchia volt, hanem spontán szerveződő erőfeszítés a túlélésért és a forradalom győzelméért.
1991-ben Nemzeti Helytállásért '56-os Emléklapot vehetett át. 2000-ben Egészségügyi Miniszteri Elismerő Oklevelet adományoztak részére. 2011-ben a Köztársaság Díszoklevele Éremmel tüntették ki. 2014-ben Alsónémedi Díszpolgára kitüntető címet kapott.

Dosztál Béla 1923-ban Komáromban született. Székesfehérváron 1948 szeptemberében telepedett le. Politikai magatartása miatt már az 1950-es évek elején internálták, majd koholt váddal börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik karizmatikus székesfehérvári alakja volt. A 60 évvel ezelőtti eseményekhez október 27-én csatlakozott. E napon választották meg a Székesfehérvári Nemzeti Bizottság titkárává. Ő egyeztette az intéző bizottság határozatait a különböző forradalmi szervezetekkel, és részt vett a kormányhoz intézett követelések megszövegezésében is. Az eseményeket követően, 12 évi börtönbüntetésre ítélték. 1964-ben kegyelemmel szabadult. Az egykori forradalmár 2002-ben Székesfehérvár díszpolgára lett, míg 2006-ban Szent István Emlékérmet vehetett át, 2007-ben pedig Fejér megye díszpolgárává választották. Életének 90. évében, 2013-ban hunyt el.

Skorka Károly 1903-ban a szlovákiai Aranyosmaróton születetett. Több évtizeden keresztül újságíróként dolgozott eleinte Budapesten, később Székesfehérváron, ahol a helyi lapnak felelős kiadója volt, majd szerephez jutott a városi politikában is. Visszavonulását követően saját írószer üzletét vezette, majd később, mint főkönyvelő dolgozott. Az 1956-os forradalmi eseményekhez ő is október 27-én csatlakozott. Másnap megválasztották a Székesfehérvári Nemzeti Bizottság intézőbizottságának elnökévé. A szervezet volt a forradalom helyi, városi csúcsszerve. Október 30-tól a forradalmi sajtó, az Új Fehérvár című lap felelős kiadója volt. Tíz éves börtönbüntetésre való ítélését követően, a tököli büntetés-végrehajtási intézet kórházában hunyt el 1963-ban.


szekesfehervar.hu
2016.12.07.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: forradalmárokhoz, naplóbejegyzései, börtönbüntetésre, székesfehérváron, megemlékezéseken, hozzátartozóinak, visszaemlékezést, tolmácsolásában, székesfehérvári, asszonytüntetés, misztériumjáték, megválasztották, programsorozata, közreműködőinek, kordokumentumot, korosztályuknak, ünnepségsorozat, visszavonulását, programsorozat, székesfehérvár, szeptemberében, aranyosmaróton, kifejezéseként, leánygimnázium, elhelyezésével, hozzátartozóik, szervezetekkel, szekesfehervar, záróünnepséget, megsemmisítése, helytállásért, évfordulójára, tevékenységét, emlékezhetnek, szabadságharc, polgármesteri, 56-OS JUBILEUMI, forradalmárok előtt, emlékév közreműködőinek, 56-os jubileumi, fehérvári asszonytüntetés, december 4-én, szál virággal, forradalom melletti, akkori emberek, emberek örömmel, napok egyben, öröm napjai, napoknak köszönhetjük, fehérvári fiatalok, 56-os székesfehérvári, örömmel álltak, ELISMERÉSEK ÁTADÁSÁVAL ÉS KONCERTTEL ZÁRULT, JUBILEUMI PROGRAMSOROZAT, Városháza Dísztermében, Szijártó Ernő Károlynak, Dosztál Béla, Skorka Károly, Polgármesteri Elismerő Oklevelet, Schéda Mária, Fehérvár Médiacentrum, Vargha Tamás, Magyar Advent, Beszédében Cser-Palkovics András, Magyar Advent”, Székesfehérvár Önkormányzata, Szijártó Ernő Károly, Dosztál Györgynek, Altorjay Andrásnak, Vörösmarty Színházban, Polgármesteri Elismerő Emlékérmet, Cser-Palkovics András, Badi Rebekának, Detre Somának, Ferenczy-Nagy Boglárkának, Jenei Mártonnak, Komlódy Márknak, Körmendi Kristófnak, Sheer Pannának, Strasszer Domonkosnak, Szabó Diánának, Váradi Imrének, Ferenczy-Nagy Boglárka, Váradi Imre, Keszei Istvánnak, Körmendi Kristóf, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Énekkara, Eleinte Alsónémedin, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Alsónémedi Nemzeti Bizottság, Nemzeti Helytállásért, Egészségügyi Miniszteri Elismerő Oklevelet, Köztársaság Díszoklevele Éremmel, Alsónémedi Díszpolgára, Székesfehérvári Nemzeti Bizottság, Szent István Emlékérmet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Március 15-re emlékve  Kokárda  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Könnyáztatta asszonysorsok  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Március  Evan Esar tollából  1848. március 15-én  Imádkozás Krisztus értelméért  Aztán itt van egy másik szerep...  Sötétség és világosság  Mélységes szomorúsággal  A Mindenható Istenben bízva  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Mély, puha álom - sárga féltés  Üdvözöllek az oldalamon  Nem mindegy  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  1848. március 15-én  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Mai harmónia kártyám  A csonk és a facsemete  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Szeüleidtől tanultad  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem kellett volna!  Könnyáztatta asszonysorsok  Törött csészék  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Sajnos ezt elBalogozták  A kávé  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ibolya  Ki volt valójában a rejtélyes ...  ...és mégis ráismersz  Ez a miénk!  Szeretettel  Akinek vaj van a fején...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mély, puha álom - sárga féltés 
Bejegyzés Címkék
56-OS JUBILEUMI, forradalmárok előtt, emlékév közreműködőinek, 56-os jubileumi, fehérvári asszonytüntetés, december 4-én, szál virággal, forradalom melletti, akkori emberek, emberek örömmel, napok egyben, öröm napjai, napoknak köszönhetjük, fehérvári fiatalok, 56-os székesfehérvári, örömmel álltak, 56-os ünnepségsorozat, fiatalokhoz eljusson, forradalom róluk, fiatalok elindultak, fiatalok emlékezhetnek, 1956-os forradalom, polgármester kiemelte, saját korosztályuknak, szabadságot megőrizzük, akkori hősök, ünnepség keretében, város polgármestere, évekkel ezelőtt, néhai Skorka, család kérésére, közönség először, város ünnepségén, napló írója, székesfehérvári leánygimnázium, forradalom pillanatait, fontos kordokumentumot, 1956-os székesfehérvári, több száz, korabeli történésekbe, grandiózus előadásban, polgármester emléklapokat, rendezvényen felcsendült, 1956-os szabadságharc, hazafias dalok, kórus Kanadában, október 23-i, emlékműnél mécsesek, helyi tejfeldolgozó, sebesülteket ápoló, forradalom legfőbb, idegen megszállók, forradalom győzelméért, 1950-es évek, intéző bizottság, különböző forradalmi, kormányhoz intézett, eseményeket követően, egykori forradalmár, szlovákiai Aranyosmaróton, helyi lapnak, városi politikában, 1956-os forradalmi, szervezet volt, forradalom helyi, forradalmi sajtó, forradalmárokhoz, naplóbejegyzései, börtönbüntetésre, székesfehérváron, megemlékezéseken, hozzátartozóinak, visszaemlékezést, tolmácsolásában, székesfehérvári, asszonytüntetés, misztériumjáték, megválasztották, programsorozata, közreműködőinek, kordokumentumot, korosztályuknak, ünnepségsorozat, visszavonulását, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 141
  • e Hét: 375
  • e Hónap: 3773
  • e Év: 21593
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.