Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Leopárd (Panthera pardus)
  2016-11-17 22:34:07, csütörtök
 
   
  Leopárd [bevezető szerkesztése]

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólLink
Leopárd
Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis)

Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett

Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály:Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály:Emlősök (Mammalia)
Alosztály:Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport:Eutheria
Alosztályág:Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend:Laurasiatheria
Csoport:Ferae
Rend:Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád:Párducformák (Pantherinae)
Nem:Panthera


Tudományos név
Panthera pardus
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés

Link


A Wikifajok tartalmaz Leopárd témájú rendszertani információt.

A leopárd vagy más néven a párduc (Panthera pardus), a Panthera nembe tartozó négy nagymacskafaj egyike, ide tartozik még az oroszlán, a tigris és a jaguár. A párducok a nagymacskáknak a legősibb fejlettségi fokú csoportját alkotják. A jégkorszak idején és a harmadidőszak végén szinte egész Európában honosak voltak, egyedüli kivételt képeznek az északkeleti vidékek. A pliocénkori pusztai őspárducot (Panthera leiodon Weithofe) tekintjük legrégebbi képviselőjüknek, amelyet a görögországi Pikermi vidékéről és a fejér megyei Polgárdi klasszikus lelőhelyeiről ismerünk.

A leopárdot már Kis-Ázsiában és Egyiptomban is ismerték, majd a görög kultúra is megemlíti, ami természetes is, hiszen ez volt az élettere. A mükénéi kultúrában is ismerték, az Iliasz pedig leír egy párducvadászatot olyan élethűen, ami bizonysága annak, hogy Kis-Ázsiában megfigyelhették az állat viselkedését. A görögök közvetítésével került azután Bacchus szent állatának ismerete a rómaiakhoz, akik gyakran szerepeltették az állatviadalokon, egyes források szerint már Kr. e 186-ban is látható volt a párduc.

Tartalomjegyzék [elrejtés]
1Etimológia
2Megjelenés
3Élettere
4Élettartam
5Alfajok
6Zsákmányszerzés, táplálkozás
7Színváltozatok, mintázatok
7.1Fekete párduc
7.2Királyleopárd
7.3Egyéb változatok
8Megkülönböztető tulajdonságok
9Elterjedés és természetvédelmi helyzet
10Állatkerti előfordulása
11Leopárd a kultúrában
12Jegyzetek
13Források
14További információk

Etimológia[szerkesztés]
Eredetileg úgy gondolták, hogy a leopárd egy hibrid faj, mely az oroszlán és a párduc kereszteződéséből jött létre, és így a leopárd általános elnevezése is ebből a hiedelemből fakad; leo, latin szó, melynek jelentése oroszlán, és a pard régies szó, melynek jelentése párduc. Korábban épp emiatt az etimológia miatt széles körben oroszlánpárd, illetve indusi macska névvel is illették. A nyelvújítás korában, mint megannyi állatot, a leopárdot is átkeresztelték, azonban elnevezése rövidesen kikopott a használt nyelvből.

Megjelenés[szerkesztés]
Testhossza 90-165 cm, nem számítva a farokhosszat, mely 60-110 cm. Tömege 23-91 kg.[1][2] A legnagyobb talált példány 96,5 kg tömegű volt.[2][3] Jellemző rá a nemi dimorfizmus, a nőstények mérete a hímekének mintegy kétharmada.

A legtöbb leopárd világos sárgásbarna vagy őz-barna, fekete pettyekkel, ám bundájuk színe nagyon eltérő lehet. A pettyek a fej felé haladva kisebbednek, a halovány hastájékon nagyobbak.


Figyelő párduc a Serengetiben - Afrika

Link

Pihenő leopárd

Link


Élettere[szerkesztés]

Link

Elterjedési területének csökkenése

Link
piros: egykori
sárga:nem bizonyított
világoszöld: részekre szabdalt
sötétzöld: folyamatos
Bár nagy, ezt a főként éjjeli és fán élő ragadozót nehéz a vadonban megtalálni. A leopárdok megfigyeléséhez a legjobb helyet Dél-Afrikában, a Sabi Sand magánrezervátumban alakították ki, ahol a leopárdok hozzászoktak a szafari járművekhez, és azokat nagyon közel engedik magukhoz. Ázsiában talán a legjobb megfigyelőhely a Yala Nemzeti Park Srí Lankán, ahol a világon a leggyakoribbak a vad leopárdok, ám még itt sem garantáltan láthatjuk őket, hiszen az állatok nyugalma érdekében a park több mint a fele nem látogatható. Egy másik jó hely a leopárd megfigyeléséhez a nemrégen újra megnyitott Wilpattu Nemzeti Park (szintén Srí Lankán).

Élettartam[szerkesztés]

Leopárdkölyök

Link
A leopárdok a feljegyzések szerint elérhetik a 21 éves kort is.[4] A leopárdoknál a vemhesség mintegy 3 hónapig tart és a nőstényeknek almonként 1-6 kölyke születhet, de általában 3-4 születik.

Alfajok[szerkesztés]
A leopárdnak számos alfaját írták le az idők során (1794 és 1956 között 27-et). Az 1990-es években végzett DNS-analízis nyolc alfajt állapít meg.[5] Egy későbbi vizsgálat az arab leopárd alfaji elkülönítését is megerősítette. Azonban a mintavételezés korlátai miatt a lehetséges alfajok száma lehet, hogy alá van becsülve.[6]

Az Természetvédelmi Világszövetség által elfogadott kilenc alfaj:

afrikai leopárd (Panthera pardus pardus) - mérsékelten fenyegetett
perzsa leopárd (Panthera pardus ciscaucasica) - veszélyeztetett
indokínai leopárd (Panthera pardus delacouri) - mérsékelten fenyegetett
indiai leopárd (Panthera pardus fusca) - mérsékelten fenyegetett
észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) - mérsékelten fenyegetett
ceyloni leopárd (Panthera pardus kotiya) - veszélyeztetett
jávai leopárd (Panthera pardus melas) - súlyosan veszélyeztetett
arab leopárd (Panthera pardus nimr) - súlyosan veszélyeztetett
amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) - súlyosan veszélyeztetett
DNS-vizsgálatokkal nem igazoltan, de potenciálisan elkülöníthető alfajok:

zanzibári leopárd (Panthera pardus adersi) - valószínűleg kihalt
anatóliai leopárd (Panthera pardus tulliana) - kihalt
Korábban alfajként leírt, de a DNS-vizsgálatok alapján nem külön alfajok:

sínai leopárd (Panthera pardus jarvisi) - a perzsa leopárdhoz sorolták
berber leopárd (Panthera pardus panthera) - az afrikai leopárdhoz sorolták

Zsákmányszerzés, táplálkozás[szerkesztés]
A leopárdok nagyon sikeres ragadozók, melyek sokkal többféle afrikai zsákmányállatot vadásznak, mint a többi afrikai nagymacska, gyakran esznek bogarakat, rágcsálókat és halat (ahogy a házi-macskák is, melyekhez vadásztechnikájuk is hasonlít), illetve olyan nagyobb növényevőket, mint az antilop. A házi-macskákhoz hasonlóan, de a többi nagymacskától eltérően, ültükből ugranak rá a zsákmányállatokra. Nagy méretük a kisebb macskák hatékonyságával elegyítve különösen veszélyessé teszi őket az emberek és a kutyák számára. Azokban az országokban, ahol leopárd él, a kutyákat védelmük érdekében ketrecben kell tartani. Afrikában, élőhelyük nagy részén a leopárdoknak más állatokkal kell versengeni a zsákmányért, mint például foltos hiénával, hiénakutyákkal és oroszlánokkal, és nem ritka, hogy más csúcsragadozók elzavarják őket az általuk elejtett zsákmánytól.

A házi-macskákhoz hasonlóan a leopárdok gyakran vadásznak éjjel, vagy alkonyatkor, illetve pirkadatkor. Becserkészik a prédát mielőtt futnának néhány métert, hogy elkapják azt. Leggyakrabban fojtással ölnek, addig szorítják az állat torkát, míg meg nem fullad, ám a kisebb állatoknak el is törhetik a nyakát. A leopárdok zsákmányukat felviszik a fára, hogy az oroszlánok és hiénák ne tudják elvenni. Megfigyelték, hogy testsúlyuknak akár a háromszorosát is képesek felcipelni a fára, mely szemlélteti a bennük rejlő hatalmas erőt és energiát. Alkalmazkodó vadászok lévén a leopárdok ha alkalmas zsákmányt találnak nappal vagy éjjel, bármikor vadászatba lendülnek. Gyakran naponta többször is ölnek, mely esetben az első zsákmány elrejtésekor már a következő áldozatot vizslatják.

Színváltozatok, mintázatok[szerkesztés]

Amuri leopárd (Panthera pardus orientalis)

Link

Fekete párduc

Link

Királyleopárd

Link
Fekete párduc[szerkesztés]
A fekete párduc melanózisos leopárd. Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez merőben fekete bundát eredményez, habár a fekete párduc pettyei bizonyos részeken még kivehetők, mivel a pigmentek mennyisége eltérő a mintázatban és a fekete alapszínben.

Fekete párduc Magyarországon a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, a Kecskeméti Vadaskertben, a Nyíregyházi Állatparkban valamint a Szegedi Vadasparkban látható.

Királyleopárd[szerkesztés]
A királyleopárdnak nevezett ál-melanózisos leopárdnak normál alapszíne van, ám a mintázata egybeolvad és így úgy tűnik, mintha egyszínű fekete lenne. Néhány alfajnál az egyszínű fekete terület lehúzódik az állat lágyékáig és combjáig; csupán néhány átlós aranybarna csík jelzi, hogy csak az alapszín fekete. A lágyékon és lábakon található pettyek, melyek nem olvadnak egybe sávokká és csíkokká, gyakran kicsik és halványak, inkább rozettát alkotnak. A fej és a végtagok halványabbak és foltosak, mint a közönséges pettyes leopárdoknál.

Egy ázsiai párducokról és hópárducokról szóló iratában Pocock mellékelt egy képet egy Dél-Indiából vásárolt leopárdbőrről; fekete körvonalú foltok voltak rajta, mindegyikben pettyek voltak és mintázata inkább a jaguáréra és a ködfoltos párducéra hasonlított. Egy másik Pocock által szerzett dél-indiai leopárdbőrön a rozetták megszakadtak és egybeolvadtak, és túl sok volt benne a pigment, így az állat úgy nézett ki, mint egy sárga csíkos és foltos feketepárduc.

Több leopárd színváltozatot csak festményekről és múzeumi egyedekről ismerünk. Nagyon ritka esetekben a közönséges fekete leopárd pettyei összeolvadnak és így egy teljesen fekete leopárd lesz, melynek mintázata nem látható. Ál-melanózisos esetek leopárdoknál fordulnak elő. A pettyek sokkal sűrűbben helyezkednek el, mint általában és összeolvadva nagyrészt elrejtik az alapszínt. Sávokat alkotnak és néhány helyen teljesen fekete területet. Ettől eltérően a valódi fekete leopárdnál a sárgásbarna alapszín ezeken a helyeken látható. Egy ál-melanózisos leopárdnak narancssárga bundája volt, melyen egybeolvadtak a rozetták és a pettyek, ám a fehér hastájékon látszottak a megszokott fekete pettyek (mint a fekete és sárga kutyáknál).

A Harmsworth Natural History-ben (1910) R. Lydekker így írt egy ál-melanózisos leopárdról:

,,Dél-Afrikában azonban található egy különleges sötét színű csoport, egy alfaj, melyet 1885-ben fedeztek fel a sűrű dzsungelekkel benőtt dimbes-dombos területeken, Grahamstown közelében. Ezen állat alapszíne mély sárgásbarna, narancssárga árnyalattal; ám a pettyezés a megszokott rozetta-szerű elrendezés helyett, inkább kicsi és sűrű, mint a közönséges leopárd fején; míg a fej tetejétől a farok kezdetéig a pettyek szinte összeolvadnak, így olyan megjelenést nyújtanak, mintha a háton egy széles fekete sáv húzódna végig. A második bőrön a fekete terület közel az egész hátat és lágyékot átöleli anélkül, hogy a pettyek kivehetők lennének, míg a bőr utóbb említett részein a mintázat ugyanolyan, mint az első egyeden. Két másik alfaj is ismert; mind a négy az Albany területről származik. Ezek a sötét színű dél-afrikai leopárdok különböznek az Afrika északi és keleti, illetve az ázsiai területekről származó fekete leopárdoktól abban, hogy az utóbbin a rozettaszerű foltok megmaradtak és jól kivehetők, az előbbin pedig a rozetták eltűntek - mely, minden bizonnyal figyelemreméltó eset a közönséges afrikai leopárdoknál - és a bőr fekete részein a pettyek hiányoznak."
- R. Lydekker

Egy másik ál-melanózisos leopárdbőrről készített feljegyzést 1915-ben Holdridge Ozro Collins, aki a bőrt 1912-ben vásárolta. Az állatot Malabárban, Indiában terítették le még abban az évben.

,,A széles fekete részek, melyek olyan fénynél ragyognak, mint a selymes bársony, a fej tetejétől a farokvégig terjed és teljesen mentes bármely fehér vagy sárgásbarna szőrszáltól ... A tigrisen levő fekete csíkok megkülönböztető karakterként szolgálnak a sárgásbarna alapon és a hát közepétől a hastájékig húzódnak merőleges vonalakban. Ezen a bőrön a csíkok szinte aranysárgák, a tigris jellemzőinek különlegessége és az ahhoz való hasonlóság nélkül, és az állat egész oldalán labirintust alkotva kanyarognak választékos hullámos körkörös mintát alkotva, néhány hüvelyknyi szélességben csillogó fekete sáv húzódik az állat hátán. Különlegessége még, hogy a lábak és a hastájék fehér és olyan pettyes, mint a leopárd bőre ... A bőr nagyobb, mint egy leopárdé, de kisebb, mint egy jól megtermett tigrisé."
- Holdridge Ozro Collins


1936 májusában a British Natural History Museumban egy ritka szomáli leopárd kifeszített bőrét állították ki. A bőr gazdagon mintázott volt bonyolult csavaros vonalakkal, foltokkal, sávokkal és vékony csipkeszerű mintázattal tarkítva. Ez eltér a pettyes leopárdtól, ám hasonlít a királyleopárdra, melyet a modern kriptozoológusok ezután királyleopárdként könyveltek el. 1885 és 1934 között hat ál-melanózisos leopárdot jegyeztek fel Dél-Afrika Albany és Grahamstown körzetében. Ez a helyi leopárdpopulációban fellépő mutációra utal. Egyéb királyleopárdról szóló feljegyzések érkeztek a délnyugat-indiai Malabarból. A trófeavadászok valószínűleg gyökeresen kiirtották ezeket a populációkat.

Egyéb változatok[szerkesztés]
Egyéb színváltozat például a vörös (eritrites) leopárd, csokoládébarna foltokkal vöröses alapon; a barnássárga leopárdok narancsszínű rozettákkal mintázottak krémszínű alapon; a halvány krémszínű leopárdok mintázata halovány és a szemük kék, de vannak rozetták nélküli és csíkos végtagú leopárdok is. A Harmsworth Natural History-ban (1910) R. Lydekker írt jaguár-mintájú leopárdokról:

,,A közönséges ázsiai leopárd, mint már említettem, nagy rozettákkal rendelkezik mely a test első negyedén látható. Az afrikai leopárdon, másrészt viszont a rozetták mindenhol kisebbek és zsúfoltabban helyezkednek el, és a vállaknál, illetve a fejen kisebb pettyekké alakulnak. [...]. A közönséges leopárdokon nincs pötty a rozettákkal övezett világos területen, ám néhány ilyen Sziámból származó bőrön ott is vannak pöttyök, és ezzel összekapcsolható a leopárd a jaguárral, mely ez esetben teljesen normális. "
- R. Lydekker


A Nyíregyházi Állatpark hím, alfaji hibrid leopárdjának is van néhány jaguármintás rozettája.

Megkülönböztető tulajdonságok[szerkesztés]

Ceyloni leopárd (Panthera pardus kotiya)

Link
A nagymacskák, különösen a pettyes macskafélék fogságban és fényképen könnyen összekeverhetők. A leopárd közeli rokonságban áll és megjelenésre nagyon hasonlít a jaguárhoz; ritkább esetben a gepárddal is összekeverik. A három macskaféle élőhelye, szokásai és tevékenységei alapján azonban könnyedén megkülönböztethető a vadonban.

Míg a vad leopárdok csak Afrikában és Ázsiában élnek, addig a vad jaguárok csak Amerikában fordulnak elő, így a vadonban nem téveszthetők össze egymással. Külső jegyeik alapján is különböznek egymástól. A leopárdnak nincsenek pettyei a rozettákban, míg a jaguárnak vannak, és a jaguár foltjai nagyobbak, mint a leopárdé (lásd a jaguár fotókat). Az amuri és az észak-kínai leopárd ritka kivételek ezalól. A leopárd kisebb és kevésbé zömökebb, mint a jaguár, habár a gepárdnál jóval erősebb testfelépítése van.

Megjelenésük ellenére a leopárdnak és jaguárnak hasonló a viselkedésmódja. A jaguárok az esőerdőtől a megművelt földterületekig, míg a leopárdok a sivatagokban és hegyekben, szavannán és erdős területeken fordulnak elő. A jaguár Amerikában, a leopárd Ázsiában és Afrikában honos.

A gepárd, habár nagy kiterjedésű területei fedik a leopárdét, könnyen megkülönböztethető tőle. A leopárd erősebb, zömökebb, nagyobb feje arányos a testével, és inkább rozettái vannak, mint pettyei. A gepárd sokkal gyorsabban fut és gyorsabban mozog, mint a leopárd. A gepárdnak sötét 'könnycsepp'-szerű minta húzódik lefelé a szemétől a szája sarkáig, mely a leopárdnak nem. A gepárdok inkább nappal, míg a leopárdok éjszaka aktívabbak; a gepárdok földhöz kötöttek (kivéve fiatal korban), míg a leopárdok gyakran másznak fára.

Elterjedés és természetvédelmi helyzet[szerkesztés]

Vadászat leopárddal, Jean Stradan egyik pecsétjének lenyomata (XVI. század).

Link
Néhány évszázaddal az emberi beavatkozások előtt a házi-macska után a leopárd volt a legelterjedtebb macskaféle: megtalálható volt egész Afrikában (a Szahara (sivatag) kivételével) és Kis-Ázsiában. A Közel-Keleten, Indiában, Pakisztánban, Kínában, Szibériában, Délkelet-Ázsia nagy részén, Jáván és Srí Lankán még mindig szabadon él.

A leopárd a nagyragadozókhoz képest meglepően jól fenn tudott maradni. Körülbelül 500 000 leopárd él világszerte. A legtöbb nagymacskához hasonlóan a leopárdot is egyre inkább fenyegeti élőhelyeinek eltűnése, és egyre gyakrabban kerül szembe vadászokkal. Óvatosságának és rejtett életmódjának köszönhetően még az emberi létesítmények közelében is észrevételen maradhat. Ennek ellenére nincs esélye az erdőirtókkal és a vadorzókkal szemben, úgyhogy több alfaja - az amuri, az anatóliai, a berber, az észak-kínai és a perzsa leopárd - veszélybe került.

Afrikában a leopárdvadászat hagyományos módja, hogy frissen megölt állatot helyeznek ki csalétekként az irtás szélére. A csalétket hajnalban rakják ki oda, ahol közismerten élnek és vadásznak leopárdok. A leopárd megérkezéséig egy vagy több fényszórót használnak a vadállat megvilágítására és a leghumánusabb módon lelövik.

Állatkerti előfordulása[szerkesztés]
A leopárd mindig is kedvelt állatkerti állat volt, még ha manapság nem is tartják olyan sok helyen, mint az oroszlánt. Korábban túlnyomórészt alfaji hibrideket tartottak, foltos és fekete színűeket egyaránt, manapság azonban az állatkertek a tisztavérű tenyésztésre törekednek. Magyarországon is több állatkertben tartják:

Fővárosi Állat- és Növénykert: perzsa leopárdokat tartanak és tenyésztenek itt, jelenleg egy tenyészpár és két kölykük található meg az állatkertben
Nyíregyházi Állatpark: alfaji hibrid leopárd család ( hím, nőstény, hím kölykük), kínai leopárd-pár, perzsa leopárd hím. Itt él Magyarország legnagyobb leopárdgyűjteménye.
Debreceni Állatkert: egy észak-kínai leopárd család látható az állatkertben, egy tenyészpár és nőstény kölykük.
Szegedi Vadaspark: egy észak-kínai leopárd tenyészpár él a Vadasparkban
Jászberényi Állatkert: perzsa leopárdot tartanak, egy nőstényt.
Miskolci Állatkert és Kultúrpark: egy alfaji hibrid család él itt, egy foltos hím, egy fekete nőstény és fekete színű hím kölykük. Az egyetlen magyar állatkert, ahol mindkét színváltozat bemutatásra kerül.
Kecskeméti Vadaskert: egy fekete színű alfaji hibrid párt gondoznak.
Pécsi Állatkert: egy foltos perzsa leopárd hím él itt.

Leopárd a kultúrában[szerkesztés]

Dionysos párduccal- mozaikkép

Link
Bagira, a fekete párduc Rudyard Kipling A dzsungel könyve című művéből.
A Tarzan-filmekben egy gonosz leopárd, Sabor volt Tarzan halálos ellensége.
Rainer Maria Rilke verset is írt egy állatkertekben bebörtönzött párducról.[7]


Jegyzetek[szerkesztés]
Ugrás fel Boitani, L.. Simon & Schuster's Guide to Mammals. Simon & Schuster/Touchstone Books (1984). ISBN 978-0-671-42805-1
Ugrás ehhez: a b Burnie D and Wilson DE (Eds.) (2001). Animal: The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife. DK Adult. ISBN 0789477645
Ugrás fel Brain, C. K.. The Hunter or the Hunted: An Introduction to African Cave Taphonomy. University of Chicago Press (1983). ISBN 978-0-226-07090-2
Ugrás fel Crandall, L. The management of wild animals in captivity. Chicago: University of Chicago Press (1964)
__________________________________________________________
Néhány szép fotó, a többi a képtárban látható


LinkLinkLinkLink


Link
 
 
0 komment , kategória:  á- Leopárd  
Címkék: természetvédelmi, kriptozoológusok, királyleopárdról, királyleopárdnak, nagyragadozókhoz, párducvadászatot, összekapcsolható, veszélyeztetett, leopárdvadászat, hatékonyságával, legelterjedtebb, állatviadalokon, megfigyeléséhez, összekeverhetők, megvilágítására, földterületekig, képviselőjüknek, viselkedésmódja, megkülönböztető, figyelemreméltó, királyleopárdra, zsákmányszerzés, megfigyelhették, zsákmányállatot, tartalomjegyzék, enciklopédiából, csokoládébarna, csúcsragadozók, magyarországon, színváltozatot, nagymacskáknak, közvetítésével, színváltozatok, hiénakutyákkal, vizsgálatokkal, különlegessége, szabad enciklopédiából, leopárd vagy, legősibb fejlettségi, jégkorszak idején, harmadidőszak végén, északkeleti vidékek, pliocénkori pusztai, görögországi Pikermi, fejér megyei, görög kultúra, mükénéi kultúrában, párducvadászatot olyan, állat viselkedését, görögök közvetítésével, párduc kereszteződéséből, leopárd általános, Sabi Sand, Yala Nemzeti Park Srí Lankán, Wilpattu Nemzeti Park, Természetvédelmi Világszövetség, Miskolci Állatkert, Kecskeméti Vadaskertben, Nyíregyházi Állatparkban, Szegedi Vadasparkban, Harmsworth Natural History-ben, Holdridge Ozro Collins, British Natural History Museumban, Dél-Afrika Albany, Harmsworth Natural History-ban, Nyíregyházi Állatpark, Jean Stradan, Fővárosi Állat-, Debreceni Állatkert, Szegedi Vadaspark, Jászberényi Állatkert, Kecskeméti Vadaskert, Pécsi Állatkert, Rudyard Kipling, Rainer Maria Rilke, Touchstone Books, Burnie, Wilson DE, Definitive Visual Guide, African Cave Taphonomy, Chicago Press,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten gyűlölete  Igazságos Isten  -mikor szívünket betakarja a b...  Facebookon kaptam  Isten gyűlölete  Megpróbálok úgy élni  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Medvék, lesen  Facebookon kaptam  Haragos Isten  Szeretettel köszöntelek oldala...  Isten haragja  Facebookon kaptam  Jó reggelt szép napot  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtély, amire máig sincs magy...  Hajnali hangverseny  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A cukorbetegség és a fokhagyma  Isten gyűlölete  Akit párodul melléd rendelt az...  Rodokrozit pirittel  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép délutánt ! ........  Tavaszi felhők  Bölcső  Facebookon kaptam  Védőoltást igazoló mobilalkalm...  Köszönő lap  Húnyd le szemeidet . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsakvarc  Facebookon kaptam  Achát.jpg  Orgona  Pákolitz István - Babarózsa  Isten gyűlölete  Fluorit és dolomit  Szendi Gábor: Pár gondolat az ...  A csontritkulás  Már a határon az indiai mutáns  tavaszi vers  Achát.jpg  Nem tudom, mit tartogat számom...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Igazságos Isten  Isten gyűlölete  Boldog születésnapot a ma ünne...  Isten törvénye: A tíz parancso...  Aranyosi Ervin: Éld át az élet...  A cukorbetegség és a fokhagyma  Facebookon kaptam  Tanzanit  Tanzanit  Haragos Isten  Hajnali hangverseny  Haragos Isten  Aranyosi Ervin: Éld át az élet...  Isten gyűlölete  Jó reggelt szép napot  Ametiszt geódák  Facebookon kaptam  Ha egyszer magányosnak érzed m...  Facebookon kaptam  Elgondolkodom csendes magányom...  Facebookon kaptam  Isten gyűlölete  Robert Herrick: A százszorszép...  Kellemes napot  Igazságos Isten  Az egyház és Isten célja a föl...  Haragos Isten  Pákolitz István - Babarózsa  Az igazság hirdetése  Shabbat Shalom * Áldott legye...  csak, úgy...  Szendi Gábor: Pár gondolat az ...  Gyönyörű csend  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Igazságos Isten  Aranyosi Ervin: Éld át az élet...  Szendi Gábor: Pár gondolat az ...  Haragvó Isten  Megpróbálok úgy élni  Isteni harag  Megpróbálok úgy élni  Png nő  Isten törvénye: A tíz parancso...  Haragos Isten  Kellemes napot  Facebookon kaptam  Szeretettel köszöntelek oldala...  Védőoltást igazoló mobilalkalm...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szabad enciklopédiából, leopárd vagy, legősibb fejlettségi, jégkorszak idején, harmadidőszak végén, északkeleti vidékek, pliocénkori pusztai, görögországi Pikermi, fejér megyei, görög kultúra, mükénéi kultúrában, párducvadászatot olyan, állat viselkedését, görögök közvetítésével, párduc kereszteződéséből, leopárd általános, hiedelemből fakad, pard régies, etimológia miatt, nyelvújítás korában, használt nyelvből, legnagyobb talált, nemi dimorfizmus, nőstények mérete, hímekének mintegy, legtöbb leopárd, halovány hastájékon, főként éjjeli, vadonban megtalálni, leopárdok megfigyeléséhez, legjobb helyet, leopárdok hozzászoktak, szafari járművekhez, legjobb megfigyelőhely, állatok nyugalma, park több, leopárd megfigyeléséhez, nemrégen újra, feljegyzések szerint, vemhesség mintegy, nőstényeknek almonként, leopárdnak számos, idők során, 1990-es években, későbbi vizsgálat, arab leopárd, mintavételezés korlátai, lehetséges alfajok, perzsa leopárdhoz, afrikai leopárdhoz, leopárdok nagyon, többi afrikai, házi-macskákhoz hasonlóan, többi nagymacskától, kisebb macskák, kutyák számára, kutyákat védelmük, általuk elejtett, leopárdok gyakran, prédát mielőtt, állat torkát, kisebb állatoknak, leopárdok zsákmányukat, bennük rejlő, első zsákmány, következő áldozatot, fekete párduc, fekete pigment, narancssárga pigment, pigmentek mennyisége, fekete alapszínben, királyleopárdnak nevezett, mintázata egybeolvad, egyszínű fekete, állat lágyékáig, alapszín fekete, végtagok halványabbak, közönséges pettyes, ázsiai párducokról, ködfoltos párducéra, másik Pocock, rozetták megszakadtak, sárga csíkos, közönséges fekete, teljesen fekete, pettyek sokkal, valódi fekete, sárgásbarna alapszín, helyeken látható, ál-melanózisos leopárdnak, fehér hastájékon, megszokott fekete, ál-melanózisos leopárdról, különleges sötét, sűrű dzsungelekkel, megszokott rozetta-szerű, közönséges leopárd, farok kezdetéig, pettyek szinte, széles fekete, második bőrön, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 26
  • e Hét: 370
  • e Hónap: 4716
  • e Év: 45135
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.