Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan lesz valaki alkoholista?
  2016-11-27 19:10:34, vasárnap
 
   
  Az alkoholista útja - mindennapi rombolás

Szerző: Máriáss Márta
Létrehozva: 2005. január 1.
Módosítva: 2014. november 5. 16:18
Partner: HáziPatika.comMegosztás E-mailben
Címkék: májzsugor, függőségek, alkoholizmus, alkohol

A kialakult alkoholizmus visszaesésekkel gyógyuló betegség. Megelőzni fokozatos kialakulása és a velejáró problématagadás miatt nagyon nehéz. A prevenciót nehezíti, hogy mi, magyarok - sajnos - alkoholizáló társadalomban élünk.Kiből és hogyan lesz tehát alkoholista?
Minden valószínűség szerint az alkoholizmus erős testi hajlamra ráépülő lelki indíttatás nyomán alakul ki. Függ tehát az öröklött és a környezeti tényezőktől is.


Mennyi az annyi?Link
Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel. Kattintson a részletekért!
Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.

Genetikai meghatározottságunkat bizonyítja az a meglepő eredményekkel záruló kísérlet is, ami felvetette az alkoholizmussal fenyegetett emberek szűrésének lehetőségét. Óvodások körében kezdték el vizsgálni az alkohollebontás képességét. (A gyorslebontók ugyanis jobban bírják az alkoholt, ők azok, akik "asztal alá tudják inni" társaikat, és észrevétlenül, intő jelek nélkül meg tudják inni azt a mennyiséget, amitől egyszercsak alkoholistákká válhatnak.) Már az óvodások között is lehetett találni, mintegy 20 százaléknyi olyan gyereket, akiknek a szervezete gyorsan bontja le az alkoholt. Családjukban rendszerint van is egy vagy több alkoholista. Egy másik vizsgálat azt a megdöbbentő eredmény hozta, hogy a tinédzserkorban vizsgált gyors alkohollebontók 15 év elteltével 90 százalékban lettek alkoholisták, a lassú lebontóknál azonban ez az arány csak 10 százalék volt.
Mi készteti az alkoholt kevésbé és jobban bírókat, hogy valóban igyanak is?
A gyors alkohollebontás ún. "szociális nyereséggel jár", mert az ilyen ember az "asztal alá tudja inni" a többieket. A kisebbségi érzésekkel küzdőknek például, - ebből a szempontból különösen veszélyes a kamaszkor - ez legyezgetheti a büszkeségét. Azután az alkohol kétségtelenül nagyon jó stresszoldó, így a depresszióra, szorongásra hajlamosabbak is szívesen nyúlnak a pohár után, ha ez amúgy testileg - legalábbis látszólag - nem árt meg, sőt inkább kellemes. Ez a viselkedés erősödni fog, és egyszer csak észrevétlenül elfogyasztotta azt a mennyiséget, amitől már függővé vált.

Az értelmiségi alkoholisták otthon iszogatnakAz említett okokon kívül a mindennapok monotonitása, örömök és élmények hiánya, a kulturális beszűkülés is lehet az alkoholizmus egyik kiváltója, ami főleg a vidéki kistelepüléseken fenyeget. Az értelmiségi alkoholfüggőkre is jellemző, hogy a mindennapok stresszében lemaradnak, elszoknak a kulturális programokról, és ezt az élményhiányt a legkényelmesebb módszerrel, az otthoni iszogatással pótolják. Természetesen a kiváltó okok általában komplexek, a genetikai meghatározottság mellett megjelenő pszichés és szociális problémák nagyon változatosak, és az alkoholizálással látszólag elfedődnek, valójában azonban felerősödnek. A környezet életvitelének példája is meghatározó.

Szorongásos betegségekkel is szokott párosulni az alkoholizmus. A kérdés, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Az, hogy az alkoholfüggőség következményeként alakult-e ki a depresszió, a szorongás, következett be a kudarcélmény, vagy fordítva, a szakemberek számára sem mindig tisztázható egyértelműen.
Milyen mennyiség elfogyasztása jelentheti az alkoholizmus kialakulását?
Az első időszakban inkább pszichés indíttatású vágyat érez az ember az alkohol elfogyasztására. Ez még nem függőség, de nagyon hamar azzá vállat.

A WHO adatai szerint komoly károsodás és a függőség kialakulásának veszélye nélkül a felnőtt férfi napi 40 g tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű italt ihat meg, vagyis legfeljebb egy deci töményet vagy 3-4 dl bort vagy két üveg sört. A nőknél ennek fele, tehát 20 g a határ, amit nem szabad túllépni.

A franciák közismert mindennapi bor és vörösbor fogyasztása is e határ alatt marad.

Ezek az értékek azonban nem abszolút értelemben igazak. Azt az embert tekintjük ugyanis függőnek, aki ivása fölött elvesztette a kontrollt. Ez a mennyiség nem feltétlenül azonos azzal, ami az alkoholizmussal járó egészségkárosító hatást is kifejti. Van, akinek már az első lerészegedés elég ahhoz, hogy beinduljon a kontrollvesztéses öngyógyítási folyamat, ami végső soron alkoholizmushoz vezet. Ilyen értelemben tehát nem beszélhetünk kicsit vagy nagyon alkoholistáról, attól függően, hogy ki mennyit iszik. A kérdés ott van, beindult-e az önkontroll elvesztése, és a problémákon belül magának az alkoholproblémának a tagadása. Természetesen a társasági ivás eleve sokkal kontrolláltabb, mint a "magányos bútemető" fajta.

A lejtő az egyre nagyobb mennyiségű szer elfogyasztása felé halad, hiszen egyre többet kell inni ugyanolyan hatásnak, azaz a tudatos és tudatalatti világ határának elmosódásával járó kellemes állapotnak az eléréséhez. Egy tizennégy éves gyerek egy pohár sörtől is berúg, egy negyvenéves férfinak már öt üveg sör kell a mámoros állapothoz.
A hat legdurvább alkohol-gyógyszer kombóA hat legdurvább alkohol-gyógyszer kombóA másnaposság kezelésének végzetes hibáiA másnaposság kezelésének végzetes hibáiNe igyon alkoholt novemberben!Ne igyon alkoholt novemberben!Ezekkel az ételekkel csökkenthetjük az alkohol káros hatásaitEzekkel az ételekkel csökkenthetjük az alkohol káros hatásait

Út a lejtő aljáig
A folyamat elején a tünetek még nem meggyőzőek a beteg számára, hogy bevallja magának: elvesztette az uralmat ivása fölött. Inkább megmagyarázza magának. Az egészségi problémákat is öröklött zavaroknak, egyéb, az alkoholtól független bajnak titulálja. Az alkoholizmus legfőbb tünete a tagadás. A lejtő egyetlen pontján sem lehet az érintett beteget kezelésbe venni addig, míg ő maga nem hajlandó szembenézni függőségével és nem akar változást. Sőt még akkor sem, ha akarja ugyan a kezelést, de maga akarja ellenőrzése alatt tartani alkoholfogyasztását. Hiszen a lényeg az, hogy tagadja, hogy erre már rég képtelen.
A környezet is részese a súlyos állapot tagadásának, ún. koodependens. "Ugyan miért nem ihatná meg azt az egy pohár sört? Amúgy, ha nem iszik, egy áldott jó ember" - mondják a hozzátartozók, akik a következményeket minden erejükkel próbálják elfedni: védik a munkaviszonyát, kifizetik a kölcsöneit, titkolják a barátok, gyerekek előtt. Mindent összevéve mégis talán valamivel előbb kap észbe a környezet, mint maga az alkoholista, és segítség után néz.

Az alkoholizmus egyértelmű jele, ha a szokásos adag alkohol hiányában elvonási tünetek jelentkeznek, amik a megfelelő mennyiségű itallal "leöblíthetők".

Az elvonási tünetek
A vér alkoholszintjének csökkenésével remegés, izzadás, rossz közérzet, idegesség jelentkezik. A rosszullét jellemző ideje az éjszaka, hiszen az alkohol is ekkor, alvás közben ürül. A beteg az elvonási tünetekre vagy alkoholistákra jellemző rémalmokra ébred.

A megvonásos tünetek erősödése az alkoholizmus előrehaladtával változó, és nagy változatosságot mutat a tünetek jelentkezésének "menetrendje" is.

Alkalmi megvonásos rohamként epilepsziás tünetek jelentkezhetnek, ami nem jelent valódi epilepsziás megbetegedést. Az elvonási tünetek legsúlyosabb formája a delírium tremens nevű állapot, betegség, ami zavartságot, szétesett tudatállapotot jelent. A beteg tipikusan apró, nyüzsgő lényeket lát, hallucinál, nem tudja, hol van és ki ő.
Életveszélyes betegségként kell számon tartanunk, aminek a túlélésére csak a mai korszerű gyógyszerek mellett van esély. Korábban 80 százalékos volt a halálozás. Ma már csak 0,5 százalékban kell a beteg elvesztésével számolnunk, de az induló delírium tremens kimenetele nagyon bizonytalan. Az anyagcsere teljesen felborul, és főként az immunrendszer válik működésképtelenné. Törvényszerű a tüdőgyulladás, amire ugyan van antibiotikum, de a gyógyító folyamatban az immunrendszerre nem lehet számítani, így a gyógyulás kimenetele megintcsak kétséges. Nem szabad tehát lebecsülni az elvonási tüneteket.

A társult betegségekről külön is szót ejtünk, de már itt is megemlítjük a cukorbetegséget, magas vérnyomást, az idegrendszeri károsodásokat és a zsírmájat, végül a májzsugort, melyek betegnek és környezetnek egyaránt intő jelek lehetnek.
Az alkoholista útja remélhetőleg itt nem ér véget, hanem a felismerés után szakemberek és segítő környezet segítségével elindul a gyógyulás, illetve a tartós "száraz" állapot felé, mellyel Az alkohol betegség kezelésének módszerei című cikkben foglalkozunk.

A cikk Dr. Gáspár Judit addiktológus szakorvos szakmai támogatásával készült.

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Link
 
 
0 komment , kategória:  :( Függőség-alkoholizmus  
Címkék: következményeket, alkoholizálással, meghatározottság, kistelepüléseken, egészségkárosító, jelentkezésének, alkohollebontás, változatosságot, állatkísérletek, előrehaladtával, tinédzserkorban, alkoholizmussal, hatásaitezekkel, cukorbetegséget, alkohollebontók, alkoholizmustól, jelentkezhetnek, problématagadás, alkoholizmushoz, alkoholfüggőség, elfogyasztására, alkoholfüggőkre, legkényelmesebb, visszaesésekkel, immunrendszerre, alkoholistákká, alkoholistákra, munkaviszonyát, kialakulásának, csökkenthetjük, alkoholistáról, kontrolláltabb, tudatállapotot, elfogyasztotta, eredményekkel, hozzátartozók, alkoholista útja, kialakult alkoholizmus, velejáró problématagadás, prevenciót nehezíti, alkoholizmus erős, környezeti tényezőktől, táblázatból kiderül, állatkísérletek eredményeit, emberek felénél, etilalkohol csak, szervezet igyekszik, lebontásakor keletkező, acet-aldehid fejfájással, ázsiai népek, acet-aldehidet tovább, ebből fakadó, Máriáss Márta, Gáspár Judit,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nincs Cím  Diós kocka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Létezik másfajta szeretet is  Facebookon kaptam  Küldetésünk Isten megismerteté...  Facebookon kaptam  Szeretettel köszöntelek oldala...  Köszönő lap  Facebookon kaptam  Azurit  Facebookon kaptam  Harmónia......  Húnyd le szemeidet . . .  Megértés és hirdetés  Png nő  Facebookon kaptam  Egy igazi nőt-  Facebookon kaptam  Ha egyszer magányosnak érzed m...  A világon a legszebb  Az idő és a világ nem áll meg  Egyik nap, egy fiatal barátnőm...  Facebookon kaptam  Egy őrült vagy, angyali szívve...  Simon István: Mécsvirág  Facebookon kaptam Krisztinától  Isten haragja  Elgondolkodom csendes magányom...  Nem jött el...  Facebookon kaptam  Rodokrozit pirittel  Isten gyűlölete  tavaszi vers  Ametiszt geódák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Haragos Isten  Facebookon kaptam  Hajnali hangverseny  Igazságos Isten  Robert Burns: Egy százszorszép...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Rodokrozit pirittel  Egy igazi nőt-  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szusszanjunk!  A csontritkulás  tavaszi vers  Rejtély, amire máig sincs magy...  Tavaszi felhők  Haragos Isten  Hazaértünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pákolitz István - Babarózsa  Facebookon kaptam  Az igazság hirdetése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Igazságos Isten  Megpróbálok úgy élni  Haragos Isten  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Igazságos Isten  A cukorbetegség és a fokhagyma  Jó kívánságom !  Gyönyörű csend  Isten gyűlölete  Hanoli verse  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Haragos Isten  Rodokrozit pirittel  Ametiszt geódák  Haragos Isten  Szentlélek  Fűtünk  Isten haragja  Kellemes délutánt kívánok  Bölcső  Azok boldogok, akik...  Fluorit és dolomit  Szusszanjunk!  Jó reggelt szép napot  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Harmónia......  Rodokrozit pirittel  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Szeretnék egy ...  Aranyosi Ervin: Éld át az élet... 
Bejegyzés Címkék
alkoholista útja, kialakult alkoholizmus, velejáró problématagadás, prevenciót nehezíti, alkoholizmus erős, környezeti tényezőktől, táblázatból kiderül, állatkísérletek eredményeit, emberek felénél, etilalkohol csak, szervezet igyekszik, lebontásakor keletkező, acet-aldehid fejfájással, ázsiai népek, acet-aldehidet tovább, ebből fakadó, alkoholizmussal fenyegetett, alkohollebontás képességét, gyorslebontók ugyanis, óvodások között, szervezete gyorsan, vagy több, másik vizsgálat, megdöbbentő eredmény, tinédzserkorban vizsgált, lassú lebontóknál, arány csak, alkoholt kevésbé, gyors alkohollebontás, ilyen ember, kisebbségi érzésekkel, szempontból különösen, alkohol kétségtelenül, pohár után, viselkedés erősödni, értelmiségi alkoholisták, említett okokon, mindennapok monotonitása, kulturális beszűkülés, alkoholizmus egyik, vidéki kistelepüléseken, értelmiségi alkoholfüggőkre, mindennapok stresszében, kulturális programokról, legkényelmesebb módszerrel, otthoni iszogatással, kiváltó okok, genetikai meghatározottság, alkoholizálással látszólag, környezet életvitelének, tyúk vagy, alkoholfüggőség következményeként, szakemberek számára, alkoholizmus kialakulását, első időszakban, alkohol elfogyasztására, függőség kialakulásának, felnőtt férfi, deci töményet, nőknél ennek, franciák közismert, értékek azonban, embert tekintjük, alkoholizmussal járó, első lerészegedés, kontrollvesztéses öngyógyítási, önkontroll elvesztése, problémákon belül, társasági ivás, egyre nagyobb, tizennégy éves, pohár sörtől, negyvenéves férfinak, mámoros állapothoz, ételekkel csökkenthetjük, alkohol káros, lejtő aljáig, folyamat elején, beteg számára, uralmat ivása, egészségi problémákat, alkoholtól független, alkoholizmus legfőbb, lejtő egyetlen, érintett beteget, súlyos állapot, következményeket minden, alkoholizmus egyértelmű, szokásos adag, megfelelő mennyiségű, elvonási tünetek, rosszullét jellemző, elvonási tünetekre, megvonásos tünetek, alkoholizmus előrehaladtával, tünetek jelentkezésének, delírium tremens, beteg tipikusan, túlélésére csak, beteg elvesztésével, induló delírium, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 514
  • e Hónap: 4860
  • e Év: 45279
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.